Numarul locurilor de munca vacante a fost de 45.100, in crestere cu 5.400 locuri de munca vacante fata de trimestrul anterior, a transmis miercuri Institutul National de Statistica. In trimestrul I 2015, rata locurilor de munca vacante a fost de 1,03%, in crestere cu 0,12 puncte procentuale fata de trimestrul precedent, iar fata de acelasi trimestru al anului 2014, numarul locurilor de munca vacante a crescut cu 7.000.

  • Rata si numarul locurilor de munca vacante pe activitati ale economiei nationale

In trimestrul I 2015, cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante s-au inregistrat in administratia publica (3,13%) si in alte activitati de servicii (2,55). In industria prelucratoare s-au concentrat aproape 27% din numarul total al locurilor de munca vacante (12,0 mii locuri vacante), iar rata a luat valoarea de 1,10%.

Sectorul bugetar a insumat peste o treime din numarul total al locurilor de munca vacante. Astfel, 7,8 mii locuri vacante se regasesc in administratia publica, 5,5 mii locuri vacante in sanatate si asistenta sociala, respectiv 2,2 mii locuri vacante in invatamant.

La polul opus, cele mai mici valori ale ratei locurilor de munca vacante s-au regasit in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,15%), respectiv in industria extractiva (0,26%).

Cele mai putine locuri de munca vacante s-au regasit in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, tranzactii imobiliare si industria extractiva (0,1 mii locuri vacante pentru fiecare in parte).

  • Trimestrul I 2015 comparativ cu perioadele precedente

Prin comparatie cu trimestrul precedent, in majoritatea activitatilor economice s-au inregistrat cresteri ale ratei locurilor de munca vacante, cele mai semnificative fiind in cele de informatii si comunicatii (+0,41 puncte procentuale), respectiv in activitati profesionale, stiintifice si tehnice (+0,35 puncte procentuale).

Acelasi trend ascedent s-a observat si in ceea ce priveste numarul locurilor de munca vacante, cele mai importante cresteri regasindu-se in activitatile din industria prelucratoare (+1,4 mii locuri vacante), respectiv constructii (+0,8 mii locuri vacante).

Usoare diminuari atat in ceea ce priveste rata cat si numarul locurilor de munca vacante s-au observat in invatamant (-0,07 puncte procentuale, respectiv -0,2 mii locuri vacante), urmate de intermedieri financiare si asigurari (-0,02 puncte procentuale, respectiv -0,01 mii locuri vacante).

Fata de acelasi trimestru al anului anterior, rata locurilor de munca vacante a inregistrat cresteri importante in activitati de spectacole, culturale si recreative (+0,67 puncte procentuale), respectiv in transport si depozitare (+0,61 puncte procentuale), iar diminuarea cea mai relevanta a fost observata in industria extractiva (-0,21 puncte procentuale).

Numarul locurilor de munca vacante a crescut in administratia publica (+1,7 mii locuri vacante), respectiv in transport si depozitare (+1,5 mii locuri vacante), iar in invatamant (-0,3 mii locuri vacante) s-a observat cea mai relevanta scadere.

  • Rata si numarul locurilor de munca vacante pe grupe majore de ocupatii

In trimestrul I 2015, cea mai mare cerere de forta de munca salariata exprimata de angajatori atat prin intermediul ratei cat si a locurilor de munca vacante a fost pentru ocupatiile de specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 (1,40%, respectiv 13,6 mii locuri vacante), iar cele mai mici valori au fost inregistrate in randul ocupatiilor de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit - grupa majora 6 (0,51 puncte procentuale, respectiv 0,1 mii locuri vacante).

  • Trimestrul I 2015 comparativ cu perioadele precedente

Comparativ cu trimestrul precedent, cea mai relevanta crestere s-a inregistrat atat in ceea ce priveste rata cat si locurile de munca vacante in randul ocupatiilor de muncitori necalificati - grupa majora 9 (+0,29 puncte procentuale, respectiv +1,8 mii locuri vacante).

Fata de acelasi trimestru al anului anterior, rata cat si numarul locurilor de munca vacante a inregistrat cele mai semnificative cresteri in ocupatiile de functionari administrativi - grupa majora 4 (+0,58 puncte procentuale, respectiv +1,6 mii locuri vacante), respectiv de lucratori in domeniul serviciilor - grupa majora 5 (+0,24 puncte procentuale, respectiv +1,7 mii locuri vacante).

Diminuari usoare atat in ceea ce priveste rata cat si locurile de munca vacante s-au regasit in randul ocupatiilor de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit - grupa majora 6 (-0,28 puncte procentuale, respectiv -0,01 mii locuri vacante).