Agentia de rating americana Fitch a inceput retrogradarea unor banci europene, anunta portalul televiziunii de stat germane ARD.de. Bonitatea mai multor institutii financiare de prima marime ale Germaniei, printre care Commerzbank si Deutsche Bank, a fost evaluata in scadere. Motivul este reticenta guvernelor europene de a sprijini institutiile financiare, in caz de criza.

Commerzbank a cazut patru trepte, fiind cotata de Fitsch cu BBB in loc de A +. Evaluarea actuala plaseaza Commerzbank doar cu doua clase deasupra pozitiei de „junk“, care inseamna bonitate scazuta a institutiei bancare, risc mare al plasamentelor si imprumuturi cu dobanzi mai mari. Cu toate acestea, Fitch acorda Commerzbank, care pe sfert apartine statului german, perspectiva "pozitiva", ceea ce inseamna ca banca ar putea fi reevaluata in sus, daca incasarile ei cresc.

Commerzbank a suferit de curand lovitura unei amenzi uriase. In decembrie 2014, banca germana afla ca va trebui sa plateasca 800 de milioane de euro amenda in SUA, pentru incalcarea embargoului impus de SUA in tranzactiile cu Iranul, Sudanul si Myanmar, de spalare de bani si alte afaceri considerate ilegale de fiscul american.

In cazul Deutsche Bank, ratingul a fost redus de Fitsch cu o treapta, la A, dar perspectivele sunt „negative”. Astfel, concernul bancar german a pierdut usorul avantaj pe care-l avea fata de concurentii sai Société Générale, Barclays, Credit Suisse si UBS. Motivul invocat de Fitsch este „intarzierea restructurarii“.

Un alt motiv ar putea fi faptul ca Deutsche Bank nu a scapat basma curata in scandalul manipularii cursurilor la devize de anul trecut, cand cinci banci importante (Citigroup, HSBC, JPMorgan, RBS si UBS) au fost amendate in Marea Britanie, Elvetia si SUA.

In plus, banca germana a intrat in negocieri cu diverse autoritati fiscale, pe tema manipularii dobanzilor de referinta tip Libor si a primit o amenda de 640. 000 de euro in Coreea de Sud, pentru plasarea neconforma a unor pachete de actiuni, la bursa din Seoul. Deutsche Bank si-ar fi majorat rezervele pentru procese deschise, la trei miliarde de euro, fapt care n-a trecut neobservat la Fitsch.

Statutul bancii germane Pfandbriefbank, in evaluarea facuta de Fitsch, s-a deteriorat de la A- la BBB, tot cu perspectiva negativa. Finantatorul imobiliar notat la MDAX Aareal Bank a cazut cu o treapta, de la A- , la BBB+ . Chiar si in cazul asa numitelor „banci de economii“ sau „populare“, cum sunt Sparkasse, Volksbank si Raiffeisenbank, „Fitsch a aratat cu degetul mare in jos“, scrie ARD.de.

Anterior, agentia de rating a facut distinctie intre ratingul oficial si așa-numitul rating „stand-alone“. Ratingul stand-alone reprezintă rezistenta bancilor, fara ajutor din partea statului. Evaluarea oficiala a fost de multe ori mai buna, pentru ca era de la sine inteles sprijinul de stat, in caz de „avarie“.

Datorita noii directive bancare a UE, Fitch estimeaza ca, in cazul unei crize, bancile nu mai pot spera ca vor fi salvate cu banii contribuabililor. In conformitate cu noile norme, paguba o suporta bancile si detinatorii de obligatiuni.

Linia directoare 2014/59/EU cu privire la situatiile de insolventa si masurile de asanare a bancilor si institutelor financiare (BRRD) cuprinde „noi prevederi prin care instrumentele de lucru in cazul unor crize bancare sunt imbunatatite si armonizate in intreaga UE”, se precizeaza in comunicatul Comisiei Europene (CE) din 31 decembrie 2014. BRRD a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2015 si este „instrumentul valabil si unitar“ ce se aplica tuturor statelor membre ale UE.

Bancile europene vor mai suferi lovituri si in urmatoarele saptamani, pe „frontul rating-ului”. Moody’s a avertizat asupra unor retrogradari, iar Standard & Poor's vrea sa incheie evaluarile pana la finele lunii mai. Primul efect al acestor semnale venite de la evaluatorii americani este ca actiunile institutelor financiare vizate negativ au toate sansele unor scaderi pe burse.