Bugetul general consolidat a inregistrat pe primele 4 luni din 2015 un excedent de 6,0 miliarde lei, fata de un deficit de -1,88 miliarde lei inregistrat in aceeasi perioada din anul trecut, se arata intr-un comunicat al Finantelor. Veniturile, in suma de 76,03 miliarde lei, au reprezentat 10,9% din PIB, fiind cu 12,1% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent. Cheltuielile au fost in suma de 70,1 miliarde lei, mai mari in termeni nominali cu 0,5% fata de aceeasi perioada din anul precedent, dar mai mici cu 0,5 pp ca pondere in PIB, se mai arata in comunicatul MFP.

La venituri, s-au inregistrat cresteri fata de aceeasi perioada a anului precedent la incasarile din: TVA (+20,0%), impozitul pe venit (14,2%), venituri nefiscale(+30,9%) si accize (+4,1%). Incasarile din contributii de asigurari sociale au scazut doar cu 0,3% fata de anul anterior, reflectand atat masura de reducere cu 5 pp a contributiilor angajatorilor, cat si cresterea pe anul 2015 cu 0,5 pp a cotei de contributie catre pilonul II de pensii.

La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat cresteri fata de anul precedent la impozite si taxe pe proprietate cu 4,26%, in timp ce veniturile nefiscale s-au redus cu 0,3%.

Pe partea de cheltuieli, pe principalele titluri de cheltuieli s-au inregistrat reduceri semnificative la bunuri si servicii (-5,5%), subventii (-1,8%). Cea mai mare diferenta s-a inregistrat la dobanzi (-17,7%) ca urmare a sezonalitatii platilor si a scaderii randamentelor la titlurile de stat. Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 5,3 miliarde lei, respectiv 0,8% din PIB.

Reamintim ca Guvernul va relaxa de anul viitor fiscalitatea, iar masurile luate (intr-un an electoral) ar putea duce la un deficit de 3,5%, potrivit Comisiei Europene.

"Pentru 2016, este de asteptat ca deficitul global sa se deterioreze brusc la 3,5% din PIB. Aceasta prognoza incorporeaza prevederile noului proiect de cod fiscal, adoptat de guvern in 25 martie, in prezent fiind asteptata aprobarea din partea Parlamentului. Codul fiscal include o serie de reduceri fiscale, cum ar fi o reducere a cotelor de TVA de 4 puncte procentuale in 2016, cote reduse de accize, eliminarea impozitarii dividendelor si indepartarea taxei pe constructiile speciale. Expirarea regimul actual de impozitare a resurselor naturale este de asemenea luata in considerare", se arata in Raportul Comisiei Europene. Deficitul calculat de expertii Comisiei depaseste calculele Consiliului Fiscal, indicate in Opinia asupra proiectului de revizuire a Codului Fiscal.

"Estimarile Consiliului fiscal indica deficite efective superioare nivelului de referinta de 3% din PIB pentru deficitul efectiv in intervalul 2016-2019, iar evolutiile estimate la nivelul soldului bugetar structural sugereaza reversarea progreselor realizate pana in prezent in ceea ce priveste consolidarea fiscala. Asemenea evolutii sunt in flagranta contradictie cu principiile si regulile fiscale instituite de LRFB (Legea Responsabilitatii Fiscal-Bugetare - n.r.), precum si cu tratatele de guvernanta fiscala la nivel european al caror semnatar Romania este", se arata in opinia Consiliului asupra proiectului de revizuire a Codului Fiscal.

"Acesta echivaleaza cu o deviatie de proportii si in continua crestere de la obiectivul pe termen mediu (MTO) - la finele intervalului nivelul deficitului structural revine in imediata apropiere a celui consemnat la finele anului 2010 (de 5,8% din PIB potential potrivit estimarilor Comisiei Europene). De asemenea, calculele Consiliului fiscal indica situarea peste limita de 3% statuata de Pactul de Crestere si Stabilitate pe aproape intreg intervalul considerat (exceptia constituind-o anul 2017), ceea ce ar implica reintrarea Romaniei in procedura de deficit excesiv", se spune in documentul Consiliului.