In perioada februarie -aprilie 2015, 2.515 agenti economici nu au reusit sa indeplineasca criteriile aplicatiei care gestioneaza noua procedura de inregistrare in scopuri de TVA (intrata in vigoare din februarie 2015) , fiind exclusi automat sau in urma verificarilor Directiei Generale Antifrauda Fiscala (DGAF), dupa ce aplicatia informatica i-a situat in categoria de risc mediu. Dintre acestia, 2.111 reprezinta societati nou infiintate care au solicitat inregistrarea in scop de TVA, fiind respinsi de aplicatie sau in urma verificarilor DGAF. Totodata, 404 firme care desfasurau deja activitate economica nu au primit codul de TVA in urma operatiunii de reinregistrare, se arata intr-un comunicat transmis miercuri de ANAF.

Informatiile din bazele de date ale ANAF confirma limitarea accesului pe piata a firmelor cu comportament evazionist si a persoanelor implicate in retelele de frauda sau cu un comportament fiscal anterior contrar prevederilor legale manifestat in mod repetat, se mai spune in comunicat.

"Subliniem faptul ca 1.063 de agenti economici incadrati la categoria de risc mediu au obtinut aprobarea inscrierii in scop de TVA sau neanularea codului de TVA dupa interviul desfasurat conform procedurilor cu reprezentantii ANAF. In perioada mai sus mentionata, dupa implementarea noii proceduri, 4.527 de societati au fost inregistrate in scop de TVA atat de la infiintare cit si pe parcursul desfasurarii activitatii, comparativ cu 10.061 firme, in aceeasi perioada a anului trecut, ceea ce reprezinta o diminuare cu cca 55%", mai precizeaza comunicatul

Detalii legate de functionarea aplicatiei informatice dedicata analizei de risc

  • Trebuie mentionat faptul ca refuzul inregistrarii in scop de TVA nu poate surveni in urma neindeplinirii unui singur criteriu, ci a unui cumul de criterii.
  • Neindeplinirea unui cumul de criterii situeaza solicitantul in grupa de risc mare sau mediu, ceea ce conduce la eliminarea directa (risc mare) sau la parcurgerea unui interviu  cu reprezentantii ANAF (risc mediu) pentru a oferi lamuririle necesare.
  • Dintre cele mai importante criterii, a caror neindeplinire conduce la refuzul inregistrarii in scop de TVA, exemplificam: detinerea in prezent sau in trecut, de catre administratorul care solicita inregistrarea in scop de TVA, a calitatii de asociat sau administrator in societati cu risc fiscal ridicat (cu obligatii fiscale neachitate; care au fost declarate inactive de Fisc, fara a fi reactivate ulterior; aflate in inactivitate temporara la registrul     comertului; lichidate sau radiate), dar si instabilitatea sediului social.
  • Observatie! Fiecare criteriu are un punctaj diferit. Astfel, in unele cazuri, neindeplinirea a doua criterii cu punctaj mare duce la refuzul inregistrarii in scop de TVA la fel ca in situatia in care solicitantul nu indeplineste trei sau patru criterii cu un punctaj mai mic per criteriu.

Citeste si:"Noutati legate de procedura de inregistrare in scopuri de TVA"

Exemplu: Cererea unui solicitant de inregistrare in scop de TVA a fost respinsa pentru ca persoana in cauza:

1. a facut si facea parte, la momentul depunerii cererii, din societati care aveau obligatii fiscale neachitate de aproximativ 500.000 euro

2. a facut parte din 3 societati care aveau statutul de inactiv si din 2 societati care au fost lichidate.