Guvernul a alocat miercuri fondurile necesare pentru plata a doua transe din titlurile executorii stabilite prin hotarari judecatoresti care au ca obiect acordarea unor drepturi salariale in favoarea angajatilor din Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice. Astfel, bugetul Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice va fi suplimentat cu suma de 8,9 milioane de lei, necesara pentru plata primelor doua transe din titlurile executorii aferente anului 2016, dar care se platesc anticipat in acest an.

In anul 2015, institutiile si autoritatile publice, precum si celelalte persoane juridice de drept public, pot plati transa/transele aferente celui de-al treilea an de la data la care hotararea judecatoreasca a devenit executorie.

Plata sumelor s-a esalonat in patru transe egale dupa cum urmeaza:

  • Prima si a doua transa incepand cu 1 martie 2015
  • A treia transa incepand cu 1 iunie 2015
  • A patra transa incepand cu 1 februarie 2016.

Sumele platite se actualizeaza cu indicele preturilor de consum publicat de Institutul National de Statistica.

Potrivit Legii bugetului pentru 2015, in bugetul Ministerului Finantelor Publice -Actiuni Generale- a fost prevazuta o suma globala pentru plata titlurilor executorii din care, prin Hotarari ale Guvernului, se pot aloca institutiilor fonduri suplimentare pentru plata acestor obligatii.