Persoanele care pot atrage fonduri europene pentru proiectele care necesita finantare sunt de cele mai multe ori blazate si pesimiste cu privire la rata succesului de accesare, avand impresia ca procesul este complicat si costisitor, a afirmat miercuri presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Florin Danescu, citat de Mediafax. "Romanii care ar putea accesa mai bine si mai mult fonduri europene au si un sentiment de blazare, ca nu are rost ori ca este foarte complicat. Ceea ce ni se transmite ca mesaj, formatorii de opinie, ca este un proiect cu rata foarte mica de succes, este foarte costisitor, sansa de a reusi este numai pentru altii si, de asemenea, s-ar putea sa ai si alte necazuri", a afirmat Danescu la o conferinta organizata de bankingnews.ro.

Florin DanescuFoto: Agerpres

El a aratat ca, in plus, bancile care au fost mai active pe cofinantarea proiectelor care beneficiaza de fonduri europene au avut o "experienta nefasta", inregistrand o perceptie negativa a publicului.

"Au fost cateva blocaje in derularea creditelor lipite de fondurile europene si, de fiecare data cand ceva n-a functionat, perceptia publica a fost ca bancile nu doresc sa sprijine fondurile europene, ca au pus piedici si de aceea trebuie sa fim actualmente foarte atenti la perceptie", mai spune Danescu.

Executivul asociatiei bancherilor a precizat ca bancile nu doresc sa adanceasca aceasta perceptie, insa ca le este dificil sa aleaga intre a sprijini "un demers economic pozitiv care creste economia" si a se uita la riscul care deriva din sprijinul respectiv, intrucat perceptiile sunt uneori "incorecte".