Joi, 28 mai. Intr-unul din saloanele Cotrocenilor, se reunesc primii oameni ai Statului: Presedintele, Premierul (insotit de ministrul Teodorovici) si Guvernatorul BNR. Tema discutiei: ce facem cu euro? Solutia adoptata in final: Sa facem un comitet! Comitete existasera si pana atunci, dar ce folos? In 2011 se infiinta pompos un Comitet Interministerial de Trecere la Euro, condus de Emil Boc. In cadrul BNR mai exista unComitet de pregătire a trecerii la eurocare se intalnea periodic, dar cam degeaba. Ce s-a discutat de fapt joi la Cotroceni si care a fost starea de spirit a participantilor?, scrie Dan Popa peblogul Hymerion.ro.

Guvernatorul a fost cel mai sceptic dintre participanti. El stia ca in multe ocazii, oficialii romani promit, dar nu isi respecta angajamentele. In numeroase intalniri informale, Isarescu povestea de modul in care , de-a lungul vremii, inalti oameni din Stat promiteau institutiilor internationale marea cu sarea, pentru ca apoi nimic sa nu se realizeze. “Din punct de vedere tehnic, noi putem asigura trecerea la euro. Dar e nevoie de un consens, de un sprijin politic care sa asigure acest demers. Aici nu suntem in situatia sa lasam pe ultimele luni luarea unor decizii, pentru ca nu ai cum sa le mai pui in practica. E nevoie de un program riguros si ferm. E nevoie de politici fiscale si monetare care sa asigure coerenta acestui proces”, i-a spus Isarescu nu atat lui Iohannis, cat mai degraba premierului.

Iohannis n-a zambit, nu s-a incruntat, dar s-a bucurat ca mai e o autoritate puternica in Stat care ii spune premierului sa aiba grija cu ce masuri fiscale vine in viitorul apropiat. “Practic, am “refreshuit” Comitetul de trecere la euro al lui Boc”, spune o alta sursa apropiata discutiilor de joi. “Urmeaza sa infiintam comitete de specialitate care sa asigure tranzitia catre moneda unica pe diferite paliere:juridic, la nivel micro-economic dar si organizatoric. Deocamdata , pe langa reprezentanti ai BNR, Guvernului, organizatiilor patronale si sindicale, vom invita in comitet si reprezentanti ai Parlamentului”, mai spune sursa citata.

De notat este si o intalnire avuta de guvernator cu premeierul italian Romano Prodi, in care acesta era sceptic ca Romania va fi pregatita sa adere la UE in 2007. “Nu veţi fi pregătiţi şi veţi suferi mult din cauza integrării precoce în UE”. Isarescu l-a convinsin final sa accepte dosarul Romaniei, care a si aderat la UE in 2007. I-a vorbit de o tema draga lui Prodi (“cercul virtuos” al economiei) si l-a aburit. Dar in final, Prodi avusese dreptate: nu eram pregatiti. Asa si acum.

Facem comitete peste comitete fara sa le dam substanta.

Daca e sa privim si din alt unghi, una din ambitiile lui Isarescu este sa fie “ctitorul” adoptarii euro in Romania. Chiar daca, fata de alte tari, noi n-am reusit sa negociem nimic.

  • Danemarca a obtinut prin Tratatul de la Edinburgh urmatoarele:.

Un protocol special care ii permite sa controleze cumpararea de case secundare de catre nationalii non-danezi.

Danemarca nu este obligata sa ia parte la moneda unica si a refuzat abolirea monedei nationale, Kronul, intr-un alt referendul de pe 28 septembrie 2000.

Danemarca nu ia parte la cooperarea pentru aparare in UE.

  • Cehii sunt si ei sceptici

Republica Cehă are obligatia, la fel ca Romania, adoptarea euro în conformitate cu Tratatul de la Atena. Dincolo de faptul ca zilele trecute am schimbat cateva vorbe cu ambasadorul lor la Bucuresti, musai e de spus ca nu exista o data planificata pentru trecerea lor la euro. Coroana cehă nu face parte din ERM II. De la aderarea la UE în 2004, Republica Cehă a adoptat o politică fiscală și monetară similară cu cea a Uniunii Europene.

Deși țara este mai bine poziționată decât punct de vedere economic ceilalți candidați pentru aderarea la zona euro, intrarea sa nu este de așteptat înainte de 2019, din cauza, unui euroscepticism acut. Republica Cehă va alege singura data la care sa treaca la euro, fara nicio graba.

  • Ungaria- no comment

Cea mai aproapiată dată la care Ungaria va putea adopta moneda euro este 2018, a declarat premierul Orban într-un interviu acordat postului public de radio MR1.

Ungaria va adera la zona euro doar atunci când zona euro “va oferi din nou o perspectivă” si când ţara va fi pregătită pentru asta, a declarat premierul Viktor Orban la Berlin, in cadrul unei conferinţe de presă comună cu Angela Merkel. “Nu respingem nicicum euro”, a spus Orban, adăugând că Ungaria va adopta euro doar când se vor întruni condiţiile pentru aceasta, deoarece a învăţat din greşelile altor ţări care acum suferă consecinţele aderării prea rapide la zona euro. Exemplele pot continua.

  • Ce inseamna de fapt trecerea la euro?

Vezi aici cazul sloven.

Faptul ca indeplinim criteriile nominale nu e un argument, scuze. Datorie mica avem, deficit bugetar bun avem, inflatie ok avem, curs relativ stabil (chiar daca BNR mai intervine) avem, dar vorba lui Tanase: “Pen`ce?”. Si bunicul din satul maramuresean in care am crescut avea suficienti bani ca sa isi cumpere Mercedes, dar nu si-a luat. Ce sa faca cu Mertzanul pe drumurile prefuite, de tara? Asa si Romania: si-a facut piscina, si-a cumparat costum performant de inot, a montat deasupra pscinei o trambulina ultimul racnet, dar nu si-a pus intrebarea: stie sa innoate?

Doi. Potrivit INSSE, o familie medie de romani incaseaza lunar 2579 de lei si are cheltuieli de 2537 de lei Diferenta inseamna 42 de lei. Nici 10 euro. Cum ii explici acelei familii ca va ramane cu o bancnota de 10 euro lunar din care va trebui sa faca fata cheltuielilor neprevazute? Aici, Isarescu avea dreptate. Trecerea la euro e si o chetiune de cultura financiara si de mentalitate.

Trei. Am mai spus-o si cu alte ocazii: constructia Uniunii Monetare e prost facuta. UE nu este, asa cum ar fi trebuit sa fie, un Stat federal. E o adunare de premieri condusi de o adunatura de banci. Pai daca in Romania, Focsaniul are de rambursat o datorie si nu are bani, se gasesc cumva fonduri de la Bucuresti pentru ca judetul sa treaca peste aceasta problema. In UE, transferurile fiscale sunt nefunctionale. Uitati-va la Grecia. Pentru 1% din PIB-ul UE, nu Uniunea dicteaza salvarea, ci o paseaza unor banci care vor bani si bani si iar bani. Grecia in raport cu UE e ca Oana Zavoranu fata de propria mama. S-o ingroape altii, ai mai scuteste-ma cu….

Patru. In Romania, diferentele dintre Bucuresti si restul tarii sunt uriase. In Capitala avem un PIB/capita de 30 k euro. In Moldova, ajungem la 10 k euro (daca nu e si mai mic). Pe cine integram in Eurozona de fapt?

Foarte scurte concluzii:

  • Nu cred ca suntem inca pregatiti in acest moment sa adoptam euro la nivel national, iar o fortare a acestui proces isi are riscurile ei.
  • Reformele trebuie clar facute, dar fara false promisiuni. Apoi, aderarea poate deveni un fenomen spre care sa ne indreptam in mod natural.
  • Uniunile monetare nu sunt o garantie a bunastarii decat pe un termen mediu de 40 de ani, cat dureaza. De multe ori ele reprezinta ambitii politice.
  • Aderarea nu se face prin Comitete, ci prin actiuni concrete, la care Guvernele ultimilor 10 ani nu s-au dovedit capabile sa si le asume.

Citeste si “Romania intre leu si euro

Comenteaza pe blogul Hymerion.ro.