Radu Ghetea, unul dintre cei mai longevivi bancheri din sistemul bancar local, "preda" sefia CEC Bank lasand institutia cu un profit brut de 13,8 mil. lei, in conditiile in care la nivelul intregului sistem bancar, anul trecut s-a inregistrat o pierdere de aproape un miliard de euro. Potrivit unui comunicat transmis marti de CEC, una din cele doua banci controlate de Stat, CEC Bank a reusit sa creasca portofoliul de credite acordate persoanelor juridice cu cca. 8,5%,iar ponderea creditelor acordate persoanelor juridice in total portofoliu era de 68%, fata de doar 21% in 2006. Locul lui Ghetea la conducerea executiva a CEC Bank va fi luat de Enache Jiru, in prezent secretar de stat la Finante, Ghetea,urmand sa ramana presedintele Consiliului de Administratie al CEC Bank.

Radu GheteaFoto: Bety Blagu / HotNews.ro

Activitatea de creditare a CEC Bank a inregistrat in anul 2014 un ritm de crestere mult mai intens decat imaginea pe care o ofera soldurile din bilant, intrucat creditele punte, care sunt acordate si rambursate in cursul anului, precum si creditele aprobate dar neutilizate pana la 31.12.2014 nu sunt reflectate in soldul bilantier.

"Fidela obiectivului strategic de sustinere a absorbtiei fondurilor europene, CEC Bank a finantat pana la sfarsitul anului 2014 un numar de 26.568 proiecte eligibile pentru accesarea fondurilor europene, pentru care valoarea insumata a granturilor se ridica la peste 9.169,9 mil. lei. De asemenea, din surse BERD, banca a finantat 531 credite (linia pentru IMM-uri, linia pentru mediul rural, linia pentru eficientizarea energiei), in suma de aproximativ 120,1 mil. lei", se arata in comunicatul CEC Bank..

Rata creditelor neperformante de 21,74% (fara a lua in considerare vanzarile de credite) se mentine la un nivel apropiat de media sistemului bancar. In cadrul procesului de curatare a creditelor neperformante, CEC Bank a scos in afara bilantului, prin "write-off", credite neperformante in valoare de aproximativ 731 milioane lei, cheltuiala neta cu ajustarile pentru depreciere ridicandu-se la cca. 547 milioane lei.

Depozitele totale de la clienti au crescut in 2014 cu circa 8,8%, pe baza cresterii depozitelor atrase de la clientii persoane juridice cu aproximativ 22% si a celor atrase de la clientii persoane fizice cu aproximativ 7%.

In anul 2014, CEC Bank a inregistrat un profit brut de 13,8 mil. lei, in conditiile in care datele preliminare la nivelul sistemului bancar releva o pierdere estimata de cca. 4,4 mld. lei. Astfel, CEC Bank inregistreaza profit pentru al VIII-lea an consecutiv, in pofida conditiilor generate de criza financiara mondiala si de cresterea ajustarilor nete pentru deprecierea creditelor.

Ca si in anii precedenti, partea de profit ramasa dupa plata impozitelor si constituirii rezervelor legale in suma de cca. 7 mil. lei a fost utilizata pentru majorarea capitalului social al bancii, care in acest fel a ajuns la valoarea de 1.170.443.700 lei, in timp ce fondurile proprii insumeaza 1.459.765.118 lei.

Activele bancii s-au situat la valoarea de cca. 28 miliarde lei, pe fondul cresterii soldului creditelor acordate clientilor cu 6,4%.

Numarul de clienti activi persoane fizice si juridice a crescut in anul 2014, banca avand la finalul anului trecut 2,6 milioane de clienti activi persoane fizice si 138 mii de clienti activi persoane juridice.