La 31 mai 2015, rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei erau de 30,22 miliarde euro, fata de 30,09 miliarde cu o luna in urma, au transmis marti oficialii Bancii Centrale. Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone, ceea ce inseamna- in conditiile evolutiilor preturilor internationale,- alte 3,614 miliarde euro. Chiar daca aceste rezerve ar scadea, nu ar trebui sa fim ingrijorati, a spus in urma cu cateva zile Mugur Isarescu. "Un nivel in scadere al rezervelor valutare nu ar trebui sa starneasca ingrijorare, intrucat si pasivele externe ale Romaniei au coborat la 92,9 mld. euro in martie 2015, iar indicatorii de adecvare sunt deasupra pragurilor stabilite in literatura de specialitate. In plus, asistam la tendinta de crestere a rezervelor internationale nete sau ceea ce am putea numi rezervele proprii (eliminand, de exemplu, rezervele minime obligatorii in valuta ale bancilor comerciale si imprumutul de la FMI). De asemenea, reducerea continua a randamentelor din ultimii ani a crescut costurile mentinerii unui nivel ridicat al rezervelor internationale", spunea Isarescu.

Mugur IsarescuFoto: Agerpres

Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 31 mai 2015 au fost de 33,83 miliarde euro, fata de 33,68 miliarde euro la 30 aprilie 2015.

In cursul lunii au avut loc urmatoarele operatiuni:

  • Intrari de 528 milioane euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice si altele;
  • Iesiri de 402 milioane euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta, plati din contul Comisiei Europene si altele.

Platile scadente in luna iunie 2015 in contul datoriei publice denominate in valuta, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza circa 442 milioane euro.