Tolosa, FMI: Proiectul de Cod Fiscal va trebui revizuit semnificativ pentru incadrarea in tinta de deficit
O misiune tehnica formata din reprezentantii FMI, CE si Banca Mondiala s-a aflat la Bucuresti in perioada 19-26 mai, avand intrevederi in principal la Guvern, Parlament si BNR pentru discutii pe marginea masurilor de relaxare fiscala prevazute in proiectul noului Cod Fiscal, inclusiv reducerea TVA, precum si planul de masuri de reforma in economie, angajamente prevazute in programul cu institutiile financiare internationale.
Tolosa a aratat ca deficitul bugetar in 2016 este considerabil, estimand astfel ca proiectul de Cod Fiscal in forma actuala va trebui revizuit semnificativ, intrucat doar prin taierea cheltuielilor pentru compensarea masurilor nu se va acoperi golul creat.
El a sugerat ca unele masuri ar trebui revizuite sau chiar eliminate.
Pentru ca programul sa continue cu succes, FMI asteapa de la Guvernul Romaniei imbunatatiri viitoare, astfel incat sa poata fi modificata proiectia asupra deficitului si Guvernul sa se incadreze in tinte.
Deficitul anticipat pentru anul viitor este in jur de 3%.
De altfel, la sosirea misiunii tehnice, FMI si CE si-au exprimat rezerve in ceea ce priveste masurile ambitioase de relaxare fiscala, institutiile financiare internationale fiind sceptice ca Guvernul va avea capacitatea sa compenseze veniturile la buget in urma reducerii taxelor, in special a TVA.
Institutiile internationale nu cred in cresterea automata a veniturilor din taierea taxelor si asteapta solutii pentru acoperirea golurilor.
De asemenea, la misiunile anterioare ale FMI in Romania, cele doua parti nu au cazut de acord asupra liberalizarii preturilor pe piata gazelor si asupra problemelor de la complexurile energetice Oltenia si Hunedoara.
"Am petrecut destul de mult timp analizand si agenda structurala. Am vazut ceva progrese in ceea ce priveste pretul la energie si situatia companiilor de stat din sectorul energiei, unde au fost luate recent niste decizii. Cu certitudine, sectorul de energie este in mijlocul preocuparilor noastre, are pierderi mari si credem ca trebuie sa avem o intelegere profunda de ce exista aceste pierderi si sa se ia masuri pentru a rezolva problemele. (...) Recomandam Guvernului sa intreprinda studiile si analizele necesare pentru a restabili viabilitatea acestor companii (Oltenia si Hunedoara ¬ n.r.) pentru ca acum sunt compromise", a mai spus Tolosa.
Al treilea acord incheiat cu institutiile financiare internationale in 2013, de tip stand-by, in valoare de 4 miliarde euro, expira pe 27 septembrie, cu posibilitatea ca Romania sa nu incheie toate reformele la care s-a angajat.
Reprezentantii Fondului si ai CE se asteapta ca o parte dintre obiectivele asumate sa fie atinse, iar pentru acest lucru Guvernul sa gaseasca solutii pentru rezolvarea unei parti dintre probleme, astfel incat programul sa poata fi evaluat inainte de a expira.
Acestia urmau sa programeze o noua misiune pentru evaluarea acordului, dupa ce analizau progresele si masurile propuse de Guvern, dorind sa se asigure ca reformele nu vor afecta obiectivele Romaniei pe termen mediu.
In a doua parte a lunii iunie este prevazuta o misiune la Bucuresti cu reprezentanti ai Comisiei Europene.
Astfel, Executivul ar trebui sa reevalueze, sa amane sau sa elimine o parte dintre masurile propuse in proiectul Codului Fiscal cu intrare in vigoare de la 1 ianuarie 2016, dintre cele mai importante si cu impact major asupra bugetului fiind reducerea cotei generale de TVA de la 24% la 20%, astfel incat sa poata reduce deficitul pentru a se incadra in tinte.
In conditiile in care acest lucru nu se intampla, misiunea de evaluare ar putea chiar sa nu mai aiba loc, iar programul se va incheia fara revizuirea acordului.
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, declara la jumatatea lunii mai ca Guvernul ar putea lua in calcul continuarea parteneriatului cu institutiile financiare internationale daca actualul acord se incheie cu succes in toamna, insa ar dori unul mai flexibil, pe modelul polonez.
Intrebat daca, in urma discutiilor nu se va ajunge la un acord cu cei de la FMI pe Codul Fiscal, Guvernul va sacrifica acordul cu FMI sau Codul Fiscal, ministrul a spus ca Guvernul nu sacrifica nimic si ca trebuie sa "faca ceea ce face pentru binele ecnomiei nationale".

K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
Mai acum vreo luna CE revizuise deficitul estimat la 2015 la 1,6%. Acum ca avem luata si pusa deja in practica reducerea de TVA la alimente, complet neluata in calcul la Legea bugetului si timid discutata la misiunea din ianuarie Tolosa: ,,Credem ca tintele Guvernului pentru acest an vor fi atinse...''!!
Mi-e greata sa-mi mai aduc aminte de lungile discutii privind reducerea TVA la paine de acum vreo doi ani...
Acum: ,,Tolosa a aratat ca deficitul bugetar in 2016 este considerabil, estimand astfel ca proiectul de Cod Fiscal in forma actuala va trebui revizuit semnificativ''... Acum ajunge (deficitul) la numai 3%. Cu vreo luna-n urma era estimat la 3,5%...
Oare astia chiar ne vor binele?...sau, ce?....
PS: interesant ar fi fost parerea ta despre eventuale scaderi economice. Sunt sigur ca nu le-ai mai fi gasit intamplatoare...dar, cum am mai spus: oamenii pot avea pareri impartite..
asta a fost masura soc a premierului! deci, zero km de autostrada, metrou la anu si la multi ani, sanatate pe sponci, salarii nemarite la profesori si medici, locuri de munca lipsa si un nou cod fiscal...neaplicat pana la final-caci ar fi atentat la pfa, ziaristi, oameni de litere...