"Nu suntem angrenati in acest moment in discutii privind preluarea altei banci. Nu am facut nicio oferta de preluare a Piraeus Bank Romania", a declarat joi pentru Hotnews.ro executivul Bancii Transilvania, dupa ce in presa a aparut informatia ca Piraeus Bank Grecia ar intentiona sa renunte la subsidiara locala, iar OTP si Banca Transilvania ar fi depus oferte pentru o viitoare preluare. Reprezentantii OTP nu au dorit sa comenteze oficial, dar surse din cadrul institutiei de credit confirma ca a fost trimis un memo la Budapesta (la sediul central) si ca asteapta un raspuns, ei nefiind informati prin sistemele interne de comunicare, asa cum se procedeaza de obicei in cazul unor asemenea tranzactii. Nici angajatii Piraeus Bank Romania nu stiau nimic, vestea cazand peste ei ca un traznet. Intrebat in cadrul conferintei Euromoney despre aceasta posibila tranzactie, guvernatorul BNR a refuzat sa faca orice fel de declaratie.

Omer TetikFoto: Credit Europe Bank

Informatia despre posibila vanzare a Piraeus Bank Romania a aparut pentru prima data pe site-ul mirsanu.ro, Adrian Mirsanu fiind un ziarist economic cu o reputatie excelenta.

  • Declaratia oficiala a Piraeus Bank Romania legata de zvonurile aparute in media despre vanzarea PBR:

"In acest moment nu exista planuri definitivate in privinta operatiunilor Piraeus Bank Romania, acestea urmand sa fie finalizate conform strategiei companiei mama, pana in 2018. Piraeus Bank este o entitate listata la bursa

si nu putem comenta in baza unor informatii din piata. Daca apar dezvoltari concrete in legatura cu acest subiect ne vom informa toti partenerii in mod prompt." - Catalin Parvu, CEO al Piraeus Bank Romania

"Piraeus Bank, una dintre cele mai mari banci din Grecia, a primit luna trecuta aproximativ cinci oferte indicative pentru achizitia Piraeus Bank Romania, au declarat in exclusivitate pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO surse din piata.

Tranzactia de exit a Piraeus Bank din Romania a atras interes atat din partea unor banci locale dornice sa-si majoreze cu aceasta ocazie cota de piata, printre ofertanti aflandu-se Banca Transilvania si OTP Bank, sustin sursele citate. De asemenea, pe lista grecilor se mai afla si fonduri americane de investitii, care vad o ocazie buna de a intra pe piata bancara locala cu tranzactia oferita de banca elena.

Discutiile de vanzare pentru Piraeus Bank Romania se poarta la Atena, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO. Tranzactia al carei pret poate varia in jurul a 150 - 200 mil. euro, trece in faza de due dilligence (analiza financiara - n.r.), sustin sursele citate.

Reprezentantii Piraeus Bank Romania nu au facut niciun comentariu pe marginea acestui subiect pana la momentul publicarii acestui articol. De asemenea, reprezentantii Bancii Transilvania si ai OTP Bank nu au facut niciun comentariu pe acest subiect pana acum.

Pretul platit la achizitia Piraeus Bank Romania ar putea fi in jurul valorii contabile a bancii, data fiind calitatea activelor ce vor fi preluate, pozitia de capital a bancii, precum si indiciile oferite de bancile locale listate pe bursa. Piraeus Bank Romania are o pozitie de capital de 200 mil. euro. BRD si BT au valori de piata care inseamna un raport intre 1,5 si 1,7 intre pretul actiunii si valoarea contabila, in timp ce la Carpatica, o banca mai mica de jumatatea clasamentului si cu pierderi, raportul e de 0,55.

Recent, Piraeus Bank Romania a incheiat cea mai mare tranzactie de vanzare de a unui portofoliu de credite de consum neperformante negarantate, cu o valoare nominala de circa 185 mil. euro si cumparat de polonezii de la Kruk pentru 12 mil. euro, adica la un discount de 93,5%.

OTP Bank a platit 39 milioane de euro pentru a achizitiona grupul portughez Millennium. Pe 21 mai, Anthimos Thomopoulos, seful Piraeus Bank Grecia, spunea ca pana in 2018 va vedea ce va face cu operatiunile din Romania si Bulgaria, potrivit Financial Times. Banca Transilvania a achizitionat recent Volksbank, oamenii din piata spunand ca ar fi putin probabul ca o banca locala sa cumpere intr-un interval atat de scurt de timp alte doua institutii de credit, subsidiare ale unor banci occidentale.