"Incertitudinile politice interne au continuat sa afecteze leul luni, acesta incheind sedinta cu o depreciere de 0,4%, aproape de 4,47/EUR. Alte presiuni negative au venit pe fondul stirilor privind Grecia, in timp ce monedele regionale s-au depreciat de asemenea, iar randamentele obligatiunilor suverane est-europene cu maturitati lungi au urcat usor. Cu toate acestea, credem ca evolutia leului este ghidata mai ales de factori interni si ne asteptam, astfel, ca presiunile de depreciere sa persiste. Desi este improbabil ca Parlamentul sa aprobe astazi retragerea imunitatii premierului Ponta (pentru a incepe urmarirea penala a prim-ministrului), am putea vedea ceva presiuni din partea institutiilor UE, in conditiile in care presa relateaza ca Parlamentul European pregateste o dezbatere pe aceasta tema", se arata intr-un raport al bancherilor de la ING, destinat investitorilor.

raportFoto: Hotnews

Un vot favorabil premierul putea sprijini leul pentru moment, dar ne asteptam ca presiunile de depreciere sa continue, se mai spune in raport.

"Randamentul pe termen foarte scurt a coborat cu 15 puncte de baza, la 0,25%, aproape de minimul actualei perioada de rezerva. In pofida faptului ca nivelul ratelor scurte sugereaza o situatie buna din prisma lichiditatii, datele publicate de BNR au aratat ca surplusul net de lichiditate din piata monetara a fost de 0,5 miliarde lei pe zi in mai, o imbunatatire marginala fata de aprilie. Datele sugereaza ca in luna mai, surplusul bugetar a crescut semnificativ, in timp ce ratele scurte au inceput luna iunie la un nivel scazut pe fondul reducerii recente a rezervelor minime obligatorii. Luni, un oficial BNR a fost citat spunand ca piata simte nevoia de confort asupra lichiditatii. Afirmatia sprijina estimarea noastra privind o reducere de 2 puncte procentuale a rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei in luna august, la 6%, ceea ce ar injecta lichiditate de aproximativ 3 miliarde lei.

Tot luni, MF a respins toate ofertele primite licitatia pentru obligatiuni la 6 ani de 300 milioane lei, prima licitatie esuata din august 2014. Dupa cum am anticipat, Trezoreria a refuzat sa plateasca randamente mai mari (care au urcat cu peste 30 puncte de baza in ultima saptamana si cu 14 puncte vineri pentru titlurile la 6 ani). Cererea a fost de asemenea slaba: doua treimi din suma planificata. Randamentul mediu al ofertelor depuse a fost de 3,50%, mult peste nivelul bid de inchidere din ziua precedenta, de 3,44%. Avand in vedere rezerva de lichiditate confortabila si surplusul bugetar mare, MF isi poate permite sa anuleze unele licitatii daca vor continua evolutiile negative in obligatiunile suverane din zona euro, in timp ce reducerea ofertei ar trebui fie favorabila obligatiunilor", se mai spune in raportul citat