Pensia medie a crescut la 890 de lei, iar numarul pensionarilor este egal cu cel al salariatilor. 1,3 milioane de persoane primesc pensie de urmas sau de invaliditate

de Red. Stiri     HotNews.ro
Sâmbătă, 13 iunie 2015, 16:09 Economie | Finanţe & Bănci


Numarul mediu al pensionarilor si pensia medie
Foto: INS
In primul trimestru din 2015, numarul pensionarilor a fost de 5,332 milioane, cu 14.000 de pesoane mai putin fata de ultimul trimestru din anul 2014, iar pensia media a crescut cu 5,1%, pana la 890 de lei, avansul real, daca se ia in considerare si evolutia preturilor de consum, fiind de 3,8%.  

Raportul dintre numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat si cel al salariatilor a fost egal, de 10 la 10, arata datele Institutului National de Statistica. 

Chiar daca exista un echilibru la nivel national, raportul dintre numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat si cel al salariatilor prezinta variatii semnificative in profil teritorial.  

Astfel, daca in Capitala numarul celor activi pe piata muncii este dublu fata de cei retrasi din activitate - numai 5 pensionari la 10 salariati in judetul Giurgiu raportul este aproape inversat - 18 pensionari la 10 salariati.  

Raportul dintre pensia medie de asigurari sociale de stat pentru limita de varsta cu stagiu complet de cotizare (fara impozit si fara contributia de asigurari sociale de sanatate) si castigul salarial mediu net a fost de 60,8% (comparativ cu 62,8% in trimestrul precedent).  

Pensia medie lunara a fost de 890 lei, mai mare cu 5,1% fata de trimestrul precedent.  

Pensia medie de asigurari sociale de stat a variat cu discrepante semnificative in profil teritorial, ecartul dintre valoarea minima si cea maxima depasind 400 de lei.  

La extreme se afla din nou Bucurestiul, cu o pensie medie de 1121 lei, si judetul Giurgiu, unde pensia medie a fost dedoar 711 lei.  

Indicele pensiei medii reale fata de trimestrul precedent, calculat ca raport intre indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale si indicele preturilor de consum a fost de 103,8%. Pe categorii de pensii, numarul pensionarilor pentru limita de varsta a fost preponderent (73,5%) in cadrul pensionarilor de asigurari sociale. Pensionarii cuprinsi in categoriile de pensii "anticipata si anticipata partial "au reprezentat 2,1%.

In schimb, arata datele Institutului National de Statistica, in primul trimestru al acestui an erau inregistrati 694.000 de persoane cu pensie de invaliditate, acestia avand o pensie medie de 596 de lei. De asemenea, in T1 se platea catre 603.000 de persoane pensie de urmas, aceasta avand o valoare medie de 496 lei. Numarul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (acum- indemnizatie sociala), in trimestrul I 2015, a fost de 558,0 mii persoane, din care: 

- 435,3 mii persoane din sistemul asigurarilor sociale de stat, reprezentand 9,3% din totalul pensionarilor din aceasta categorie; 

- 122,7 mii persoane din randul pensionarilor proveniti din fostul sistem pentru agricultori, reprezentand 25,4% din totalul acestora; 

Victor Ponta se lauda cu cresterea pensiilor 

"O veste buna! In 2015, pensia medie creste cu 5,5% fata de primul trimestru din 2014 si cu 5,07% fata de ultimul trimestru din 2014" a scris sambata dimineata pe pagina sa de Facebook Victor Ponta, premierul insistand in ultima vreme, in contextul anchetei DNA care il vizeaza, ca situatia economica este foarte buna si ca "cei care pot strica acest lucru sunt oamenii politici". 

"Cu o pensie medie se poate cumpara astazi cu 3,8% mai mult decat se putea in 2014", subliniaza Victor Ponta pe Facebook, facand referire la cresterea reala a pensiei, luand in calcul si cresterea preturilor.

"Important este ca aceste cifre sa reflecte si un plus real in viata tuturor pensionarilor. Si asta vom incerca sa facem si in continuare - la aceste cifre, din primul trimestru, trebuie sa se adauge si vestile bune despre scaderi de preturi la alimente, din aceasta luna, de exemplu", a mai sustinut premierul in postarea sa.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11875 vizualizari

 • +2 (4 voturi)    
  Daca raportul dintre (Sâmbătă, 13 iunie 2015, 19:17)

  ty [utilizator]

  numarul persoanelor cu pensia mai mica decat pensia medie si numarul persoanelor cu pensia mai mare decat pensia medie ar fi cat mai aproape de 1 as putea crede ca sistemul de pensii ar fi cat de cat corect.
  • +2 (2 voturi)    
   Pai dece? (Luni, 15 iunie 2015, 12:22)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui ty

   De ce trebuie sa fie 1 raportul? Inafara bde nazbitiile cu pensiile speciale ale lui Ponta, pensia reflecta proportional contributia adusa fondului de pensii ca salariat. Nu vad de ce raportul asta ar fi 1:1...
  • -1 (1 vot)    
   statistica corecta (Luni, 15 iunie 2015, 13:26)

   jescu [utilizator] i-a raspuns lui ty

   Daca in calculul mediei s-ar elimina cele mai mari pensii(1% din pensiile cele mai mari) atunci media rezultata ar fi cea mai corecta pentru calculul nivelul de trai (99 de oameni dintr-o suta). Restul de 1% dintre pensionari, nu prea au ei grija nivelului de trai.
   • +2 (2 voturi)    
    defapt (Luni, 15 iunie 2015, 14:23)

    jescu [utilizator] i-a raspuns lui jescu

    Defapt as elimina chiar mai mult, poate 3% dintre pensiile cele mai mari. Nivelul de trai al celor 97 dintr-o suta este nivelul real de trai din Romania.
 • +4 (4 voturi)    
  despre pensii (Sâmbătă, 13 iunie 2015, 19:28)

  morosanu constantin [anonim]

  Toata propaganda sa facut numai pentru cresterea pensiilor speciale.Cu ce a contribuit D-ul Dogaru la fondul de pensii,a sters praful la piesele de la muzeu si a facut propaganda la televizor ca sau taiat pensiile,a vorbit in numele tuturor dar scopul a fost cresterea pensiilor speciale.Nu este corect ca majoritatea pensionarilor care au contribuit la fondul de pensii sa primeasca pensii de subzistenta.
 • 0 (8 voturi)    
  Statistica care conteaza (Sâmbătă, 13 iunie 2015, 19:42)

  RedTemiriHN [anonim]

  Clarificari: am 35 de ani, lucrez in strainatate si am mama pensionara (pe varsta), iar tata lucreaza in privat in tara.

  Calcul:
  Pensie Medie * Nr Luni/an * Nr Pensionari = 890 Ron * 12 * 1300000 = 13, 844 miliarde RON pe an total pensie.

  In 2014 PIB = 669,5 miliarde RON
  http://ro.wikipedia.org/wiki/Produsul_intern_brut_al_Rom%C3%A2niei

  La sfarsit:
  PensieTotala / PIB * 100= 13,844 miliarde RON / 669,5 miliarde RON * 100 = 2,073 %

  Deci ponderea totala a pensiilor in PIB este de 2%.

  Mesaj final: lasati pensionarii si somerii in pace ca nu de acolo vine Apocalipsa fiscala.

  Nesimtitilor.
  • +4 (6 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Duminică, 14 iunie 2015, 0:00)

   [anonim] i-a raspuns lui RedTemiriHN

   • +3 (3 voturi)    
    Nu stiu de ce socotiti PIB-ul... (Duminică, 14 iunie 2015, 0:36)

    Sevraj [utilizator] i-a raspuns lui

    PIB-ul este pentru altceva. Cel mai bine va raportati la bugetul de pensii (asigurari sociale) si la bugetul de stat. Practic bugetul pensiilor e pe deficit din 2008, iar anul acesta deficitul va fi de 5 miliarde EUR. PIB-ul Romaniei e 150 miliarde EUR (cu indulgenta), iar veniturile bugetare (bugetul de stat) cam 34%, deci sub 50 miliarde. Asta inseamna ca aprox. 10% din bugetul de stat (aprox 3% din PIB) e folosit sa acopere deficitul de la pensii. Acum o intrebare simpla: daca deficitul bugetului de stat este cam 2-3% din PIB, cam ce crezi ca face Romania cu TOTI banii pe care ii imprumuta an de an sa finanteze deficitul? Pe ce crezi ca se duc TOTI banii imprumutati de Romania? Hai ca nu e greu!!!
    • +2 (2 voturi)    
     Pai e usor sa acuzi (Duminică, 14 iunie 2015, 10:46)

     RedTemiriHN [anonim] i-a raspuns lui Sevraj

     pensionarii si somerii. Deficitul bugetar pentru ei se calculeaza prin incasari CAS - cheltuieli.

     Dar cum calculezi deficitul pentru bugetul parlamentului? Sau deficitul pentru orice alta cheltuiala unde nu exista o taxa clara?

     E mult mai greu sa te lupti cu parlamentarii si sistemul financiar ... pe cand somerii si pensionarii sunt victime usoare. Toata lumea se ingramadeste sa dea in ei.
   • +1 (3 voturi)    
    Naivitate naivitate (Duminică, 14 iunie 2015, 8:15)

    RedTemiriHN [anonim] i-a raspuns lui

    Populatia activa a romaniei este de 9,437 milioane din care 0,615 milioane someri. Iar calculul se face pe cei care produc nu pe cei care sunt angajati asa cum spune articolul + o parte din pensionari muncesc dar nu exista nici o statistica pe numarul lor exact

    http://www.ziare.com/articole/populatia+activa+romania

    Acum ia varsta de pensionare de peste 63 de ani la femei si 65 la barbati. Lasand la o parte ca speranta de viata este de 68,9 la barbati si 75,8 la femei (deci sansa sa mananci o pensie e pe timp foarte scurt) poti sa verifici numarul --- > este estimat undeva in jur de 3.3 milioane populatie peste 60 de ani. Iar acum sa te intrebi de unde sunt cei 5,5 milioane de pensionari .... restul sunt cei care iau pensie de urmas (o mare parte copiii de pana la 24 de ani --- daca sunt angrenati in invatamant) + militarii iesiti la pensie in anii 90 si 2000 la varsta de 40 de ani + cei bolnavi + probabil niste morti.

    Acum sa luam PIB:
    PIB = consum privat + consumul statului+ investiții + (exporturi − importuri)

    Pentru pensionari: cam ce pensie primesc cam aia cheltuiesc ... dar exista efectul multiplicativ in sensul in care pensionarii iau o paine, iar cel care vinde painea ia faina etc. iar toate astea se aduna in PIB... daca scazi pensiile si asa mici efectul multiplicativ se mentine ... dar in sens invers iar PIB-ul scade.

    Deci in concluzie: vrei sa creasca PIB-ul - creste investitiile si cheltuielile atat in pivat cat si la stat.
   • 0 (4 voturi)    
    Vezi tabel (Duminică, 14 iunie 2015, 9:05)

    moromete [anonim] i-a raspuns lui

    Nu poti intelege un tabel in care ai toate categoriile de pensii??? ... sunt 5,3 milioane de pensii in total ... ia-ti dreaq ochelarii si vezi tabelul .
  • +1 (1 vot)    
   /// (Duminică, 14 iunie 2015, 18:36)

   Baciu Moldovan [anonim] i-a raspuns lui RedTemiriHN

   /// pensiile sunt doar , din pacate, o mica parte din BUGETUL ASIGURARILOR SOCIALE. Bugetul asigurărilor sociale de stat, aferent sistemului public de pensii, pentru anul 2015, se stabileşte la venituri în sumă de 54.724,5 milioane lei, iar, la cheltuieli, în sumă de 54.724,5 milioane lei. De la 13 mld ale tale, pana la 54, mai e taica, ca trebuie si guritza lu Ponta si Ghitza sa manca cozonac.
 • +3 (3 voturi)    
  Statistici fudule ! (Duminică, 14 iunie 2015, 8:31)

  vali47 [utilizator]

  Presupun că cei 14.000 pensionari mai puțin decât în trim.IV 23014 nu au întinerit și au scăpat de ei să nu le mai dea pensie și au fost dintre cei cu pensie mică(morții).Ponta înafară de pensia la gașca lui Dogaru nu a mărit nici-o pensie.Păcat de media că face jocul imbecil a lui Ponta punând pensionarii în situații penibile.Cum se uită pensionarii chiorâș crezând că unii au pensia mărită și ei nu,este doar specialitatea lui Ponta de a învrăjbi oamenii.Arătați și dacă poate trăi un pensionar cu acea pensie minimă de 890 lei.
 • +1 (1 vot)    
  Statistici (Duminică, 14 iunie 2015, 12:34)

  strutul [utilizator]

  Conform cnpas
  - avem 4.690.249 (feb. 2015) pensionari.
  - EXECUTIE CUMULATA LA 31.12.2014
  52.397.253.878 (venituri) - 47.363.342.111 (cheltuieli) = 5.033.911.767 (excendent)

  acum
  - numar pensionari + numar pensionari casele sectoriale
  - executia bugetara pe 2014 (care include si casele sectoriale - MAI, MApN, SRI, etc)
  EXECUTIE CUMULATA LA 31.12.2014
  52.318.892.596 (venituri) - 52.091.360.709 (cheltuieli) = 227.531.887 (excendent - in scadere 5 mild).

  sursu: http://www.cnpas.org
  PS:
  1 - bani din contributii se strang suficienti
  2 - Se baga in acelasi cos - pensionari care au contribuit, care nu au contribuit, asistati sociali, pensii speciale (cei care nu au contribuit).

  Concluziile le scrieti voi.
 • +5 (5 voturi)    
  vraja marii (Duminică, 14 iunie 2015, 14:51)

  Baciu Moldovan [anonim]

  Pensia MEDIE a crescut intrucat guvernul execrabilului Ponta a reintrodus pensiile nesimtite.
 • -1 (1 vot)    
  Rezultatul exterminarii (Duminică, 14 iunie 2015, 19:47)

  Koczka Gyorgy [anonim]

  este scaderea numarului de pensionari din Romania. Aceasta politics de exterminare este coordonata din exterior de catre cei care au promovat globalismul si executat cu scrupulozitate de obedientele guverne ce s-au succedat.
  Oricum sistemul de pensi este deja nesustenabil. O solutie globala deja adoptata este scaderea mediei de viata prin alimentatie nesanatoasa, medicamente ieftine
  placebo siso dedeteriorates conditiilot de trai.
  • 0 (0 voturi)    
   iar ai uitat sa-ti iei pastilele? (Luni, 15 iunie 2015, 12:25)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Koczka Gyorgy

   ma intreb cu cine mai votezi acu, ca a disparut Vadim...
 • +1 (1 vot)    
  pensii (Duminică, 14 iunie 2015, 21:16)

  mercean ionel [anonim]

  eu am pensie dupa 35 de ani de munca 670 de lei,dupa cartea de munca.interesant ca am platit la stat dupa cistig lucrind in acord global pe santier.am ani de gradul doi dar pensia sa calculat dupa cartea de munca.punct.acuma am depus cerere la ministerul munci in anul2013 si nici pina azi 06 2015 nu mi-au raspuns ,pina ii dau in judecata sa-i cistig eventual depinde de judecator si pe urma sa-mi cer dreptul he,he lung drum dar poate nu o sa mor pina atunci!
 • +1 (1 vot)    
  Arme socialiste! (Luni, 15 iunie 2015, 6:25)

  hotnewsfil [utilizator]

  Daca Ponta va simti ca exista un pericol semnificativ , real, ca liberalii sa castige alegerile din 2016, va lua masura radicala, de mari proportii, care o va detasa definitiv PSD pe pozitia de castigator : va anunta cresterea tuturor pensiilor cu 10%, de la 01 Septembrie 2015.
 • 0 (0 voturi)    
  wait a minute! (Luni, 15 iunie 2015, 16:47)

  dia [anonim]

  nu inteleg ce aveti cu pensionarii si somerii. oricare din voi o sa ajungeti acolo(pensie)sau poate compania la care lucrati nu mai are nevoie de voi si atunci ajungeti someri. pana atunci voi platiti pentru acea perioada cand nu o sa mai lucrati. tot asa au platit si parintii vostri (unii nu mai apuca sa se bucure de banii multi trasi din salariu cu titlu de pensie!altii traiesc de pe o zi pe alta dupa ce au platit zeci de ani contributii la pensii!faptul ca niste politicieni incompetenti le-au furat pensile si drepturile banesti si acum ii instiga pe cei care lucreaza impotriva parintilor si bunicilor lor este altceva!si eu imi platesc de multi ani contirbutiile in 2 state (pe rand bineinteles) si hell nu mi-ar conveni cand ajung si eu la batranete sa vine cineva sa-mi spuna ca statul nu isi permite sa-mi plateasca pensia dupa ce am platit si cate 100 de euro pe saptamana la pensii si somaj!si nici vreun inversunat din asta sa-mi spuna ca el munceste sa imi plarteasca pensia! nu cei angajati atunci mi-o platesc-mi-am platit-o deja. desi daca as putea nu as mai plati si as economisi eu banii aia ca as fi mai castigata!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by