In primul trimestru din 2015, numarul pensionarilor a fost de 5,332 milioane, cu 14.000 de pesoane mai putin fata de ultimul trimestru din anul 2014, iar pensia media a crescut cu 5,1%, pana la 890 de lei, avansul real, daca se ia in considerare si evolutia preturilor de consum, fiind de 3,8%.

Numarul mediu al pensionarilor si pensia medieFoto: INS

Raportul dintre numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat si cel al salariatilor a fost egal, de 10 la 10, arata datele Institutului National de Statistica.

Chiar daca exista un echilibru la nivel national, raportul dintre numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat si cel al salariatilor prezinta variatii semnificative in profil teritorial.

Astfel, daca in Capitala numarul celor activi pe piata muncii este dublu fata de cei retrasi din activitate - numai 5 pensionari la 10 salariati in judetul Giurgiu raportul este aproape inversat - 18 pensionari la 10 salariati.

Raportul dintre pensia medie de asigurari sociale de stat pentru limita de varsta cu stagiu complet de cotizare (fara impozit si fara contributia de asigurari sociale de sanatate) si castigul salarial mediu net a fost de 60,8% (comparativ cu 62,8% in trimestrul precedent).

Pensia medie lunara a fost de 890 lei, mai mare cu 5,1% fata de trimestrul precedent.

Pensia medie de asigurari sociale de stat a variat cu discrepante semnificative in profil teritorial, ecartul dintre valoarea minima si cea maxima depasind 400 de lei.

La extreme se afla din nou Bucurestiul, cu o pensie medie de 1121 lei, si judetul Giurgiu, unde pensia medie a fost dedoar 711 lei.

Indicele pensiei medii reale fata de trimestrul precedent, calculat ca raport intre indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale si indicele preturilor de consum a fost de 103,8%.

Pe categorii de pensii, numarul pensionarilor pentru limita de varsta a fost preponderent (73,5%) in cadrul pensionarilor de asigurari sociale. Pensionarii cuprinsi in categoriile de pensii "anticipata si anticipata partial "au reprezentat 2,1%.

In schimb, arata datele Institutului National de Statistica, in primul trimestru al acestui an erau inregistrati 694.000 de persoane cu pensie de invaliditate, acestia avand o pensie medie de 596 de lei. De asemenea, in T1 se platea catre 603.000 de persoane pensie de urmas, aceasta avand o valoare medie de 496 lei.

Numarul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (acum- indemnizatie sociala), in trimestrul I 2015, a fost de 558,0 mii persoane, din care:

- 435,3 mii persoane din sistemul asigurarilor sociale de stat, reprezentand 9,3% din totalul pensionarilor din aceasta categorie;

- 122,7 mii persoane din randul pensionarilor proveniti din fostul sistem pentru agricultori, reprezentand 25,4% din totalul acestora;

Victor Ponta se lauda cu cresterea pensiilor

"O veste buna! In 2015, pensia medie creste cu 5,5% fata de primul trimestru din 2014 si cu 5,07% fata de ultimul trimestru din 2014" a scris sambata dimineata pe pagina sa de Facebook Victor Ponta, premierul insistand in ultima vreme, in contextul anchetei DNA care il vizeaza, ca situatia economica este foarte buna si ca "cei care pot strica acest lucru sunt oamenii politici".

"Cu o pensie medie se poate cumpara astazi cu 3,8% mai mult decat se putea in 2014", subliniaza Victor Ponta pe Facebook, facand referire la cresterea reala a pensiei, luand in calcul si cresterea preturilor.

"Important este ca aceste cifre sa reflecte si un plus real in viata tuturor pensionarilor. Si asta vom incerca sa facem si in continuare - la aceste cifre, din primul trimestru, trebuie sa se adauge si vestile bune despre scaderi de preturi la alimente, din aceasta luna, de exemplu", a mai sustinut premierul in postarea sa.