Portofoliile bancilor comerciale din Romania aveau, la 1 ianuarie 2015, un numar de 65.000 de persoane cu credite in franci elvetieni, dintre care peste 36.500 au solicitat, pana la inceputul lunii iunie, conversia sau restructurarea imprumuturilor, a declarat, duminica, pentruAgerpres, Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

francii elvetieniFoto: sxc.hu

'In portofoliile bancilor comerciale din Romania figurau, la 1 ianuarie, 65.000 de persoane cu credite in franci elvetieni. Dintre acestea, 36.546 au cerut, pana la inceputul lunii iunie, conversia sau restructurarea acestor imprumuturi', a spus Suciu.

Acesta a precizat, totodata, ca din totalul cererilor de conversie sau restructurare a creditelor in franci elvetieni, 15.594 au fost solutionate, iar 20.000 sunt in lucru.

In acest context, un numar de 30.000 de clienti nu au inaintat bancilor nicio cerere de conversie sau restructurare a creditelor pe care le au in aceasta moneda.

Conform datelor BNR, la 1 noiembrie 2014, in portofoliile din Romania ale bancilor comerciale figurau 75.000 de persoane cu credite in franci elvetieni.

Estimarile din piata arata ca bancile au externalizat, de-alungul timpului, aproximativ 20.000 de credite in franci elvetieni.

Grupul Clientilor cu Credite in franci elvetieni (G.C.C.C.) organizeaza, duminica, intre orele 15,30-18,30, in Piata Victoriei, un miting prin care protesteaza fata de atitudinea clasei politice si a BNR in problema creditelor acordate in aceasta moneda.

Organizatorii mizeaza pe participarea a 5.000 de participanti.

'Din informatiile pe care le am pana in acest moment, ar trebui sa avem in Piata Victoriei 5.000 de manifestanti, care vin din toata tara. In privinta urmarilor acestui protest, noi speram sa trezim clasa politica, care cinci luni de zile, de cand a explodat cursul leu-franc nu au facut nimic. Au adoptat decat o Lege a insolventei care nu are aplicabilitate, iar Legea conversiei asa cum am propus-o noi au uitat-o printr-un sertar. Speram, cu presiunea noastra asupra lor, sa adopte aceasta lege. Avem in plan solicitarea unei audiente, precum si depunerea, probabil in cursul zilei de maine (luni, 15 iunie 2015, n.r.) a unui memoriu la Guvern prin care cere o intrevedere', a declarat, pentru Agerpres, Catalin Voivozeanu, membru al GCCC si unul dintre organizatorii evenimentului din Piata Victoriei.