Bancile nu sunt responsabile si nu vor sa negocieze reducerea ratelor si acordarea unui discount semnificativ, a declarat, duminica, pentru Agerpres Catalin Voivozeanu, membru al Grupului Clientilor cu Credite in CHF (GCCC).

Protest al persoanelor cu credite in franci elvetieni din 2015Foto: HotNews / DP

"Noi am incercat si varianta propusa de Guvernatorul BNR (Mugur Isarescu, n.red.), de a negocia direct cu restul bancilor. Incercam in continuare acest lucru, pentru ca nu s-a finalizat acest proces, dar este decat o incercare si atata tot, deoarece bancile nu sunt responsabile si nu vor sa participe in mod concret la o reducerea semnificativa a ratei si acordarea unui discount, asa cum a facut Banca Transilvania. Deci, in cazul acesta, cand bancile nu vor sa negocieze, singura noastra solutie este o lege, dar si parlamentarii nostri dupa cum se vede, nu se ocupa de problemele cetatenilor", a spus Voivozeanu.

Grupului Clientilor cu Credite in CHF organizeaza, duminica, intre orele 15,30-18,30, in Piata Victoriei, un miting prin care protesteaza fata de atitudinea clasei politice si a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) in problema creditelor acordate in aceasta moneda.

Din informatiile Jardarmeriei, la eveniment sunt prezente peste 1.000 de persoane.

Conform datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR), portofoliile bancilor comerciale din Romania aveau, la 1 ianuarie 2015, uOradean numar de 65.000 de persoane cu credite in franci elvetieni, dintre care peste 36.500 au solicitat, pana la inceputul lunii iunie, conversia sau restructurarea imprumuturilor.

'In portofoliile bancilor comerciale din Romania figurau, la 1 ianuarie, 65.000 de persoane cu credite in franci elvetieni. Dintre acestea, 36.546 au cerut, pana la inceputul lunii iunie, conversia sau restructurarea acestor imprumuturi', a mentionat, duminica, pentru AGERPRES, Dan Suciu, purtatorul de cuvant al BNR.

Acesta a precizat, totodata, ca din totalul cererilor de conversie sau restructurare a creditelor in franci elvetieni, 15.594 au fost solutionate, iar 20.000 sunt in lucru. In acest context, un numar de 30.000 de clienti nu au inaintat bancilor nicio cerere de conversie sau restructurare a creditelor pe care le au in aceasta moneda.

Potrivit estimarilor din piata, bancile au externalizat, de-alungul timpului, aproximativ 20.000 de credite in franci elvetieni.

In data de 15 ianuarie 2015, francul elvetian s-a apreciat puternic pe pietele internationale, castigand aproape 30% in raport cu moneda euro, dupa ce Banca Nationala a Elvetiei (BNS) a renuntat la pragul de 1,20 franci pentru un euro, pe care l-a practicat in ultimii trei ani.

Cateva dintre solutiile pentru clientii cu credite in franci agreate in cadrul unei intalniri intre conducerea executiva a Bancii Nationale a Romaniei, conducerile bancilor comerciale care au acordat credite in franci elvetieni si conducerea Asociatiei Romane a Bancilor au vizat anumite solutii individualizate precum mentinerea ratelor lunare in lei aferente creditelor in franci la un nivel apropiat celui din decembrie 2014, conversia creditelor la cursul zilei si/sau acordarea unui discount privind cuantumul serviciului datoriei, dar si reducerea temporara a ratei dobanzii pentru a compensa efectul aprecierii CHF, insa doar in baza unor negocieri individuale si fara a discrimina debitorii in alte monede.