Clientii cu credite in franci elvetieni: Bancile nu vor sa negocieze reducerea ratelor si acordarea unui discount
"Noi am incercat si varianta propusa de Guvernatorul BNR (Mugur Isarescu, n.red.), de a negocia direct cu restul bancilor. Incercam in continuare acest lucru, pentru ca nu s-a finalizat acest proces, dar este decat o incercare si atata tot, deoarece bancile nu sunt responsabile si nu vor sa participe in mod concret la o reducerea semnificativa a ratei si acordarea unui discount, asa cum a facut Banca Transilvania. Deci, in cazul acesta, cand bancile nu vor sa negocieze, singura noastra solutie este o lege, dar si parlamentarii nostri dupa cum se vede, nu se ocupa de problemele cetatenilor", a spus Voivozeanu.
Grupului Clientilor cu Credite in CHF organizeaza, duminica, intre orele 15,30-18,30, in Piata Victoriei, un miting prin care protesteaza fata de atitudinea clasei politice si a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) in problema creditelor acordate in aceasta moneda.
Din informatiile Jardarmeriei, la eveniment sunt prezente peste 1.000 de persoane.
Conform datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR), portofoliile bancilor comerciale din Romania aveau, la 1 ianuarie 2015, uOradean numar de 65.000 de persoane cu credite in franci elvetieni, dintre care peste 36.500 au solicitat, pana la inceputul lunii iunie, conversia sau restructurarea imprumuturilor.
'In portofoliile bancilor comerciale din Romania figurau, la 1 ianuarie, 65.000 de persoane cu credite in franci elvetieni. Dintre acestea, 36.546 au cerut, pana la inceputul lunii iunie, conversia sau restructurarea acestor imprumuturi', a mentionat, duminica, pentru AGERPRES, Dan Suciu, purtatorul de cuvant al BNR.
Acesta a precizat, totodata, ca din totalul cererilor de conversie sau restructurare a creditelor in franci elvetieni, 15.594 au fost solutionate, iar 20.000 sunt in lucru. In acest context, un numar de 30.000 de clienti nu au inaintat bancilor nicio cerere de conversie sau restructurare a creditelor pe care le au in aceasta moneda.
Potrivit estimarilor din piata, bancile au externalizat, de-alungul timpului, aproximativ 20.000 de credite in franci elvetieni.
In data de 15 ianuarie 2015, francul elvetian s-a apreciat puternic pe pietele internationale, castigand aproape 30% in raport cu moneda euro, dupa ce Banca Nationala a Elvetiei (BNS) a renuntat la pragul de 1,20 franci pentru un euro, pe care l-a practicat in ultimii trei ani.
Cateva dintre solutiile pentru clientii cu credite in franci agreate in cadrul unei intalniri intre conducerea executiva a Bancii Nationale a Romaniei, conducerile bancilor comerciale care au acordat credite in franci elvetieni si conducerea Asociatiei Romane a Bancilor au vizat anumite solutii individualizate precum mentinerea ratelor lunare in lei aferente creditelor in franci la un nivel apropiat celui din decembrie 2014, conversia creditelor la cursul zilei si/sau acordarea unui discount privind cuantumul serviciului datoriei, dar si reducerea temporara a ratei dobanzii pentru a compensa efectul aprecierii CHF, insa doar in baza unor negocieri individuale si fara a discrimina debitorii in alte monede.

Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Navalnîi prezintă imagini cu "palatul lui Vladimir Putin": 18.000 de metri pătrați, într-un complex de 7.000 de hectare, dotat cu teren de hochei, tunele spre Marea Neagră și podgorii VIDEO
Ultimele ore la Casa Albă: Trump l-a grațiat pe fostul său consilier Steve Bannon, acuzat de fraudă- UPDATE
Ursula von der Leyen: După patru ani lungi, Europa are un prieten la Casa Albă
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
Imaginea de moment a luptei pentru putere în PNL: Liberalii caută un succesor pentru Orban, dar nu vor un blitzkrieg / Un nume, totuși, este vehiculat
Problema acestor persoane care au luat imprumuturi in CHF nu este una nationala ci este o problema locala a fiecaruia. Asa ca cel mai bine este ca toti cei care se simt neindreptatiti sa se asocieze in grup sa deschida proces impotriva bancii si sa se lupte cu banca in justitie. Daca justitia le va da dreptate atunci este ok daca nu le va da asta e... In viata se mai si pierde din pacate.
Sa ma scuteasca sau sa dea Elvetia in judecata. Au primit chf, dau chf. Eu am la fel, dar in eur. Unde e problema? Ca sa nu mai zic de dobanzile foarte scazute care sunt la chf. Nu ar vrea si o despagubire pentru ca au luat credit si s-au deplasat la banca?
Isarescu DEMISIA!
Ponta DEMISIA!
Iohannis DEMISIA!
Procuratura sa-si faca datoria!
in primul rand cativa de aici nu ce face chiar daca ar vrea....
in a l 2lea rand...
oamenii trebuie sa inteleaga faptul ca au semnat,,... iraserscu atragea de atunci atentia asupra acestei posibilitati.
noi suntem responsabili pentru greselile noastre si nu statul...
este totusi adevarat ca in romania bancine nu ai nici cea mai mica urma de transparenta si flectibilitate. pe de alta parte nu imi convine sa platesc eu care nu am cretid pentru cei care si-au facut credite aiurea, nu mai luati credite si bancine ori isi vor reveni ori vor deveni falimentare
banca e un profesionist in investitii. tu propui, ea co-finanteaza, riscul il suportati insa impreuna.
la noi, tu propui, ea finanteaza partial, ia tot castigul, daca se schimba circumstantele, tu pierzi.
intr-o tara normala, bancile nu s-ar grabi sa incaseze garantiile. ti-ar sprijini afacerea sau ar ajuta persoana fizica, pentru ca si-ar incasa banii. pe termen mai lung, cu o reducere, dar si-ar incasa banii. la noi insa, la prima problema se incaseaza garantia si dupa aia te tarasc prin tribunale si te urmaresc o viata pentru diferenta.
cum spuneam, bancile la noi nu-s banci. sunt camatari.
Imediat dupa devalorizarea leului in fata francului, omul noastru a schimbat 100 000 de franci la noul curs rezultind o diferenta de 60 000 lei profit net pentru cetatean.
Acum omul iese in strada si cere returnatrea creditului la cursul de anul trecut.
De asta, cred ca nu se poate da o lege generala ci trebuie tratat fiecare caz in parte.
Din ce inteleg eu este ca oamenii vor o lege prin care statul sa oblige bancile sa acopere diferenta sau mai simplu sa plateasca statul acea diferenta.
Intrebarea este , legea sa fie valabila numai pentru franci? Sau sa includa si dolarul si euro?
Plus ca e plin de bogatani in randul celor cu credite in franci. Ei "nu s-au incadrat" pentru ca foarte mult si-au cumparat case si apartamente de 3-4 camere. Cristoforidis dispare saptamanal in week-enduri prelungite in strainatate. Voivozeanu are credit pentru o casa de UN SFERT DE MILION DE EURO iar Cristian Dan se lafaie intr-un apartament de 4 CAMERE!!
Sunt acestia oameni care trebuie ajutati de stat sau de banci?
Insa e adevarat ca exista si oameni amarati, cu o garsoniera sau un apartament mic si 2 copii si care nu mai au cum sa plateasca. Poate astia ar merita sprijiniti cumva insa IN NICI UN CAZ CIOCOII !!
salariul il ai in chf? daca nu, de ce ai luat in chf? daca ai luat chf, de ce vrei sa dai lei? te obliga banca sa cumperi chf numai de la ea sau poti lua de oriunde?
Puneti mana pe carte si pe lege analfabetilor care tot comentati pe forumuri...habar-nu aveti de cate legi s-au incalcat cu aceste credite in CHF...prostovanilor ati auzit de asta :
"art. 3 alin. 1 din Regulamentul nr. 4/2005 privind regimul valutar:“Plăţile, încasările, transferurile şi orice alte asemenea operaţiuni între rezidenţi, care fac obiectul comerţului cu bunuri şi servicii, se realizează numai în moneda naţională (leu), cu excepţia operaţiunilor prevăzute în anexa nr. 2”. " De asta proasto vreau sa platesc RON, desi am luat CHF...
Numai prosti pe forumurile astea, ei nu au citit in viata lor o lege a creditului dar comenteaza aiurea...
Bancile nu negociaza nimic. Au avut un produs promovat bine si de BNR prin tacere, Nu aveai de ales decat intre CFH / Euro. Tot pe acolo mizeria.
Dar in momentul in care permiti o magarie si apoi iesi si spui ca e doar vina oamenilor, tu BNR mai dute dracului.
Iar daca cursul depaseste 20% valoarea, tu ca stat spui ca nu poti face nimic, ca e democratie. Sunt altii in Europa cea mai demult democrati, si au luat ceva masuri de protectie.
Iar cei care se tem ca vor pierde bani de pe urma celor care cer o lege de protectie, sunteti niste natarai. Pierdeti bani in Romania de mult timp din cauza mizeriei de politica dusa de hotii care ne guverneaza.
Si daca aveti ceva bani facuti in tara, ma indoiesc ca ati muncit fara contracte cu statul. Si e si normal sa nu va convina o lege de protectie sociala.