In primele 4 luni din acest an, contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 27 milioane euro, fata de cele 326 milioane de euro, in aceeasi perioada a anului 2014, a transmis luni Banca Centrala. Balanta veniturilor secundare a inregistrat un excedent de 456 milioane euro, la fel ca si cea a serviciilor (cu 74 milioane euro). Veniturile primare reprezinta veniturile realizate de firmele rezidente dar si cele din inchirierea resurselor naturale nerezidentilor, iar veniturile secundare cuprind transferurile curente intre rezidenti si nerezidenti.

Investitiile directe ale nerezidentilor in Romania (date estimate) au insumat 1,164 miliarde euro, din care participatiile la capital (inclusiv profitul net estimat) au inregistrat 199 milioane euro, iar creditele intragrup 965 milioane euro (net).

Datoria externa pe termen lung a insumat 72,23 miliarde euro la 30 aprilie 2015 (78,3% din total datorie externa), in scadere cu 4,6% fata de 31 decembrie 2014.

Datoria externa pe termen scurt a inregistrat la 30 aprilie 2015 nivelul de 20,06 miliarde euro (21,7% din total datorie externa), in crestere cu 8% fata de 31 decembrie 2014.

In perioada analizata, datoria externa totala a scazut cu 2,003 miliarde euro.

Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost 45,2% in perioada ianuarie - aprilie 2015, comparativ cu 37,3% in anul 2014. Gradul de acoperirea importurilor de bunuri si servicii a fost 6,5 luni la 30 aprilie 2015, comparativ cu 6,9 luni la 31 decembrie 2014.

Balanta de plati prezinta intr-o forma scurta tranzactiile economice finalizate intre rezidentii unei tari si cei din restul lumii in timpul unui an. Toate tranzactiile economice determina doua pozitii in balanta, una in coloana veniturilor si una in cea a platilor, una pentru valoarea marfurilor, serviciilor si titlurilor de credit care s-au dat, alta pentru contrapartida in bani, in credite sau in bunuri sau servicii. De aceea suma celor doua coloane ale balantei este intotdeauna aceeasi, soldul Balantei de Plati este intotdeauna nul, balanta este intotdeauna in echilibru. Cand se vorbeste de deficit si excedent in Balanta de Plati se face referire numai la unele din conturile sale sau la sub-balante.

Contul curent se divide in patru balante de baza: bunuri, servicii, venituri si transferuri. Importurile din Balanta de Plati trebuie sa apara cu valoare FOB in loc de CIF, dupa cum le elaboreaza autoritatile vamale. Balanta serviciilor include urmatoarele concepte: turism si calatorii, transporturi, comunicatii, constructii, asigurari, servicii financiare, informatice, culturale si recreative inchiriate companiilor, persoanelor, guvernului si veniturilor proprietatii imateriale.

In contul de venituri, intrarile sunt veniturile percepute de proprietarii factorilor (munca sau capital) angajati in exterior, in timp ce platile sunt veniturile trimise proprietarilor straini de factori de productie (munca sau capital) angajati in tara noastra. Veniturile din munca sunt remuneratiile lucratorilor frontalieri, sezonieri sau temporari. Este o rubrica in care informatia ce se obtine nu va fi niciodata foarte precisa, si pentru ca multe venituri mici nu se declara, o parte din totalul veniturilor se va cheltui in tara de origine.