Teodorovici: Misiunea FMI vine la Bucuresti pe 15 iulie; depinde de rezultatele misiunii Comisiei Europene
La inceputul acestei luni, reprezentantul Fondului Monetar International in Romania, Guillermo Tolosa, a aratat ca proiectul de Cod Fiscal aflat in prezent in dezbatere parlamentara va trebui revizuit semnificativ pentru ca, altfel, Guvernul nu va reusi sa se incadreze in tintele de deficit stabilite cu institutiile financiare internationale pentru 2016.
El a precizat ca discutiile din cadrul misiunii tehnice, care a avut loc la finalul lunii mai, au mers bine, insa FMI asteapa de la Guvernul Romaniei decizii care sa duca la imbunatatirea situatiei viitoare, astfel incat sa se poata modifica proiectia asupra deficitului si sa se incadreze in tinte, pentru ca programul sa continue cu succes.
Pe de alta parte, GuillermoTolosa a spus ca au existat discutii intense si in ceea ce priveste reformele structurale. "Am vazut ceva progrese in ceea ce priveste pretul la energie si situatia companiilor de stat din sectorul energiei, unde au fost recent luate niste decizii. Cu certitudine, sectorul de energie este in mijlocul preocuparilor noastre, are pierderi mari si credem ca trebuie sa avem o intelegere profunda de ce exista aceste pierderi si sa se ia masuri pentru a rezolva problemele", a mai spus reprezentantul FMI.
Actualul acord al Romaniei cu Fondul Monetar International urmeaza sa se incheie in luna septembrie a acestui an.

Ce fac cetățenii din Sectorul 2 cu gunoiul menajer de la 1 martie, cu cine încheie contracte, cât plătesc / Primarul Radu Mihaiu: Licență teritorială la nivelul Sectorului 2 nu are niciun operator
1.205 doze de vaccin antiCOVID-19 pierdute, cele mai multe în Cluj / Între motive: spargerea flacoanelor sau temperatura inadecvată
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
a fost deja platit, dar nu de cine l a facut. era mai bine daca spuneai pe ce a fost cheltuit...
hai sa comentam fara sa spunem nimic.
Datoria publica totala a ajuns la sfarsitul anului trecut la 295,6 mld. lei, trecand de 44% din PIB, nivelul fiind cu 10,7% peste 2013 si aproape triplu comparativ cu 2008. Iar deficitul bugetar a fost in 2014 de 1,85% din PIB (circa 12,5 mld. lei).!!
Teoretic, Romania mai are loc sa-si majoreze datoria pana la atingerea plafonului de 60% din PIB, considerat pana nu de mult un standard sanatos in Europa, potrivit criteriilor de la Maastricht, insa problema este directionarea banilor preponderent catre cheltuieli curente cu pensii, salarii, bunuri si servicii, in timp ce cheltuielile cu investitiile raman la un nivel extrem de redus.
FMI are dreptate : noul Cod Fiscal extrem de pro-ciclic pt.Romania, care ameninţă să submineze cinci ani în care ţara noastră a obţinut câştiguri în urma consolidării.
Romania este in continuare dependenta de capitalurile straine atat pentru rostogolirea datoriei externe, cat si pentru finantarea deficitului bugetar.
Daca vine o criza, si va veni inevitabil, ce taxe reduci ca sa stimulezi economia in criza ?
Cand se vor relansa reformele structurale şi cand se vor aborda decalajele de infrastructură,restructurarea companiilor de stat ?
Cheltuielile de capital ridicate ale României s-au dovedit relativ ineficiente în trecut, iar infrastructura feroviară şi rutieră sunt deficitare în mod special.
În pofida unor reforme efectuate în cadrul acordului stand-by cu FMI, guvernanţa internă continuă să submineze absorbţia de fonduri europene, potrivit FMI.