In ianuarie, Guvernul a extins aplicarea cotei de TVA de 9% pentru toate serviciile de cazare, inclusiv pentru serviciile de tip "all inclusive", iar acest lucru s-a vazut in numarul turistilor straini care ne-au vizitat si in valuta pe care acestia au cheltuit-o in tara. Astfel, potrivit datelor furnizate marti de Institutul National de Statistica, in primele 3 luni din acest an ne-au vizitat 356.000 de turisti straini (fata de 309.000 in aceeasi perioada din 2014), fiecare cheltuind in medie 655.16 euro in cele doua zile pe care le-au petrecut in tara (fata de 630 euro in primele 3 luni din 2014). Vezi in text si un infografic simplu pe aceasta tema.

cap tabelFoto: Hotnews

  • Principalul motiv al sejurului petrecut de turistii nerezidenti in Romania l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii (64,7% din numarul total de turisti nerezidenti), cheltuielile acestora reprezentand  68,9% din total. Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenti in Romania l-a reprezentat calatoriile in scop particular (35,3% din numarul total de turisti nerezidenti), dintre acestea evidentiindu-se calatoriile pentru vacante (59,5%). Calatoriile in scop particular includ calatoriile pentru vacante, cumparaturi, evenimente culturale si sportive, vizitarea prietenilor si rudelor, tratament medical, religie, tranzit si alte activitati
  • Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile  pentru cazare (54,1%), fiind preferata in special cazarea cu mic dejun inclus (91,5%).
  • Din totalul nerezidentilor sositi in Romania, 49,5% si-au organizat sejurul prin agentii de turism iar 29,2% si-au organizat singuri sejurul.
  • Principalul mijloc de transport utilizat de turistii nerezidenti pentru a sosi in Romania a fost avionul (83,5% din numarul total de turisti). Autoturismele proprii au reprezentat 11,6%, urmate de autocare si autobuze cu 4,3%, alte mijloace ( tren, ambarcatiuni fluviale, autoturisme inchiriate, motociclete etc.) 0,6%.