"Nu se mai vorbeste despre debitorul de rea credinta. Azi vorbim de debitori onesti carora trebuie sa li se acorde a doua sansa. Personal nu sunt pe o panta optimista- legea insolventei nu este perfecta si nu ar putea fi vreodata perfecta", crede vicepresedintele CEC Bank.
"Prin modul deficitar de aplicare a legii insolventei ne vom confrunta ca bancheri cu o distinctie clara intre faliment onest si faliment fraudulos. Nu as vrea sa generalizez si sa spun ca toti cei care intra in insolventa o fac in mod fraudulos. Mi-ar fi placut sa vad, ca urmare a intrarii in vigoare a Legii Insolventei, cat mai multe preventii sau masuri de preventie. Statistica mi-a aratat ca s-au incheiat prea putine contracte de concordat preventiv care sa duca la prevenirea insolventei", a conchis Mirela Iovu.
- Background: in primul trimestru al anului 2015 au fost deschise 2.740 de insolvente noi, in scadere cu aproximativ 58% fata de aceeasi perioada a anului anterior
Potrivit unei analize Coface, realizata pe baza datelor furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului rezulta ca, in primul trimestru al anului 2015 au fost deschise 2.740 de insolvente noi, in scadere cu aproximativ 58% fata de aceeasi perioada a anului anterior, cand s-au inregistrat 6.512 insolvente. Cu toate acestea, raportat la 1.000 de firme active, incidenta insolventelor este de patru ori mai mare decat media inregistrata pe plan regional, Romania fiind pe prima pozitie din acest punct de vedere.
Scaderea record a numarului de insolvente in primul trimestru al anului 2015 se datoreaza scaderii firmelor insolvente cu cifra de afaceri sub 100 K EUR. In acelasi timp, contractia este datorata si unui efect de baza semnificativ (prin comparatie cu un record istoric inregistrat in anul anterior). Mai mult decat atat, numarul insolventelor deschise in primele trei luni ale anului curent in randul companiilor cu cifra de afaceri peste 1 MIL EUR este de 170 de firme, in crestere cu aproximativ 13% fata de aceeasi perioda a anului anterior. Astfel, socul social - numarul locurilor de munca care ar putea fi pierdute - este mai mare cu 24%.
Distributia sectoriala si teritoriala a firmelor insolvente
Din punctul de vedere al distributiei sectoriale, fabricarea produselor textile, asanarea si indepartarea gunoaielor, constructiile, HORECA si industria alimentara sunt in top 5 sectoare cu cel mai ridicat nivel al insolventelor raportat la 1.000 de firme active.
Distributia teritoriala a cazurilor de insolventa din primul trimestru al anului 2015 a suferit modificari importante fata de situatia existenta in aceeasi perioada a anului anterior. Astfel, daca numarul insolventelor nou deschise a inregistrat contractii similare comparativ cu anul anterior pentru toate regiunile, zona de Sud si S-V se remarca printr-o scadere majora (-70%).
Evolutia in timp a firmelor insolvente
Pentru o cercetare mai aprofundata a cauzelor care au determinat intrarea in insolventa a companiilor in primul trimestru al anului curent, Coface a analizat declaratiile financiare ale acestor companii pentru perioada 2008 - 2013. Astfel, se observa ca:
- Una dintre principalele cauze care au accelerat riscul intrarii in insolventa a fost dezechilibrarea graduala a structurii bilantului. Astfel, companiile respective au atras resurse financiare suplimentare (gradul de indatorare ajungand la aproape 95% in 2013), care au fost orientate cu precadere catre investitii pe termen lung;
- Acestea din urma nu au generat venituri suplimentare sau o crestere a productivitatii prin imbunatatirea marginii operationale. Din contra, veniturile medii au scazut, dinamica nefiind cuplata cu o ajustare corespunzatoare a cheltuielilor;
- Companiile care au intrat in insolventa in primul trimestru al anului 2015 au inregistrat o dublare a duratei medii de colectare a creantelor, crescand gradual de la 82 de zile (2008) pana la 155 de zile (2013). Acest lucru a determinat plata din ce in ce mai lenta a facturilor catre furnizori, durata medie de plata aproape triplandu-se in aceeasi perioada, ajungand de la 85 de zile (2008) la 239 de zile (2013)
Aspectele observate in randul companiilor insolvente nu raman izolate de situatia generala a economiei romanesti, ci se incadreaza in contextul general al structurii de finantare al companiilor private. Astfel, nivelul creantelor raportate in bilant de catre companiile private aproape ca s-a dublat in ultimii opt ani, crescand de la 167 MLD RON (anul 2007) la peste 310 MLD RON (anul 2014). In acest conditii, nivelul cumulat al creantelor comerciale inregistrate la nivel national pentru anul 2014 depaseste de aproape trei ori soldul creditelor bancare acordate companiilor non-financiare.
In cazul modului de finantare al companiilor, analistii Coface aproximeaza ca cererea de credite inregistrata in anul 2014 este de aproximativ 10 ori mai mica decat cea din 2008. Restrictiile de finantare care au persistat in perioada 2009-2012 si care au avut un caracter mai pronuntat pentru IMM-uri, au determinat companiile mari si foarte mari sa joace un rol din ce in ce mai semnificativ de ¬banci comerciale¬ pentru clientii acestora, preferand sa accepte termene de incasare extinse. Pe fondul acestor modificari structurale din economie, efectul de contagiune si propagare a unor socuri negative este mult mai rapid in prezent, cu atat mai mult cu cat fenomenul de intrare in insolventa a unui numar in crestere a firmelor mari si foarte mari s-a accelerat in primul trimestru al anului curent.
"Scaderea insolventelor este explicata mai degraba pe fondul unui efect de baza si al comparatiei cu un volum record al insolventelor nou deschise in aceeasi perioada a anului anterior. Astfel, 98% din scaderea insolventelor se regaseste in randul companiilor mici, in timp ce numarul companiilor insolvente care inregistreaza o cifra de afaceri peste 1 MIL EUR este in crestere cu 13%. Raportul dintre numarul companiilor care si-au intrerupt activitatea (toate formele) relativ la numarul companiilor nou inregistrate (SRL) a crescut de aproape cinci ori in perioada analizata, de la nivelul inregistrat in anul 2008, respectiv 0,48, la aproape 2,32, nivelul inregistrat in anul 2014. Astfel, efectul de regenerare al sistemului economic privat ramane greoi, in conditiile in care Romania inca sufera semnificativ la capitolul antreprenoriat si inregistrarea de companii noi, profitabile", a declarat Constantin Coman, Country Manager, Coface Romania.
.
Si daca tot vorbeste madama de Roma antica, atunci banca dadea o mare parte din dobanzi celor care aveau banii de imprumutat. Nu ca acum, cand la depozite in euro ai 0.2% dobanda dar cand vrei sa iei credit ai 15%. S-a ajuns iar in situatia ca pierzi bani daca iti tii banii la banca mai putin de 1-2 ani.
Cat despre nemultumirea blondei, ca falitul era ucis atunci si acum nu, poate uita ca lex taliones se aplica in ambele sensuri.
Apropo... cand intri in vreo sucursala CEC parca te intorci in anii 80'...
2) inainte de a avea semne de intrebare fata de onistatea celor pe care-i finantati, voi sunteti onesti cu cei pe care-i finantati? dupa ce ca oamenii trec printr-o gramada de filtre (impuse de voi si / sau stat) tot mai aveti semne de intrebare?
apucati-va si implementati un "credit history" daca nu aveti incredere in oameni. a-i baga pe cei buni platnici in aceeasi oala cu cei rau platnici e egal cu "bancherii si camatarii sunt la fel". corect?
Plusuri iti dai?
Așa putem să luăm iertarea datoriilor ca reper, nu? Uite, în trecut te și iertau de datorii! Balzac a fost fugărit de creditori toată viața, la fel și alți artiști.
Asa a facut regele Frantei cu ordinul templierilor de au disparut, asa a facut Mivai Viteazau, Vlad Tepes, etc. Se pare ca daca imprumutai prea mult un barosan, nu numai ca nu mai iti primeai banii inapoi, dar iti pierdeai si capu'.
Acu aplauze.
O astfel de mentalitate nu are ce cauta in sistemul public de.....nimic.
Tare mi-as dori o campanie de presa foarte sustinuta pentru curatarea mediului public de astfel de specimene care se considera deasupra "prostimii".
cine se scuza se acuza
prea multe info din banca, doar un show de capacitate
ce de expati stau dupa colt, puteti avea un soc
Wow, 'doamna' aceasta chiar face asemenea analogii? Deci sa fim multumiti ca suntem in secolul 21 si din fericire pentru noi si nefericire pentru banci, tot ce ne pot face este sa ne ia casele, masinile sau orice bun am avea in proprietate, sa ne puna poprire pe salariu pentru totdeauna si eventual sa ne oblige nepotii sa ne plateasca datoriile. Nu cumva sa piarda nici un leu, cent sau eurocent din dobanda si sold. Daca mergi la banca sa inchei un acord sau sa negociezi pasuiri, nu exista asa ceva. Ti se pune in fata (INCA!) un contract pe care il accepti bine, nu il accepti, intri in insolventa si constati ca de problemele tale nu se inchide usa la baia bancii in Cuca. Banca ridica din umeri la probleme oamenilor sau daca 'intinde'o mana de ajutor, o face in termenii ei si cum doreste ea. Nu negociaza nimic, niciodata. Clientii care s-au luptat ani de zile cu clauzele lor abuzive ce ar trebui sa zica? Ca hotului i se taia mana dreapta pana nu demult? Mi-e sila de disperarea vomitiva a bancilor in fata legii falimentului personal. Ca si cum nu au armate de avocati care sa ii 'prinda' pe cei are ar abuza in mod fraudulos de lege. Si daca ar mai scapa vreunul sa zicem, nu poti sa spui ca bancile vor da faliment...saracele. Din nou, mi-e sila. Iar Mirela Iovu, cine o fi ea, chiar merita o pedeapsa din perioadele evocate de dumneaei, nu din secolul 21.
Ce bine ar fi sa ne uitam la propriul salariu si sa o lasam mai moale cu antichitatea....
Ca orice afacere exista riscuri; bancile le micsoreaza prin camioanele de documente si de verificar, apoi prin asigurarile puse pe credite (platite de client) si clientii cauta cele mai avantajoase credite si in moneda cea mai avantajoasa.
Nu stiu de ce se plang bancile asa mult, pentru un credit imobiliar bancile au un castig de 150% la finalul perioadei de creditare. Ce e drept ca aceasta perioada este de 30 de ani.
Pe de alta parte, creditele sunt investitii; pe de-o parte o investitie a clientului bancii iar in partea cealalta banca investeste in client .... nu stiu ce ar dori aceasta doamna ... poate sa le dam bani lunar doar pentru ca ei exista ca banca, chiar daca nu furnizeaza nici un serviciu ....
Au tot dat credite cu garantii imobiliare fara sa ia in calcul si faptul ca acele garantii s-ar putea sa se devalorizeze foarte mult. Au fost incurajate in directia asta si din cauza ca legislatia romaneasca prevede ca daca in client nu mai poate/vrea sa plateasca un credit si garantia imobiliara nu este suficienta pentru stingerea creantei atunci debitorul va putea fi urmarit in continuare de banca pentru recuperarea restului de creanta.
In alte spatii economice creanta se stinge pur si simplu prin executarea garantiei, daca banca nu reuseste sa-si acopere paguba... ghinionul ei.
Falimentul personal, adica ceea ce se incearca acum in Romania, ar fi ceva de aceasi natura, ar oferi clientilor o cale de iesire dintr-o situatie imposibila.
https://nicichiarasa.wordpress.com/2015/06/14/credite-in-franci-elvetieni/
Astfel, judecatorii au decis ca pedeapsa pentru Tavalica sa fie inchisoarea, pe o perioada de 7 ani si interzicerea unor drepturi pe 4 ani! Fosta adjuncta a a lui Tavalica, Afrodita Nicoleta Rentea, a primit 4 ani si 6 luni inchisoare cu executare si pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor mai mult
Joi, 04 Iunie 2015, ora 16:06
________________________________________
BRASOV. Foste directoare CEC Bank, retinute si propuse la arest preventiv
Retinute ieri din dispozitia procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Brasov, fostele directoare de la CEC Bank, Florentina Tavalica si Afrodita Nicoleta Rentea, au fost propuse azi pentru arestarea preventiva, sub acuzatia de abuz in serviciu, in 38 de dosare de credite. In aceeasi mai mult
Joi, 30 Aprilie 2015, ora 17:30
2 dosare in nici un an de zile cu sute e credie masluite.
primul afectat a fost un jurnalist care i-a facut alcoolici pe parintii copiilor care beneficiaza de alocatie, apoi un ministru le face pe sotiile muncitorilor plecati la munca afara curve iar pe copii golani, iar acum aceasta /// iar taia pe datornici.
troica celor nesimtiti acum este complecta, jurnalisti, politicieni si bancheri.
Nu stiu de legile astea romane, poate dai un link ceva?
a facut facultatea la "particular"
a luat licenta la STAT
a fost jurista falimentului Bancii Turco-Romane
a dat creditul prin telepatie fam Basescu
sta sub un birou la Banca statului pe 100.000 euro /an
O ..... PARVENITA