Performanta in afaceri si situatia privind creditele curente ale IMM-urilor sunt pe un trend de scadere generala, dar perspectivele sunt optimiste, reiese din datele privind Indicele de Incredere al IMM-urilor pentru Romania, calculat de Banca Comerciala Feroviara in colaborare cu Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, pentru aproximativ 700 de IMM-uri. Indicele ofera perspectiva necesara asupra mediului de afaceri si a evolutiei sectorului IMM, masurand 3 aspecte cheie ale starii IMM-urilor: indicele de performanta: evaluari ale performantei actuale in afaceri cu valoarea de 49,64, indicele creditarii: evaluari ale situatiei privind creditele curente cu valoarea de 48,90 si indicele privind asteptarile: evaluari ale perspectivei in afaceri cu valoarea de 56,10. Daca indicele nu depaseste 50 de puncte se poate constata o scadere generala, iar un indice de peste 50 de puncte releva o crestere generala a nivelului de dezvoltare a IMM-urilor.

Indicele de Incredere al IMM-urilor a fost calculat in baza chestionarului elaborat si distribuit de Banca Comerciala Feroviara in colaborare cu Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, unui numar de aproximativ 700 de IMM-uri.

Chestionarul contine 27 de intrebari, se adreseaza exclusiv IMM-urilor si a fost repartizat astfel incat sa fie reprezentativ la nivel national, regional si sectorial.

Indicele de Incredere se calculeaza in felul urmator: respondentii au 3 variante de raspuns - "mai mare" / "la fel" / "mai mica". De exemplu, pentru intrebarea "Care este situatia actuala a volumului productiei, comparativ cu luna trecuta?", respondentii vor alege una dintre cele 3 variante. Valoarea raspunsurilor este de la 0 la 100. "Mai mare" are valoare 100, "la fel" 50 iar "mai mica" 0. Daca indicele astfel calculat nu depaseste 50 de puncte se poate, constata o scadere generala, iar un indice de peste 50 de puncte releva o crestere generala a nivelului de dezvoltare a IMM-urilor.

Indicele de Incredere al IMM-urilor pentru Romania a fost lansat in cadrul celei de-a XXIII-a editii a evenimentului "Forumul National al IMM-urilor si Ziua Intreprinzatorilor", organizat de CNIPMMR in parteneriat cu Ministerul Energiei, IMM-urilor si Mediului de Afaceri si cu Patronatul Intreprinderilor Mici si Mijlocii Brasov.

Prezentarea Indicelui de Incredere a fost realizata de prof. univ. dr. Ovidiu Nicolescu, Presedinte CNIPMMR si de dl.Lucian Isar, presedinte al Consiliului de Supraveghere al Bancii Comerciale Feroviara. Dl. Prof. Ovidiu Nicolescu a precizat faptul ca acest indice este un instrument de evaluare, de alerta si de previziune pe termen scurt care vine in sprijinul IMM-urilor.