In ultimele zile am participat la mai multe conferinte pe teme economice, dar rareori gaseam vreun bancher comercial sau central care sa accepte sa vorbeasca oficial despre ce se intampla in Grecia. Parerea aproape unanima este ca iesirea grecilor din zona euro nu se va petrece inainte de finele lunii, existand sperante sa nu se petreaca deloc. Asta in ciuda avertismentelor pe care agentiile de turism le fac turistilor care viziteaza Grecia, de a-si retrage cash-ul necesar, in caz ca luni bancile vor fi inchise. Cert e ca turistii vin cu mai mult cash, ca nu stii cum vor evolua lucrurile si tot cert e ca retragerile de numerar din bancile grecesti au depasit 3 miliarde de euro in 4 zile.

Thassos, una din destinatiile elene preferate de romaniFoto: Hotnews
  • De fapt care e problema Greciei?

Grecia conteaza nu pentru ca e o economie mica- 2% din zona euro ci pentru ca poate sa fie un caz care sa duca la tulburari in alte tari din Europa de Sud , iar pietele ar putea sa forteze iesirea Portugaliei sau a Italiei din zona Euro- economii mai greu de ajustat. Cata vreme pietele ar face profit din asemenea miscari, ele vor specula imptriva oricaror tari. Spre deosebire de 2010, problemele din Grecia sunt mai izolate si nu ar mai fi acelasi impact, explica senior economistul Bancii Transilvania, Andrei Radulescu, in cadrul evenimentului "Colocviile Pietei Financiare Florin Petrie", organizat de Finmedia.

Problema nu este Grecia, mai spune Andrei Radulescu, ci viitorul zonei euro, pe care nimeni nu-l poate sti. "De ce se face atata tam-tam pe Grecia? Grecii au de rambursat anul acesta 30 de miliarde de euro. Incepand de anul viitor, rambursarile pe care le au de efectuat se reduc si devin sume controlabile. Pana in 20140 nu mai au asemenea varfuri de plata. Despre Grexit nu se va mai vorbi asadar pana in 2040. Problema lor este ce fac in acest an. Se face atata tam-tam pentru cateva miliarde de care au nevoie acum, urgent. Grecii spera ca in ultima secunda, FMI va da banii", mai spune Radulescu. Pana acum, pietele nu au incorporat scenariul unui Grexit in calculele lor.

Vezi aici cand si cat au grecii de achitat in acest an.

Socul ar fi de durata in cazul in care ar aparea probleme politice care sa genereze alte miscari similare in UE, spune si economistul sef al Garanti Bank, Rozalia Pal. Scenariile sunt facute, spune Pal, iar in cazul in care un Grexit ar avea loc, BNR va intra in actiune si va exista o coordonare intre statele europene. "Pe dobanzi se va simti, la fel ca si pe curs, dar nu vor fi disfunctionalitati ci miscari de amploare redusa si gestionabila", mai zice Pal.

Am facut cateva concedii in Grecia si niciodata nu mi s-a parut ca tara se afla in criza, desi ziarele vuiau de falimentul iminent al tarii, de iesirea din zona euro ("Grexit") si alte asemenea potentiale uragane financiare. In Thassos, nici vorba sa simti disperarea care vesteste Apocalipsa. Totul parea neschimbat fata de perioada de dinaintea crizei mondiale. E drept, situatia politica din Grecia acestor zile e mai complicata decat cea din 2007-2008. Dar musai e sa admitem ca jocurile pentru supravietuirea Greciei nu se fac in Grecia.

In 2007, cotidianul Wall Street Journal o dadea drept exemplu de economie performanta. Oficiali ai Moody`s o laudau. Dupa cateva luni, calvarul incepea. In 2013, FMI admitea ca a gresit in cazul Greciei, dar cine sa mai stea sa isi aminteasca? Tara e iar pe buza gropii

Criza a venit pe nesimtite. Mai intai, le-au scazut comenzile pentru exporturi. Apoi, banii trimisi din afara scadeau vazand cu ochii. In scurta vreme, a ajuns paria clubului select in care intrase victorioasa. Acum se discuta din nou despre falimentul ei ca tara. Ce s-a petrecut intre timp? Cum a ajuns Grecia un fel de experiment al zonei euro si ce risca cei care au invitat-o in marea familie Euroland?

Primul semnal a venit in decembrie 2009. Era in 8 decembrie, la ora 13 si 27 de minute cand, pe ecranul unei mari banci din Frankfurt, defila urmatorul mesaj : "Fitch reduce nota acordata Greciei la BBB+". Stirea se afiseaza pe ecranele televizoarelor conectate la Bloomberg- adica cateva mii in intreaga lume -: BBB+, asta inseamna "atentie, risc de faliment". Instantaneu, marii investitori incep sa-si vanda titlurile de stat grecesti. Incepea tragedia greaca. Dar Grecia nu este DOAR ACUM in prag de faliment. Pana acum, grecii au mai falimentat ca tara de vreo 5-6 ori.Tot din ratiuni politice.

Cu putini ani in urma, FMI, acest CAR al tarilor lumii, a venit si le-a oferit un munte de bani in schimbul unor promisiuni. Dar ce te faci cu promisiunile grecilor, care se respecta fix la calendele grecesti? Important e ca ai linistit pietele, care nu mai speculeaza impotriva euro.

Asa incat in 2010 problema s-a agravat. Cuvantul "faliment de stat" apare iar in discutiile confidentiale ale sefilor de Guverne. Oare e bine sa lasi Grecia in faliment? Sau e mai eficient sa continui sa ii dai bani in schimbul a noi promisiuni facute cu si mai mare fermitate? Cand problema a devenit de neocolit, s-a pus problema: bun, le dam bani dar de unde ii luam? Angela Merkel nu vrea amestecul al FMI. Considera ca europenii trebuie sa isi rezolve singuri problemele legate de moneda lor. Un ajutor din afara nu ar face decat sa mineze increderea in euro. Se gaseste o solutie si pietele se linistesc.

Citeste si Istoria secreta a salvarii euro

Suntem in 2011. Din nou, Grecia e pe buza prapastiei. Merkel si Sarkozy preiau fraiele. Se organizeaza un summit, se fac declaratii de solidaritate in favoarea Eurolandului, se promit solutii care sa rezolve criza.Pe romaneste, pupat piata Endependenti. Dupa o noapte de discutii, un pre-plan se configureaza. E cel sugerat de marile banci, dar nu mai conteaza. Se anunta solutia. Grecii vor primi bani cu dobanda redusa si pe termen mai lung. Pietele s-au calmat.

E o nebunie ceea ce se petrece. Sandramaua nu are cum sa dureze la infinit cu asemenea "solutii". Mai asistam si la isterii intre popoare. Greci vs Germani (sau invers). "Grecii sunt trisori care nu merita ajutor. Germanii trebuie sa plateasca pentru a scoate Grecia din criza, deoarece nazistii au jefuit tara. Razboiul cliseelor dintre cele doua tari se reaprinde dupa o perioada in care reusisera totusi sa treaca peste problemele istoriei", regreta Suddeutsche Zeitung.

Citeste si o Istorie a panicilor bancare. Un text cu state fictive, isterii si contagiuni

Dupa ce au asezat canistrele de benzina care sa alimenteze motorul economiei grecesti, teama mi-e ca liderii europeni vor sa isi aprinda acum o tigara. Tigara de dupa. Pentru ca grecii vor putina dragoste, iar pietele financiare pot sa ofere doar sex.