Zilele acestea, pietele financiare sunt cu ochii pe Grecia, deznodamantul crizei elene fiind dificil de anticipat. O parte dintre economisti sustin iesirea Greciei din zona Euro, in vreme ce altii spun ca problema sa va rezolva inauntrul Eurozonei, ca de atatea ori. In timp ce Spania, Irlanda si Portugaliei se imprumuta tot mai scump din cauza incertitudinilor privind Atena, activitatea economica a statelor din Europa Centrala si de Est (CEE) situate in imediata apropiere a Greciei are cel mai mult de suferit, sustin analistii de la UBS, citati de Financial Time si preluati de Agerpres. Ei sustin intr-un raport ca un Grexit va deprecia cu o cincime valoarea in dolari a monedelor din CEE si va avea efecte negative asupra statelor emergente. "Cel mai semnificativ impact: va fi asupra forintului din Ungaria si a zlotului din Polonia, unde ne putem astepta la o depreciere de 5-10% fata de euro, ceea ce implica o depreciere de 15-20% fata de dolar", avertizeaza analistii. Dar cine detine, la urma urmei, datoria Greciei? Si ce se va intampla cu cursul leului in fata euro?

cui datoreaza Grecia baniFoto: Hotnews

O buna parte e detinuta de bancile germane si de cele franceze, care in cazul unui Grexit ar avea mult de pierdut. Mai sunt Guvernale altor tari (Germania e si la acest capitol, campioana), banci americane, firme de asigurari, banci centrale si multe asemenea entitati.

Vezi in infograficul de mai jos cum stau lucrurile cu datoria Greciei.

  • Ce se va intampla cu leul?

"Perechea EUR/RON este probabil sa urmeze o tendinta descendenta pe fondul unor stiri incurajatoare privind planul trimis de guvernul grec inainea negocierilor de la summit-ului de urgenta european de azi. Stirile zilei vor domina evolutia cursului de schimb cu asteptarile inclinate in directia unei solutii pozitive prinvind criza elena ceea ce poate determina aprecierea leului pe fondul disiparii incertitudinii. Totusi, in cazul unui deznodamant negativ, perechea EUR/RON este probabil sa testeze nivelul de 4.52 cu banca centrala cel mai probabil prezenta in piata pentru a tempera volatilitatea. Vineri, perechea valutara s-a tranzactionat in intervalul 4,4865-4,4975 pe fondul unor volume reduse", scriu economistii ING Bank intr-un raport de luni dimineata, destinat investitorilor.

Randamentul pe termen foarte scurt s-a tranzactionat la rata facilitatii de depozit a BNR, de 0,25%. Segmentul 1M-3M a fost cotat la 0,85-1,25% pe masura ce ne apropiem de o noua perioada de constituire a rezervelor minime obligatorii.