Radu a lucrat la un mic producator de carne si produse din carne din Dambovita, care in 2012 a dat faliment. Intai a intrat in insolventa, dupa care in faliment, ca sa fim rigurosi. Acolo lua in mana 1800 de lei si mai avea dreptul lunar la 5 kilograme de carne. Dupa ce a ramas pe liber, a incercat sa isi gaseasca un job in domeniu, dar cate fabrici de carne sunt in Dambovita? Cel mai bun job care i s-a oferit a fost de vanzator la un butic, pentru 900 de lei lunar. Naveta ii manca insa 200 de lei, asa ca a preferat sa mai caute. In final si-a gasit de lucru in Capitala. Trecusera aproape 3 ani de cand nu mai avusese un job. Statistic, timpul pe care ti-l petreci in cautarea unui job depinde de cati ani ai. Si inca un amanunt: din totalul de 7,4 milioane de familii din Romania, circa un sfert de milion au capul familiei somer. Iar 3,2% din copiii care vin pe lume in Romania au cel putin un parinte somer.

somerFoto: sxc.hu

Sa luam cateva grupe de varsta: Prima, cea de 25-29 de ani

Cei mai multi petrec in somaj intre 1-3 luni. E grupa de varsta cu cea mai ridicata mobilitate. Daca nu gasesc in orasul lor, isi cauta in cel vecin. Daca nici acolo, sunt cei mai dispusi sa plece si mai departe. E drept, accepta si salarii mai mici pentru ca multi locuiesc cu parintii si nu dau bani pe intretinere.

Urmatorii cei mai multi tineri isi petrec intre 9-12 luni cautand un loc de munca. Potrivit datelor INS, salariatii care provin din randul somerilor au salarii mai mici decat cei pe posturi similare, lucru oarecum de inteles. Oamenii accepta sa lucreze pe bani mai putini, numai sa aiba din ce trai.

Grupa de varsta 30-39 de ani.

Cu cat inaintezi in varsta si ramai somer, cu atat mai greu e sa iti gasesti. Mobilitatea fortei de munca scade. La aceasta varsta deja ti-ai intemeiat o familie, poate ai si un copil, si esti tot mai putin dispus sa-ti lasi familia ca sa cauti un loc de munca in alt oras/judet.

Dupa ce ai trecut de 40 de ani si ai ramas somer, situatia devine si mai "albastra"

>

  • Potrivit datelor INS, un somer din 2 este sarac, barbatii someri avand situatia cea mai grea, comparativ cu femeile aflate in somaj (rata saraciei este de 56,7% la barbati fata de 39,0% la femei).
  • Riscul de saracie al persoanelor neocupate s-a accentual la someri (5,7 puncte procentuale. Categoria pensionarilo a cunoscut o scadere a riscului de saracie in ultimul an (cu 0,8 puncte procentuale).
  • Somerii din Uniunea Europeana se afla sub pragul saraciei in proportie de 46,9%. Peste acest nivel relativ se plaseaza somerii din Malta, Bulgaria, Ungaria, Luxemburg, Romania, Marea Britanie, Letonia, Lituania, Estonia, Germania. Cele mai scazute rate de saracie se inregistreaza pentru somerii din Danemarca, Cipru, Olanda, Belgia, Irlanda, Franta si Porugalia. Saracia reprezinta un fenomen mai frecvent intalnit in randurile pensionarilor din Cipru (29,0%), Bulgaria (26,2%), Lituania (20,8%) si Estonia (19,6%). Rate de saracie mici se inregistreaza in Ungaria (5,2%), Luxemburg (5,3 %), Olanda (5,5%), Cehia (6,4%) si Slovacia (7,7%).
  • Cea mai mica pondere a gospodariilor de someri a fost inregistrata in regiunea Nord-Est (2,7%) si cea mai mare in regiunea Sud-Est (5,6%).
  • Cea mai mare parte a gospodariilor de someri sunt formate din trei si patru persoane
  • Daca se au in vedere veniturile medii ale gospodariilor grupate dupa statutul ocupational al capului gospodariei se poate constata ca cele mai mici venituri (1717,1 lei lunar) le-au avut gospodariile de someri (cu 31,3% mai mici decat cele medii).

Ponderea gospodariilor de someri care nu au putut face fata cheltuielilor cu venitul net realizat, in anul 2014, a fost de 72,7%, din care 41,3% nu si-au putut plati la timp serviciile legate de intretinerea locuintei, aceasta cifra ridicandu-se la 44,1% in mediul urban.

Ponderea gospodariilor care au facut imprumuturi de la rude, prieteni sau alte persoane a fost de 12,8% in cazul gospodariilor de someri, iar a celor care au avut nevoie de ajutoare financiare, fara obligatia de restituire, de la rude, prieteni sau alte persoane a fost de 29,3% in cazul gospodariilor de someri.

Ca durata, cei mai multi petrec 1-2 luni in somaj, urmati de cei care stau trasi pe dreapta intre 12-17 luni, aproape egali cu somerii care nu isi gasesc de lucru cel putin doi ani. Solutia? Ar trebui sa vina din partea Ministerului Educatiei (prin adaptarea la cererea de pe piata muncii) si din partea Ministerului Muncii (prin flexibilizarea pietei muncii). Dar nu vine.