Teodorovici, Finante: Deficitul bugetar va depasi tinta de 1,2% din PIB in 2016, dar se va plasa sub obiectivul stabilit prin tratatul de la Maastricht, de 3% din PIB
"Deficitul va mai mare decat cel asumat, dar ramane sub limita de la Maastricht de 3% din PIB. Mesajul pentru partenerii nostri externi este ca Romania este hotarata sa mentina acest deficit sub 3%", a explicat Teodorovici.
Potrivit acestuia, dupa aplicarea noii legislatii fiscale, Romania va trece de la statul cu una dintre cele mai mari cote generale de TVA din Uniunea Europeana, si una dintre cele mai mari medii ale TVA, in randul tarilor cu cele mai mici cote generale de TVA si cele mai mici medii din Europa.
Ministrul Finantelor a reamintit ca impactul bugetar total in urma aplicarii noului Cod Fiscal se va ridica la 12 miliarde de lei.
Eugen Teodorovici declara, saptamana trecuta, ca dezbaterile parlamentare pe marginea Codului Fiscal vor fi finalizate pana la finalul acestei luni, insa documentul nu va fi aprobat fara acordul Comisiei Europene si Fondului Monetar International. Cele doua institutii sustin ca aplicarea tuturor masurilor de reducere a taxelor propuse, incepand de anul viitor, vor duce la dezechilibre bugetare importante.
Deputatii din Comisia pentru buget, finante si banci au aprobat, luni, cu unanimitate de voturi, amendamentul la proiectul de Cod Fiscal privind scaderea la 19% a cotei standard de TVA incepand de anul viitor. Initial, TVA urma sa scada la 20% incepand de anul viitor si la 18% din 2018.
De asemenea, impozitul pe constructii speciale urmeaza sa fie eliminat din 2016 iar cota unica de impozitare ar putea scadea de la 16% la 14% de la 1 ianuarie 2019.
Alte modificari vor fi aplicate pentru sectorul microintreprinderilor, unde cota de impozitare pentru microintreprinderile fara salariati va fi de 3% din venituri plus 1.530 de lei pentru fiecare trimestru pentru care se datoreaza impozit. Cotele de impozitare vor fi de 1% pentru microintreprinderile care au peste doi salariati, inclusiv, de 3% pentru microintreprinderile care au un salariat si de 3% pentru microintreprinderile care se afla in anumite situatii inscrise in registrul comertului¬dizolvare urmata de lichidare, inactivitate temporara, declarare pe proprie raspundere a nedesfasurarii de activitati la sediul social/sediile secundare.
Contributiile de asigurari sociale la angajat urmeaza sa se reduca de la 10,5% la 7,5%, de la 1 ianuarie 2017, iar cele datorate de angajator de la 15,8% la 13,5%.

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Sila!
Bajbaieli penibile in loc de management financiar si cifre convingatoare....