Nu in ultimul rand, reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5% (amendament al PNL) ar putea stimula investitiile pe piata de capital, contrabalansand impactul includerii in baza CASS a veniturilor din investitii financiare. Din perspectiva termenului mediu-lung aceste masuri fiscal-bugetare vor fi eficiente daca vor determina o majorare a cererii de bunuri realizate in Romania si vor fi insotite de aducerea la suprafata a economiei informale.
In caz contrar, se va intensifica riscul de acumulare a unor noi dezechilibre, atat de natura contului curent, dar si de natura fiscal-bugetara. Atragem atentia la riscurile asociate relatiilor cu institutiile financiare internationale, mai spun autorii raportului. "Prin adoptarea acestui Cod Fiscal ne asteptam la o dinamica anuala negativa a preturilor de consum in 2016, fapt care ar putea determina o noua reducere a ratei de dobanda de referinta de catre BNR. Vom revizui scenariul macroeconomic central in perioada urmatoare prin incorporarea prevederilor din Noul Cod Fiscal", mai scrie in raportul semnat de economistul sef al BT, Andrei Radulescu
Principalele prevederi ale acestui Cod Fiscal (care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016):
- 1. Scaderea nivelului taxei pe valoare adaugata de la 24% la 19%
- 2. Eliminarea taxei pe constructii speciale si a accizei de 7 eurocenti/litru la carburanti;
In acelasi timp, Ministerul Finantelor estimeaza ca va recupera, ca efect al eliminarii taxei, circa 850 milioane lei din TVA, contributii sociale, impozite pe salarii si alte taxe.
In urma eliminarii taei pe stalp, Guvernul se asteapta pe termen mediu la un impact pozitiv asupra cresterii economice de 0,2 puncte procentuale si o crestere cu 20.000 a numarului de locuri de unca chiar de anul viitor.
Totodata, prin eliminarea taxei pe stalp investitiile in sectorul privat vor creste cu 0,5 puncte procentuale.
Impozitul pe constructii speciale a fost introdus la inceputul anului trecut. Aplicarea taxei a fost propusa inca din toamna anului 2012 de fostul ministru delegat pentru Buget Liviu Voinea. Taxa se aplica pentru constructiile care nu intrau in sfera de impozitare, cum ar fi stalpi, rampe, platforme betonate, altele decat imobilele de productie sau birouri, care erau deja impozitate.
- 3. Reducerea impozitului pe dividende la 5%;
Ministrul de Finante Eugen Teodorovici a precizat ca actuala legislatie fiscala este perceputa in mediul economic si social ca fiind "dificil de aplicat", iar actualul Cod fiscal a fost construit astfel incat sa conduca la simplificarea fiscalitatii si la predictibilitate. Citeste aici mai multe.
- 4. Introducerea taxarii inverse pentru livrarea de cladiri, parti de cladire si terenuri;
- 5. O cota de impozit pentru cladiri rezidentiale de 0.08% - 0.2%, o cota de impozit pentru cladiri nerezidentiale de 0.2%-1.3% si o cota de impozit pentru cladiri nerezidentiale destinate terenului agricol de 0.4%
Impozitul pe cladiri va fi stabilit in functie de destinatia proprietatii cladiri - rezidentiale si cladiri nerezidentiale. Cota impozitului pe cladiri rezidentiale va fi cuprinsa intre 0,08 %- 0.2%. In cazul persoanelor fizice baza de calcul va fi valoarea impozabila a cladirii, determinata tabelar, iar in cazul persoanelor juridice valoarea rezultata dintr-un raport de evaluare.
Cota impozitului pe cladiri nerezidentiale va fi cuprinsa intre 0,2%-1,3%. Baza impozabila va fi valoarea impozabila. In cazul persoanelor fizice, autoritatile publice locale sunt obligate sa-si stabileasca valorile impozabile pe tipuri de cladiri si pe zone in cadrul localitatii, urmare a evaluarilor rezultate dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat si aprobate prin hotarare a consiliului local. In cazul persoanelor juridice, valoarea impozabila este cea rezultata dintr-un raport de evaluare, intocmit de un evaluator autorizat. In situatia in care la adresa cladirii, o persoana fizica are inregistrata o companie, aceasta va avea regimul fiscal nerezidential numai in situatia cand se deduc cheltuielile cu utilitatile.
Pentru terenurile situate in intravilan au fost introduse limite minime si maxime, pe ranguri de localitati si zone. Astfel, limita minima a fost determinata prin reducerea cu 20% a actualului nivel, iar limita maxima este dublu actualului nivel.
Citeste aici mai mult.
- 6. Includerea veniturilor din investitii financiare in categoria surselor de venit pentru care se aplica CASS
- 7. O cota de impozitare de 3% din venituri si 1,530 RON/trimestru pentru microintreprinderile fara salariati;
- 8. O cota de impozitare de 3% pentru microintreprinderile cu 1 salariat si de 1% pentru cele cu cel putin doi salariati.
Se modifica de asemenea una din conditiile de incadrare in categoria fiscala de "microintreprindere", respectiv cea referitoare la nivelul veniturilor realizate in anul precedent, dupa cum urmeaza:
a) 75.000 euro, pentru incadrarea in categoria microintreprinderilor in anul 2017;
b) 85.000 euro, pentru incadrarea in categoria microintreprinderilor in anul 2018;
c) 100.000 euro, pentru incadrarea in categoria microintreprinderilor incepand cu anul 2019.
In conditiile in care acelasi nivel al veniturilor realizate este folosit si pentru mentinerea/iesirea, in cursul anului, in/din sistemul de impozitare pe veniturile microintreprinderilor, se modifica in mod corelat si limita fiscala din cursul anului, utilizata pentru stabilirea naturii obligatiei fiscale datorate: impozit pe veniturile microintreprinderilor sau impozit pe profit, dupa caz.
Se modifica prevederile fiscale referitoare la baza impozabila pentru microintreprinderi, aceasta urmand sa se ajusteze numai cu valoarea reducerilor comerciale acordate/primite ulterior facturarii care sunt inregistrate in contul 709 "Reduceri comerciale acordate", respectiv in contul 609 "Reduceri comerciale primite". Baza impozabila nu se ajusteaza cu reducerile comerciale primite ulterior facturarii care, potrivit reglementarilor contabile, corecteaza costul stocurilor la care se refera.
Citeste mai jos Raportul Comisiei de Buget din Camera Deputatilor
Depozitele chiar nu se mai merita.
Dividendele sunt incluse acum in investitii
Dividende pers fiz: 5% + 5,5%
Dividende intre companii: 5%
Impozit pe dobanzi: 16% + 5,5% (cas-ul pentru ca e un castig ca investitiile)
Activitati independente (PFA, Drepturi autor): impozit 16% + CAS 5,5% + CASS 10,5% = 32% total
Asta reiese din raportul comisiei
Dupa ani de zile in care tot au crescut taxele, acum nu mai cred nimic pana nu vad ca se aplica..
Chiar nu e un economist care sa zica clar si argumentat pe lege ce si cum??
Totul se rezuma la perioade de ani electorali si perioade de ani neelectorali si mai nou cu diferite influente din justitie.
Crestere de preturi la produse de baza, combustibil, blocarea de investitii si mai grav din imprumuturi a respecta deficitul bugetar. Sau se revine la triul pe datorie ?
Exista si o solutie adevarata, chiar TVA la 15 % daca se va face guvern cu 7 ministere 400'000 bugetari dublanti ineficaci scosi si trimisi la plimbare !
Reforma in sitemul de snanate
De unde sa dai 400.000 de bugetari ? Ii pui pe ceilalti sa munceasca de 2 ori mai mult pe bani de rahat ?
Nu fii ipocrit, nu băga medicii sau pompierii în față când vorbim despre reduceri de bugetari, că știi foarte bine că nu despre ei este vorba.
Imp. pe microintreprinderi e 3% in toate cazurile.
Si la dividende au comis-o.
Dividendele persoanelor fizice NU a fost eliminat, e tot 5% - Art.97 pct.(7).
Acum dividendele sunt incluse in categoria investitiilor, si pe langa cei 5% se mai plateste sanatate de 5,5%.
Ce nu am inteles e daca se mai plaeste si pensii de 10,5%??
In raportul comisiei:
- era intr-adevar TVA de 19%
- impozit pentru micro-intreprinderi era mentinut la 3% pentru toti
- veniturile din dividende, inclusiv la persoane fizice, apar impozitate cu 5%.
Nu stiu acum cat s-a adoptat si cat nu din raportul comisiei de buget-finante, dar eu pe site-ul Camerei Deputatilor nu am gasit nici o varianta finala a codului, nici modul in care s-a votat si cat din ce a propus comisia de buget-finante s-a adoptat.
Deci, pe baza carui document a fost scris articolul?
Sincer si eu as vrea sa vad forma finala, aia trimisa la promulgare la presidentie.
- daca se poate stabili suprafata destinata activitatilor economice, se plateste impozitul mare, in urma unei evaluari
- daca nu se poate determina suprafata alocata activitatii economice si exista activitate economica, atunci se plateste ca la firme (impozitul mare) daca cheltuielile cu utilitatile intra in sarcina persoanei juridice
NU se specifica niciunde celelalte cazuri, cand nu se poate determina suprafata alocata activitatii economice dar utilitatile nu cad in sarcina persoanei juridice.
Atentie, presupunerea ca in acest caz se plateste ca la persoane fizice nu e altceva decat o presupunere, legea nu spune niciunde asta, nici explicit, nici implicit!
Deci daca aveti un PFA sau firma inregistrata intr-un spatiu locativ, aceasta lipsa de reglementare ar putea duce la abuzuri din partea ANAF care ar putea interpreta dupa plac legea.
Avand in vedere ca a avut multe amendamente pe tema asta cred ca era in tema si stia ce s-a adoptat.