Grecii vor putea retrage doar 60 de euro pe zi iar bancile vor ramane inchise pana pe 7 iulie, adica dupa doua zile dupa referendumul anuntat de Alexis Tsipras si aprobat de parlament. Banca Centrala Europeana a decis sa inghete furnizarea de lichiditate de urgenta (ELA) la nivelul de vineri, actiune acuzata duminica seara de premierul grec Alexis Tsipras, care spune ca din acest motiv Banca Greciei este fortata sa impuna o vacanta bancara si restrictii pe retragerile de numerar. Bursa din Atena va fi inchisa si ea luni si, probabil, si in zile urmatoare.

Desfasurarea evenimentelor:

00.25 Sute de greci au iesit in strada la Atena, pentru a protesta impotriva masurilor de austeritate si scandand sloganuri impotriva UE si FMI. Protestatarii s-au adunat in apropierea Parlamentului din Atena duminica seara, nemultumiti in urma anuntului Guvernului privind inchiderea bancilor si impunerea de restrictii in ceea ce priveste retragerile de numerar. Protestul a inceput cu o demonstratie in fata sediului Comisiei Europene din Atena. In multime au fost raspandite manifeste pe care scria "Drahma, mai buna decat supunerea" sau "Nu suntem datori, nu vindem, nu vom plati", potrivit Mediafax. Partidul de guvernare Syriza facuse apel la greci sa participe la un protest masiv in Piata Syntagma in aceasta noapte, pentru a spune "Nu" austeritatii.

23.25Ministerul Afacerilor Externe din Romania recomanda cetatenilor romani care calatoresc in Grecia sa aiba asupra lor suficienti bani lichizi pentru acoperirea tuturor cheltuielilor in eventualitatea unor intreruperi ale activitatilor bancare in aceasta tara.

23.11 Consiliul de Stabilitate Financiara a recomandat inchiderea bancomatelor luni si limitarea retragerilor la 60 de euro pe zi de marti cand vor fi redeschise, a declarat Reuters o sursa ce a participat la intalnirea Consiliului. Limita se va aplica detinatorilor de carduri emise de bancile grecesti. Detinatorii de carduri straine vor putea scoate limita stabilita de bancile lor, a spus sursa citata.

22.52 Euro s-a depreciat la debutul tranzactiilor in Asia, prima ocazie cu care pietele financiare au oportunitatea sa reactioneze la evenimentele din weekend. Moneda unica a picat imediat cu 1,5% la 1,101 dolari, fata de 1,116 vineri seara.

22.28Partidul de guvernare Syriza a facut apel la greci sa participe la un protest masiv in Piata Syntagma in aceasta noapte pentru a spune "Nu" austeritatii. Stanga radicala ii indeamna sa se ralieze sub deviza "Poporul grec nu poate fi santajat - nu poate fi terorizat. Aparati Democratia". Fortele speciale au inceput sa se adune in Piata Syntagma.

22.12Grecii vor putea sa retraga doar 60 de euro pe zi in urmatoarea saptamana si bancile se vor redeschide abia pe 7 iulie a anuntat Varoufakis potrivit The Guardian, publicatia britanica apreciind ca suma socant de mica sugereaza ca bancile au fost secatuite de banii scosi in acest weekend

22.09 Consiliul de Stabilitate Financiara al Greciei a recomandat ca bancile sa fie inchise pentru urmatoarele sase zile lucratoare - surse Reuters

22.02 Premierul Alexis Tsipras ar trebui sa renunte la referendumul anuntat pentru 5 iulie si sa incerce sa formeze un guvern de uniune nationala, a declarat Antonis Samaras, liderul principalului partid de opozitie.

21.22Din ce in ce mai multi greci, cu fete ingrijorate, stau la coada la bancomate dupa ce premierul Tsipras a anuntat o vacanta bancara fortata, scrie corespondentul The Guardian din Atena

21.09"Respingerea cererii guvernului grec pentru o scurta extindere a programului este fara precedent pentru standardele europene, punand sub semnul intrebarii dreptul suveran al poporului de a decide", a spus Tsipras intr-un discurs televizat la adresa natiunii. "Aceasta decizie a condus la faptul ca Banca Centrala Europeana a limitat lichidigtatea disponibila pentru bancile grecesti si a fortat banca centrala a Greciei sa sugereze o vacanta bancara si restrictii pe retragerile de bani din banci" El nu a dat detalii despre durata pe care bancile vor fi inchise sau cat vor dura restrictiile pe miscarile de capital.

20.56 Premierul grec alexis Tsipras a declarat, intr-o interventie televizata ca actiunile Bancii centrale Europene au fortat banca centrala din Grecia sa recomande o vacanta bancara si masuri de control al capitalului

20.39Casa Alba anunta ca Obama si Merkel sunt de acord ca este de o "importanta critica" sa se faca eforturi pentru reintoarerea la o cale ce permite Greciei sa reinceapa reformele si sa se dezvolte in cadrul zonei euro - flash Reuters

20.31 Premierul Alexis Tsipras se intalneste la aceasta ora cu ministrii sai. Varoufakis si guvernatorul bancii centrale, Yiannis Stournaras, au declarat ca vor fi facute anunturi in privinta situatiei financiare a tarii dupa intalnire.

20.13 Bancile vor ramane inchise cel putin pana dupa referendumul de pe 5 iulie convocat de premierul Tsipras, scrie ziarul grec Kathemerini, citand surse anonime

20.02. Bancile grecesti vor fi inchise luni, a declarat seful Piraeus Bank, dupa o intalnire de criza a reprezentantilor de varf din guvern si sectorul financiar, convocata pentru discutarea crizei financiare in care se adanceste tara. Intrebat, cand parasea intalnirea Consiliului de Stabilitate Financiara, daca bancile se vor deschide luni, Anthimos Thomopoulos a spus: "Nu" - Reuters

19.57 O sursa din sistemul financiar grec a declarat Reuters ca Bursa de valori de la Atena nu se va deschide luni

19.26 Sefa FMI, Christine Lagarde a declarat ca este dezamagita de rezultatul neconcludent al negocierilor cu Grecia. Ea a spus si ca inca este dispusa sa continue negocierile cu guvernul elen in speranta ca tara va lua "reformele structurale si fiscale necesare" care sunt sprijinite de "masuri de finantare si sustinere a datoriilor"

18.31 Grecia a anuntat ca ar putea impune controale de capital si mentine bancile inchise luni. Yanis Varousfakis a declarat despre acest subiect ca "este o problema la care vom lucra peste noapte atat cu autoritatile din grecia cat si cu cele (BCE) din Frankfurt". Ministerul de finante a emis apoi un comunicat de presa in care afirma ca guvernul ar prefera sa nu impuna controale de capital. - Reuters

"Vom continua sa lucram indeaproape cu Banca Greciei si sprijinim puternic angajamentul statelor membre de a actiona pentru a contracara fragilitatile economiilor din zona euro", a declarat duminica seful BCE, Mario Draghi.

Decizia contrazice zvonurile care au circulat duminica prin care se sustinea ca Atena va ramane fara aceasta "linie de supravietuire" financiara de la BCE .

Totusi, trebuie mentionat ca, desi se mentine furnizarea de lichiditate, aceasta nu a fost suplimentata peste nivelul de vineri, ceea ce inseamna ca nu va acoperi si fondurile scoase in weekend din bancile grecesti.

In ultimele saptamani BCE a fost de acord cu solicitarile Greciei pentru extra-lichiditate de urgenta, furnizand miliarde de euro pe saptamana.

Asta inseamna ca fara ELA bancile grecesti ar avea probleme mari in a acoperi retragerile de cash in conditiile in care grecii continua sa scoata bani din sistem.

In total, pana vineri, bancile grecesti primisera din partea Bancii Centrale Europene prin programul ELA 89 de miliarde de euro.