"Leul ar trebui sa se tranzactioneze in aceasta saptamana sub presiuni puternice de depreciere si sa mearga spre limita superioara a intervalului de stabilitate al BNR de 4,38-4,52/EUR. Perechea EUR/RON a sarit deja cu aproape 3 bani la deschiderea de astazi si a atins 4,4950 in primele tranzactii dupa ce guvernul elen a respins propunerile creditorilor, a declansat un referendum pe tema reformelor si a impus restrictii de capital la bancile grecesti", scriu economistii ING intr-un raport de luni dimineata, destinat investitorilor. Cu toate acestea, mai noteaza acestia, miscari peste pragul de 4,5 lei/euro ar putea fi limitate prin interventii ale Bancii Nationale. Pentru vara acestui an ING prognozeaza un curs mediu de 4.5 lei/euro, iar in toamna o revenire la 4,45 lei/euro urmand ca in iarna leul sa se aprecieze pana la valoarea medie de 4,35/euro.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Urmeaza o perioada cu incertitudini majore, deoarece se considera ca votul popular va stabili, de fapt, daca Grecia va ramane sau nu in zona euro. Totusi, sondajele arata ca majoritatea grecilor sunt in favoarea pastrarii monedei unice. Pe langa evenimentul tarziu legat de Grecia, leul a avut o sedinta linistita vineri, cand s-a tranzactionat intr-o banda relativ restransa cea mai mare a zilei, pe un volum redus de tranzactii. A incheiat sedinta cu o depreciere mica. Curba randamentelor titlurilor de stat s-a mutat mai sus cu aproape 3 puncte de baza vineri, stargand castigurile din ziua precedenta.

Cum evenimentele privind Grecia s-au inrautatit, vedem presiuni de vanzare pe piata titlurilor de stat romanesti in perioada urmatoare. Cele mai importante miscari negative ar putea avea loc la maturitatile lungi, avand in vedere concentrarea mare de obligatiuni detinute de investitori straini, ceea ce ar duce la continuarea tendintei de crestere a pantei curbei de randamente", se mai arata in raportul citat.