Luni, in intervalul orar 8-16, pe piata bancara din Romania nu se inregistrasera miscari semnificative privind retragerile de la bancomate sau cozi bancare, in prima zi a unei saptamani dificile pentru institutiile de credit cu capital elen. "Au existat intr-adevar retrageri usor mai mari -cu 1,2% - fata de o zi obisnuita, dar putem pune acest lucru pe seama faptului ca in Romania luni este si o sarbatoare religioasa iar unii clienti au efectuat probabil retrageri pentru cumpararea de cadouri", au spus pentru HotNews.ro reprezentantii unei banci cu capital elen. Nu am avut cozi, dar ni s-au raportat situatii individuale in care persoane- de regula din categoria varstelor a doua si a treia au dorit amanunte legate de posibila evolutie a lucrurilor. Intrucat la nivelul bancii a fost organizat un scurt training cu personalul din front-desk, lamuririle au fost imediat acordate fara sa fie nevoie de masuri suplimentare", au spus pentru HotNews.ro oficiali ai altor banci cu capital elen.

incotroFoto: Hotnews

"Situatia din Grecia nu afecteaza operatiunile zilnice de pe piata romaneasca, bancile membre ale CPBR desfasurand tranzactii cu clientii bancilor romanesti cu actionariat grecesc la fel ca si pana acum, adica normal si stabil din punct de vedere al operatiunilor interbancare", ne-au transmis luni reprezentantii Consiliului Patronatelor Bancare din Romania – CPBR. "In acest sens se cuvine sa reamintim si ca in fiecare dintre zilele trecute oficialii Bancii Nationale a Romaniei au afirmat ca operatiunile bancilor cu capital grecesc din Romania sunt atent supravegheate de catre banca centrala din punct de vedere al capitalizarii, acestea fiind persoane juridice romane si desfasurandu-si activitatea in principal pe piata romaneasca, avand indicatori de lichiditate si solvabilitate excelenti. Astfel, inclusiv pe baza declaratiilor BNR, ne asteptam ca aceste banci isi vor putea onora obligatiile de plata in general cat si catre deponenti, impactul oricaror masuri luate in Grecia in aceste zile urmand sa ramana unul limitat. Reamintim ca in Romania, depozitele la bancile cu personalitate juridica romana sunt garantate pana la limita de 100 000 euro, mecanismele prin care actionarii straini ai acestora ar putea influenta miscari de capital fiind sub supravegherea atenta a BNR", mai spun reprezentantii Consiliului.

La randul lor, reprezentantii Piraeus Bank au declarat ca toate operatiunile lor din Romania sunt localizate si integrate politicilor pietei bancare din Romania, reglementate de BNR. "Nu sunt implementate politici de control de capital, nu sunt inchise bancile si nici nu sunt limitate operatiunile. Clientii Piraeus Bank Romania beneficiaza de prevederile privind garantarea depozitelor prin Fondul de Garantare a Depozitelor de pana la 100.000 de Euro. Banca Nationala a reglementat foarte clar interventiile actionarilor tuturor bancilor, inclusiv ai celor din Grecia. Exista un protocol foarte clar, cu reguli precise privind interferenta actionarilor", au transmis HotNews oficiali ai Piraeus Bank.