Potrivit rezultatelor a doua sondaje publicate de cotidianul Telegraph, numarul grecilor dispusi sa ramana in interiorul Eurozonei este mai mare decat cel al grecilor care vor sa iasa din Uniunea Monetara. In primul sondaj, circa 60% din populatia Greciei se declara in favoarea planului de bail-out propus de institutiile europene, in vreme ce in al doilea sondaj procentul celor care ar vota "Da" la referendum este de 48% (si 33% ar vota "Nu")

Intr-o declaratie pentru televiziunea de stat, premierul grec si-a indemnat compatriotii sa voteze masiv "nu", subliniind ca respingerea ultimei propuneri a creditorilor cu o majoritate clara va permite Guvernului sa fie mai bine "inarmat" sa negocieze, noteaza Mediafax. Alexis Tsipras, care a facut aceste declaratii in timp ce mii de greci participau la un miting in centrul Atenei sustinand un "nu" la referendum, le-a raspuns implict tututor celor care se intreaba in legatura cu viitorul sau politic in cazul unei victorii a taberei "da".

"Daca grecii vor sa continue cu planuri de austeritate pentru totdeauna, ceea ce ne va impiedica sa ridicam capul, vom respecta alegerea lor, dar nu vom aplica (aceasta politica)", a declarat el.

Liderul stangii radicale Syriza, s-a declarat din nou convins de faptul ca creditorii nu doresc iesirea Greciei din zona euro, din cauza "costului considerabil" al unei asemenea initiative.

"Nu cred ca intentia lor este sa impinga Grecia afara din (zona) euro, ci sa puna capat sperantelor unei politici diferite in Europa", a subliniat el.

Premierul a dat asigurari ca daca creditorii prezentau luni o noua propunere acceptabila in ochii Guvernului sau, Atena ar fi rambursat asa cum era prevazut, marti, la termen, suma de 1,6 miliarde de euro datorata Fondului Monetar International (FMI).

Un oficial guvernamental elen a anuntat luni ca Grecia nu va onora aceasta plata, in contextul in care creditorii au exclus orice noua propunere sau negociere pana dupa referendum.

"Telefonul meu ramane deschis toata ziua. Oricine suna, raspund intotdeauna", a conchis Alexis Tsipras.

Grecia organizeaza la 5 iulie un referendum in privinta propunerilor creditorilor sai internationali, scrutin ce ar putea fi decisiv pentru o viitoare iesire a statului elen din zona euro.

Intrebarea care va fi adresata la referendumul programat duminica este urmatoarea: "Ar trebui acceptata propunerea formulata catre Eurogrup, pe 25 iunie, de Comisia Europeana, de Banca Centrala Europeana si de Fondul Monetar International?"

Prima casuta pe buletinul de referendum va fi "nu", iar a doua "da".

Creditorii internationali cer Greciei reforma pensiilor, modificarea legislatiei muncii si reducerea deficitului bugetar.

Grecia va intra in incapacitate de plati, la 1 iulie, prin neachitarea unei transe de 1,6 miliarde de euro catre FMI.

Aproximativ 20.000 de persoane au protestat luni seara, in orasele Atena si Salonic, fata de masurile de austeritate propuse Greciei de creditorii internationali pentru a continua planul de asistenta financiara, in timp ce presa a publicat intrebarea care va fi supusa referendumului.