"Sistemul de impozitare a persoanelor fizice care desfasoara activitatea de creare de programe pentru calculator nu a fost modificat. Astfel, daca aceste persoane fizice au statutul de angajati, sunt scutite de impozit asupra veniturilor din salarii conform prevederilor art.55 alin.(4) lit.l) din Codul fiscal, in conditiile stabilite prin ordinul comun nr.539225/1479/2013 privind incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator. Scutirea de impozit pe veniturile din salarii se acorda de catre angajatori in anumite conditii, conform prevederilor ordinului mai sus mentionat. Din cazul prezentat de HotNews.ro nu rezulta despre ce categorie de programatori este vorba", se arata intr-un mesaj transmis de reprezentantii Ministerului Finantelor Publice.

Veniturile programatorilor sunt impozitate fie in baza normelor de venit, fie in sistem realFoto: Hotnews

In cazul programatorilor care desfasoara aceeasi activitate ca persoana fizica autorizata, conform prevederilor OUG nr.44/2008, privind desfasurarea activitaᅢilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, veniturile realizate din aceasta activitate sunt impozitate fie in baza normelor de venit, fie in sistem real, pe baza datelor din contabilitate. Indiferent de modul de impozitare, aceste persoane datoreaza contributii sociale obligatorii.

Tocmai pentru a inlatura posibilitatea de a reconsidera eronat o activitate ca fiind dependenta, actualele prevederi ale Codului fiscal au fost amendate, prin Legea de aprobare a OUG nr.6/2015, lege aflata in prezent in procedura de promulgare. Astfel, a fost revizuita definitia activitatii independente in sens fiscal si implicit criteriile ce trebuie indeplinite pentru ca o activitate generatoare de venituri sa fie considerata independenta. Revizuirea a avut in vedere adaptarea definitiei activitatii independente in sens fiscal la specificul desfasurarii activitatii de catre contribuabilii persoane fizice. Noile criterii se regasesc aici.