Actiunile chinezesti au crescut luni dupa ce Beijingul a luat serie de masuri de sprijin fara precedent in weekend pentru a stavili posibilitatea unui crash in toata regula ce ameninta sa destabilizeze cea de-a doua economie a lumii, informeaza Reuters.

Bursa din ShanghaiFoto: Flickr / Aaron Goodman

Intr-un weekend cu masuri de politica monetara si economica extraordinara, brokerii si managerii fondurilor de investitii au promis sa cumpere cantitati masive de actiuni, ajutati de compania de stat ce finanteaza achizitiile in marja, institutia urmand sa fie ajutata cu lichiditate direct de banca centrala.

Indicele CSI300 al celor mai mari companii listate in Shanghai si Shenzhen a urcat cu 2,5%, in timp ce Shanghai Composite Index a crescut cu 2,2%, mult mai jos fata de nivelul unei euforii initiale ce aruncase indicii la circa plus 8% la debutul sedintelor de tranzactionare.

“Dupa ce pietele continuau sa scada, in ciuda nenumaratelor masuri de sprijin, guvernul a intrat in stare de panica si probabil s-a temut ca investitorii isi vor pierde increderea nu numai in piete, ci si chiar in guvern”, a declarat Reuters Oliver Baron, analist pe politici chineze la NSBO.