O incercare a BCR de a-si proteja de vineri seara pana luni dimineata clientii ​in fata unei eventuale deprecieri a euro s-a transformat intr-un motiv de reclamatie a bancii dintr-o comunicare deficitara a bancii. BCR a suspendat schimbul valutar in serviciul 24-banking fara avertizarea clientilor in prealabil. "Chiar dupa suspendarea functionalitatii de schimb valutar sistemul returneaza o "eroare de moment" invitand clientii sa sune sau sa scrie la serviciul de asistenta, ca si cum eroarea este tehnica si necunoscuta. Suni si afli ca in urma unei directive BNR schimbul valutar a fost suspendat pe perioada weekend-ului (chiar daca vineri la ora 6 deja accesul la schimbul valutar era restrictionat prin "eroarea" mentionata mai devreme)", ne-a transmis unul din clientii BCR. Reprezentantii bancii au explicat ceea ce s-a intamplat de fapt.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Deci o oprire voluntara (la cererea BNR, din motive usor de banuit) mascata sub o aparenta eroare. Asta se traduce prin penalizari de intarziere (plati cu termen limita ieri sau azi sau maine neachitate la timp) sau eventuale alte neajunsuri pentru clienti pentru un motiv ridicol, dupa parerea mea: ne cream noua neplaceri inutile pentru problemele dintr-un alt stat. Ce se intampla daca eram in zona euro, se inchideau bancile la fel ca in Grecia?! Dispret complet pentru clienti, ata din partea BCR cat si a BNR. Scuze daca mesajul meu nu prezinta interes, insa dupa ce m-am rastit la operatorul BCR am considerat ca trebuie sa mai impartasesc si in alta parte frustrarea - pana la urma asta este - mea", mai scrie clientul nemultumit.

Contactati de HotNews.ro, oficialii BCR au explicat ce s-a intamplat. Intr-adevar, decizia de suspendare vine pe fondul unor temeri ca din cauza rezultatului referendumului din Grecia, leul s-ar fi depreciat si un ordin de cumparare de lei transmis vineri seara, care urma sa fie executat luni dimineata, s-ar fi facut la un alt curs, care l-ar fi nemultumit probabil pe client. Operatiunea de suspendare a operaţiunilor de schimb valutar efectuate prin internet banking a avut ca principal scop protejarea intereselor clientilor de posibile fluctuatii ale cursului de schimb.

Tranzacţiile de schimb valutar prin intermediul aplicaţiei de internet banking funcţionează la parametri normali începând cu ora 09:00 în această dimineaţă. Acestea au fost suspendate în weekend-ul 4-5 iulie pentru a proteja clienţii de eventuale fluctuaţii de curs valutar", a declarat directorul de comunicare al BCR, Ionuţ Stanimir.

Sistemul de carduri a funcţionat normal, inclusiv pentru plăţi în lei şi valută în străinătate şi în Grecia. Operaţiunile de transferuri bancare în valută în România şi străinătate au funcţionat normal. În weekend-ul 4-5 iulie, posesorii de carduri BCR au efectuat 81.000 de tranzacţii la nivel internaţional. dintre care 185 au fost realizate în Grecia", au mai transmis oficialii BCR.