VIDEO Isarescu: Pentru trecerea la euro trebuie sa fim pregatiti, inclusiv emotional / Inclin sa spun leului sa aiba si viata mai lunga, este moneda noastra
El a afirmat ca succesul unui astfel de proces depinde esential de o pregatire temeinica, referindu-se inclusiv la adoptarea euro, astfel ca la momentul deciziei "trebuie sa fim siguri ca suntem foarte bine pregatiti, inclusiv emotional", potrivit Mediafax.
"Se demonstreaza ca un proces relativ mai simplu decat trecerea la euro, cel de denominare, care era de normalizare, de simplificare, poate crea probleme, iar populatia are involuntar emotii. In consecinta, pledez din nou ca discutiile legate de trecerea la euro trebuie sa se mentina la o anumita complexitate, avem un deficit in complexitate, cum spune un contemporan. Lucrurile trebuie explicate pe diverse canale, dar trecerea la euro este un proces mult mai complicat", a punctat Isarescu.
El a atras atentia ca cea mai mare eroare ar fi ca populatia sa creada ca trecerea la euro inseamna doar o schimbare de moneda, de trecere de la bancnote de polimer inapoi la unele de hartie, si ca doar se schimba la un anumit curs, "c-o fi de 4,1, 4,2 sau 4,5 lei pe euro".
Guvernatorul a amintit ca unul dintre motivele denominarii a reprezentat pregatirea monedei pentru trecerea la euro, la momentul cand Romania va fi pregatita pentru acest pas.
"Inainte, 40.000 de lei pentru un euro transmitea in gandul nostru ca trecerea la euro nu se va putea face niciodata, dar 4 lei, 5 lei suna altfel acum", mai spune seful bancii centrale.
Isarescu a amintit ca alti factori care au stat la baza deciziei de a taia patru zerouri au fost marcarea clara a incheierii unui ciclu inflationist lung, dar si a faptului ca preturile din Romania sunt la niveluri nominale uzuale in Europa, cum procedasera deja Croatia si Ungaria.
"La unele produse sunt in continuare preturile mai scazute la noi, la cursul de schimb. Comparatia cu preturile din alte stat se face foarte simplu. Pana la urma, integrarea in Europa inseamna sa te obisnuiesti cu un anumit sistem de valori, iar preturile reprezinta materializarea lor. In plus, indicatorii economici - PIB, PIB/cap de locuitor, consumul, productiile in lei noi s-au comparat mult mai usor cu ce se intampla in Europa", a mentionat guvernatorul.
De asemenea, Isarescu apreciaza ca banca centrala a trecut mai usor peste criza economica cu leul greu decat daca nu ar fi avut loc denominarea.
"Acum un deceniu spuneam ca nu este deloc usor sa fii guvernator intr-o tara unde moneda are multe zerouri. Trebuie sa marturisesc acum, dupa zece ani, conducerea BNR a trecut mult mai usor de criza din 2008 cu leul greu decat ar fi trecut cu leul cu multe zerouri", a adaugat seful BNR.
El a mentionat ca in prezent, dincolo de "necazurile" aduse de criza, inflatia a scazut si s-a consolidat la niveluri reduse, iar leul a dobandit valori normale, comparabile cu monedele din statele europene.
De asemenea, economisirile sunt predominante in lei in prezent, cu dobanzi mai bune decat la dolari, iar in ultima perioada si imprumuturile in lei tind sa devina predominante, pentru cei care isi castiga veniturile in moneda nationala.
"In urma cu zece ani i-am urat leului greu sa aiba parte de sanatate. Atunci nu i-am spus sa aiba viata scurta, am gasit o formulare asa de trecere la euro. Acum inclin sa spun sa aiba si viata mai lunga, este moneda noastra", si-a incheiat guvernatorul discursul.

Guvernul ia în calcul „un statut special” pentru restaurante: Dacă își vor vaccina tot personalul să nu mai fie legați de rata de incidență
Din primăvară până-n toamnă, pandemia a dus la creșterea de 4 ori a românilor descurajați în a-și găsi un job
Trei scenarii pe termen scurt ale mediului de afaceri. De ce nu vor scădea prețurile la imobiliare și la cât ar putea ajunge euro
VIDEO Criza din Coaliție, săptămâna a doua. Prima ședință a Coaliției după demiterea lui Voiculescu, fără o nominalizare pentru Ministerul Sănătății. Kelemen, întrebat dacă e necesară intervenția președintelui: Nu e nevoie
Cercetătorii au descoperit cele mai precise informații de până acum privind emisiile radio rapide
INTERVIU Cum vede educația o elevă româncă admisă la Oxford. Mara Pîndaru: Trebuie introdusă mai mult tehnologia în procesul de învățare / Care este principala problema a sistemului de învățământ din România
Propunerea inaintata de Grecia, prin care Fondul european de salvare sa preia datoria pe care Atena o are fata de BCE, nu a fost aprobata.
Cu populatie de patru ori mai mica si un teritoriu de cinci ori mai redus decat al Romaniei, Slovacia este singura economie din Europa Centrala si Estica ceva mai apropiata ca dimensiuni si structura de a noastra, care a adoptat moneda unica europeana.
nu trebuie mare atentie ca sa va dati seama ca peste tot in Romania, lumea nu discuta/negociaza/exprima decat raportat la euro. asa ca.... mai bine ar trece o data la euro si s-ar termina toata tarasenia.
in paralel, ar putea tov. guvernator de rang mason inalt sau foarte inalt, isarescu, sa procedeze ca si in Germania unde si acum mai sunt pitite marci prin cele saltele personale, putand in orice clipa sa le schimbe in euro. termenul de schimbare al marcii germane in euro, pentru populatia tarii, nu s-a prescris nici acum.
Buna treaba. Poate-i spune si lui Suleyman Meniscus, ca pe facebuc o da cu cresterea si cu PIB-ul. (a fost la crestere de nu pot s-o duca bietii romani...)
Si poate se gindeste cineva sa-l scoata la pensie pe Benerel.
Nu de alta, dar a prins radacini pe acolo si mai trebuie poate altul mai pragmatic si cu alta viziune...
Benerel este singurul sef de banca centrala din lume care are si o afacere proprie.
Si e in functie de circa 25 de ani, adica cit se Ceasca.
Sunt singurul pe aci care tipa de multa vreme ca romanii trebuie sa plateasca ceea ce cistiga si care tipa ca nu e normal ca bancile sa imprumute altceva decit lei (grei, usori...)
Daca te iei dupa Benerel si INS, Romania sta tare bine si nu e si n-a fost in criza. (Dobinda de referinta mai mare decit rata inflatiei declarata de INS)...
Si Benerel are de multisor virsta de pensionare. Si o data cu el pleca si marele purtator de cuvint Adrian Vasilescu, el pensionabil si mai de demult!!!!!!
Si apropos, sa fiu bine inteles eu scriu sau comentez fiindca asa cred si am argumentele mele pe care le dau, nu scriu la comanda si nici n-am primit O.Z.U.
Asta e atitudine tipica de soldatel comunist care asteapta sa il ia partidul de minuta si sa-l treaca prin viata, ca el nu e in stare sa ia decizii singur. Si dupa ce face o timpenie, fuge repede la tatuca partidu si ii cere sa-i rezolve problemele, ca el n-a stiut ce semna, ca a fost inselat de bancherii rai si haini, si tot asha.
Asta e Romania care trebuie sa apuna ca sa putem evolua. Romania asta care are nevoie ca statul sa-i dea casa, statul sa-i puna mincare pe masa, statul sa-i dea serviciu, statul sa-i dea ajutor social, statul sa-i dea de toate.
frumoasa noua doctrina comunisto-capitalista.
sa traiesti sefule !!! pot sa te intreb cat castigi ? :)
Iar daca vrei ca guvernantii sa nu mai fure, voteaza cu aia care sustin DNA-ul. A argumenta ca daca aia fura ai si tu dreptul la salariu mai mare de la stat e o timpenie care duce in citiva ani la situatia Greciei.
Cit despre cistigul meu... cistig atit cit merit pe piata libera. Fara sa fiu dependent de stat, de taierile lui Boc, de pomenile lui Ponta. Si piata libera a decis la un moment dat si sa fiu concediat din lipsa de activitate a firmei, si sa muncesc citiva ani cu 80% din salariul negociat, si sa cistig bine ca acum. In functie de conjunctura economica, de valoarea ta pe piata, de situatia financiara a firmei. Chestii complicate pentru unul invatat sa suga de la tsitsa bugetului
o iau pe puncte sa ma fac clar:
1. orice guvernare ar trebui sa protejeze cetatenii - mai ales ca suntem cu totii romani. adica astia aci fac asta cu cetatenii lor multiculturali ce nu reusesc ai nostrii cu ... ai nostrii. INFIORATOR.
2. O BANCA NATIONALA are rolul de proteja drepturile si economia NATIONALA ... ca nu e jungla !
3. daca guvernatoru inchide ochii la curente anti-economice in propria societate si economie... PAI ASTA PE ACI PE UNDE SUNT EU SE INCADREAZA LA NISTE CHESTII :))
bafta la inteles :) pari destept deci cred ca vei pricepe...
2. A zice ca o banca nationala are rolul de a proteja drepturile deja e prea mult pentru cineva care se pretinde cit de cit conoscator...
3. Curente anti-economice sunt doar in capsorul tau. Cee e aia curent anti-economic? Ce ar fi trebuit sa face BNR-ul si n-a facut? Da' concret, nu cu curente anti, economice, protejarea drepturilor, a economiei, si alte gogosi din stea bune de impresionat precupetele.
X, care vrea sa-si cumpere o casa sau apartament, nu o poate face in lei fiindca el are nevoie de o suma mare, plus dobinda mare va duce la o rata ce nu o poate plati.
Ca pe vremea fanariotilor, in Romania circula mai multe monede. Noroc cu UE si euro, ca erau acum credite si in guldeni si in silingi, ba poate si in pesetas sau lire italiene. (Incheiat paranteza)
Bancile romanesti in acord cu hotii de politicieni si marele Benerel plus presa de 2 lei vechi au pus la cale chestia cu imprumuturi in alte monezi (Euro, CHF sau dolari), profitind de bancile centrale ce controleaza aceste monezi, ce aveau dobinzi joase.
Aranjind intre ei un curs stabil jos si cu niste grafice aranjate, gata, bietul roman a luat leapsa. El nestiind ca dobinda la Euro CHF sau dolar nu e tinuta de BNR ci de bancile lor nationale, iar cursul CHF/ Euro a fost inghetat voit pentru interesul Elvetiei.
Cind Elvetia nu l-a mai tinut inghetat nenea Benerel a dat-o cotita.
De fapt si acum maninca cu lingura ce nu trebuie, pentru ca economia e euroizata. Se plateste factura la telefon in euro, la fel curentul, gazul... Acciza e calculata de Copylot in euro, auzi in multe locuri de salarii in euro... (desi si asta e o mica minciuna, ca X zice ca are salariul 1000 de euro sa zicem, dar in cont ii intra lei. Si ia leii aia si mergi la banca si vezi daca ia acea mie de euroi.
Deci bancile nu te obliga teoretic, te manipuleaza sa iei credit in ce vor ele.
Tot BNR-ul, la vremea respectiva, ridicase rezervele minime obligatorii ale bancilor (adica procentul din orice credit pe care banca trebuia sa-l depoziteze la BNR ca rezerva), la 40%, in incercarea disperata de a mai frina bula creditarii cu orice pret. Da' cum economia duduia in capsorul lui TAariceanu, lumea lua credit in orice conditii, de la orice banca, numai sa vada banii mai repede.
Acuma, cind tara e stabilizata macroeconomic, cind inflatia e 1%, dobanda de referinta e si ea de 1-2%, iar un credit in lei (in valuta nu prea mai da/ia nimeni) ajuns si el la 4-5% DAE.
imbuibatii care ne conduc ar trebui sa stie ca populatia nu mai cumpara nu pentru ca ar astepta o vesnica si eterna ieftinire (definitia practica a deflatiei) ci pentru ca pur si simplu nu mai au cu ce sa cumpere.
realitatea bate rau de tot la cur statisticile (nu o trebui reformat si institutul nostyru national de statistica? nu doar al grecilor?), dar sclifositilor bancheri le place sa umble cu cioara vopsita.
"Consumul intern a crescut la nivel real cu un ritm care nu a mai fost atins din 2008 încoace, înregistrând o creştere trimestrială de 2.6% în ultimul trimestru al anului 2014. Aceste date încurajatoare au continuat şi anul acesta, când s-a înregistrat o creştere a salariilor în medie cu aproape 7% în ianuarie şi în februarie, faţă de aceiaşi perioadă a anului trecut."
Acu daca tu extrapolezi situatia de la tine din fata scarii la nivel national, asta e problema ta.
Apoi sa nu vorbim de calitate, care la noi este mai prejos decat la ei.
Deci concluzia... Mai bine EURO sa stim cum stam EXACT...
Mergeti in Carrefour, Lidl in zona Euro, si comparati preturile la aceleasi produse :).
La noi, pentru ca avem "putere" (ziceit-i cum vreti) sunt mai scumpe :).
1. Au TVA mai mic
2. marfa e transportata pe autostrada cu vinteza medie de 120 km/h, nu ca la noi cu 40 km/h. Adica pentru a transporta aceeasi marfa ei au nevoie de un tir, un sofer, un plin de motorina, o asigurare, o taxa de drum. Pe cind la noi au nevoie de 3 tiruri, 3 soferi, 3 plinuri de motorina, 3 asigurari, 3 taxe de drum. Si colac peste pupaza, alea 3 tiruri se strica si de 3 ori mai repede din cauza gropilor.
3. Penzina e mai ieftina la ei pen'ca au TVA mai mic, accize mai mici, etc. La noi doar supra-acciza lui Ponta adauga 10 eurocenti. Plus acciza calculata la cursul de 4.73 in loc de 4.5 care adauga inca vro 5 centi, si deja ai gasit diferenta.
Asha ca, inainte de a injura BNR-ul, incearca sa intelegi de ce platesti tu mai mult ca austriacul. In felul asta ai sansa ca peste 10 ani sa platesti la fel ca el. Daca in schimb cauti doar tapi ispasitori aiurea, peste 10 ani vei avea alt guvernatori BNR de injurat, si tot preturi cu 10% mai mari ca in Austria.
De ce sa nu traficam noi in continuare paritatea leu- euro, care pentru unii anume inseamna mari beneficii... Lasa ca e bine sa o lalaim...
incerci sa vinzi Mertzane carutzasilor... si nu stii cum ?
mai bine spune-ne daca suntem pregatiti cu exporturile si absorbtia fondurilor europene... si nu ne mai arunca praf in ochi ! ca nu suntem tampiti (am fost !, nu mai suntem !)
vedeti Grecia ! ce au incasat-o de urat ca nu au avut politicieni si mediu de afaceri coerent.
la noi ? va fi ffff urat ! ca noi suntem de 10 ori naivi ca Grecii... si nu vom NICIODATA
deci dragi cetateni romani, dragi carutasi ! - aveti grija la mertzane, euroii si isarescu. astea-s pranzuri otravite.
tine-ti leul cu dintii !!!!
dar Noi ?
bancile si bampoarele aduse de dvs. in discutie nu constituie export.
Cata vreme Romania e importator net si nu e competitiv la exporturi euro nu isi are rostul.
si te-au votat bajetii.
deci raspunsul e N+1.
A noastra nu e si nu da semne ca va fi in viitorul apropiat.
Cat priveste cifrele de la Statistica, cele cu "crestere sustinuta" - sunt convins ca nu le cred nici ei...
Adica, IRESPONSABILUL Ponta ii ataca pe cei de la UE si FMI care NU sustin masurile de relaxare fiscala NESUSTENABILE din noul Cod Fiscal al lui Ponta si cred ca si pe cei de la BNRul Dvs, BNR care prin vocea Dvs sustinea pozitia celor de la FMI si UE!!
"Cred ca in acest moment toti adversarii dezvoltarii, prosperitatii si independentei noastre economice sunt in stare de orice ca sa blocheze aplicarea masurilor din Cod! Fac un apel la toti romanii de buna credinta sa facem front comun impotriva oricaror asemenea tentative evident impotriva interesului nostru ca tara si societate!", a scris Ponta pe Facebook."
Ia raspundeti-i Dvs lui Ponta ACUM cum e cu "prosperitatea noastra, cu independenta economica", cu BINELE ala de care maine poimaine vor crapa romanii, dupa cum ne "vede" Ponta!!!
NU ati zis un cuvant ACUM despre aceasta recenta luare de pozitie IRESPONSABILA a Premierului Ponta!
NIMIC!
Ponta bate campiii prostind oamenii mai putin informati pentru ca nu are cine sa-i dea peste nas, singura persoana competenta si credibila care ar putea face asta sunteti dvs, dar DVS NU faceti asa ceva, dvs preferati sa vorbiti la conferinte lasandu-l pe Ponta sa bata campiii dupa modelul populistului Tsipras al Greciei!
Am ras din tot sufletul.
Multumesc