Guvernul din Abu Dhabi va cumpara, prin intermediul diviziei sale de investitii, 4,9% din capitalul Citigroup pentru 7,5 miliarde de dolari, cea mai mare banca americana beneficiind astfel de o injectie de capital intr-o perioada marcata de pierderi generate de criza creditelor si de demisia directorului general, potrivit Reuters.

Injectia de capital va echilibra balanta contabila a Citigroup, care a inregistrat pierderi de 6,8 miliarde de dolari in cel de-al treilea trimestru si se estimeaza ca in utimul trimestru pierderile se vor adanci la 11 miliarde de dolari.

Potrivit analistilor, aceasta vanzare ar putea anunta un sfarsit al crizei titlurilor financiare din Statele Unite. "Citi este o institutie mare, este cunoscuta la nivel global, iar cand oamenii se incred in ea, acest lucru ar trebui sa insemne ceva", a declarat Bo Brownstein, analist al Cambiar Investors din Denver, Colorado.

In urma acestei investitii, Abu Dhabi va deveni cel mai mare actionar al Citigroup. Investitia reflecta puterea financiara in crestere a tarilor producatoare de petrol, care au beneficiat de majorarea pretului la titei in ultimii cinci ani.

Win Bischoff, directorul general interimar al Citigroup, a declarat ca "aceasta investitie, facuta de unul dintre cele mai mari fonduri de investitii, asigura capitalul necesar care ii va permite Citigroup sa isi poata dezvolta afacerile".

Citigroup care este prezenta in peste 100 de tari, si-a sporit investitiile pe pietele in curs de dezvoltare in ultimele 12 luni, cumparand o casa de borkeraj turca si o banca de credite cu sediul in El Salvador. Potrivit analistului Meredith Whitney de la CIBC World Markets, Citigroup a realizat in ultimul an achizitii de peste 25 miliarde de dolari.

Odata cu deprecierile activelor, Citigroup ar putea fi nevoita sa-si reduca din dividende pentru a-si sustine conturile, afirma Whitney. Aceasta a estimat ca Citigroup va avea nevoie in continuare de capital in valoare de 30 miliarde de dolari.

In data de 4 noiembrie, reprezentantii Citi spuneau ca banca nu planuieste sa-si reduca dividendele. In aceeasi zi, compania a anuntat ca ar putea fi afectata de deprecieri ale activelor de pana la 11 miliarde de dolari in al patrulea trimestru, iar directorul executiv, Charles Prince, isi va da demisia.

De asemenea, Citigroup isi va reduce personalul si costurile, potrivit rapoartelor din presa. Citi a declarat in acest an ca isi va reduce personalul cu 5%, sau 17.000 de locuri de munca.

Luni, actiunile Citigroup tranzactionate la Bursa de Valori din New York, s-au închis la 29,80 dolari , scazand sub 30 de dolari pentru prima data in mai mult de cinci ani. Capitalizarea Citigroup s-a diminuat cu peste 100 miliarde dolari în 2007.

Senatorul american Charles Schumer, care s-a opus planului companiei Dubai Ports World de a achizitiona active in cadrul a sase porturi din SUA si a pus sub semnul intrebarii planurile companiei Borse Dubai de a face schimb de participatii cu Nasdaq, a declarat ca tranzacţia Citigroup va intari competitivitatea bancii si va "ajuta la mentinerea statutului orasului New York ca centru financiar mondial".

Conform acordului, Autoritatea de Investitii din Abu Dhabi nu va avea drepturi speciale in ceea ce priveste controlul si conducerea si nu va avea niciun rol in administrarea si guvernarea bancii, neavand dreptul de a numi membri in consiliul Citigroup.

Potrivit Citigroup, investitia este asteaptata a se finaliza in cursul urmatoarelor zile.