Dunca, seful Protectiei Consumatorilor: Caut orice modalitate legala care sa-mi permita sa interzic creditarea in cateva banci/ANPC a demarat un control tematic la bancile care au dat credite in franci elvetieni

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 9 iulie 2015, 13:52 Economie | Finanţe & Bănci


Marius_Dunca, seful ANPC
Foto: ANPC
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului a demarat un control tematic la toate bancile  romanesti (cu capital local sau strain) care au acordat imprumuturi in franci elvetieni. "Am incercat sa participam la procesul de mediere dintre banci si clientii reprezentati de Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF). Cei de la AURSF  au fost primiti, noi nu. Daca nu ne-au primit in calitate de supraveghetori, poate ne primesc in calitate de controlori", a spus seful Autoritatii, Marius Dunca.Controlul a inceput joi. Vrem sa vedem daca operatorii finciar-bancari au indeplinit masurile din procesele verbale deja incheiate si au remediat deficientele. Ma refer la comisionul de risc, comision de administrare, daca au eliminat din contracte sau modificari de dobanda nejustificate. Deocamdata legea nu ne da voie sa le interzicem activitatea de creditare, dar va spun sincer ca asta caut: portite legale care sa-mi permita sa le interzic-acolo unde este cazul- sa mai dea credite", mai spune Dunca.


Controalele vin sa verifice daca neregulile semnalate de clientii bancilor si verificate in trecut de ANPC au fost sau nu remediate de bancile din Romania, mai spune seful ANPC, care a precizat ca institutia pe care o conduce a colectat circa 2300 de reclamatii de la clienti, din care doar o parte infima s-au solutionat pe cale amiabila, restul facand obiectul unir dosare in instante. "Pana acum, bncile nu au venit cu nicio masura in sprijinul romanilor care au credite in franci si care nu isi mai pot plati ratele. E inuman!", a mai spus Dunca.

Intr-o conferinta dedicata problemei creditelor in CHF, insusi Guvernatorul Banci Centrale, Mugur Isarescu a avut o interventie publica in care recomanda ca solutie negcierea client-banca.

Cateva date despre creditele in CHF:
 • Creditarea in chf a sectorului privat reprezinta 1,4% din PIB
 • 75% dintre debitorii in chf au venituri lunare sub 2500 de lei pe luna
 •  Ponderea acestor credite se ridica la circa 10 la suta din volumul total al creditelor acordate populatiei, iar numarul persoanelor fizice care au contractat credite in franci elvetieni reprezinta 2,1 la suta din numarul total al debitorilor din aceasta categorie, respectiv 75 412 persoane. Spre comparatie, in Polonia, numarul debitorilor in franci elvetieni este de peste 500 000 de persoane.
 • Daca s-ar face conversia in lei a creditelor in franci elvetieni la cursul istoric, ar insemna pierderi de 9,8 miliarde lei pentru bancile care au in portofoliu astfel de finantari, care inseamna 0,8% din PIB. Daca se transforma la curs istoric plus 10%, inseamna 5,1 miliarde lei, adica 0,7% din PIB
 •  Potrivit datelor bancii centrale, conversia la cursul istoric plus 20%, cat au solicitat imprumutatii in franci elvetieni, ar genera pierderi de 4,5 miliarde lei (0,6% din PIB). Daca s-ar adauga o valoare de 30% peste cursul istoric, pierderile s-ar cifra la 3,9 miliarde lei (0,5% din PIB).
 • La cursul mediu calculat lunar de la momentul acordarii creditului pana in prezent (asa cum a propus in Parlament deputatul Ana Birchall- n.red), bancile ar trebui sa suporte pierderi de 3,2 miliarde lei (0,4% din PIB).
 • Numarul debitorilor cu credite in franci elvetieni este in scadere cu 31,8 la suta in noiembrie 2014 fata de decembrie 2008, respectiv cu circa 35 200 persoane. Reducerea se datoreaza rambursarii creditelor, conversiei acestora in alta moneda, scoaterii in afara bilantului, precum si externalizarii acestora
 • Creditarea in franci elvetieni a populatiei a avut destinatii diferite. Circa 35 la suta dintre creditele in franci elvetieni au fost acordate pentru achizitionarea de locuinte, iar 58 la suta dintre acestea intra in categoria creditelor de consum garantate cu ipoteca. Creditarea imobiliara a populatiei se realizeaza preponderent in euro, creditele in franci elvetieni cumuland doar 7,7 la suta din total, comparativ cu ponderea de 37 la suta inregistrata in Polonia.
 • Creditarea in franci elvetieni nu prezinta valori omogene. Creditele cu valori ridicate (peste 47 000 franci elvetieni) sunt concentrate: un sfert dintre debitori cumuleaza doua treimi din volumul creditelor. La cealalta extrema, alt sfert dintre debitori au credite de valori reduse (sub 4 000 franci elvetieni) si detin numai 1 la suta din volumul creditelor.
 • Distributia debitorilor cu credite in franci elvetieni dupa nivelul veniturilor semnaleaza existenta unor grupuri sociale vulnerabile in randul debitorilor. Circa jumatate din numarul debitorilor cu credite in franci elvetieni au venituri lunare nete mai mici de 1 500 lei, iar ponderea creste pana la 75 la suta in cazul debitorilor care au venituri lunare nete mai mici de 2 500 lei.
 • Gradul mediu de indatorare pentru debitorii cu credite in franci elvetieni este in prezent de 92 la suta, in crestere fata de decembrie 2008 (64 la suta). Discrepantele in structura sunt mari, debitorii cu venituri nete lunare sub 2 500 lei fiind in prezent supraindatorati ca urmare atat a deteriorarii veniturilor in timpul crizei, precum si a aprecierii francului elvetian. Impactul aprecierii francului elvetian este cel mai resimtit de catre debitorii cu venituri sub media salariului pe economie. Debitorii cu un venit salarial net lunar sub 500 lei inregistreaza o crestere a serviciului datoriei cu 32,2 la suta din respectivul venit, in timp ce debitorii cu venit peste 3000 lei cunosc o majorare a serviciului datoriei mai mica de 7 la suta din salariul net lunar.
"Mi se pare periculos sa se vina cu o lege care sa intervina in 70.000 de contracte de credit. Solutia trebuie sa ii vizeze pe toti debitorii in valuta pentru ca vor veni si ei sa fie sprijiniti", spunea Isarescu.

Partea proasta e ca solutia propusa de Guvernatorul Bancii Centrale opereaza doar in teorie. In practica, nicio banca nu are buna-credinta de a veni in mod real in sprijinul cllientului indatorat.
Marturie sunt eforturile AURSF de a sta de vorba cu reprezentantii bancilor care au imprumutat in franci elvetieni. "Ne-au primit, ne-au declarat ca vor sa vina in ajutorul clientilor, dupa care ba ne-au amanat, ba ne transmiteau ca inca lucreaza la solutii, ba ca -in ideea ca vor gasi solutii- le vor prezenta direct clientilor, nu noua", a spus joi Alin Iacob, seful AURSF si proprietarul platformei Conso.ro.

"Nu ne-a fost deloc usor nici macar sa le convingem sa accepte sa se intalneasca cu noi, in ciuda faptului ca am prezentat procurile autentice primite din partea consumatorilor. Desi demersul de negociere a debutat pe 17 martie, cand am trimis invitatiile la discutii (pentru datele de 2, 3, 6 si 7 aprilie), unele banci au acceptat sa se intalneasca cu noi, doar in urma transmiterii mai multor adrese, emailuri si telefoane si inclusiv a unei reclamatii, abia in a doua jumatate a lunii mai (Piraeus Bank, OTP Bank si Bancpost).

Alte banci (Banca Romaneasca, Credit Europe Bank), desi s-au intalnit cu noi cu o intarziere mai mica - la 5 saptamani de la lansarea invitatiei, adica finalul lui aprilie - nu au dat ulterior niciun semn ca au inteles sa vina in intampinarea problemelor cu care se confrunta debitorii cu credite in CHF, cu toate ca noi le-am trimis e-mail-uri si le-am contactat telefonic, atragandu-le atentia ca timpul trece si situatia celor cu credite in CHF devine tot mai grea.

Este de subliniat faptul ca niciuna dintre bancile in discutie nu a fost de acord ca intalnirile sa aiba loc la sediul ANPC si nici ca la intalnirile de la sediul acestora sa fie invitat si un reprezentant al acestei institutii.

Desi ne-a adus deservicii majore de imagine in fata celor care ne-au mandatat, am acceptat solicitarea bancilor de a mentine discretia, pe tot parcursul negocierilor, asupra datelor si orelor de intalnire, a punctelor de vedere exprimate, a solutiilor propuse de ambele parti. Am considerat ca, in felul acesta, vom crea premisele identificarii in comun a unor variante care sa permita indeplinirea mandatului primit din partea consumatorilor - de reducere semnificativa a ratei lunare a creditului si ca bancile vor avea maturitatea sa aprecieze mana intinsa de consumatori si dorinta lor de a gasi o rezolvare ne-litigioasa a problemei. Din pacate, se pare ca, in majoritatea cazurilor, bancile ne-au inselat asteptarile", se arata intr-un raport al AURSF.

Bancile care au acordat credite in franci sunt:

Bancpost. Detine, o treime din totalul creditelor in franci. Bancpost nu ia in calcul nicio o solutie de tip discount aplicata intregului portofoliu care sa usureze povara clientilor afectati de aprecierea acestei monede, asa cum s-a intamplat in cazul Volksbank, ci sustine in continuare varianta unor solutii individualizate, care sa cuprinda conversia, restructurarea sau prelungirea perioadei de creditare. Bancpost a schimbat de la inceputul crizei nu mai putin de 5 directori generali in incercarea de redresare a institutiei. .Bancpost a redus dobânda cu 0,80 puncte procentuale pentru toţi clienţii săi persoane fizice cu credite în franci elveţieni cu dobândă variabilă. Această măsură s-a aplicat din data de 29 ianuarie 2015 , fiind valabila până la următorul termen de revizuire a dobânzii, conform clauzelor stipulate în contractul fiecărui client. În plus, Bancpost îşi sprijină clienţii care întâmpină dificultăţi la plata ratelor prin soluţii individuale. Bancpost va continua să ofere şi soluţii pe termen lung, bazate pe opţiunile şi nevoile fiecărui client. Aceste soluţii au început să fie oferite de bancă încă din 2009, iar în prezent includ restructurarea, conversia de monedă şi prelungirea perioadei de creditare.


Banca Romaneasca. Are 7% din totalul portofoliului de credite in chf. Banca Romaneasca a decis sa scada dobanda pentru creditele in CHF cu circa 0,8 puncte, prin aplicarea indicelui LIBOR la 3 luni valabil luni, 26 ianuarie, care se situa la -0,954%. Bancpost a aplicat din 29 ianuarie reducerea dobanzii cu 0,8 puncte procentuale pentru clientii sai. Piraeus Bank reduce dobanda la creditele in franci elvetieni cu 0,8 puncte, prin actualizarea LIBOR


Piraeus Bank. Are 20% din totalul imprumuturilor in chf acordate in Romania. A redus in data de 5 februarie dobanzile la creditele in franci elvetieni cu 0,8 puncte procentuale fata de nivelul de la sfarsitul lunii decembrie, prin actualizarea in avans a indicelui LIBOR la 3 luni, dupa ce anuntase ca ofera solutii individuale clientilor cu astfel de imprumuturi. De asemenea, banca invita clientii care au ridicat problema conversiei creditelor din franci in lei sa vina la banca sa achieseze la o restructurare/rescadentare. Banca sustine ca debitorii si-au asumat prin contract rambursarea imprumuturilor in valuta in care au fost accesate. Totodata, Piraues sustine ca nu poate face o propunere privind conversia, pentru ca diferenta de dobanda dintre lei si franci ar face costul creditului mai ridicat.

OTP Pregateste o solutie de tip Banca Transilvania, cu discount de marja si dobanda. Sa vedem cu ce va iesi in fata.

Raiffeisen Bank. Are un portofoliu relativ restrans de clienti cu expunere in CHF, respectiv 8.800 de clienti, iar toate creditele oferite sunt garantate cu proprietati imobiliare. Incepand cu anul 2009, banca ofera solutii de restructurare pentru clientii cu credite in CHF sau EUR. Din 2012, Raiffeisen Bank ofera si solutii individualizate pentru clientii cu dificultati financiare care doresc conversia creditelor din CHF sau EUR in RON. Raiffeisen Bank reduce dobanda pentru clientii sai cu credite in CHF, resetand-o anticipat, cu cinci luni inainte, conform ultimei scaderi anuntate de Banca Centrala a Elvetiei, de 0,5%. Noua dobanda a intrat in vigoare de vineri, 23 ianuarie. Operatiunea de resetare a dobanzilor trebuia facuta abia la sfarsitul lunii iunie 2015, conform termenelor contractuale. Raiffeisen ofera pentru clientii cu dificultati financiare care au credite in valuta si care doresc sa converteasca creditul in lei dobanzi fixe pe perioada restructurarii, cu reducerea semnificativa a ratei lunare (intre 20 si 40%) si cu reduceri graduale ale datoriei (5% la fiecare doi ani pe perioada de maximum sase ani ai restructurarii, cu conditia ca plata ratelor reduse sa fie la zi). Astfel, cei care intampina dificultati la rambursarea ratelor pot cere o restructurare a creditelor.

Banca Transilvania
, care a preluat recent Volksbank (care detine un sfert din creditele in franci), a anuntat la inceputul lunii aprilie ca va acorda un discount de 22,4% din sold clientilor care accepta conversia imprumutului in lei sau in euro. La aceasta se va adauga o reducere suplimentara echivalenta cu valoarea comisionului de risc achitat de clienti pana acum, astfel ca discountul ar putea ajunge in cazul anumitor clienti chiar si la 30%.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7252 vizualizari

 • +7 (15 voturi)    
  Și cu asta ce ai făcut? (Joi, 9 iulie 2015, 14:15)

  vali47 [utilizator]

  Duncă,șeful protecției consumatorului caută soluții să iasă în evidență,nu să rezolve problema.Dacă vrea să-i ajute pe cei cu credite să vină cu soluții legislative și propuneri de reglementări,dar să ne spună și ce soluții are pentru cei care cred că fraieresc băncile și iau credite ca să se dea grande.Din ce spune,Duncă nici nu știe,nici nu are colaboratori care să se priceapă,deci Duncă nu știe să organizeze activitatea de protecție a consumatorului,dar este șef.
  • +1 (9 voturi)    
   Arivist PSD,numit de Ponta in feb.2014 (Joi, 9 iulie 2015, 14:54)

   Plagarus [utilizator] i-a raspuns lui vali47

   Dunca nu are pregatire profesionala sau experienta in domeniul financiar-bancar sau juridic, el fiind inginer mecanic si director al unei firme de facut curatenie, Diamond Cleaning.
   Este "specializat " in strangerea de fonduri pt. campanii electorale si cam atat.
   Dunca nu are nici pregatire profesionala sau studii care sa aiba legatura cu protectia consumatorilor, iar experienta in domeniu se reduce la o perioada de 5 luni ca director la Protectia Consumatorilor din Brasov, in 2009, numit acolo, de asemenea, exclusiv pe criterii politice si fara experienta in materie.
   Criza francului elveţian este fără rezolvare pentru persoanele care au accesat înainte de criză un credit în această monedă pentru a-şi achiziţiona o locuinţă
  • -4 (8 voturi)    
   Creditele sunt de fapt bani falsi. Explicatie: (Joi, 9 iulie 2015, 15:47)

   Argon [utilizator] i-a raspuns lui vali47

   Creditele omoară economia unui stat fiind în realitate bani falși mascați împrumutați în speranța ca datornicul va returna bancnote reale. Si câteva rate dacă returnează debitorul tot este bine pentru banca deoarece ea nu a dat în fapt nimic.

   Mecanismul suveica (același ce a dus la criza din 2008) prin care băncile împrumuta în neștire sute de persoane cu același teanc de bancnote este explicat aici:

   http://tinyurl.com/schema-piramidala-banci

   După cum se remarca, doar primului împrumutat i se dau fonduri reale, ceilalți primesc bani fără acoperire cu care cumpăra mărfuri îndatorându-se, în final băgând și vânzătorii în faliment întrucât aceștia se vor trezi curând ca banca nu le poate returna sumele depozitate, lucru logic atâta vreme cit toți, fără sa știe, au depus aceleași bancnote.
   • +2 (8 voturi)    
    falsa e doar gandirea ta (Joi, 9 iulie 2015, 17:23)

    kllaus [anonim] i-a raspuns lui Argon

    La baza lor, creditele se constituie ca si un proces de intermediere. Mai exact, persoana mea, dispune de o suma reala de bani, pe care doreste sa o multiplice, prin mecanismul imprumutului cu dobanda. Neavand insa mijloacele economice si juridice pentru a face acest lucru, aici intervine banca ca intermediar. Imi ia banii in schimbul platii unei dobanzi si o plaseaza altei persoane care isi manifesta dorinta de a contracta un credit, evident la o dobanda considerabil mai mare. In principiu , marja bancii reprezinta munca acesteia pentru activitatea de intermediere si gestionare a activitatii. La randul ei, banca reprezinta o asociatie de persoane(actionari) care-si investesc banii, ca orice alta societate. Nu este vreun fel de Bau-Bau. Trebuie sa te gandesti ca banca preia si toate riscurile, iar riscul este un element esential in tot ceea ce inseamna economia capitalista.
    Evident, in ultimele decenii activitatea de creditare cuprinde si o anumita componenta de fonduri speculative dar acestea reprezinta, conform normelor, doar un anumit procent din totalul sumelor cu care se lucreaza.
    Exemplul dat de tine este absolut tendentios. Se pare ca nu ai cunostinte minime de economie. Poti sa incepi chiar si la aceasta varsta cu jocul Monopoly.
    O economie, la orice scara, se bazeaza in primul rand pe capital. Acesta ia doar in anumite momente forma monetara. Iarasi, te deruteaza complet forma fizica a banilor, care sunt din ce in ce mai putin prezenti in economie sub aceasta forma. Cate persoane cunosti care au imprumutat bani pentru a achizitiona o locuinta, si au vazut cu adevarat banii? Nu te mai lasa prada obsesiei cu bacnotele reale. In urmatorul deceniu vor deveni istorie.
    • +2 (4 voturi)    
     In 2010 Grecia ia 110 mld. E pt. bancile straine (Vineri, 10 iulie 2015, 5:09)

     Argon [utilizator] i-a raspuns lui kllaus

     De la 177.9 mld. Euro în 2009, datoria Greciei creste abrupt în 2010 din cauza faptului ca a fost obligata să-și asume un împrumut de 110 mld. Euro ce a mers la salvarea băncilor străine. Adică banii furați de acestea s-au transformat în datorie a statului Grec.

     Citat: "Conform datelor furnizate de Banca Reglementarilor Internationale, la sfarsitul lui 2009, Grecia datora 177.9 miliarde de dolari, ... primul ajutor financiar agreeat in mai 2010, in valoare de 110 miliarde de euro, s-a dus intr-adevar catre bancile straine"
     Sursa: http://europolitics.ro/zona-euro/unde-s-au-dus-banii-din-cele-doua-ajutoare-financiare-acordate-greciei/
    • 0 (6 voturi)    
     Ba da ..Bancile sunt un fel de Bau-Bau... (Vineri, 10 iulie 2015, 9:22)

     scosmin [utilizator] i-a raspuns lui kllaus

     1. Daca bancile reprezinta o asociatie de actionari care-si investesc banii ca orice alta societate de ce statul plateste pentru ca bancile sa nu intre in faliment?

     2. Ce riscuri preia banca?

     3. Explica tu cum functioneaza activitatea de creditare reala.
  • +4 (4 voturi)    
   cum ar putea fi altfel? (Joi, 9 iulie 2015, 17:03)

   un_anarhist_moderat [utilizator] i-a raspuns lui vali47

   daca respectivii "consumatori" nu au practic nici un cuvant (direct) de spus la stabilirea atributiilor / alegerea conducerii (nici macar) pentru acele "institutii" care, cel putin in teorie, ar trebui sa le protejeze drepturile si interesele...
   si pana la urna de ce ar fi "consumatorii" mai breji decat justitiabilii? sau beneficiarii serviciilor de asigurare... sau consumatorii de energie... sau asiguratii CASS... sau... lista poate continua incluzand ORICE serviciu care este furnizat sau reglementat de stat... peste tot exista pretentia absurda ca reprezentantii impusi / numiti in organigramele respective trebuie acceptati ca atare iar cuvintele sau concluziile sau normele sau verdictele pe care le "emana" sa fie inghitite si urmate cu smerenie, mai ceva ca pe cele 10 porunci biblice... asta ca sa nu mai amintesc de suportul legislativ nu numai insuficient, absurd si prost dar de cele mai multe ori INTENTIONAT stramb pentru a da ocazia numitelor institutii sa ne demonstreze si practic (de parca ar mai fi nevoie) ca "de drept" sau democratic nu sunt pentru catei...
   ce nu realizeaza INCA ei (dar nici noi) este ca atunci cand te prind bine, cum trebuie, unde si de unde trebuie si coltisorii cateilor fac ravagii...
 • +6 (6 voturi)    
  mda ... (Joi, 9 iulie 2015, 14:32)

  seven [utilizator]

  Nu inteleg deloc scopul controlului. Toate aceste lucruri se stiu de mult. Ce se urmareste de fapt?

  Se vine cumva in intampinarea problemelor acestor oameni cu o solutie concreta sau e doar un exercitiu de imagine?
 • +3 (9 voturi)    
  Populism si hartuire (Joi, 9 iulie 2015, 14:33)

  eugen [anonim]

  cam asta vad eu aici
 • +2 (8 voturi)    
  La fel de penibil,precum Ponta !Dunca rexit (Joi, 9 iulie 2015, 14:37)

  Plagarus [utilizator]

  Oare toti trepadusii astia cu mintea sub pamant, sunt clone ale marelui nepriceput Ponta Viorel ?
  Unde-i gaseste oare ?
  Las-o jos ca te faci de ras la cat de in afara problemei bancare esti tov.Dunca
 • +3 (5 voturi)    
  Rugaminte (Joi, 9 iulie 2015, 14:38)

  Un cititor [anonim]

  Domnule Dunca,

  Daca veti considera util, va rog sa verificati daca pentru creditele in CHF, acele banci au contractat la randul lor imprumuturi tot in CHF, sau in EUR.

  Nu spun ca ar fi fost obligati sa se imprumute tot in CHF, dar s-ar putea sa descoperiti o conspiratie; sigur ca nu o sa aveti voie sa o publicati, daca o veti afla :(

  Multumesc
 • 0 (12 voturi)    
  atitudine eronata (Joi, 9 iulie 2015, 14:41)

  Dedalus [anonim]

  Acest Dunca se crede un stapan absolut. Chiar si exprimarea si modul de a pune problema denota dispretul legii:

  "Eu..."
  "Caut PORTITE LEGALE"

  "Sa IMI permita".

  Se poarta de parca el ar face legea...

  Si in emisiunile la TV are aceeasi atitudine, de stapan absolut, care nu da socoteala nimanui. Arunca cu slanina prin magazin... teatral. Comic, daca nu ar fi vorba despre un inalt functionar al statului.

  De iesit in evidenta - da - a iesit! In sensul ca daca eu as fi ministru l-as demite pe loc pentru asemenea atitudine.

  Suntem un stat de drept, nu un stat al bunului plac al unuia si altuia.

  Domnule Dunca, institutia ANPC (adica NU domnia voastra personal, dupa cum plin de orgolii va exprimati) are un rol stabilit de lege, obligatii stabilite prin lege. Instituia este cea care controleaza, interzice etc. NU domnia voastra personal!

  Nu cred ca pricepeti daca nu va spun de 3 ori: institutia ANPC are atributii stabilite prin lege NU Dvs. personal!

  Ce pregatire bancara are domnia voastra ca sa se bage in activitatea bancara?! Poate aveti in plan sa verificati intreaga tara, mai era unul care se pricepea la toate...
  • +2 (8 voturi)    
   deci (Joi, 9 iulie 2015, 17:28)

   e.i [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

   Nici noi nu avem pregatire bancara...pe asta au mizat si bancile...insa acum cred ca dam lectii la orice xebutant care lucreaza la banca...Asa ca ...Ciocul mic...important este sa ai vointa si sa te implici...poti fi mult mai bun decat multi din sistem.Deci este de apreciat Dunca...
 • +1 (5 voturi)    
  sefii de la stat (Joi, 9 iulie 2015, 14:42)

  DSS [utilizator]

  ce-mi plac sefii de la stat care vorbesc la persoana I singular, de parca e institutia lui ma-sa si tac-su. Era mai frumos sa fi spus: o sa incercam sa ....
  vai de capul tau
 • -1 (7 voturi)    
  Coreea de Nord (Joi, 9 iulie 2015, 14:48)

  Dedalus [anonim]

  "E inuman!", a mai spus Dunca.

  Domnule Dunca, cine v-a informat ca bancile sunt biserici!?

  Stiti ca exista recomandari ca nici un imprumut sa nu depaseasca 30% din venitul REGULAT al familei ?

  Daca nu au respectat aceste recomandari, e vina bancilor?

  OK, vor fi fiind clauze abusive in contracte si trebuie denuntate, abuzuri ale bancilor, dar de aici si pana la a generaliza spunand ca situatia e "inumana" - e cale lunga.

  Daca maine euro creste cu 40% fata de leu, asta ar fi tot "inuman"?

  Nu suntem in socialism/comunism, exista mereu riscuri, asta e viata.

  Vreti siguranta zilei de maine? Raspuns: Cuba.
 • -1 (5 voturi)    
  Exprimare... de economist :-( (Joi, 9 iulie 2015, 14:51)

  Florin [anonim]

  Interesant articol...
  Încă o instituție vrea să "facă legea" pe piața bancară.
  Nici cu autorul articolului nu îmi este rușine: sunt curios dacă un membru (străin) din board-ul băncii (OTP în cazul de față) ar vrea o traducere a expresiei "academice" folosite în articol, adică - "Sa vedem cu ce va iesi in fata" - cum se descurcă translatorul respectiv !
 • +4 (6 voturi)    
  Procesele ANPC impotriva bancilor... (Joi, 9 iulie 2015, 14:59)

  scosmin [utilizator]

  trebuie tratate cu maxima seriozitate si impartialitate de judecatori pentru ca afecteaza viata a zeci de mii de familii. Sper ca deciziile judecatorilor sa nu fie influentate de lobistii bancilor.
  In momentul in care aceste procese se vor finaliza, daca se va dovedi ca bancile impreuna cu BNR au furat clientii atunci domnul Isarescu trebuie sa plece iar bancile sa inapoieze clientilor ce au furat pana acum.
  • +2 (2 voturi)    
   ANPC să propună legi care să protejeze. (Joi, 9 iulie 2015, 17:31)

   vali47 [utilizator] i-a raspuns lui scosmin

   Dunca o face pe haiducul și nu-i va ajuta cu nimic pe cei cu probleme.Ba,pot spune că le va complica situația,funcționarii băncilor devenind mai rigizi în aplicarea regulamentelor.Fiecare își apără scaunul și nu te poți apăra decât cu legea.Dunca caută portițe să încalce legea?
 • 0 (8 voturi)    
  E hotarit, ca la o saormerie, inchide bancile! (Joi, 9 iulie 2015, 15:26)

  Liviu Iordache [anonim]

  Unde l-au gasit pe combainerul asta, neamule? S-a strins de git cu cravata si nu i se mai iriga creierul? Pai el inchide bancile ca pe saormarii sau cum? Sau o fi vreun Tsipras? Dar s-ar putea sa-i fi venit seful, Turcitul, si trebuie sa dea mesaje Guevariste, anti-banci, capitalism, burghezo-mosieri si Basescu?
 • +4 (4 voturi)    
  ce doriti? (Joi, 9 iulie 2015, 15:29)

  alexandru [anonim]

  domnule dunca, nu inteleg ce urmariti. daca o sa interziceti creditarea, sau o sa dati niste amenzi nu veti rezolva nimic pentru cei care sunt datori in CHF si se gasesc intr-o situatie foarte dificila.
  eu cred, ca si vali47, ca va ganditi mai mult la dumneavoastra.
 • +5 (5 voturi)    
  vrajeala (Joi, 9 iulie 2015, 15:33)

  bogdan [anonim]

  pai bancile acum oricum nu mai dau credite asa ca nu rezlova nimic, tot ce urmareste este sa atenueze furia clientilor umiliti, pacat pentru ca in alte tari s-a putut face ceva. la cosu de gunoi cu guvernu nostru.
 • 0 (8 voturi)    
  penibil sef (Joi, 9 iulie 2015, 16:00)

  kllaus [anonim]

  Cine la pus si pe panarama asta mare sef la ANPC? Am mari dubii ca intelege ceva din tot sistemul bancar. Mi se pare aberant sa vina un neica nimeni, pe usa din dos, sa-mi cerceteze mie contractele de creditare, semnate mai mult sau mai putin orbeste de toti fomistii.
  Avand in vedere ca activitatea de creditare si intermediere financiara este strict reglementata sub supravegherea BNR, cred ca dansul se ia de coa.e, pardon, coarne cu dl. Isarescu&CO si mai putin cu marii creditori internationali. Cred ca a incurcat putin controalele la carne in piete cu ceva contracte puse pe hartie, in esenta lor avizate de catre BNR.
  Iarasi nu inteleg de unde acest mandat din partea cetatenilor de negociere a ratelor?
  MAXIMA ABERATIE!
  Maine o sa invit si eu ANPC-ul sa-mi negocieze achizitia unui autoturism SH. Sper sa obtin un pret cu cel putin 50% mai mic.
 • 0 (8 voturi)    
  tare (Joi, 9 iulie 2015, 16:01)

  Gicu2 [utilizator]

  tipu de la AURSF care se plange ca nu s au intalnit bancile cu el. Pai de ce s ar intalni? E vreo personalitate a lumii bancare? Reprezinta vreo organizatie guvernamentala? :))
  Iar dl Dunca cu interzicerea creditarii e de pe alta planeta, isi inchipuie ca daca poate sa puna lacatu pe usa unor buticuri sau sa ia cantarele de pe tarabele unora, poate de asemenea sa inchida si banci....
  Diletanti pe toata linia.
 • +1 (7 voturi)    
  Prea multi trepadusi! Mai rasfirat, baieti! (Joi, 9 iulie 2015, 16:35)

  Moise [anonim]

  Schema BT/VB de conversie a creditelor contractate în franci elveţieni, precum si gradul de acceptare de catre clienti, demonteaza toata propaganda toxica desfasurata de BNR si de toti trepadusii bancilor, preluata fara discernamant de cei mai multi.
 • +6 (8 voturi)    
  Cele trei riscuri (Joi, 9 iulie 2015, 16:42)

  Moise [anonim]

  Bancile nu au facut dovada expunerii lor in franci elvetieni, dati de banca doar pe hartie. E o escrocherie ce a vizat sute de mii de familii, cu complicitatea BNR.
  In UE consumatorul este protejat la o variatie de peste 20%, riscul valutar nu tinde spre 100%. La noi, bizonii nu au aflat inca.
  Dar despre dobanzile care au crescut in conditiile in care LIBOR-ul a scazut de la 3% la -1%, aveti ceva de comentat?! Cum ii spune, parca riscul de dobanda? E al profesionistului sau al consumatorului? Intrebare grea pentru bizoni.
  Ar mai fi riscul ipotecar de adus in discutie. Uite cum bancile vand apartamente cu 20% din valoarea estimata, tot de ele, unor smecheri dintr-un cerc restrans, continuand sa urmareasca consumatorul pentru diferenta de 80%. Aceeasi intrebare pentru bizoni.
  Sub protectia BNR (bugetari de lux, din impozitele noastre), bancile sunt camatari, case de schimb valutar si firme imobiliare, toate la un loc, mai putin banci.
  • +6 (6 voturi)    
   si mai mult decat atat! (Joi, 9 iulie 2015, 18:43)

   un_anarhist_moderat [utilizator] i-a raspuns lui Moise

   nu strica sa amintim si de muntele de asa-zise reglementari... care chiar daca ar fi corecte (dar nu sunt), si neinterpretabile (dar nu sunt) tot ar duce (si duc) la consolidarea MONOPOLULUI institutiilor financiar bancare existente in detrimentul unei eventuale competitii...
   cand vorbim de interesele oligarhiei expresii ca "piata libera", "mediu concurential" au tot atata semnificatie cata are si prostia aia cu "interesul cetateanului" - asa (o) sa le'ajute Dzeu...
 • +2 (10 voturi)    
  ignoranta si rautate in stare pura la romani (Joi, 9 iulie 2015, 16:46)

  Marius [anonim]

  A lua bani din banca pentru a rezolva o problema nu poate fi condamnabil. E o practica intalnita oriunde in lumea civilizata.

  Au apelat la un produs recomandat de profesionistii din banci, intr-un sistem presupus reglementat. Nu au jucat la bursa sau la Caritas, nu au luat bani de la camatari.

  Oricine in viata se poate confrunta cu nevoia unui imprumut, nu intotdeauna reusesti sa pui bani deoparte dintr-un salariu, sau nu suficient. E singura posibilitate, daca nu furi, nu esti corupt, nu esti de bani gata, nu primesti mosteniri s.a.m.d.

  Nu te poti imbogati dintr-un imprumut care te-a impovarat pe 20-30 de ani, nu inteleg de unde atata rautate si invidie la adresa debitorilor.
  In fond, oamenii acestia isi platesc singuri ratele din munca lor, au achitat practic pana acum sumele imprumutate, trezindu-se ca mai au de platit intreit de acum incolo, prin artificii si speculatii ordinare si ilegale ale bancilor.
  Ei nu cer sa plateasca altcineva pentru ei, nu cer bani de la buget, cer o solutie legala, care sa tempereze abuzurile bancherilor si care sa le ofere o protectie specifica pentru consumatori.

  Nu stiu de ce oamenii tin partea celor care abuzeaza de o pozitie de putere. Chiar daca ei nu sunt in aceeasi situatie si isi inchipuie ca vor invata din asta si nu li se poate intampla si lor, le va veni candva randul, cand nu se vor astepta si cum nu-si pot imagina, deocamdata.

  Asta daca nu ne vom schimba ca tara si ca oameni.
  • -1 (5 voturi)    
   artificii si speculatii ordinare si ilegale ?! (Vineri, 10 iulie 2015, 9:17)

   Matei [anonim] i-a raspuns lui Marius

   Nu tin partea bancilor, insa afirmatia din textul tau este neintemeiata.
   Este strict o problema de variatie de curs, din pacate leul s-a devalorizat si acum trebuie platit mai mult.
   Daca s-ar fi intamplat invers (intarire leu fata de valute), toti debitorii ar fi fost cu "ciocu mic" iar presa n-ar mai fi avut subiect de discutie ...
   • 0 (0 voturi)    
    Vrei un exemplu? (Vineri, 10 iulie 2015, 18:31)

    Marius [anonim] i-a raspuns lui Matei

    Cum se numeste marirea marjei fixe de la 4pp la 7?! Asta in conditiile in care indicele LIBOR a scazut de la 2.7 la circa -1.
    Daca s-ar fi intamplat invers, banca ar fi crescut dobanda. Am obosit sa tot explic asta. Mai sunteti multi?
 • -1 (9 voturi)    
  //Portițe legale//sunt. (Joi, 9 iulie 2015, 16:49)

  vali47 [utilizator]

  Dunca ăsta nici nu citește legile,nici nu-și angajează consilieri competenți.Sincer să fiu nu merită nici să-i sugerez cum poate.El nu discută cu consumatorii,ci vrea să impună felul lui de protecție,o aiureală fără conținut.Ca toții șefii puși de PSD,are un comportament nesimțit.
 • -1 (7 voturi)    
  de tot rasul ... (Joi, 9 iulie 2015, 17:35)

  msk [anonim]

  Baiatul asta e cu oistea in gard. Sa-i spuna cineva ca se face de rusine.....
 • +1 (5 voturi)    
  dorinta de a se inbogati peste noapte (Joi, 9 iulie 2015, 19:27)

  bodea radu [anonim]

  La asta sau gindit bancheri cind au pus atitea comisioane la credite dar scoterea din contracte a comisioanelor ilegale si returnarea banilor incasati de banci ilegal nu inseamna ca vor da bancile faliment bancile doar schimba valoarea inprumutului scazid din suma totala sama ce au incasato ilegal si nu este vorba de pierdere de capital cum tot o taraganeaza bancile vor incasa mai putine comisioane dar oameni vor plati cu mult mai putin ceia ce va aduce prosperitate tari ex . 70.000 de contracte scazind rata oameni pot sa isi cumpere electrocasnice noi cu ratele actuale nu le ramine bani doar de mincare de la o rata de 700 sa ajungi la una de 1600 in romania foarte multe firme falimenteaza pentru ca oameni nu mai au sa cumpere alceva in afara de mincare
 • +2 (4 voturi)    
  DNA - e de penal (Joi, 9 iulie 2015, 23:21)

  cosmin [anonim]

  Cred ca se impune un control al DNA-ului vizavi de modul de acordare a creditelor. Sunt foarte multe situatii cand aceste credite au fost acordate vanzatorilor in alta moneda decat in CHF. Bancile stiau ca nu vor acorda CHF ci euro sau lei urmare a ante-contractului de vanzare in care clientul platea 25% din credit. Vanzatorii cereau euro sau lei, cred ca sunt foarte putini care au solicitat CHF. La data acordarii tranzactiile speculative ale bancilor constau in achizitia CHF-ului de pe piata la licitatie - Aici ar trebui sa intervina DNA-ul si sa verifice la toate contractele acordate daca banca dispunea de CHF in casa. Aici e de dosar penal ....... cand se vor trezi la realitate si va invata si DNA-ul putina banca atunci o sa vedeti capete plimbate pe la racoare... Atunci vor incepe procesele adevarate.... iar clientii vor solicta daune morale si pe buna dreptate..... asistam la un jaf al bancilor fata de client - efectiv I-au trasformat in sclavii lor pe viata..... Bancile incaseaza illegal dobanda camatareasca..... A se vedea in realitate cate din credite au fost acoperite cu finatare externa asa cum se plang ei ca trebuie sa restituie... E o ticalosie ..bancile au luat cu lei la licitatie la cursul din data acordarii si au constituit depozite in CHF la cursul respectiv iar acuma schimba CHF-ul la cursul actual. Diferenta reprezinta dobanda incasata la negru ... adica inselaciune...... E de penal.......
  BNR sa verifice suma reala finantata din afara in CHF de catre banci ci nu speculatiile interne effectuate de catre acestea..... - aveti aceasta obligatie morala fata de proprii cetateni dl. Isarescu. Dvs. aveti puterea de a controla.... va rugam imperativ sa o faceti.....
 • +1 (5 voturi)    
  Creditarea in alta valuta? (Joi, 9 iulie 2015, 23:42)

  gabriel [anonim]

  De ce a permis BNR creditarea (in alta valuta )persoanelor fizice?Si mai ales pentru credite ipotecare?Pentru finantarea studiilor in alta tara era de inteles.Pentru firme era de inteles.Dar pentru cumpararea unei case in Romania NU
 • -1 (5 voturi)    
  Dunca=Mafalda? (Vineri, 10 iulie 2015, 0:27)

  Mihai [anonim]

  Mai nea Dunca,
  Tu nu realizezi ce prostii debitezi? Cum sa anticipeze bancile o crestere a cursului?
  Esti cumva Mafalda? Nimeni nu poate anticipa in lumea asta evolutia cursului unei valute, care poate avea suisuri si coborasuri. Leul s-a depreciat in anii astia in comparatie cu toate valutele, insa putea exista si reversul medaliei, adica 1 eur sa ajunga la 3-3,5 lei.
  Fiecare trebuie sa fie constient ca daca se imprumuta in valuta, trebuie sa ia in calcul cresterea cursului, adica rambursarea unei sume mai mari decat cea imprumutate
 • 0 (2 voturi)    
  Inutilitate ANPC (Vineri, 10 iulie 2015, 9:52)

  un OM [anonim]

  Mai bine s-ar ocupa de ANPC. Din pacate nu ai unde sa reclami ANPC. Am facut sesizare la ANPC impotriva unei banci. Am primit raspuns favorabil (dupa 2 luni). Banca a fost sanctionata. Daca a fost aplicata amenda statul a iesit in cistig, insa eu nu mi-am recuperat de la banca paguba. Am revenit la sesizare si de luni de zile sint ingnorat, ca si cind si-ar fi facut treaba. Nu stiu de ce sint platiti pt ca sint inutili.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by