- Masuri adoptate care pun sau urmeaza sa puna presiune pe buget
La sfarsitul lunii iunie, Parlamentul a aprobat pensiile speciale pentru cei din Armata, Politie si Servicii (vreo 160.000 de persoane). Vicepremierul Gabriel Oprea si ministrul Apararii Mircea Dusa spuneau atunci ca e "o lege a reccunoasterii riscurilor, sacrificiilor pe care le fac militarii, o reparare a nedreptatilor facute militarilor". Legea va intra in vigoare la 1 ianuarie 2016. Tot la sfarsitul lui iunie, Parlamentul a votat si reintroducerea pensiei de serviciu pentru functionarii publici parlamentari, si acordarea de pensii de serviciu pentru diplomati. Si pentru a nu fi mai prejos, si parlamentarii si-au votat pensii speciale.
De la 1 ianuarie 2016, cresc pensiile si pentru 500.000 de romani care au lucrat in grupa I si a II-a de munca. Punctul de pensie creste cu 50% pentru pensionarii care au lucrat in grupa I de munca si cu 25% pentru cei din grupa a II-a.
De la 1 iunie, toti copiii beneficiaza de dublarea alocatiei, de la 42 lei la 84 lei/luna, ca urmare a unei legi aprobate de Parlament. Efortul bugetar este de circa 1,8 miliarde lei doar in 2015.
Salariile in sectorul bugetar au inceput sa fie majorate. Deocamdata, doar pentru anumite categorii. La sfarsitul lui iunie, Guvernul a decis printr-o ordonanta de urgenta majorarea de la 1 august 2015 cu 12% fata de luna iulie 2015 a salariilor de baza ale personalului nedidactic din invatamantul preuniversitar de stat. De aceasta majorare salariala vor beneficia 53.848 de persoane din invatamantul preuniversitar de stat si 7.468 de persoane din invatamantul universitar. Pe 8 iulie, Guvernul a decis sa fie majorate substantial si salariile inaltilor demnitari: presedinte, premier, vicepremier, ministri, presedintii celor doua camere din Parlament si sefii de servicii secrete. Insa, partea cea mai grea abia de acum urmeaza. Guvernul promite ca pana la sfarsitul anului va fi aprobata o noua lege care vizeaza cresterea salariilor tuturor bugetarilor. In Romania, sunt peste un milion de bugetari. Si toate aceste salarii vor fi aranjate dupa salariul minim care creste din jumatate in jumatate de an. Daca la la 1 iulie salariul minim a ajuns la 1.050 de lei, la 1 ianuarie va ajunge la 1.200 de lei. Aceste majorari inseamna multe miliarde de lei a buget. Nu se stie exact cat, ca nimeni din Guvern nu vorbeste de impact, insa cu siguranta bugetul din 2016 va fi mult impovarat.
O alta necunoscuta legata de efectul bugetar este reducerea TVA. De la 1 iunie, a fost redusa TVA la 9% pentru alimente. In lunile urmatoare, se va vedea exact care va fi influenta asupra veniturilor bugetare. De la 1 ianuarie 2016, vin si celelalte relaxari fiscale, asa cum au fost ele introduse in noul Cod Fiscal: reducerea generala a TVA de la 24% la 19%, eliminarea "taxei pe stalp" si a supraaccizei la carburanti, scaderea impozitului pe dividende etc.
Acest nou Cod Fiscal nu este, de altfel, pe placul Comisiei Europene tocmai din cauza deficitului bugetar mare pe care il va crea. La ultima vizita in Romania, in iunie, reprezentantii Comisiei Europene nu au ajuns la un acord cu autoritatile romane in privinta Codului Fiscal, dar vor decide in cadrul intalnirii ministrilor de Finante (Ecofin) din 14 iulie care este stadiul acordului cu Romania. Ministrul finantelor Eugen Teodorovici sustine ca impactul bugetar negativ in urma aplicarii noului Cod Fiscal va fi de circa 12 miliarde de lei. Teodorovici mai sustine ca deficitul bugetar de anul viitor se va duce la 2,8-2,9% din PIB, foarte aproape de pragul de 3% a carui depasire inseamna intrarea in procedura de deficit excesiv si cu mult peste tinta de 1,2% asumata. Insa, Teodorovici crede ca va fi doar o depasire temporara a tintei asumate.
Insa nu este clar daca la estimarile deficitului bugetar din 2016 au fost luate in calcul si majorarile de pensii, indemnizatii si salarii. Nu este clar nici daca bugetul din 2016 va mai fi prevazut vreun ban pentru investitii. Teodorovici spune ca de anul viitor nu se vor mai da bani pentru nimic ce ar putea atrage fonduri europene. Astfel se poate degreva bugetul si mari absorbtia, considera ministrul finantelor.
- Autostrazile mai pot astepta
Toate aceste decizii legate de banul public nu au fost luate de un singur partid, ci a fost consens politic, motiv pentru care va fi greu pe viitor sa fie tras cineva la raspundere in cazul unor esecuri. Anul viitor sunt doua randuri de alegeri, astfel ca niciun partid nu vrea sa se opuna unor masuri care ar trebui sa multumeasca tot electoratul. Insa, sunt masuri care au efecte certe in buzunare doar pe termen scurt. Pe termen lung, nu sunt clare, mai ales ca este imprevizibil contextul international (Grecia, China). Daca deficitul bugetar de anul viitor va creste peste 3%, adica peste pragul care inseamna intrarea Romaniei in procedura de deficit excesiv, vor fi responsabile toate partidele avand in vedere ca majoritatea sunt masuri aprobate foarte lejer in Parlament. Pot risca viitorul Romaniei cu o procedura de deficit excesiv? Pot risca o intoarcere la nivelul lui 2010 cand toata lumea a avut de suferit din cauza cheltuielilor iresponsabile facute in perioada 2007-2009? La fel de responsabile vor fi si in cazul in care la constructia bugetului de anul viitor nu vor avea loc si de investitii in infrastructura, educatie, sanatate. Luand in considerare toate aceste elemente, atat Parlamentul cat si Guvernul ar trebui inca de pe acum sa raspunda la intrebarea: Cum vor putea jongla cu cresterile de salarii bugetare, cu majorarile de pensii si cu reducerile de taxe, in asa fel incat sa nu se reduca investitiile si in asa fel incat sa nu intre Romania in procedura de deficit excesiv? Precizare: Datoria publica a Romaniei a depasit deja un asa-zis prag de siguranta de 40%.
Miliardele Romaniei sunt in stilul de viata al celor care au avut puterea de decizie .
In timp ce unii salariati primeau salarii de mizerie alti aveau salarii fabuloase,prime si alte privilegii.Asta a insemnat ca uni au ajuns la pensie cu aceleasi privilegii.
Angajarile pe baza de relatie au prejudiciat si ele bugetele unor sectoare economice.
In goana dupa privilegii nu sa mai tinut seama de interesul public sau national.
Companiile de stat au fost parazitate si unele au fost falimentate.
Resursele Romaniei au fost instrainate si profiturile au intrat in conturile noilor stapani.
Tehnologia romaneasca nu a fost protejata,ba chiar a fost furata de cei care au oferit mita functionarilor romani .
Produsele romanesti au fost sabotate prin importuri.
Importatori au facut evaziune .
Companiile straine au speculat piata au facut evaziune si nu au oferit salarii decente tuturor angajatilor.
Forta de munca a fost nevoita sa emigreze ducand la pierderi din lipsa de competitivitate.
Pe cand lucram intr-un program de privatizare si restructurare am facut mai multe scenarii pe care le-am prezentat sefului meu. Cel mai defavorabil s-a aplicat in cele mai multe privatizari din RO, absolut nimic neobisnuit...
Stiam ca si in cel mai defavorabil scenariu, exista niste limite, un sfarsit firesc!
Uite ca acum avem THE END!
sorry....
concluzia mea (uneducated): NU inteleg fixul asta cu investitiile guvernamentale... ce dracu' poate fi asa de important in conditiile in care ai la dispozitie, ca guvern parghii mult mai importante prin care poti atrage sau stimula investitiile private... in afara domeniilor strategice (aparare, infrastructura primara/esentiala, sanatate, educatie... etc) unde nici nu cred ca banii cheltuiti se pot numi "investitii", in orice alt domeniu de potential interes ar fi de preferat in cel mai rau caz sistemul de parteneriat public-privat daca din motive pe care nu mi le pot imagina nu e posibila o investitie pur privata... ca sa luam cel mai la indemana exemplu. o politica fiscala potrivita ar putea nu numai sa lanseze investitiile private lasand resursele bugetare disponibile dar ar si genera incasari suplimentare... DE CE nu se actioneaza in acest sens?
statul roman da terenu, neamtu vine si face autostrada iar termen de 20 de ani iti ia bani ca sa o folosesti...
atunci nu se mai arunca bani de la buget in gaurile de pe sosea si romanul, care are nevoie direct de autostrada, o foloseste.
investitorii vor veni chiar daca asta ar implica un cost putin mai ridicat....
Din partea mea sa vina americanii, englezii, francezii, nemtii, sau mama lui Stefan cel Mare, numai autostrazi ca afara sa avem...
Variantele in care se poate construi o autostrada cu mai putin bani de la buget sunt multe - dar Grivei, caci despre el este vorba mai departe, vrea banuti multi in buzunarul lui si nu prea il intereseaza daca nu ii iese cat se asteapta el din fiecare lucrare de infrastructura...
Grivei stie ca osul nu poate sa fie ros decat daca lucreaza cu firmele sale din RO si de aceea este asa de amarat ca vin americanii, englezii, francezii sau, mai rau, nemtii...
Sunt un bugetar al carui salariu se afla la acelasi nivel, cu cel din anul 2008, chiar mai mic ,au fost eliminate (corect) unele sporuri! Da, acelasi salariu de 7 ani, nimic in plus, in timp ce preturile au crescut iar salariul minim pe economie a tot crescut si el. Si bugetarii nu au zis nimic de 7 ani, in conditiile in care un an si jumatate am strans din dinti si am acceptat salarii cu 25% mai mici, am acceptat concedii fara plata dar in realitate obligati sa muncim in zilele alea. Am inghitit, am tacut si ne-am facut treaba aratati cu degetul de politicieni corupti si populisti si injurati de mediul privat chiar si de evazionistii fiscali (destui de altfel).
Si da, ne-am facut treaba - zeci de mii de militari, zeci de mii de politisti, procurori si judecatori, zeci de mii de invatori si profesori, medici si asistente. Unii mai bine, altii mai putin bine, ne-am facut treaba 100% nu 75%.
O eventuala lege a salarizarii bugetarilor care sa coreleze salariul cu cel minim nu ar face decat sa indrepte lucrurile. In sectorul bugetar exista deja situatii in care personal cu vechime si experienta incaseaza un salariu mai mic decat cel minim pe economie, abia cu sporurile si cu bonurile de masa reusind sa treaca de salariul minim. Vi se pare corect?
S-a creat un dezechilibru pentru ca s-a mers pe o lege din 2009 care a stabilit baza de calcul pt salariile bugetarilor la 600 de lei fara ca aceasta sa mai fie corelata cu inflatia sau cu salariul minim pe economie, nu e greu de inteles, e nevoie doar sa lasati ura la o parte si sa dati dovada de impartialitatea necesara unui bun jurnalist si sa cercetati putin.
Inchei, exprimandu-mi ca si dvs ingrijorarea fata de cheltuielile guvernului intrebandu-ma daca banii acestia exista. Da, aleg sa raman cu salariul de acum daca as stii ca o eventuala crestere ne va arunca inapoi in criza.
Va cer doar sa lasati ura la o parte!
Bugeyarii sunt cei care fura, iau mita, au privilegii de tot felul si ard gazul. Un om onest si muncitar nu poate fi bugetar. AR gasi ceva sa munceasca si sa cistige cinstit.
ai vazut domeniile din care fac parte bugetarii?
Tu bagi bugetarii saraci, cum ar fi profesorii, in aceeasi oala cu smenarii care "investesc" an de an in studii de fezabilitate si borduri luxoase?
Este ca si cum m as uita la cat a furat Ghita prin cele 50 de firme si as spune ca "privatii" sunt toti hoti, cand de fapt intreprinzatorul privat este baza economiei.
Trebuie sa fii foarte nefericit.
2. Nu am nimic impotriva maririi salariilor UNOR bugetari (invatamant, sanatate) dar sigur sunt impotriva maririi salariilor parlamentarilor, guvernantilor.
3. S-a facut un calcul economic sa se vada daca bugetul permite?
4. Vezi si maririle procentuale: guvernanti 3-400%, invatamant cat??
5. Daca e asa de rau la bugetari, de ce nu va mutati la particulari, daca la ei e asa de bine??
Popunere :infintarea unei agentii pentru verificarea abuzurilor.
Pe langa aspectul social, este si o masura economica bune, marindu-se cererea se stimuleaza productia de bunuri. (oferta).
Referitor la investitii, Guvernul are perfecta dreptate. Intr-o economie privata de piata, investitiile trebuie sa le faca sectorul privat si nu Statul ca si in comunism. Inclusiv soselele trebuie facute de sectorul privat si sa-si recupereze cheltuielile din taxele de drum. Avantajele sunt multiple, ar scadea cheltuielile, timpul de realizare si ar creste calitatea lucrarilor.
Zici ca Guvernul si statul nu au alta treaba decat sa mareasca lefurile la bugetari , da? Pai atunci sa-si faca si bani! Da' nu din taxele mele ca privat, ci sa-si faca el statul bani muncind, da?
Sistemul privat isi va face sistem de sanatate propriu, , de invatamant, de administrare. Sosele si autostrazi, cum zici.
Si zero taxe la stat ! Sa mearga statul la produs, ok?
de munca , fara a mari cu cota stabilita legal a celorlalte pensii cu indicele de inflatie plus 50% din diferenta intre salariile medii brute din cei doi ani adiacenti? si ma refer doar la pensiile stabilite prin calculul punctajului pe baza contributiei din parioada activa, nu si la pensiile speciale ale magistratilor, militarilor, etc., ale caror pensii nu sunt stabilite pe baza contributiei la fondul de pensii.