Preturile de consum in luna iunie 2015 comparativ cu luna iunie 2014 au fost mai mici cu -1,6%, masurate prin IPC si cu -0,9%, masurate prin IAPC, a transmis vineri Institutul National de Statistica. Incepand cu data de 1 iunie 2015 a intrat in vigoare extinderea aplicarii cotei reduse de TVA de 9% pentru livrarea alimentelor si bauturilori. Presupunand ca aceasta modificare fiscala ar fi fost transferata in intregime inca de la momentul intrarii in vigoare, putem spune ca -3,5 puncte procentualeii din scaderea cu -1,6%, a ratei anuale a IPC in luna iunie 2015, se datoreaza reducerii cotei de TVA. Ponderea produselor care fac scopul acestei reduceri si sunt incluse in calcul IPC este de 27,9%

Ouale, zaharul, malaiul si zaharul s-au ieftinit cel mai mult in iunie (fata de decembrie 2014), mai arata datele INS.

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, a declarat ca, desi inflatia de baza va intra vreme de cateva trimestre in teritoriu negativ, in Romania nu exista pericol de deflatie.""Deflatia inseamna o stare de spirit, pe care n-o vad instalata in mintea romanilor. Ea amana decizia de cumparare, care duce la scaderea consumului si apoi iar la reducerea preturilor", a conchis seful BNR. "Toata Europa are problema asta, pana si Germania se confrunta cu deflatia. Japoniei i-au luat 20 de ani sa iasa din deflatie. Inflatia duce la crestere economica, deflatia la somaj si recesiune, nu am auzit de deflatie care sa fi dus la crestere economica", declara in 2013 Liviu Voinea, fost ministrul delegat pentru Buget, in prezent membru in boardul BNR.

In urma cu cateva zile, un alt inalt oficial al BNR (Lucian Croitoru, fost premier) declara la Sibiu ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu se teme ca Romania va intra in deflatie, in urma reducerilor de TVA.

”Se stie ca deflatia este un fenomen mai periculos decat inflatia, insa exista si deflatie buna. "Reducerea TVA este un soc ce poate duce la deflatie, dar nu este periculoasa, deoarece deflatia nu este cauzata de o supraproductie. BNR se asteapta sa se intample acest lucru, dar nu este ingrijorata”, a spus Croitoru.

Pentru Guvernator, deflatia pare ca si transata. "Deflaţia înseamnă o stare de spirit, pe care n-o văd instalată în mintea românilor. Ea amână decizia de cumpărare, care duce la scăderea consumului şi apoi iar la reducerea preţurilor", a conchis şeful BNR.

In iunie 2015, ponderea marfurilor si serviciilor care au inregistrat o scadere a preturilor, comparativ cu luna iunie 2014, este de 36,2%, cele care au avut cresteri cuprinse in intervalul 0-2,5% detin o pondere de 42,9%. Marfurile si serviciile ale caror preturi au crescut cu mai mult de 2,5% detin o pondere de 20,9%.

Cresterea medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (iulie 2014 ¬ iunie 2015) fata de precedentele 12 luni (iulie 2013 ¬ iunie 2014), calculata pe baza IPC, este de 0,7%. Determinata pe baza IAPC, cresterea este de 1,0%.