Noul Cod Fiscal si profesiile liberale. Mihaela Mitroi, PwC Romania a discutat online despre noutatile fiscale din domeniul profesiilor liberale

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 13 iulie 2015, 12:13 Economie | Finanţe & Bănci


Mihaela Mitroi
Foto: Hotnews
Saptamana trecuta, Guvernul a publicat in Monitorul Oficial modificarile aduse la Codul Fiscal, acestea  aducand un plus de clarificari la intrebarea: cum definim o activitate dependenta sau una independenta. Noile prevederi ale Codului Fiscal aduc atingere profesiilor liberale, generand o serie de intrebari in randul micilor intreprinzatori. Ce se schimba in materia taxelor si a impozitelor in randul practicantilor profesiilor liberale? Ce se va intampla cu cei platiti pe drepturi de autor? Care sunt principalele schimbari de care sa tinem cont? La toate aceste intrebari dar si la altele a raspuns Mihaela Mitroi, sefa Departamentului de Consultanta Fiscala din cadrul PwC Romania, intr-o discutie online.
 • Pune intrebari prin formularul de comentarii de la finalul articolului
 • Nu adresati mai mult de doua intrebari
 • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care contin mai mult de doua intrebari, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • mihaela

  Buna ziua . as vrea sa-mi explicati ce inseamna impozit extracomunitar in cazul unui PFA platitor de TVA , ce plati presupune acest impozit ?
  Va multumesc.

45551 vizualizari

 • PFA impozite si taxe (Luni, 13 iulie 2015, 12:28)

  Monica [anonim]

  Buna ziua,

  as dori sa stiu, in cazul unui PFA ( electrician) ce impozite va trebui sa platesc, de cand?...in situatia in care este si angajat cu norma intraga la o alta firma.Multumesc
  • 1 (Marţi, 14 iulie 2015, 10:58)

   Mihaela Mitroi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Monica

   Daca este si angajat, plateste doar impozit si CASS (sanatate) neplafonat. De la 1 ianuarie va datora si contributia de asigurari sociale, dar plafonat, iar CASS va fi plafonat . Plafonul va fi de 5 salarii medii brute (aprox 12.000 lei)
 • profesii liberale (Luni, 13 iulie 2015, 12:52)

  Barbu Cornelia [anonim]

  1. Sunt afectati si pensionarii CNAS la limita de varsta ?
  2. Contractul de inchiriere a unor echipamente -PC , mobilier , etc incheiat cu beneficiarul serviciilor PFA -(relatie de parteneriat )ajuta la definirea independentei activitatii -expert contabil ?
  • 2 (Marţi, 14 iulie 2015, 10:58)

   Mihaela Mitroi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Barbu Cornelia

   Plafonul neimpozabil se mareste de la 1000 la 1050 lei si CASS nu se mai aplica la plafonul minim de 740 de lei, ci la partea de venit care depaseste valoarea punctului de pensie (830 lei)
 • PFA (Luni, 13 iulie 2015, 12:52)

  Liviu [anonim]

  Buna ziua,

  Cum afecteaza noul Cod Fiscal activitatea PFA in domeniul Consultanta IT pe baza de norme de venit ?
  Se schimba ceva fata de situatia curenta ?

  Multumesc.
  • 4 (Marţi, 14 iulie 2015, 11:00)

   Mihaela Mitroi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Liviu

   Conform noului Cod Fiscale se va datora CAS (pensie) in cota de 10,5% la valoarea anuala a normei de venit raportate la numarul de luni pentru care se desfasoara activitatea. Baza lunara va fi intre 35% din salariul mediu brut (minim) la 5 salarii medii brute (maxim). Adica intre aprox. 850 lei-12.000 lei.
 • profesii liberale (Luni, 13 iulie 2015, 12:58)

  Micuda Daniel [anonim]

  Buna ziua,

  Va rog sa-mi spuneti care sunt schimarile in ceea ce priveste taxele si impozitele se trebui platite de catre un CMI(cabinet medical individual). Incepand cu ce data intra in vigoare aceste modfificari?

  Multumesc,
  Dan Micuda
  • 5 (Marţi, 14 iulie 2015, 11:01)

   Mihaela Mitroi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Micuda Daniel

   Se va datora in plus CAS de 10.5% chiar daca se plateste contributia si pentru alte tipuri de venituri. Baza este aceeasi ca in cazul anterior
 • Activitati in strainatate (Luni, 13 iulie 2015, 13:09)

  Tsh [utilizator]

  Buna ziua!

  In ce categorie se incadreaza persoanele care muncesc in straintate pentru perioade determinate de timp in tari UE si non-UE, si ce contributii/taxe trebuie sa plateasca aceste persoane?

  Va multumesc!
  • 7 (Marţi, 14 iulie 2015, 11:03)

   Mihaela Mitroi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Tsh

   Presupun ca e vorba de venituri din salarii. Tratamentul fiscal si contributii sociale trebuie analizate de la caz la caz in functie de prevederile legislatiei tarilor respective, tratate de evitare a dublei impuneri si regulamentului de securitate sociala.
 • Determinare activitate dependenta/independenta (Luni, 13 iulie 2015, 13:27)

  Bogdan Toma [anonim]

  Buna ziua,

  Referitor la cele 7 noi criterii de clasificare (4 din 7 pentru activitate independenta), va solicit parerea la cateva dintre ele:

  "pct 2. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti" - Daca acest criteriu nu este restrictionat prin contract, dar PFA are un singur client la momentul unui control, se ia in considerare?

  "pct 3. riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea" - La ce riscuri se refera legiuitorul in acest punct? Cele provenite din erori in desfasurarea activitatii? Riscuri referitoare la accidente de munca/responsabilitatea angajatorului?

  Cu multumiri,
  Bogdan
  • 7 (Marţi, 14 iulie 2015, 11:06)

   Mihaela Mitroi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Bogdan Toma

   1. In mod normal, da, dar organul fiscal poate sa considere ca nu se indeplineste acest criteriu.

   2. Sunt riscurile de business cum ar fi acela de a face pierderi, riscuri care tin de investitii gresite sau de a datora niste bani in urma unor neglijente...
 • taxe (Luni, 13 iulie 2015, 13:40)

  Tatu Alin [anonim]

  1.Peste ce suma ca profit sau venit anual vor creste taxele lucrand ca CMI -Cabinet medical?
  2.Ce taxe voi plati pentru mine ca persoana din banii cabinetului si ce voi plati pe cabinet pentru asistente -doua asistente si ce platesc ca impozit pe venit,ce platesc sanatate si cat se platesc pensii si somaj
  Multumesc
  • 6 (Marţi, 14 iulie 2015, 11:07)

   Mihaela Mitroi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Tatu Alin

   1. Vedeti raspunsul de mai sus

   2.Se plateste CASS, CARE VA FI PLAFONATA LA 5 SALARII MEDII
 • PFA IT (Luni, 13 iulie 2015, 13:44)

  artistul000 [anonim]

  Buna ziua,
  Activez ca si PFA cu norma de venit de aproximativ 7 ani in industria IT. De-a lungul timpului am avut mai multi clienti si nu am folosit baza lor materiala decat atunci cand a trebuit sa transfer produsul de pe laptopul meu pe serverul lor si pentru a-l configura pe noul server deoarece clientii nu accepta sa conecteze un terminal "strain" in reteaua lor iar atunci cand lucrez pe serverul lor trebuie sa ma deplasez in locatia clientului si desigur respectand programul de lucru al clientului (pot lucra oricand in intervalul 09-17). Sunt perioade din an cand am doar un singur client si de obicei dureaza cam vreo 3-4 luni pana gasesc inca unul sau schimb clientul. Am avut proiecte unice care s-au desfasurat pe parcursul a maxim 15 luni in trecut dar si proiecte de pana la 4-5 luni cu alti beneficiari.
  - In functie de cele enumerate mai sus pot fi incadrat la activitate dependenta? (avand in vedere ca pot fi controlat in perioada in care am doar un singur client si exact atunci cand lucrez pe serverul beneficiarului)
  - Din punct de vedere impozitare, ce s-a schimbat din punct de vedere al PFA-urilor normate?
  - Se doreste cumva fortarea renuntarii la PFA-uri cu acest nou CF?

  Multumesc
  • 6 (Marţi, 14 iulie 2015, 11:08)

   Mihaela Mitroi [hotnews.ro] i-a raspuns lui artistul000

   Ar trebui sa fie acceptat ca se indeplineste criteriul cu privire la libertatea de a-ti desfasura activitatea pentru mai multi clienti, chiar daca ai avut un singur client, chiar daca in cazul Dvs poate fi o exceptie (fiind un proiect). Trebuie vazut in ce masura indepliniti si celelalte criterii pentru a fi considerat activitate dependenta (cel putin 4 criterii)
  • 7 (Marţi, 14 iulie 2015, 11:09)

   Mihaela Mitroi [hotnews.ro] i-a raspuns lui artistul000

   Am explicat mai sus: se introduce CAS plafonat la minim 35%-max 5 salarii medii
  • 8 (Marţi, 14 iulie 2015, 11:12)

   Mihaela Mitroi [hotnews.ro] i-a raspuns lui artistul000

   Nu, nu cred. Se doreste clarificarea activitatilor independente, incluzand profesiile liberale. Aceasta intrucat a existat riscul unor interpretari abuzive ale organului fiscal cu privire la incadrarea activitate independenta a profesiilor liberale si re-clasificarea lor in activitati dependente. In acest context, s-a simtit nevoia de a clarifica si mai mult ceea ce inseamna activitate independenta. S-au introdus acele 7 criterii, ele nefiind o noutate, putand fi gasite si in alte legislatii (Marea Britanie, SUA, Canada)
 • PFA norma de venit (Luni, 13 iulie 2015, 17:17)

  razvana [anonim]

  ca PFA norma de venit electrician pot presta aceasta activitate in baza unui contract de prestari servicii in strainatate ? mentionez ca sunt platitor de TVA, inregsitratat in VIES si nu depasesc 100.000 EUR pe an. Multumesc.
  • 87 (Marţi, 14 iulie 2015, 11:12)

   Mihaela Mitroi [hotnews.ro] i-a raspuns lui razvana

   Norma de venit se stabileste in functie de locul de desfasurare a activitatii, cu conditia ca acesta sa fie in Romania.
 • PFA profesie liberala (Luni, 13 iulie 2015, 17:22)

  razvan [anonim]

  buna ziua,

  sunt medic anestezist si detin un PFI care factureaza servicii in baza unui contract catre un spital. evident pentru servicii de anestezie utilizez sala de operatii ( implicit baza materiala platitotului de venit ) mai pot functiona in aceasta forma dupa ultimele modificari ale codului fiscal.? multumesc.
  • 6 (Marţi, 14 iulie 2015, 11:13)

   Mihaela Mitroi [hotnews.ro] i-a raspuns lui razvan

   Baza materiala a platitorului de venit este unul din criteriile de determinare a activitatii independente. De aceea trebuie sa vedeti daca puteti indeplini alte 4 criterii din cele ramase pentru a putea functiona ca independent.
 • Criterii de identificare munca independenta (Luni, 13 iulie 2015, 18:46)

  rd [anonim]

  Observ ca intre noile criterii exista anumite aspecte care nu figureaza, cum ar fi investirea capitalului propriu (dimpotriva, se vorbeste despre utilizarea capacitatii intelectuale sau a prestatiei fizice, ceea ce poate fi deopotriva caracteristic muncii dependente). Apreciati ca noile criterii sunt suficiente pentru a defini un raport juridic independent, care sa nu fie de subordonare? Oare nu ar fi trebuiit sa se vorbeasca expres despre inexistenta subordonarii?
  Cum comentati faptul ca in alte sisteme de drept ceea ce se defineste este munca dependenta, si, prin excludere, munca independenta este cea care nu corespunde criteriilor legale, in timp ce la noi e invers?
  • 8 (Marţi, 14 iulie 2015, 11:17)

   Mihaela Mitroi [hotnews.ro] i-a raspuns lui rd

   Consider ca noile criterii sunt suficiente pentru determinarea independentei. Inexistenta subordonarii deriva chiar din criteriile formulate. Intr-adevar, munca dependenta este cea definita in alte sisteme (inclusiv in Romania in trecut), dar ca urmare a faptului ca nu am avut niste criterii bine stabilite sau care erau interpretabile, a existat acest fenomen in Romania prin care tendinta autoritatilor a fost sa schimbe definitia activitatilor independente in locul celei dependente.
 • conventii civile (Marţi, 14 iulie 2015, 7:52)

  ana [anonim]

  se mai utilizeaza conventiile civile? in ce situatii?

  va multumesc !
  • 9 (Marţi, 14 iulie 2015, 11:17)

   Mihaela Mitroi [hotnews.ro] i-a raspuns lui ana

   Da, se mai utilizeaza in situatii specifice.
 • Impozit dividente persoane fizice (Marţi, 14 iulie 2015, 8:17)

  Diana [anonim]

  Buna ziua,
  Conform noului cod fiscal, dividentele distribuite de catre o firma catre actionarii persoane fizice mai sunt supuse din 2016 impozitului de 16% din valoarea lor bruta? Ce taxe se vor plati la distribuire si care este valoarea lor?
  • 9 (Marţi, 14 iulie 2015, 11:18)

   Mihaela Mitroi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Diana

   Nu. Din 2016 impozitul va fi de 5%. In plus, se va datora si contributia de sanatate, care va fi plafonata la 5 salarii medii brute
 • profesii liberale (Marţi, 14 iulie 2015, 8:50)

  JohnnyBoy [utilizator]

  Buna ziua,

  1. Se mai aplica aceste criterii si pentru profesiile liberale ? Nu a ramas in normele de aplicare exceptia care exclude de la reconsiderare profesiile liberale si dda ?

  2. La ce se refera mai exact punctul 7 din criterii ?

  Multumesc,
  Ionut
  • 99 (Marţi, 14 iulie 2015, 11:22)

   Mihaela Mitroi [hotnews.ro] i-a raspuns lui JohnnyBoy

   Da, se vor aplica aceste criterii si profesiilor liberale. In noul Cod Fiscal s-a abrogat"art.7, alin. 1 punctul 2.1 si 2.2 care spuneau ca orice activitate poate fi reconsiderata ca dependenta daca indeplineste unul din urmatoarele criterii..."" si in consecinta si exceptia prevazuta in norme, respectiv äctivitatile desfasurate in mod independent in conditiile legii, care genereaza venituri din profesii libere si drepturi de autor nu pot fi reconsiderate ca activitati dependente", a fost abrogata. In concluzie, cele 7 criterii din care 4 trebuie indeplinite, se aplica si profesiilor liberale.
   2. La faptul ca activitatea se poate realiza direct cu angajati proprii sau cu subcontractori
 • inchiriere marca (Marţi, 14 iulie 2015, 9:07)

  Anca [anonim]

  buna ziua,

  Cum vedeti inchirierea unei marci care apartine unui PFA catre o societate comerciala, ca activitate dependenta sau independenta?

  Multumesc anticipat.
  • 77 (Marţi, 14 iulie 2015, 11:24)

   Mihaela Mitroi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Anca

   Aceasta activitate ar trebui considerata ca activitate independenta
 • Limitare CASS (Marţi, 14 iulie 2015, 10:26)

  Dan [anonim]

  Buna ziua,

  Se limiteaza CASS-ul la 5 salarii medii pe economie in noul cod fiscal?
  Adica daca am un salar pe cartea de munca care depaseste 5 salarii medii pe economie si realizez venituri separat si din PFA, mai platesc impozit de 5.5% pentru CASS pe veniturile din PFA?

  Multumesc.
  • 88 (Marţi, 14 iulie 2015, 11:25)

   Mihaela Mitroi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan

   Da, asa cum explicam mai sus.
   Da, chiar daca aveti salariu pe cartea de munca, veti plati si impozit
 • PFA IT (Marţi, 14 iulie 2015, 10:37)

  Andrei [anonim]

  Buna ziua,

  Cum afecteaza noul Cod Fiscal activitatea PFA in domeniul Consultanta IT pe baza de norme de venit ?
  Se schimba ceva fata de situatia curenta ?

  Multumesc.
  • 9 (Marţi, 14 iulie 2015, 11:26)

   Mihaela Mitroi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andrei

   Am explicat mai sus: in plus, vom avea contributia de asigurari sociale in cota de 10.5% la valoarea anuala a normei pe venit raportat la numarul de luni pentru care se desfasoara activitatea (minim 35% din salariul mediu brut-max. 5 salarii medii brute)
 • PFA clienți străinătate (Marţi, 14 iulie 2015, 10:47)

  Marius [anonim]

  Buna ziua,

  Se poate stabili o relație de dependentă fata de un client din alta țara doar pt ca e singurul sau pt ca e principala sursa de venit?

  Mi s-ar părea absurd ca sa renunț la un client bun si o colaborare de durata doar ca portofoliul meu si lucrez cu alți clienți care plătesc mai prost doar pt ca ANAF sa nu tragă o concluzie greșita la un eventual control.
  • 876 (Marţi, 14 iulie 2015, 11:29)

   Mihaela Mitroi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marius

   Inteleg problema. Faptul ca aveti un singur client nu ar trebui sa fie determinant in stabilirea independentei activitatii Dvs. Oricum, verificati si celelalte criterii intrucat trebuie sa indepliniti cel putin 4 din 7. In discutiile care au avut loc cu Min. Finante privire la aceste criterii, noi am cautat ca la criteriul "persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti", sa introducem "unul sau mai multi clienti", dar din pacate nu a fost acceptat
 • activitate extracomunitara (Marţi, 14 iulie 2015, 10:56)

  fc [anonim]

  Buna ziua,
  Afecteaza in vre-un fel noul CF activitatea de consultata facuta in spatiul extracomunitar, pe baza de contract cu firme comunitare fara sucursale/reprezentate deschise in romania?
  Multumesc
  • 767 (Marţi, 14 iulie 2015, 11:30)

   Mihaela Mitroi [hotnews.ro] i-a raspuns lui fc

   Nu afecteaza atata timp cat intr-adevar activitatea are substanta economica. Aveti grija insa, intrucat si in actualul Cod Fiscal autoritatile fiscale pot sa nu ia in calcul o tranzactie care nu are scop economic.
 • CMI (Marţi, 14 iulie 2015, 11:01)

  Alex [anonim]

  Buna ziua,

  In ce fel afecteaza aceste modificari un CMI (Cabinet Medical Individual)? Este posibil ca un CMI sa fie reconsiderat ca activitate dependenta daca nu indeplineste 4 cerinte din cele 7 (sau sunt sub semnul intrebarii)?

  Multumesc!
  • 55 (Marţi, 14 iulie 2015, 11:30)

   Mihaela Mitroi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alex

   Am explicat mai sus
 • intrebare (Marţi, 14 iulie 2015, 11:09)

  andrei [anonim]

  buna ziua as dori sa va intreb ce se intampla in situatia mea cu noul cod fiscal?ce taxe sau schimbat sau ce este in plus fata de situatia de inainte?Sunt asistent medical care lucrez cu PFA.va multumesc!
  • 77 (Marţi, 14 iulie 2015, 11:31)

   Mihaela Mitroi [hotnews.ro] i-a raspuns lui andrei

   Trebuie sa indepliniti 4 din cele 7 criterii si in plus veti plati contributii de asigurari sociale plafonate, asa cum explicam anterior
 • pfa cu norma de venit (Marţi, 14 iulie 2015, 11:16)

  razvan [anonim]

  ce impozite vor trebui platite pentru un PFA cu norma de venit? Vor fi din norma de venit sau din castigul real? Pot fi incadrat la activitate dependenta avand in vedere ca facturile sunt emise de aceasi firma?
  • 9876 (Marţi, 14 iulie 2015, 11:32)

   Mihaela Mitroi [hotnews.ro] i-a raspuns lui razvan

   am explicat mai sus, consultati va rog raspunsurile anterioare
 • venit global (Marţi, 14 iulie 2015, 11:18)

  sorin [anonim]

  Buna ziua, sunt scriitor, am colaborari de traducere si emisiuni tv. In mod normal, la plata drepturilor de autor mi se oprea 16% si dadeam declaratia de venit global unde se fixa sau nu un impozit suplimentar. In ce ar consta schimbarea adusa de codul fiscal in acest caz? Multumesc!
  • 987 (Marţi, 14 iulie 2015, 11:41)

   Mihaela Mitroi [hotnews.ro] i-a raspuns lui sorin

   Veti plati 16% CAS (pensie) si CASS (sanatate) 10.5% si 5.5% plafonate ca in situatiile de mai sus
 • PFA norma de venit (Marţi, 14 iulie 2015, 11:26)

  Alin Balan [anonim]

  Buna ziua,

  Care vor fi modificarile care vor afecta taxele pentru pfa-ul cu norma de venit?

  Si de cand vor fi aplicate?

  Multumesc
 • activitate economica (Marţi, 14 iulie 2015, 11:26)

  Ganea M.Virgiliu Mihail [anonim]

  Sunt PFA si pensionar si realizez pe baza de contract proiecte de instalatii ,utilaje sau linii de fabricatie in special pentru industria metalurgica..Contractele imi sunt platite la anumite intervale de timp ,mai scurte sau mai lungi in functie de posibilitatile clientului .Conf.noilor regelematari pot platii impozitele de 16% + 5,5% numai dupa ce la randul meu primesc banii dela client prin banca dela care apoi sa le platesc on line.?
  • 76 (Marţi, 14 iulie 2015, 11:41)

   Mihaela Mitroi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ganea M.Virgiliu Mihail

   16% si 5.5% trebuie platite conform regulilor Codului Fiscal, indiferent de data incasarii banilor
 • Penalizari (Marţi, 14 iulie 2015, 11:48)

  George [anonim]

  Buna ziua,

  In cazul in care o persoana fizica autorizata incadrata la norma de venit este declarata dependenta in urma neindeplinirii celor 4 criterii minime, care sunt consecintele? Contributiile pe ultimii 5 ani vor fi calculate la norma de venit sau la venitul real?

  Multumesc
  • 11 (Miercuri, 15 iulie 2015, 14:57)

   Mihaela Mitroi [hotnews.ro] i-a raspuns lui George

   Deocamdata este prea devreme sa raspund intrucat asteptam sa vedem daca legea privind anularea unor obligatii fiscale va fi promulgata de presedentie - daca da atunci nu exista consecinte pentru trecut . Daca nu contributiile vor fi calculate la nivel real
 • Client din strainatate (Marţi, 14 iulie 2015, 11:48)

  Client din strainatate [anonim]

  Buna ziua
  ati dat un raspuns mai sus referitor la client unic, din strainatate, pentru consultanta. Eu lucrez in facilitatea clientului, respect programul clientului, folosesc baza materiala a clientului,... cf contractului. Care contract este practic un contract comercial intre doua entitati juridice din doua state ale UE, eu PFA si ei LTD. De ce ANAF ar decide ca eu sunt dependent, din moment ce clientul extern a cerut expres ca eu sa fiu entitate juridica si nu angajatul lui. Si ce ar insemna pentru mine ca ANAF sa ma reincadreze ca dependent? Se duc sa se certe cu firma straina ca nu m-a angajat direct? Va multumesc.
  • 54 (Miercuri, 15 iulie 2015, 14:57)

   Mihaela Mitroi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Client din strainatate

   Serviciile sunt prestate pe teritoriul romaniei de catre PFA inregistrat in romania se aplica din punct de vedere fiscal regulile romanesti.
 • CASS din 2012 (Marţi, 14 iulie 2015, 11:48)

  Adrian [anonim]

  Buna ziua,
  Am fost PFA ,ca agent asigurari ,iar anul asta mi-a venit Decizia de impunere anuala ptr stabilirea contributiei de asigurari sociale pe 2012.Baza de calcul este la 1630 lei /lunar si se calculeaza ca trebuia sa achit 90 lei/luna.Total an =1080 lei ,din care imi scade partea de CASS retinuta la sursa,iar diferenta o am de achitat.Intrebare:Este corect sa mai achit diferenta,chiar daca am avut un venit mai mic lunar decat 1630 lei??
  Se vehicula scutirea de la plata CASS din 2012 pana in prezent.In cazul asta nu beneficiez de scutire?
  Multumesc,
  • 77 (Miercuri, 15 iulie 2015, 14:57)

   Mihaela Mitroi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adrian

   CASS se aplica la salariul minim deci chiar daca ati obtinut mai putin trebuie sa platiti la acest nivel.
   Legea privind anularea unor obligatii fiscale care este la promulgat la presedinte prevede anularea CASS -ului si a accesoriilor aferente in cazul persoanelor care obtin venituri mai mici decat salariul de baza minim pentru 2012- pana la sfarsitul lunii anterioare intrarii in vigoare a legii.
 • CAS pt. 2015 corelat cu legea pensiilor (Marţi, 14 iulie 2015, 11:51)

  Ciprian Constantinescu [anonim]

  Cum intrepretati conform noul cod fiscal aplicabil cu 2016 corelare sau necorelarea cu art. 11 (cred ca acela este) din legea pensiilor in care se prevede exceptia privind faptul ca CAS nu este datorat de PFA care au statut de angajati prevazut la art. 6, ,eu avand tripla calitate de PFA si 2 contract e de munca
  Ambele acte normative sunt legi, juridic au acelasi grad , dar in codul fiscal nu apare vreo exceptie in vreme ce in legea pensiilor , acum ce-i drept apare
  • 98 (Miercuri, 15 iulie 2015, 14:58)

   Mihaela Mitroi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ciprian Constantinescu

   In materie fiscala dispozitiile codului fiscal prevaleaza asupra oricaror prevederi din alte acte normative in caz de conflict se aplica dispozitiile codului fiscal
 • Angajat si PFA (Marţi, 14 iulie 2015, 11:56)

  radu [anonim]

  Sunt angajat cu norma intreaga si am si un PFA pe care desfasor activitati de consultanta IT (cu norma de venit) in timpul liber. Va rog sa ma ajutati cu raspunsuri la urmatoarele intrebari:
  1. CAS-ul se calculeaza la norma de venit redusa sau la cea intreaga (fiind angajat)?
  2. Mai trebuie indeplinite cele 4 criterii minime pt stabilirea independentei in aceste conditii?
  • 65 (Miercuri, 15 iulie 2015, 14:58)

   Mihaela Mitroi [hotnews.ro] i-a raspuns lui radu

   1.Trebuie sa verificati la directia finantelor publice de la locul desfasurarii activitatii - normele de venit sunt publicate pe site-ul ANAF-ului

   2. criteriile trebuiesc indeplinite
 • intrebare (Marţi, 14 iulie 2015, 12:10)

  andrei [anonim]

  buna ziua, daca lucrez cu contract de colaborare ca si asistent medical cu PFA cu o policlinica privata, ma incadrez la DEPENDENT sau INDEPENDENT dat fiind k eu imi duc trusa medicala si asigur toate materialele medicale necesare.
  in cazul meu puteti sa imi spuneti cu aproximatie la ce procentaj ajung cu taxele? Cat platesc la stata 60 % ?
  • 563 (Miercuri, 15 iulie 2015, 14:58)

   Mihaela Mitroi [hotnews.ro] i-a raspuns lui andrei

   independenta activitatii trebuie stabilita prin analiza tuturor criteriilor
 • Impozit (Marţi, 14 iulie 2015, 12:14)

  Marius [anonim]

  Bua ziua,
  Detin in srl la care sunt administrator.
  Nu am contract de munca.
  Ce impozit voi plati pe firma ?
  Multumesc.
  • 45643 (Miercuri, 15 iulie 2015, 14:58)

   Mihaela Mitroi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marius

   pe firma 16 % impozit pe profit si apo impozit pe dividende ( daca repartizati dividende) de 16 % anul asta care va fi redus cf noului cod fiscal la 5 %
 • PFA pensionar (Marţi, 14 iulie 2015, 12:17)

  Tudi [anonim]

  Buna ziua,

  PFA pensionar, plateste in prezent 16 % impozit si 5,5 % CAS.
  Conform noului cod fiscal va plati suplimentar si alte taxe?

  Va multumesc
  • 98574 (Miercuri, 15 iulie 2015, 14:59)

   Mihaela Mitroi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Tudi

   Nu
 • liber profesionist (Marţi, 14 iulie 2015, 13:29)

  gika [anonim]

  Buna ziua,

  Meseria de fotograf poate fi considerata activitate liber profesionista?

  Multumesc,

  G
 • PFA Norma de veni (Marţi, 14 iulie 2015, 13:49)

  Ioan [anonim]

  PFA norma de venit, de cand intra in vigoare noile taxe? De anul viitor, sau se vor actualiza deciziile de impunere?
  • 7654 (Miercuri, 15 iulie 2015, 14:59)

   Mihaela Mitroi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ioan

   de anul viitor
 • Avocati (Marţi, 14 iulie 2015, 13:51)

  Nan Fania [anonim]

  Buna ziua,
  In cazul avocatilor care colaboreaza cu o casa de avocatura, fiind membri in Barou, Acestia platesc deja 5.5% CASS si o contributie sociala pentru pensii la Casa de Asigurari a aavocatilor.
  1. In cazul considerarii activitatii lor ca dependent, ce alte contributii vor avea de platit, li se aplica si lor 10.5% CAS la fondul public de pensii?
  2. Recalificarea inseamna ca atat prestatorul considerat dependent, cat si beneficiarul serviciilor lui datoreaza taxe in plus, dupa modelul contributii salariat/contributii angajator?

  Va multumesc.
  N.R.
  • 64 (Miercuri, 15 iulie 2015, 14:59)

   Mihaela Mitroi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Nan Fania

   Situatia avocatilor este mai complicata si ati sesizat corect problemele care pot aparea ca urmare a recalificarii dpdv fiscal al acestei profesii liberale . Intr-adevar se poate considera ca se datoreaza contributia integrala ( angajat/angajator) insa este mult mai mult de analizat.
 • impozite si obligatii (Marţi, 14 iulie 2015, 13:58)

  adrian [anonim]

  Sunt angajat cu CM la o SC privata. Din sept 2014 am deschis o II , pe anul trecut am avut pierdere din investitiile facute. In martie anul 2015 am angajat pe cineva sa se ocupe de firma in locul meu.
  Daca firma iese in 2015 pe minus datorita constributiilor cu salariatul si respectiv cu reclama, mai trebuie sa platesc ceva la stat, sanatate sau impozit sau eu stiu ce alte contributii?
  • 453 (Miercuri, 15 iulie 2015, 15:00)

   Mihaela Mitroi [hotnews.ro] i-a raspuns lui adrian

   toate contributiile si impozitele aferente CM trebuie platite. Pierdere pe SC inseamna ca nu se plateste impozit pe profit
 • avocat colaborator si av salarizati (Marţi, 14 iulie 2015, 14:44)

  ene ecaterina [anonim]

  Conform noilor criterii de independenta/dependenta,
  avocatul colaborator si salarizat conform ,Legii 51/1995 si Statut avocati, devin dependenti?
  Aceste forme de functionare sunt stipulate in Lg de functionare 51/1995.
  Declaratia lor de venit este 200 si 220.
 • CAS la PFA e 26,6% nu 10,5% (Marţi, 14 iulie 2015, 14:51)

  mk69 [utilizator]

  Doamna Mitoi PwC, ati mentionat mai sus de vreo 3 ori cel putin ca un PFA datoreaza CAS in cota de 10,5%. Este gresit! PFA dataoreaza 26,3% CAS (PENSIE) pentru ca un PFA plateste atat partea de 10,5% contributie individuala cat si partea de 15,8% contributie "angajator". Asa a fost si pana acum, asa va fi si dupa 2016, ce s-a modificat este la praguri (daca pana acu puteai opta sa te raportezi la un prag minim, din 2016 daca faci mai mult decat pragul minim o sa platesti raportat la profit sau la norma de venit - daca nu depasesti pragul maxim unde se va plafona.

  Asa ca nu e 10,5 % CAS la PFA ca nu a fost asa si nici nu va fi asa, chiar daca cam asa se citeste cumva art. 138, el s-a aplicat si se va aplica exact cum va spun eu - PFA e si angajat si anagajator in conceptia Statului.

  Una e teoria si alta practica ...
  • 8 (Marţi, 14 iulie 2015, 17:05)

   Mihaela Mitroi [hotnews.ro] i-a raspuns lui mk69

   Stimate domn,

   Intr-adevar, PFA/PFI platesc in prezent contributia de pensie in cota integrala la un venit asigurat, in conditiile in care aceasta nu se plateste deja spre exemplu pentru veniturile din salarii . Incepand cu 1 ianuarie 2016, potrivit art 151 alin 4 din Proiectul de Cod Fiscal, cota va fi cea individuala iar contribuabilii pot opta pentru cota integrala. Spre deosebire de momentul prezent, PFA/PFI vor datora contributia de pensie chiar si in situatia in care mai obtin si venituri din salarii deja subiect al acestei contributii.
 • Drept de autor (Marţi, 14 iulie 2015, 15:30)

  Aurel [anonim]

  O pensionara, pictor profesionist, membra UAP, poate vinde(cesiona), pe drept de autor catre persoane fizice ?
  Daca da, cine plateste obligatiile fiscale (16 + 5,5), clientul nu va accepta, le poate plati autorul? ...Organele fiscale accepta doar PFA-ul...Unde gasesc amanunte ?
 • Despre TVA pe drepturi de autor si altele (Marţi, 14 iulie 2015, 15:48)

  Arhire [anonim]

  Buna ziua!
  1. Daca in 2013 am depasit plafonul de TVA din drepturi de auotor si nu l-am platit nestiind cum se procedeaza, iar in 2014 si 2015 nu mai ating acest plafon, eu mai trebuie sa ma inscriu ca platitor de TVA persoana fizica? Mai datorez acest TVA?
  2. Un actor care colaboreaza cu o firma de productie tv si apare intr-un sezon tv de 15 emisiuni in 15 saptamini, efectuind o munca de citeva ore intr-o singura zi a saptaminii pentru fiecare editie in parte, ce fel de raport are cu acea firma de productie, este activitate dependenta sau independenta?
  3. Daca actorul isi face PFA ce trebuie sa plateasca la stat ca si taxe din banii cistigati din prestatia sa actoriceasca.

  Multumesc mult!
 • TVA din drepturi de autor (Marţi, 14 iulie 2015, 15:51)

  Arhire [anonim]

  Am trimis o interpelare mai inainte cu trei intrebari, din greseala. Va rog sa raspundeti la ultimele doua daca la toate trei nu se poate. Multumesc mult!
 • Avocat In House (Marţi, 14 iulie 2015, 16:36)

  Mircea [anonim]

  In teorie un avocat "in house" nu indeplineste 4 din cele 7 criterii. Ce parere aveti?
 • PFA norma de venit - data aplicarii noilor norme (Marţi, 14 iulie 2015, 16:38)

  Gabriela [anonim]

  1) de cand intra in vigoare noile prevederi de reincadrare a unei activ in dependenta sau independenta? se aplica contractelor anterioare acelei date?
  2) aveti vreun exemplu de indeplinire/neindeplinire a criteriilor 3 si 5 la un control al organelor fiscale, chiar daca el ar fi mentionate prin contract la obligatiile furnizorului?
 • CAS e obligatoriu? (Marţi, 14 iulie 2015, 23:59)

  Iulian [anonim]

  Nu imi este clar, eu stiam ca CAS-ul nu e obligatoriu sa-l platesti ca CAS (cel putin pe norma de venit, dar cred ca nici pe profit). Daca nu vreau sa beneficiez de pensie, pot sa nu platesc CAS sau este obligatoriu sa-l platesc in acel procent?

  Suma maxima a ramas 100000 Euro pentru PFA la norma?

  Multumesc,
 • De cand se aplica? (Miercuri, 15 iulie 2015, 9:15)

  Alex [anonim]

  De la 1 Ian 2016? De la 1.06.2016?

  Din ce am invatat eu la facultate, codul fiscal trebuie modificat cu cel putin 1 an inainte de a intra efectiv in vigoare.

  Ca daca ar intra imediat ar trebui sa declar falimentul PFA-ului.
 • procent CAS (Vineri, 17 iulie 2015, 16:38)

  Adrian [anonim]

  Da, din 2016 CAS devine obligatoriu la PFA-uri, cu exceptiile mentionate vizavi valoarea venitului realizat in anul anterior.

  Am vazut ca se vehiculeaza procentul de 10,5% pentru CAS, insa, potrivit art. 296<26, procentul este de 26,3%.
  Cu alte cuvinte, cotizatiile sunt de 16% impozit, 5,5% CASS si 26,3% CAS - total 47,8% din venitul estimat/realizat.

  Corect?
 • pfa cadastru (Luni, 27 iulie 2015, 8:16)

  ietan mihai [anonim]

  buna dimineata,vreau sa va intreb daca amnistia fiscala ne cuprinde si pe noi,cadastru fiind considerata ca profesie liberala.eu sant pfa din 2001 si am o datorie catre ANAF la venit si sanatate din 2007-2008 cumulate cu penalitati in jur de 10000 roni. se anuleaza aceasta datorie prin amnistia fiscala?
  -vreau sa va mai intreb daca pe noul cod fiscal activitatile independente ale pfa cadastru vor deveni dependente? vom ramane cu aceleasi taxe de platit sau vom plati ca un salariat la angajator?
  va multumesc si astept raspuns !!
 • Plata persoanelor cu dizabilitati (Joi, 30 iulie 2015, 15:40)

  POPESCU [anonim]

  Bina ziua,
  Daca sunt pensionar la limita de varsta ,pot fi asistent personal pentru persoana cu handicap ?
  Va multumesc !
  V. Popescu
 • Avocati colaboratori (contributii, TVA) (Marţi, 8 septembrie 2015, 10:53)

  Maria Stefanescu [anonim]

  Buna ziua,

  1.In cazul unei reconsiderari dpdv al impozitului pe venit al activitatilor independente in activitati dependente in cazul avocatilor colaboratori (platitori deTVA) considerati ca exista riscul unei abordari similare si din perspectiva TVA (sa fie retratati ca neavand statut de persoane impozabile cf.art.127) ?

  2.Care sunt contributiile obligatorii care vor fi achitate de avocatii colaboratori in cazul reconsiderarii activitatii independente desfasurate de acestia in activitate dependenta?

  Multumesc frumos!
  Maria
 • Dublă percepere CAS? (Miercuri, 16 septembrie 2015, 8:52)

  Florin [anonim]

  Bună ziua,

  Sunt traducător autorizat (liber profesionist) și toate veniturile mele provin exclusiv din această activitate.
  Achit în prezent impozitul de 16%, contribuția la sănătate de 5,5% și, pe baza contractului cu Casa de Pensii, contribuția corespunzătoare pentru pensie.
  Aș vrea să știu pe ce baze legale se poate impune acest 10,5% suplimentar, atâta timp cât PFA și liber profesionistul nu sunt entități juridice, ci persoane fizice.
  De asemenea, dacă plătesc această contribuție, beneficiez, de exemplu, de indemnizație de șomaj? Ce beneficii îmi asigură această contribuție suplimentară?
 • artist liber profesionist (Miercuri, 16 septembrie 2015, 14:52)

  claudela [anonim]

  Activitatea de artist liber profesionist este considerata o activitate liberala?
  Este necesara casa de marcat pentru desfasurarea acestei profesii.Sunt si angajat
 • buna ziua! (Vineri, 18 septembrie 2015, 16:35)

  adriana [anonim]

  Fiti amabila d na sunt PFA, explicati mi este obligatoriu sa platesti CAS (10,5% + 15,8%) din venitul estimat/realizat? si de cind?
 • CAS venituri mici (Vineri, 25 septembrie 2015, 9:10)

  dragos [anonim]

  Se mai mentine prevederea ca cei care obtin venituri mai mici decat 35% din salariul mediu brut nu platesc CAS?
 • profesie libera (Sâmbătă, 3 octombrie 2015, 11:33)

  Maria [anonim]

  Buna ziua, sunt artist vizual, am o intreprindere individuala, ofer cursuri de arta intr-un spatiu inchiriat. 1. Profesia mea este considerata libera?
  2. In cazul meu este necesara o casa de marcat?
  3. Ce impozite trebuie sa platesc?
  Multumesc.
 • impozitare conventii civile - asistenti in brokera (Joi, 26 noiembrie 2015, 10:44)

  Adela [anonim]

  Buna ziua,

  Am un contract de asistent in brokeraj cu o firma de brokeraj in asigurari si detin si un contract de munca. Va rog sa imi spuneti cum se va impozita venitul realizat din contractul de asistent in brokeraj cf noului cod fiscal 2016. Precizez ca pana acum venitul brut era era retinut de catre platitorul de venit si anume : 16 % si 5.5 % aplicate asupra venitului brut.
  Multumesc !
 • ce tip de contract (Vineri, 27 noiembrie 2015, 16:07)

  podosi stica [anonim]

  Buna ziua,Am urmatoarea situatie.Sunt angajata cu ctr.munca per.nedeterminata 8 ore si doresc sa desfasor o activitate de intermediede intre 2 persoane (juridica cu fizica) in urma careia primesc un comision.Va rog, ce contract trebuie sa intocmesc eu cu Pers.Juridica pentru care intermediez si ce impozite se platesc.
 • contractele de agent de asigurari in noul C.fiscal (Marţi, 15 decembrie 2015, 12:14)

  Halus Liviu [anonim]

  Buna ziua,
  Vă rog sa-mi spuneti opinia dvs. în ceea ce priveste reglementarea contractelor de agent de asigurari(asistent in brokeraj) in Noul Cod fiscal.
  In acest sens vreau sa stiu daca agentii de asigurari persoane fizice mai pot functiona prin retinerea la sursa(de către broker), a contributiilor (impozit pe venit şi CASS), sau daca este obligatorie inregistrarea acestora ca PFA sau alta forma de organizare(cu indicarea reglementarilor legale aplicabile).
  Multumesc anticipat.
 • contractul de mandat pentru asistent in brokeraj (Luni, 21 decembrie 2015, 22:22)

  Daniel Lacusteanu [anonim]

  Buna seara,
  Ce legatura exista intre contractul de mandat pentru asistent in brokeraj persoana fizica si Declaratia 070 ?
  Pana acum se facea retinerea la sursa a obligatiilor fiscale( impozit 16 % si cass - 5,5 %) de catre brokerul cu care avem contractul de mandat.
  Noul Cod fiscal.adauga la obligatiile de mai sus si CAS-10,5 %. Acum ni se spune de catre brokerul de asigurari ca nu se mai retine nimic la sursa, primim comisioanele brute de la 01.01.2016 dar trebuie sa depunem Declaratia 070 in baza careia ni se impun obligatiile de plata ( impozit, cass,cas ).
  Multumesc .
 • Taxe platite de PFA prin aplicarea noului CF (Marţi, 22 decembrie 2015, 11:47)

  Mihai [anonim]

  Buna ziua.

  Sunt PFA, consultanta de mediu, nu am proiecte regulate.
  Depun decl. 200, 220 si 392B in fiecare an.

  Cum sunt afectat din ianuarie 2016 pentru veniturile pe care (cred) ca le voi realiza pe 2016 raportare la ANAF in 2017 ?
  De exemplu. Castig 5000 lei in 2016, cat trebuie sa platesc in 2017 ? Nu sunt angajat, traiesc doar din activitatile PFA. Nu am fost platitor de TVA.
  Cum ma afecteaza noul Cod fiscal ?

  De asemenea, daca eu imi desfasor activitatea in una din cele 2 camere ale apt. in care stau, cum ma va impozita primaria ? Eu sunt inregistrat la Reg. comertului si platesc taxe la adm. fiscala.
  N-am depus niciodata nici un act la primarie si nici la Reg. comertului pentru ca nu s-a cerut, doar contract vanzare cumparare.
  Aici ma refer la faptul ca nu am depus decl. pe proprie raspundere si nici contract de comodat.
  Cum se va aplica aceasta prevedere ?
  Si eu cred ca se vrea desfiintarea PFA-urilor si ma intreb de ce ???

  Cui ma pot adresa pentru mai multe detalii ?

  Va multumesc frumos.

  Cu respect.
 • intrebare (Marţi, 22 decembrie 2015, 16:05)

  Molnar Cecilia [anonim]

  As dori sa stiu ca asistent de brokeraj cu venit net anual cca 500 lei pot fi inregistrat ca PFI? Fara a trece pe la Registrul Comertului (inregistrare PFA) unde taxele se ridica la 300 lei.
 • modul de functionare al agentilor de asigurari (Duminică, 3 ianuarie 2016, 19:40)

  Alis [anonim]

  -Agentii de asigurare sunt obligati sa se inregistreze la Registrul Comertului ca PFA /PFI sau e suficient doar sa depuna declaratiile la ANAF ? (Sunt foarte multi cu venituri f.mici , pentru care a inregistra contabilitate ar fi o complicatie mult prea mare)
  - cum trebuie procedat daca acestia doresc sa plateasca toate taxele integral ca si cum ar fi cu retinere la sursa ?
  Multumesc mult .
 • Contracte agenti asigurari (Luni, 4 ianuarie 2016, 15:17)

  Daniela [anonim]

  Buna ziua!

  Sunt salariata si desfasor si activitate de agent de asigurari prin intermediul unui contract de agent incheiat cu societatea de asigurari.

  Conform noului Cod fiscal este obligatoriu sa devin PFA, Microintreprindere sau SRL?
  Daca da, care dintre acestea este mai convenabila?

  Mentionez ca incasez comisioane de aprox 7.000 LEI/an.
 • contributii (Vineri, 8 ianuarie 2016, 12:59)

  stan dorina [anonim]

  Sunt traducator autorizat din 1992.Sunt si pensionara pentru limita de varsta. Platesc impozit si caas si pentru pensie si pentu activitatea de traduceri. Mai trebuie sa platesc si pentru pensie ???
 • PFA sau PFI pentru agenti de brokeraj (Joi, 14 ianuarie 2016, 17:08)

  Cornel Burgheaua [anonim]

  Buna ziua
  Spuneti-mi va rog, trebuie ca si agentii ce apartin de o firma de borkeraj sa-si faca PFA sau PFi?
  De ce?
  Multumesc.
 • Asistent de brokeraj (Sâmbătă, 16 ianuarie 2016, 18:53)

  Cosmin [anonim]

  Nu stiu la ce se aplica impozitele. La incasari sau la diferenta dintre venituri si cheltuieli?

  Ce impozite voi avea pe activitatea desfasurata (eliberez polite de asigurari in numele Brokerului) si la ce sunt aplicate?

  Va multumesc!
 • dari catre stat (Vineri, 22 ianuarie 2016, 17:40)

  Emily [anonim]

  In februarie 2015 am inceput activitatea ca pers fizica indep la spital. In 31.12.2015 s-a incheiat contractul, si acum inchid si eu firma. Am un venit net de 10635 lei .
  Am platit ceva infim, s-a mers pe estimat. Ce trebuie sa platesc? Impozit 16%, cas 5.55% si la pensii trebuie sa platesc ceva? Mentionez ca in momentul de fata nu mai am nici un venit. Multumesc
 • /// (Marţi, 5 aprilie 2016, 11:05)

  nadia [anonim]

  sunt intreprindere individuala si as dori sa va inhtreb daca inchirierea de carturi cu pedale in parc implica si emiterea de bon fiscal pe casa de marcat?sau este suficient bonul valoric.

  va multumesc.
 • conventii sau contracte (Miercuri, 6 aprilie 2016, 12:13)

  carmen [anonim]

  se considera activitate continua daca sunt platita de doua ori intr-un an de acelasi angajator dar la intervale diferite de timp (un contract incheiat in luna mai si altul in luna august) ? trebuie facut un PFA pentru a desfasura o astfel de activitate independenta?
 • impozit PFA (Duminică, 22 mai 2016, 20:44)

  mihaela [anonim]

  Buna ziua . as vrea sa-mi explicati ce inseamna impozit extracomunitar in cazul unui PFA platitor de TVA , ce plati presupune acest impozit ?
  Va multumesc.
 • consultanta IT Canada cu norma de venit (Vineri, 10 iunie 2016, 17:48)

  lidia [anonim]

  Buna ziua,
  as dori sa stiu daca un PFA cu CAEN 6202 - consultanta IT - poate fi impozitat pe norma de venit pentru servicii prestate catre Canada si daca exista formalitati speciale pentru acest caz ( taxe, declaratii etc ) comparativ cu prestarea catre un client intern . Altfel spus, plateste trimestrial tot CAS 10.5 % ( prin optiune si cu baza limitata la 5* 2681 lei ) , CASS 5.5% si impozit 16% si atat ? Dar declaratii ?
  Multumesc.
 • Angajare topograf PFA la un SRL (Sâmbătă, 17 septembrie 2016, 13:37)

  Beno Gabriel [anonim]

  Buna ziua.
  Detin un SRL si vreau sa angajez un topograf autorizat OCPI pe firma , cu contract de munca pe perioada nedeterminata. Este una din conditiile de autorizare a activitatii de topografie-cadastru pentru SRL.

  Persoana respectiva, este PFA considerat profesie liberala, avand activitatea tot in domeniul topografiei, si este pensionar.

  1.Pot sa-l angajez in conditiile in care la mine la firma lucreaza ca si angajat in topografie, iar pe PFA lucreaza ca si independent in acelasi domeniu?

  2. Daca da, ce asigurari trebuie sa platesc pentru el, tinand cont ca e pensionar?

  Multumesc anticipat pentru raspuns
 • PFI (Miercuri, 15 martie 2017, 21:10)

  elena [anonim]

  Sunt asistenta si am 5 ani de cand lucrez cu un medic de familie are program si de garzi si la centrul de permanenta ,iar acum m-a anuntat ca trebuie sa-mi fac PFI ca asa ii cere la contractari la CAS,stiu ca ma minte dar nu am incotr-o,as vrea sa stiu daca pot accepta sau sa renunt la servici,mi-a zis ca imi da 2000 de lei ,dupa taxe si impozite raman cu ceva?
 • CASS (Joi, 16 martie 2017, 18:40)

  audor [anonim]

  pensionar cu PFi plateste in 2017 Cass ?
 • medic anestezist (Duminică, 23 aprilie 2017, 22:17)

  claudia [anonim]

  sunt medic anerstezist.
  dau anestezii la clinici private
  pot sa-mi fac o microintrepridere pt a plati 3 % ?
  Pot sa am si un angajat in alt domeniu, pt a plati 2 %?

  multumesvc !


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by