Cand dl Ionescu s-a apucat sa isi construiasca o casa din lemn, a facut rost de planuri si schite de pe Internet, s-a pus pe studiat dupa care a inceput sa ridice casuta. E drept, nu i-au iesit din prima “lucrarea”, insa avea la dispozitie o padure intreaga pe care o mostenise, asa ca nu-si facea griji. Dupa doi ani, casa era in sfarsit, gata. E drept, nu mai avea nicio bucata de lemn din toata padurea, dar ce mandrete de casa isi inaltase! In termeni de eficienta insa, dl. Ionescu era chiar un pericol: cum sa folosesti o ditamai padurea ca sa construiesti o singura casa? Si acum sa venim cu cateva cifre: Pentru a produce 100 de euro din PIB, Romania consuma 323 de kilograme de materiale, aratand cea mai ridicata ineficienta materiala dintre toate tarile europene, reoese din lucrarea "Romania in UE", publicata joi de Institutul National de Statistica. Eficienta materiala se masoara ca raport intre consumul total de materiale pe timp de un an dintr-o tara, si PIB-ul creat in acel an. La polul opus din punct de vedere al eficientei se afla Luxemburg si Olanda, cu un consum mediu de sub 30 de kilograme de materiale pentru a obtine 100 de euro.

2. La fel de prost stam si la capitolul "Gospodarii cu acces la Internet" sau "Accesari zilnice ale Internetului", dar aici explicatia poate fi aceea ca avem printre cele mai ruralizate populatii. Practic, jumatate din Romania traieste in mediul rural, unde nu poti deveni nevrotic pe motiv ca-ti pica netul, intrucat n-ai.

3. PIB/locuitor. Discutam de date calculate la puterea de cumparare standard. Noi si bulgarii suntem cei care trag in jos media intregii Uniuni Europene. Fara alte comentarii. De vina pentru rusinosul loc penultim nu e doar actualul Guvern, ci absolut toate Guvernele de dupa 1990.

4. Cu cat crestem anual si cat ne-ar trebui ca sa ii ajungem pe altii din urma?

Tot aud ca avem cele mai mari cresteri economice, ca suntem cei mai tari samd. In primul rand ca nu la a obtine o crestere economica se rezuma totul. Guvernatorul Isarescu a dat de mai multe ori exemplul unei cozi interminabile de masini care abia inainteaza, dar genereaza PIB (consumul de benzina creste, soferii consuma apa sau suc, isi mai aprind cate-o tigara- pe scurt economia consuma), chiar daca intr-un mod nesanatos.

Dar, sa spunem din prima ca nu suntem cei mai tari. In 2014 Irlanda, Ungaria, Malta, Polonia...au fost deasupra noastra. Romania ar avea nevoie de o crestere la limita potentialului (4.5-5%) ca sa mai scurtam distanta care ne separa de europenii mai dezvoltati. Si asta fara sa omoram "padurea" din exemplul domnului Ionescu.

5. Poate ne gandim sa facem ceva ca sa incurajam exporturile, intrucat acestea ar putea deveni un motor de crestere mai sanatos decat consumul.

Pentru ca in randul exportatorilor europeni nu stam atat de bine pe cat ne-ar placea.

Lucrarea "Romania in UE" e plina de date, meritand sa ne aplecam asupra fiecareia dintre ele, cu o viitoare ocazie.