Consultanti fiscali: Este regretabil ca efortul conjugat al specialistilor din MF si din mediul de afaceri de a redacta un Cod fiscal semnificativ mai bun pentru business decat ce avem acum este pus in pericol de abordari agresiv optimiste

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 17 iulie 2015, 14:24 Economie | Finanţe & Bănci


Noul Cod Fiscal ar fi putut reduce presiunea fiscala
Foto: sxc.hu
Retrimiterea in Parlament a Codului Fiscal si a celui de procedura de catre presedintele Iohannis nu a fost bine primita de catre cei care au participat in mod consistent la discutiile privind modernizarea si rescrierea acestui text fundamental. Reamintim ca proiectul rescrierii Codurilor a demarat in 2011, finalizarea lui amanandu-se an de an din cauza complexitatii problemelor aparute. HotNews. a discutat cu cativa reprezentanti ai companiilor din BIG4, care au asigurat asistenta Ministerului Finantelor in vederea modernizarii Codului Fiscal. Decizia presedintelui Iohannis putea fi usor anticipata, el manifestandu-si scepticismul in urma cu doua zile, intr-o conferinta la sediul BNR. Dealtfel, nici Guvernatorul nu pare a fi un adept al relaxarilor fiscale prevazute in noul Cod, cu toate ca acesta a intrunit opinia favorabila atat a politicienilor cat si a reprezentantilor mediului de afaceri.
 • Biris, Biris Goran: Este regretabil ca efortul conjugat al specialistilor din MF dar si din mediul de afaceri de a redacta un Cod fiscal semnificativ mai bun pentru business decat ce avem acum este pus in pericol
"¬Este regretabil ca efortul conjugat al specialistilor din MF dar si din mediul de afaceri de a redacta un Cod fiscal semnificativ mai bun pentru business decat ce avem acum este pus in pericol de abordari poate mult prea agresiv optimiste pe partea de reducere de cote.
Gabriel Biris
Foto: Arhiva personala

Trebuie sa intelegem ca pastrarea echilibrelor obtinute cu eforturi in ultimii ani este in interesul nostru, nu al altora. Pentru pastrarea acestor echilibre in conditiile reducerilor semnificative adoptate este necesar de actiune in mai multe planuri: imbunatatirea colectarii (exista rezultate bune dar nu suficiente), reducerea cheltuielilor statului (din pacate ele cresc), cresterea investitiilor publice, in special pe bani europeni (din pacate insuficiente), reducerea risipei si costului coruptiei (DNA, DIICOT parand a fi singurii car par a face ceva).

Sper ca Parlamentul sa se reuneasca in sesiune extraordinara si sa avem un cod fiscal viabil din 2016. Sa nu uitam ca pentru a fi functional, trebuie rescrisa toata legislatia secundara si tertiara de aplicare (norme, formulare, etc)", a transmis HotNews.ro Gabriel Biris, partener al Biris Goran, unul dintre cei mai activi participanti la discutiile privind noul Cod Fiscal.
 • Sincu, EY Romania: Nepromulgarea Codului Fiscal nu este o veste buna, mediul de afaceri si consultantii depunand un efort considerabil pentru a imbunatati un text de lege cu care lucram de mai bine de 10 ani

"Din perspectiva pur tehnica, nepromulgarea Codului Fiscal nu este o veste buna, mediul de afaceri in general si noi consultantii in special depunand un efort considerabil in ultima jumatate de an pentru a imbunatati un text de lege cu care lucram de mai bine de 10 ani. Chiar daca propunerile noastre nu se regasesc 100% in Codul Fiscal aprobat de Parlament, acesta reprezenta
Gabriel Sincu, Ex.Director- Tax Advisory Services, EY
Foto: Arhiva personala
cu siguranta un important pas inainte in domeniu.

 Din ceea ce citesc in motivatia retrimiterii in Parlament a Codului Fiscal, inteleg insa ca argumentul principal invocat de Presedinte este unul de natura macroeconomica, respectiv compromiterea echilibrului bugetar ca urmare a unei relaxari puternice a fiscalitatii.

Am deci speranta ca se va gasi o solutie prin care Parlamentul va lua in discutie in regim de urgenta Codul Fiscal si va face ajustarile necesare pastrarii bugetului de stat in parametrii de deficit agreati, astfel incat anul viitor sa avem totusi acest act normativ in vigoare iar eforturile noastre sa nu fi fost zadarnice", spune si Gabriel Sincu, Executive Director, Tax Advisory Services in cadrul EY Romania.

 
 • Craciun, BCR: Masurile preconizate de nou Cod fiscal vor avea un efect benefic pe termen scurt din punctul de vedere al consumului
Nici bancherii nu se arata prea incantati, ei spunand ca noul Cod Fiscal ar fi avut efecte benefice, chiar daca presupunea si riscuri.
"Masurile preconizate de nou Cod fiscal vor avea un efect benefic pe termen scurt din punctul de vedere al consumului (deci al consumatorilor), care va fi accelerat ducand implicit si la accelerarea cresterii economice generale. Exisa insa doua elemente
Radu Craciun
Foto: Arhiva personala
de risc. In primul rand ca oferta economiei romanesti sa nu poate tine pasul, din cauza deficitului de investitiii in educatie si infrastructura. In aceste conditii, consumul aditional sa va regasi in importuri si deci deficite externe in crestere, care vor trebui finantate prin datorie externa, in conditiile in care contextul international va face ca investitiile straine sa ramana limitate.

In al doilea rand, deficitul de venituri la buget va trebui compensat prin cheltuieli mai mici si taxe noi. Reducerea cheltuielilor ar face relansarea investitiilor publice improbabila. In varianta acceptarii unui deficit bugetar in crestere marcanta, profilul de risc al Romaniei ar putea fi afectat negativ, ceea ce va face ca finantarea externa sa se faca la costuri mai mari. Cu cat profilul de risc va fi mai ridicat cu atat mai nervoase si mai penalizatoare vor fi reactiile investitorilor la scenarii de criza din Grecia, China sau Ucraina", spune Radu Craciun, economistul sef al celei mai mari banci locale- BCR.
 • Adrian Benta: Ca elemente bune observam o scriere mai echilibrata, mai transparenta si uneori mai la obiect ce il face mai clar de aplicat
Raspunsul la o intrebare atat de dificila, daca retrimiterea Codului fiscal in Parlament este o decizie buna sau una gresita ar trebui sa tina cont de ce aduce nou acest Cod fiscal.

Astfel, ca elemente bune observam o scriere mai echilibrata, mai transparenta si uneori mai la obiect ce il face mai clar de aplicat. Observam de asemenea si o reducere a sarcinii fiscale atat pentru populatie, si ne referim la scaderea cotei de TVA la 19%, cota generala, cat si la introducerea unei cote reduse de 5% pentru activitatile culturale cum ar fi accesul la evenimente culturale, sportive sau achizitia de carti.

Adrian Benta
Foto: Hotnews

Dintre elementele ce ne conduc la opinia ca avem un Cod fiscal gresit observam faptul ca se dubleaza deficitul bugetar pana la riscul de a se declansa procedura de enfrigement impotriva Romaniei. In plus, acest Cod fiscal nu trebuie privit doar pe termen scurt ci trebuie analizat din perspectiva efectului asupra generatiilor viitoare.

La sfarsitul lunii martie datoria externa a Romaniei este de circa 95 miliarde de euro. Fara frica ar trebui sa spunem ca orice nou nascut se naste dator vandut.

Acest deficit mare nu va face decat sa ne indatoreze si mai mult. In plus, tendinta este de a muta impozitarea de la firme catre persoanele fizice, o tendinta prin care face mai mult bine lucrurilor si nu persoanelor fizice.

In acelasi timp, un lucru iarasi negativ pastrat si din reglementarile anterioare este avantajarea strainilor si a capitalului strain fata de capitalul romanesc. In acest moment, pe noul Cod fiscal, cea mai usoara impozitare o primeste un patron strain ce are o microintreprindere. Acesta achita un impozit insumat de 8% (3% impozit microintreprindere + 5% impozit pe dividend). Daca este roman, cea mai simpla impozitare pentru aceeasi microintreprindere este de 13,5% (3% microintreprindere + 5% impozit pe dividend + 5,5% contributia la sanatate).

Cea mai dura impozitare se aplica veniturilor realizate de PFA sau celor ce desfasoara activitati independente, platitoare de TVA ce achita ce doreste sa beneficieze de pensie intreaga:
-    19% TVA;
-    16% impozit pe venit;
-    5,5% contributia la sanatate;
-    10,5% pensii;
-    15,8% pensii pentru a beneficia de pensie intreaga.

Astfel, observam o impozitare in procent de 66,8 % asupra incasarilor acestui PFA.

Mai sunt o multitudine de elemente ce fac acest Cod fiscal neacceptabil. In acest context si eu l-as trimite inapoi si as cere modificarea structurala a acestuia nu doar o cota mai mare de TVA pentru a carpi gaurile bugetare.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7465 vizualizari

 • +4 (8 voturi)    
  eu vreau sa vad... (Vineri, 17 iulie 2015, 14:47)

  liviu_ [utilizator]

  o parere OBIECTIVA!!!
  parerea celor care au facut legea celor care au votat-o sau a celor care au retrimis-o NU sunt pareri obiective!
  • +1 (9 voturi)    
   d-lui Liviu (Vineri, 17 iulie 2015, 14:53)

   miticul [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Craciun, de la BCR, nu are nimic de castigat si nici de pierdut. Nu a participat la discutii, nu e de nicio parte. Vi se pare lipsita de obiectivitate opinia lui?
   Multumim ca ne urmariti si va dorim o zi frumoasa!
   Dan Popa
   • +4 (6 voturi)    
    cumva subiectiv (Vineri, 17 iulie 2015, 15:01)

    gigi [anonim] i-a raspuns lui miticul

    Punctul de vedere al bancherului este totusi subiectiv, atata timp cat pentru el nu conteaza binele national, al cetateanului, ci cum sincer o spune "vor avea un efect benefic pe termen scurt din punctul de vedere al consumului (deci al consumatorilor), care va fi accelerat ducand implicit si la accelerarea cresterii economice generale". Adica, ce vrea bancherul, sa creasca consumul, creditele, si nu e treaba lui ca o economie care creste pe consum este nociva... deci e buna parerea lui? :)
    • +2 (4 voturi)    
     :) (Vineri, 17 iulie 2015, 15:06)

     miticul [utilizator] i-a raspuns lui gigi

     Ati sugerat opinii ale celor care nu au fost parte in discutii...
     Spuneti-ne pe cine sa intrebam ca sa fie 100% obiectiv si va promit ca asa voi face!
     DP
     • +2 (2 voturi)    
      si asta e adevarat (Vineri, 17 iulie 2015, 15:13)

      gigi [anonim] i-a raspuns lui miticul

      Poate niste profesori de la catedra de Economie - Finante? Niste specialisti din ONG-uri mai curatele? Dificil, intr-adevar, sa te gandesti la persoane comeptente care sa nu faca parte din joc/proiect
      • -1 (3 voturi)    
       cu totii facem parte din joc/proiect (Vineri, 17 iulie 2015, 15:48)

       numaiamnume [utilizator] i-a raspuns lui gigi

       Eventual sa ceara opinia cuiva dintr-o tara care nu are legaturi economice cu Romania ? Numai asa o sa para suficient de obiectiv ?
     • +5 (7 voturi)    
      sau opinia Dlui Lucian Croitoru... (Vineri, 17 iulie 2015, 15:27)

      lili [anonim] i-a raspuns lui miticul

      Ce parere aveti?!

      "Dar, adoptarea pachetului fiscal(noului Cod Fiscal) bazat pe reducerea TVA de la 24 la sută la 19 la sută și creșterea salariilor în sectorul bugetar așa cum sunt planurile fiscale acum, nu au spațiul fiscal necesar și stimulează consumul mai mult decât producția potențială. Ceteris paribus, aceste măsuri fiscale, pe lângă supraîncălzirea economiei vor duce la un deficit bugetar spre 4 la sută din PIB în 2016 și spre 5 la sută în 2017, când, în mod legitim, vor crește și cheltuielile militare. O astfel de politică fiscală seamănă cu cea din anii 2007-2008, cea care a constituit cauza ultimă a tăierii cu 25 la sută a salariilor în 2010
      Politicile care sunt benefice pe termen scurt, dar care nu sunt sustenabile și, din această cauză, se vor dovedi dureroase mai târziu, nu reprezintă soluții pentru nicio problemă. Cred că nu este legitimă angajarea pe un drum la capătul căruia s-ar putea să fie din nou necesară reducerea salariilor, ca în 2010."
      http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-20304400-deceniu-inainte-cinci-ani-dupa-taierea-salariilor-25-suta-2010.htm
      • +3 (5 voturi)    
       Nu ai inteles nimic (Vineri, 17 iulie 2015, 16:06)

       vladf [utilizator] i-a raspuns lui lili

       Aici nu conteaza viziunea pe termen lung, important este cum o dai sa iasa bine pt. tine si sa si-o fure urmatorul care vine la guvernare.
       .
       Cam in asta consta politica la noi.

       Inainte sa plecam de la guvernare, scufundam totul, ala care vine sa se chinuie sa scoata barca din apa, in timp ce noi aratam cu degetul cat de incompetenti sunt. Cand pluteste barca ne urcam in ea si ne laudam cu ce bine am adus tarii.

       Ai inteles "fa" ? Las sa impinga pleaba cat timp stam intinsi ca barosanii .....

       Astia trebuiau executati in Piata Constitutiei, spanzurati de cladirea guvernului.

       Ponta sper sa nu ai parte de alifie cat timp o sa stai la puscarie.
    • +2 (2 voturi)    
     Re: cumva subiectiv (Vineri, 17 iulie 2015, 15:13)

     Alex Boroda [anonim] i-a raspuns lui gigi

     Consumul nu creste neaparat prin cresterea creditarii, ci si ca urmare a cresterii venitului disponibil in gospodarii.
    • -1 (3 voturi)    
     Nu intelegi nimic... (Vineri, 17 iulie 2015, 21:30)

     Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui gigi

     Prietene, daca consumul creste pe baza faptului ca populatia are mai mult venit disponibil (ex 5%, diferenta dintre 24% si 19% TVA) cu ce il ajuta pe bancher? Ba dimpotriva il incurca foarte mult. El ar vrea sa aiba populatia mai putin venit disponibil ca sa vina sa ia credite.
     • 0 (0 voturi)    
      Adevărat, dar nu la noi (Sâmbătă, 18 iulie 2015, 6:56)

      aladdin [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

      De obicei, dacă populația are mai mult venit, se arunca la rate mai mari.
   • +4 (6 voturi)    
    "o decizie luata in afara Romaniei ".... (Vineri, 17 iulie 2015, 15:06)

    lili [anonim] i-a raspuns lui miticul

    Si "impotriva intereselor Romaniei pe care Dl Iohannis trebuie sa o aplice cu orice risc!" zice Ponta.
    Agenturili straine...cam asa spunea si Ceausescu, Ponta ca urmas al fostilor comunisti stie bine lectia inaintasilor.
    Sa vedem ce-a spus Dl Isarescu:
    "Nu vedem încă date care să ne ajute pe noi să sprijinim măsurile de relaxare fiscală. Nu le găsim încă în ceea ce produce economia", a spus guvernatorul BNR.
    „Atât contextul internaţional, incert, cât şi cel intern, cu nevoia de consolidare, solicită menţinerea acordului cu partenerii europeni sub diverse forme. Eu cred că negocierile vor continua“, a spus Isărescu.
    „Noi am mai spus legat de programul fiscal că nu vedem cum un asemenea program poate fi credibil fără cooperarea partenerilor internaţionali“.
    „Dacă datele din prezent nu ne ajută să sprijinim aceste măsuri - nu discut de dorinţe - vă daţi seama în ce situaţie sunt partenerii noştri“, a afirmat şeful BNR.

    „Macroeconomia nu înţelege şi nu va înţelege legi care nu sunt fundamentate. La un moment dat le vom plăti - cu costuri de finanţare“. În fine, Mugur Isărescu a mai adăugat: „Nu e vorba că rămânem sau nu trecem de 3% deficit fiscal, ci de schimbările vizate. Să strângi economia până o sugrumi şi apoi să-i dai drumul... asta nu arată seriozitate“.

    Referitor la majorarea bruscă a deficitului cu aproape două puncte procentuale de la un an la altul, Isărescu spune că aceasta denotă neseriozitate.
    Totodată, guvernatorul a arătat că logica politica nu se împacă niciodată cu cea macroeconomică.
    "Nu poţi să dai o lege în Parlament care să contrazică o legitate economică. Dacă ar creşte nivelul de trai printr-o lege în Parlament, de ce nu ar creşte şi în Burkina Faso?!
    Echilibrele macroeconomice sunt legităţi economice. Venim cu o lege în Parlament să crească cutare. Nu o să crească, dacă nu se îmbină cu legităţile economice", a concluzionat Isărescu."
    Ce zic consultantii despre opinia dlui Isarescu?
    Eu nu cred in evaluarile lui Ponta.
    • +1 (3 voturi)    
     ma lasi cu agenturile straine ? (Vineri, 17 iulie 2015, 15:56)

     numaiamnume [utilizator] i-a raspuns lui lili

     Atat iti place sa repeti clisee. Dar in acelasi timp vii si tu cu "agenturile straine din Rusia" de cate ori ai ocazia. Mai lasa-ma cu ipocrizia asta cronica.

     Suntem o tara datoare, influente externe pe teme economice o sa existe in aceste conditii. Sunt bune sau rele ? Aici nu pot sa trag o concluzie. Pana la urma oameni de specialitate au lucrat atat la aceasta lege, cat si pentru Iohannis. Concluziile lor sunt diferite. Sa se puna la masa, sa-si compare calculele si sa vina cu o solutie care sa functioneze. Parerea mea este ca politica trebuie sa faca un pas in spate si sa lase economistii si oamenii de afaceri sa lucreze la o astfel de lege.
 • +4 (6 voturi)    
  Vi se pare corect? (Vineri, 17 iulie 2015, 14:48)

  TV.Ioan [anonim]

  Vi se pare corect ca o persoana fizica care a construit o cladire cu alta destinatie decat locuinta , a dat deja un sfert din cladire sub forma de TVA statului, TVA pe care nu poate sa-l deduca , nu poate sa amortizeze constructia (nu are reducere de impozit), din 2014 plateste si CAS pe chirii, indiferent daca plateste si pe salarii, vor sa plateasca si CASS, deci la o astfel de persoana dupa noul cod fiscal impozitul pe cladire poate sa creasca pana la 20 de ori mai mult . Este o aberatie acest proiect , in care o categorie este drastic lovita, poate si din cauza ca nu are cine sa faca looby in interesul acestor categorii .
 • +3 (5 voturi)    
  vaaai (Vineri, 17 iulie 2015, 14:52)

  subcultura [utilizator]

  se oftica ca nu pot asa repede sa isi tapeze diversi clienti de onorarii grase pentru ca vezi Doamne, ei au participat la redactarea modificarilor la cod ...
  Mai munciti mai si voi!
 • +2 (6 voturi)    
  n-o lasa! (Vineri, 17 iulie 2015, 15:20)

  consultat [anonim]

  Asa domnu guvernatoru, daca ai strans economia pana se sufoca, nu-i da drumu, n-o relaxa, la ce-i trebuie! Si noua la ce ne trebuie tva 19%? Ca am inghitit usor 24%. Cine era guvernator si in 2010?
 • -2 (6 voturi)    
  tradatori de tara (Vineri, 17 iulie 2015, 15:30)

  Adrian Dragomir [anonim]

  Bine ca ati dat si pozele acestor asa-zisi consultanti sa stie lumea cine sunt tradatorii de tara!
  Pentru ca noul cod fiscal, ca si toate legile adoptate de guvernele Ponta, sunt date pentru profitul companiilor mari transnationale care sifoneaza tot profitul afara NEIMPOZITAT, iar companiile mici care sunt preponderent romanesti sunt inglodata in taxe si impozite crescute si de 13 ori (vezi impozitul pe sediu si cel pe dividente pentru persoanele fizice romane, nu si pentru cele straine).
 • -3 (3 voturi)    
  Consecventa (Vineri, 17 iulie 2015, 15:34)

  aew [anonim]

  Prietene, este regretabil ca dupa 20 de ani de facut lucruri "seminificativ mai bune" suntem la nivelul la care suntem.

  Multe lucruri pot fi regretabile, insa cel mai regretabil este ca noi romanii (tindem sa) nu sustinem si nu avem incredere in cine am votat.

  Va spun eu ce s-a intamplat: au dat publicitatii multe "chestii pozitive" ale noului cod, iar pe sub randuri sunt mici nuante care le permite baietilor destepti sa converteasca anumite combinatii- in actiuni legale.

  Iar lucrurile acum brusc au devenit "regretabile".. ;)
 • +2 (4 voturi)    
  diletantism si impostura (Vineri, 17 iulie 2015, 15:38)

  athos64 [utilizator]

  Periculoasa nu este reducerea de taxe, ci:

  a) marirea absolut imbecila a unor indemnizatii, care garanteaza marirea cheltuielilor bugetare
  b) Lipsa oricarei politici cu privire la fondurile de pensii, in vederea delestarii Bugetului de Stat.
  c) Un grad de indatorare extern deja relativ ridicat, si un cadru de finantare actual nesistematic, care ridica semne de intrebare in caz de derapaje bugetare, cu privire la asigurarea fluxurilor financiare.

  Personal, nu cred ca incasarile bugetare vor scadea semnificativ din cauza reducerii TVA, intr-un orizont de timp de 1-2 ani. Ceea ce ingrijoreaza este ARBITRARIUL acestor masuri, stilul pripit si neserios in care s-a procedat si se procedeaza, ce demonstreaza ca un "la loc comanda" este oricand posibil. La cele mai importante butoane stau prea multi impostori si diletanti, imprevizibili in actiunile lor.
 • +1 (3 voturi)    
  chestiuni de interpretare (Vineri, 17 iulie 2015, 15:40)

  Gica Contra [anonim]

  E interesant faptul ca autorul articolului incearca sa arate sprijinul consultantilor fiscali pentru noua forma a Codului, in integralitatea ei, cand oamenii isi exprima dubii cu privire la cifrele continute de cod (nu neaparat structura si formulare cat cifre). Voi ce parere aveti?
 • +1 (3 voturi)    
  exact de asta se plange si Biris (Vineri, 17 iulie 2015, 15:59)

  Gobelin [utilizator]

  ca eforturile pentru un cod fiscal modern sunt trase pe dreapta de masuri poluliste bagate fara o minima intelegere a mecanismelor.
  de pilda TVA scazut cu 5 procente in locul investitiilor in infrastructura si proiecte generatoare de plus valoare economica.
  vom reveni la situatia din 2008-2009, cand economia duduia datorita consumului.
  • 0 (0 voturi)    
   cresterea pe consum (Sâmbătă, 18 iulie 2015, 15:14)

   athos64 [utilizator] i-a raspuns lui Gobelin

   Nu e nici o problema cand economia creste pe consum. Problemele apar atunci cand consumul se face pe credit. Asta era situatia in 2008.
 • 0 (2 voturi)    
  O confuzia cacofonata bombastic, (Vineri, 17 iulie 2015, 16:03)

  padrepadrone [utilizator]

  dupa chipul, asemanarea si prestatia guvernului ponta cel mai cinstit.
  Si aici, ca mai peste tot, domneste o confuzie colosala, cand toate datele problemei NECUNOSCUTE sunt vizibile si dupa Luna.
  1. clasa politica romaneasca traieste intr-o realitate paralela perfect cu realitatea economiei dupe langa salariul minim: creste salariu minim, cresc darile, preturile, scade castigu salariatului minimal
  2. dupa ce ca toti la gramada(determinata de centrul de greutate aristocratic pesedist) sunt paraleli, urmeaza in actiune guvernul cu cei mai multi ministri parati, penali si cinstiti, la un final cura dramatic: taxa pe stalp, euroacciza buclucase, sunt doar 2 masuri dictate de guvernu plagiator anulate, culmea nesimtirii, tot de acelasi guvern marinimos cu populatia...si de la greci sa nu primesti nici darul
  3. este de notorietate publica si chiar internationala, madria pesedeului ultimilor ani bantuiti de DNA; deci ei pun la cale un tun fiscal in care toata RO, de dupa 2016!, va vedea ce socialisti cinstiti are in proiectia bunastarii personale. Megalomania economiei macro stabile si duduitoare e gogoasa expirata ca-n RO demo saracia sociala fata casa comuna cu bogatia aristocratica....deci sa mai CREDEM ca acesti tovarasi pe viata, cu castigurile personale si in gasca, pot emite ceva cu adevarat benefic in folos national, mi se pare la fel de aberant ca si scaldarea demnitatii grecilor umiliti.
  DECI(cu scuze ptr repetir) sa nu credem ce am trait in ultimii ani, sa ignoram beneficiurili economiei macro-stabilo-pontica, sa asteptam ca chiar acum Ponta si GAsca se cinstesc la foc automat(fiu lui nastase europarlamentar, pupilul lui Oprisan si sotul presedintei judecatoriei la care a fost absolvit) - ministru, dupa celebrul finantist valutar de cimitir, completat cu nu mai putin onorabilul teodorovici bon fiscal absent, cand anafu inchidea orice afacere, ssamd, cu scuze iarasi pentru sinceritate, MI SE PARE curata ignoranta celesta(sa nu-i spun chiar prostie curat ro).
 • -1 (1 vot)    
  cine a scris acest cod fiscal (Vineri, 17 iulie 2015, 16:26)

  sorin [anonim]

  cam jumate sint sau or sa fie prin puscarii, incepind cu ministrul finantelor.
  Asa ca legea nu are nici un fel de credibilitate oricum
 • +2 (2 voturi)    
  care mediu de afaceri? (Vineri, 17 iulie 2015, 16:30)

  Paul_ [anonim]

  Se pare ce mediul de afaceri se teme ca nu vor fi suficienti bani de cheltuit la Bucuresti, iar FMI-ului nu-i convine ca daca scad darile catre stat se aduna mai multi bani la buget (este impotriva filosofiei lor!).
 • 0 (2 voturi)    
  pt. reducerea cheltuielilor (Vineri, 17 iulie 2015, 16:51)

  kkciosuldelahamangia [utilizator]

  de ce nici un guvern nu pune pe liber macar jumatate din bugetarii angajati de liberalul rosu ? sa fie voturile ?
 • +3 (3 voturi)    
  pfa (Sâmbătă, 18 iulie 2015, 8:25)

  Puiu [anonim]

  Va bateti joc de PFA-uri.Vreti sa viram toate veniturile catre statul ultra mafiot roman? Sa dea pensii speciale la toti hotii? Nu mai putem trai din cauza voastra. Meritati puscaria pe viata pentru asta.Era Ok pana acum. V-ati gasit voi sa modificati,cica e bun noul cod fiscal. E o catastrofa.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...


Ultimele articole din Economie | Finanțe & Bănci

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by