Consultanti fiscali, despre ne-promulgarea Codului Fiscal: In discutiile cu reprezentantii Ministerului Finantelor pe tema Codului Fiscal ni s-a comunicat ca subiectul cotelor de impozit nu va intra in discutii, propunerile venind efectiv de la Guvern

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 20 iulie 2015, 10:29 Economie | Finanţe & Bănci


Dan Badin (Deloitte) si Dan Schwartz (RSM Scot)
Foto: Hotnews
"Cand discutam despre Codul Fiscal trebuie sa avem in vedere doua lucruri distincte: primul este legat de faptul ca acest Cod aduce clarificari si imbunatatiri fostului Cod Fiscal, clarificari solicitate de reprezentantii mediului de afaceri din Romania, iar acest lucru este, fara indoiala, un lucru bun. Al doilea aspect pe care trebuie sa-l avem in vedere este legat de reducerile de taxe si/sau de cote. Aceste reduceri nu au fost solicitate de mediul de afaceri, insa trebuie spus ca reprezentantii businessurilor il apreciaza ca folositor pe segmentul pe care opereaza. In discutiile cu reprezentantii Ministerului Finantelor pe tema Codului Fiscal ni s-a comunicat ca subiectul  cotelor de impozit nu va intra in discutii, propunerile actuale de reducere a cotelor venind efectiv de la Guvern. Acest lucru nu inseamna insa ca mediul de afaceri nu este de acord  cu reducerea fiscalitatii", a spus luni pentru HotNews. ro Dan Badin, partener coordonator servicii fiscale și juridice la Deloitte România.

Sunt asadar doua aspecte distincte, iar discutiile care au stat la baza ne-promulgarii Codului tin de sustenabilitatea acestor reduceri. Toti ne dorim un buget echilibrat si suntem constienti-vazand ce se intampla in Grecia dar si in alte tari- ca o desciplina bugetara stricta ar fi de dorit unor derapaje. Altfel spus, daca aceste masuri de reducere a taxelor ar fi urmate in scurt timp de cresteri ale altor taxe sau de infiintarea unora noi, atunci mai bine ca ele sa nu vina. Presedintele Iohannis a tras un semnal de alarma cu privire la aces tip de ne-sustenabilitate, chiar daca arlamentul ar putea re-trimite celasi Cod spre promulgare, caz in care Presedintele va fi obligat sa-l promulge", mai spune Badin.

"Am citit atat citeva dintre argumentele invocate de Administratia Prezidentiala cat si cele ale Guvernului. Din pacate aceste argumente, indiferent de cine au fost aduse, au caracter general si nu sustin in mod concret o modificare sau alta pe care Codurile ar trebui sa le sufere in urma re-examinarii. Aceasta inseamna, practic, fie ca Parlamentul sa "re-examineze" Codurile in mod formal, eventual sa aduca citeva midificari cosmetice, si apoi sa le trimita din nou la Presedintie spre semnare si promulgare fie sa solicite Guvernului sa refaca toate analizele si calculele care au stat la baza principalelor modificari aduse de Coduri asa cum au fost adoptate de Parlament. In ambele variante, vom asista la intirzieri si noi dispute politice care nu reprezinta elemente incurajatoare pentru mediul de afaceri. O data in plus, retrimiterea Codurilor in Parlament fara ca sa se faca propuneri concrete de modificare face dovada necorelarii si inconsecventei politicienilor nostri atunci cind este vorba despre luarea de decizii politice majore pentru Romania", crede si consultantul fiscal Dan Schwartz, partener in cadrul firmei RSM Scot

Citeste si : Consultanti fiscali: Este regretabil ca efortul conjugat al specialistilor din MF si din mediul de afaceri de a redacta un Cod fiscal semnificativ mai bun pentru business decat ce avem acum este pus in pericol de abordari agresiv optimiste

Reamintim ca Presedintele Klaus Iohannis nu a promulgat Codul Fiscal si a cerut Parlamentului sa-l reexamineze, avertizand ca masurile incluse in aceasta lege "ar genera implicatii majore la nivelul constructiei bugetare pentru anii urmatori din perspectiva obiectivului de mentinere a consolidarii fiscale".

Parlamentul va lua in discutie cererea de reexaminare a presedintelui in viitoarea sesiune din septembrie sau intr-o eventuala sesiune extraordinara ce ar putea fi convocata la finalul lunii august, potrivit unor informatii care circula in mediul politic. Daca Parlamentul adopta proiectul de Cod Fiscal in aceeasi forma, presedintele mai are o singura cale de atac: sesizarea Curtii Constitutionale. Daca magistratii CCR vor decide ca proiectul de lege respecta Constitutia, atunci presedintele va fi obligat sa il promulge.

"Masurile de austeritate ale anului 2010 trebuie sa ramana istorie. Revenirea la politici fiscale riscante si cu consecinte negative pe termen lung reprezinta o experienta pe care nu numai clasa politica nu si-o mai poate permite dar, mai ales, costurile acestora nu trebuie sa mai fie suportate de cetateni", argumenteaza seful statului.

Presedintele noteaza ca "simpla relaxare fiscala, neinsotita de continuarea procesului de crestere a colectarii veniturilor si de o reasezare sustenabila a cheltuielilor bugetare (...) poate conduce la acumularea de dezechilibre care vor greva asupra evolutiilor economice si sociale viitoare".

"Sustinem relaxarea si simplificarea fiscala prin reducerea unor taxe si impozite in conditiile in care sunt asigurate premisele pentru consolidare fiscala si predictibilitate. Din aceasta perspectiva, consideram ca noul Cod fiscal poate fi pus in aplicare numai dupa o riguroasa si temeinica analiza a implicatiilor intregului set de masuri fiscale si bugetare asupra constructiei bugetului general consolidat, atat pentru anul 2016, cat si pentru anii urmatori si numai cu respectarea obligatiilor asumate de Romania si a legislatiei interne referitoare la disciplina financiar-bugetara", continua presedintele.

In opinia sa, punerea in aplicare a noului Cod fiscal ar genera implicatii majore la nivelul constructiei bugetare pentru anii urmatori din perspectiva obiectivului de mentinere a consolidarii fiscale.

"Conform evaluarilor Comisiei Europene si Fondului Monetar International, punerea in aplicare a noului Cod fiscal atrage, in mod evident, ratarea obiectivului bugetar pe termen mediu (MTO), respectiv: deficit structural de 1% din PIB si deficit bugetar ESA de 1,2% din PIB, conform Programului de Convergenta si Strategiei Fiscal-bugetare. O asemenea dinamica denota instabilitate in abordarea fiscal-bugetara: de la deficite mari se trece la deficite mici, apoi din nou la deficite mari etc".Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6810 vizualizari

 • +3 (5 voturi)    
  Consecinte (Luni, 20 iulie 2015, 10:41)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Politicienii, in INCOMPETENTA si IRESPONSABILITATEA lor continua sa se joace de-a legislatia privind impozitele si taxele. Mediul fiscal in Romania continua sa fie impredictibil si de neinteles. Consecinta: investitorii vor pleca pe rind sau nu vor veni intr-o tara in care coruptia e la ordinea zilei, iar instabilitatea fiscala e tot mai evidenta de la zi la zi.
 • -2 (14 voturi)    
  hehe (Luni, 20 iulie 2015, 11:32)

  Mazeta [utilizator]

  Ultima mișcare a lui Ponta a făcut să apară o nouă specie de liberali: liberalii care nu vor scăderea taxelor!, privații care sunt îngrijorați de slăbirea statului!

  Ar trebui să organizeze și niște mitinguri, ca să fie distracția maximă.
  • 0 (4 voturi)    
   Organizati voi (Luni, 20 iulie 2015, 12:49)

   Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   cand vom ajunge precum Grecia. Faptul ca un troll rusnac doreste aplicarea codului fiscal spune tot. Rusnacii doresc o noua Grecie unde sa-si extinda influenta prin canalul ortodox, cel politic si cel economic.
 • -2 (6 voturi)    
  No name. (Luni, 20 iulie 2015, 11:46)

  Cristocea [anonim]

  Astia doi specialisti de unde au mai rasarit,angajatorii lor vad ca nu au nume romanesti,s-ar putea atunci ca interesele lor sa coincida cu ale romanilor ?
  • +4 (4 voturi)    
   Si cine sunt cei cu "nume Romanesti" (Luni, 20 iulie 2015, 12:51)

   Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui Cristocea

   care nu dorm noaptea de grija "poporului Roman". Poate cei din psd ca tot fura zi lumina si plang de cum ii este de greu poporului. Cateva cratite si se aleg din nou albanezo-romano-ortodocsi
  • -1 (5 voturi)    
   Experti, specialisti, somitati, consultanti (Luni, 20 iulie 2015, 13:32)

   Prieten Drag [anonim] i-a raspuns lui Cristocea

   Pe Dan Schwartz il stiu. A facut ASE-ul lui Manea Manescu. Contabilitate. A inceput la un CAP, parca. Apoi a ajuns slujbas la un birou de aprovizionare al unui institut din Buc. Il trimiteau prin tara cu camionul sa cumpere tot felul de materiale (hirtie de scris, pixuri, maturi, covoare, linoleum, galeti, capace de WC etc.).

   Dupa lovilutie a tras mitza de coada citiva ani incercind sa ofere servicii de contabilitate, iar intr-un tirziu s-a lipit cumva de unii de pe-afara si de-atunci trage mita de coada cu maiestrie sporita si sub atenta supraveghere. L-au trimis aia si la Harvard. Ca sa se specializeze. Vreo doua saptamini incheiate a studiat acolo. Si uite-asa a devenit el expert.

   Dan Schwartz expertul... :-)
   • 0 (0 voturi)    
    Pai... (Marţi, 21 iulie 2015, 10:31)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Prieten Drag

    De ce nu contrazici argumentele? Si ce daca respectivul e un ceapist? Zi de ce nu are dreptate.
  • -2 (4 voturi)    
   Pai Dan Schwartz aparea cu articole (Luni, 20 iulie 2015, 15:32)

   xrogo [utilizator] i-a raspuns lui Cristocea

   in DW care premareau politicile de taiere ale lui Base-Boc,apoi dupa ce guvernele Boc si MRU au fost azvarlite la cosul cu deseuri al istoriei,critica de zor guvernele Ponta,asa ca se stie orientarea dansului,cat despre celelalt,eu cel putin nu stiu nimic.
   Un lucru este sigur,daca masurile di Cod erau anuntate de liberali si Johann,cei doi le laudau!!!
   • 0 (0 voturi)    
    cum le stii tu pe toate... (Marţi, 21 iulie 2015, 10:35)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

    Da' ceva argumente pro sau contra ai? Sau totul se rezuma la faptul ca specialistul x n--are basca, y n-are radacini sanatoase iar z are nume cu reminiscente imperialiste? Exact la ca ccolhozul de unde te tragi.
  • 0 (0 voturi)    
   Cid n u te duce capul... (Marţi, 21 iulie 2015, 10:30)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Cristocea

   ... sa intelegi argiumentele si eventual sa le combbati, vii cu atac la persoana in cel mai bosevic mod cu putinta. Ca vezi doamne, nu au nume romanesti.
   Sa inteleg ca pentru neuronul tasu stingher important e cum il cheama pe ala care vorbeste, nicidecum ce argumente are.
   Probabil estidinc ei care au votat cu iliescu si-n 2004, cind nu mai candida.
 • 0 (4 voturi)    
  Raport care trebuie sa le dea fiori guvernantilor (Luni, 20 iulie 2015, 12:06)

  lili [anonim]

  "Politicienii din Chad şi Burkina Faso sunt mai corecţi decât cei din România!!
  World Economic Forum a dat în aceste zile publicităţii raportul competivităţii în mai multe domenii pe anul 2014.
  La foarte multe categorii, performanţa autorităţilor române este catastrofală.
  1. TOP 10 competivitate globală
  R. ocupă în acest Top general locul 59 (din 144 de state monitorizate) cu o evaluare de 4,3 puncte.
  Într-un top doar al ţărilor din Europa ne situăm pe locul 30, iar din cele 28 de state UE, pe locul 23.
  Nu au fost monitorizate următoarele state din Europa: Gibraltar, Liechtenstein, Insulele Feroe, Andorra, San Marino, Belarus, Bosnia&Herţegovina. Pe diferite categorii stăm însă foarte rău. Trei dintre aceste categorii le prezentăm astăzi
  2. Oficialii guvernamentali din R. fruntaşi la favorizarea firmelor
  Ocupă locul 114, la o categorie care dă foarte mult de lucru presei noastre: „favorizarea firmelor şi a persoanelor fizice de către oficialii guvernamentali”. Concret este vorba de acordarea de contracte preferenţiale. Suntem la egalitate – 2,5 evaluarea – cu Haiti !!!, Sierra Leone, Croaţia, Zimbabwe, Mozambic, Ucraina şi Tomprul de Est, dar avem în faţă Nicaragua, Uganda, Sri Lanka, Honduras şi alte state despre care nu s-a vorbit în general de bine în presă. La nivel de Europa, suntem situaţi astfel: avem 34 de state în faţă şi 6 în urma noastră.
  3. Politicienii români sunt corigenţi la „standarde etice”
  R. nu stă deloc pe roze la categoria „standarde etice ale politicienilor. Locul 109 din 144 cu o evaluare de 2,3 (6,2 este cea mai bună, 1,3 este cea mai slabă) nu este deloc măgulitor.
  În unele state cu „probleme” – Chad, Ucraina, Burkina Faso, Cambogia, Sri Lanka, Iran ş.a. – evaluarea politicienilor este superioară celei din România.
  4. La crima organizată” stăm rău de tot
  La categoria crimă organizată (costuri asupa mediului economic generat de acţiuni mafiote, şantaj, tâlhărie etc) România are o poziţie deloc onorantă, locul 38!
  E BINE, ar zice V Ponta!!
 • 0 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 20 iulie 2015, 12:39)

  [anonim]

 • -1 (9 voturi)    
  Nu reduceti TVA (Luni, 20 iulie 2015, 12:42)

  cristi [anonim]

  Reducerea TVA-ului in momentul de fata ar fi cea mai mare greseala.
  Reducerea Trebuie facuta abia dupa alegerile parlamentare, iar cabinetul nou creat sa-si asume acea reducere. In momentul de fata a reduce TVA fara sa vii cu analize si masuri care sa sustina sursele de venit ce inlocuiesc aceasta scadere este clar populism.
  Ponta e in stare sa-si vanda si mama pentru a ramane premire.
  NU scadere TVA - nu e momentul. NU VA AJUTA PE NIMENI - PESTE 2 ANI VOM VEDEA EFECTELE NEGATIVE.
  Cel mai indicat ar fi scaderea incepand cu 2017 - iar pana atunci sa reducem cheltuielile bugetare, sa numai faceti acte de populism. Excedentul daca va exista sa-l investititi, dati drumul la investitii, numai asa vom avea o crestere economica sustenabila.
  Ponta pleaca de la Guvernare ca omori Romania.
  • -2 (4 voturi)    
   Eu zic sa reducem TVA-ul la toti, (Luni, 20 iulie 2015, 15:34)

   xrogo [utilizator] i-a raspuns lui cristi

   cu exceptia liberalilor,ale gastii lui Johann si a postacilor care se opun acestei reduceri!!!
   • 0 (4 voturi)    
    si a idiotilor (Luni, 20 iulie 2015, 16:44)

    Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

    adica celor ca tine. E prima oara cand vine cineva cu TVA nominal. Cei ce se opun stiu ca reducerea TVA va creste deficitul, nu va micsora preturile, va creste importurile si va scadea moneda nationala. Ceilalti asteapta cratite de la Ponta si cred ca daca scade tva isi vor face concediile la Monaco din alocatia de somer.
   • 0 (4 voturi)    
    Ai drepatate (Luni, 20 iulie 2015, 16:48)

    Un roman anonim [anonim] i-a raspuns lui xrogo

    Si in acelasi timp sa ne batem joc de sacrificiile romanilor cinstiti si care isi platesc taxe, care au permis revirimentul economic, sa dam pomeni electorale cu ambele maini si cand vom ajunge iar la greu sa le cerem iar tot lor sa stranga cureaua, desi ei nu vor beneficia aproape de nimic din "avantajele" acestui cod. De ce nu spuneti ma fedesenarilor si ca noul cod va conduce la majorarea impozitelor pe proprietate? O fi ea moft pentru voi dar pentru oamenii cinstiti nu e. De ce nu prpuneti si reducerea cheltuielilor inutile cu pensii exagerate pentru parlamentari, politruci pensionari si trepadusi din parlament, de ce nu propuneti eliminarea cheltuielolor publice pentru firmele partidului vostru? ca la gargara populista nu va intrece nimeni.
   • 0 (0 voturi)    
    pai normal (Marţi, 21 iulie 2015, 10:59)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

    ca atit te duce capul. Mai mult nu poti gindi, ca pentru tine important e sa fie burdihanul plin azi, ce daca miine ne trezim iar cu deficit 5-6% ca pe vremea lu' sefu-tu tariceanu in 2008? Da' nu-i nimic, reducerile ce vor urma tot din ajutoare socilae si salarii mla bugetari vor fi. Asha ca daca vreti sa mai jucati o tura situatia 2010, n-aveti decit.
 • 0 (0 voturi)    
  Unde este Waldo? (Marţi, 21 iulie 2015, 10:25)

  Florinache01 [utilizator]

  Stie cineva unde este proiectul noului Cod Fiscal in forma scrisa? Eu nu am reusit sa il gasesc si am mai intrebat si cativa experti contabili care nu m-au lamurit. In mod normal trebuia sa fie pe site-ul MF. Merci


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by