Marius a plecat acum doua saptamani in concediu si nu are de gand sa se intoarca mai devreme de 4 august la serviciu. "Ori e concediu, ori nu e", zice el si are partial dreptate. O saptamana de "relache" nu e suficienta sa te rupi de problemele de la job. Doua saptamani ar fi limita minima. Daca stai trei saptamani, iti mai ramane una pe care sa ti-o iei de Sarbatori, dar care si aceea e insuficienta. Si atunci mai bine iti iei toate cele 30 de zile la care ai dreptul. Dan e insa o exceptie. Romanii isi iau de regula doua saptamani in iulie-august si restul in perioada Sarbatorilor de iarna sau pentru evenimente personale. In Europa, cam asta e si media concediului- 30 de zile, cu mici exceptii. Austriecii dau cele mai mari concedii (zile libere plus concediu legal) din lume- pana la 43 de zile/an (pentru cei cu peste 25 de ani vechime care beneficiaza de 30 de zile de concediu plus 13 zile decretate libere de catre Stat).

HotNews.roFoto: Hotnews

La polul opus se afla Canada si SUA, unde nu exista standarde nationale, asa incat fiecare isi ia concediul in functie de contractul pe care il are cu angajatorul. Sau nu si-l ia, daca ne uitam pe studiile de specialitate. In Japonia, esti fericit daca intr-in an obtii 10 zile libere de concediu. E drept, discutam aici de valori medii statistice. In plus, statele acorda zile de concediu platite si de asemenea, zile de sarbatori legale (Paste, Craciun, Ziua Nationala samd).

In graficul de mai sus aveti o statistica a numarului de zile de concediu platite anual. E drept, nu toti au parte de acestea.

Dar, avantajul unui concediu este subliniat de multe cercetari psihologice, asa incat nu vom insista pe acest subiect.

In plus, din punct de vedere economic, concediul tau poate fi o sansa pentru altcineva. Daca te duci intr-o pensiune la munte, decizia ta de a pleca in concediu poate fi sansa unui localnic de a-si gasi un loc de munca pe perioada determinata (pentru ca angajatorul lui sa faca fata volumului de activitate in crestere. Comertul local poate creste, daca te decizi sa iti petreci serile in restaurantele din zona, etc. In plus, angajatorul tau poate subcontracta altuia lucrari pe care ti le-ar fi dat tie daca nu ti-ai fi luat zilele libere la care oricum aveai dreptul.

Mai tineti cont de un lucru: in lume se munceste din ce in ce mai putin in ultimii 15 ani. Daca la inceputul anului 2000 se muncea in medie 1.850 de ore pe an, in 2008 numarul orelor lucrate coborase la 1.776, iar in 2013 urcase la la 1.770.

Grecii, chilienii si rusii par sa fie cele mai muncitoare popoare, potrivit celor mai recente date ale OECD.Problema nu este insa la cantitatea muncii, ci la calitatea ei. Adica degeaba muncesti mult, daca produci putin. Iar din punctul de vedere al productivitatii nu suntem deloc in categoria celor mai "muncitoare" popare.

Un roman produce in medie 5,6 euro/ora lucrata iar Grecia 20,2 euro (datele sunt valabile pe 2013). Romania nu si-a imbunatatit aceasta productivitate (exprimata in euro, asadar) din 2008 incoace. Grecul mediu avea in 2008 o productivitate medie orara de 22 de euro.