O misiune de asistenta tehnica a Fondului Monetar International (FMI) va fi prezenta la Bucuresti de miercuri, 22 iulie, la solicitarea autoritatilor, au declarat pentru Mediafax surse din piata.

Intalnirile din cadrul misiunilor tehnice au loc, de obicei, la nivel de directori sau cel mult secretari de stat in cadrul institutiilor statului, precum ministere, BNR, ANAF.

Discutiile vor viza, cel mai probabil, masurile de relaxare fiscala pe care Guvernul vrea sa le adopte prin Codul Fiscal, respectiv calculele care stau la baza cifrelor avansate privind impactul bugetar al masurilor.

Potrivit surselor citate, expertii FMI urmeaza sa se intalneasca si cu reprezentanti ai ANAF, atingand subiectul recuperarii datoriilor de la companiile de stat.

Fiscul a anuntat marti ca a instituit poprire pe conturile TVR si ale RATB si ca urmeaza astfel de actiuni in cazul tuturor marilor contribuabili care inregistreaza datorii la bugetul de stat.

Misiunea tehnica a FMI ajunge la Bucuresti intr-un moment delicat, de agitatie politica, dupa ce presedintele Klaus Iohannis a respins vineri Codul Fiscal si l-a trimis in Parlament pentru a fi reanalizat.

Reprezentantii Guvernului au catalogat decizia presedintelui drept una pur politica, afectand astfel economia si mediul de afaceri, care astepta aprobarea Codului pentru a-si putea intocmi planurile de afaceri.

FMI si Comisia Europeana au criticat in repetate randuri masurile de relaxare prevazute in Codul Fiscal, in principal reducerea cotei TVA de la 24% la 19%, din cauza impactului bugetar pe care acestea le au si care ar conduce Romania la intregistrarea unui deficit de peste 3% anul viitor.

Acordul de tip preventiv incheiat cu FMI, CE si Banca Mondiala se va incheia in septembrie, cel mai probabil fara o evaluare finala din partea partenerilor internationali.