E oficial! Stampila dispare, iar firmele cu datorii pot incheia o polita de asigurare a debitelor care poate suspenda executarea silita. Vezi in text toate modificarile fiscale publicate in Monitorul Oficial.

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 22 iulie 2015, 8:13 Economie | Finanţe & Bănci


stampila va disparea in sfarsit
Foto: sxc.hu
In Monitorul oficial din data de 20 iulie 2015 s-a publicat o ordonanta ce modifica unele proceduri fiscale privind suspendarea executarii silite, abrogand de asemenea obligatia de a aplica stampila pe documentele depuse la autoritati. Desigur, ordonanta dispune numai asupra documentelor depuse la autoritati, astfel ca in viata de zi cu zi, posesorii de stampile le pot folosi sau pot renunta la utilizarea acestora, in functie de deciziile proprii. Tot din perspectiva lucrurilor bine de stiut, amintim si faptul ca ordonanta scuteste la timbrarea certificatelor de atestare fiscala sau altor cereri depuse la autoritatea fiscala, pentru care ar fi fost necesara plata unei taxe de timbru. Nu valoarea timbrului a fost impovaratoare, cat mai ales deplasarea in alte locatii pentru a le achizitiona.

Dintre modificarile de substanta, amintim modificarea Codului de procedura fiscala cu retratarea unor situatii de obligatii la buget, respectiv introducerea instrumentului de polita de asigurare ca element de suspendare a executarii silite.

Una dintre situatiile destul de des intalnite in practica surprinde cazul unui operator economic ce a participat la licitatii publice, efectueaza livrari de bunuri sau prestari de servicii catre entitati publice, cum ar fi spitale sau primarii, colecteaza TVA si impozitele aferente vanzarilor, fara ca beneficiarii acestor livrari de bunuri sau servicii sa le achite la scadenta.

In acest caz, firma, din lipsa de lichiditati ramane datoare catre bugetul statului si in acelasi timp, are de incasat sume de la beneficiari entitati publice. Conform actualelor proceduri fiscale, operatorul economic era considerat ca avand datorii la bugetul de stat si nu mai putea sa participe la alte licitatii publice, urmand a fi executat silit pentru debitele restante. Aceasta stare de lucruri nu era normala, iar  autoritatile fiscale au modificat aceasta reglementare.

Astfel, acest contribuabil nu va mai fi considerat cu obligatii fiscale restante, mentionandu-se acest fapt in certificatul de atestare fiscala. Mai mult, sumele certe, lichide si exigibile datorate de aceste entitati publice devin urmaribile de catre ANAF.

 • Ce inseamna obligatii fiscale restante?
a) obligatii fiscale pentru care s-a implinit scadenta sau termenul de plata;
b) diferentele de obligatii fiscale principale si accesorii stabilite prin decizie de impunere chiar daca pentru acestea nu s-a implinit termenul de plata.

 • Ce obligatii fiscale NU sunt considerate restante?
a) obligatiile fiscale pentru care s-au acordat si sunt in derulare inlesniri la plata, potrivit legii, daca pentru acestea nu s-a implinit termenul de plata prevazut in actul de acordare a inlesnirii
b) obligatiile fiscale stabilite in acte administrative fiscale a caror executare este suspendata in conditiile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare;
c) obligatiile fiscale cu termene de plata viitoare stabilite in planul de reorganizare judiciara aprobat in conditiile legii.

Nu se considera ca un contribuabil inregistreaza obligatii fiscale restante in situatia in care suma obligatiilor fiscale inscrise in certificatul de atestare fiscala emis de organul fiscal, este mai mica sau egala cu suma de rambursat/restituit. In certificatul de atestare fiscala se face mentiune in acest sens.

In cazul in care debitorul are de incasat sume certe, lichide si exigibile de la autoritati sau institutii publice, executarea silita se continua prin poprirea acestor sume ori de cate ori, ulterior comunicarii somatiei, se depune la organul fiscal un document eliberat de autoritatea sau institutia publica respectiva prin care se certifica ca sumele sunt certe, lichide si exigibile.
 • Noutatea: O polita de asigurare a debitelor aduce suspendarea executarii silite
Din punctul de vedere al suspendarii executarii silite, cand un contribuabil de afla in aceasta procedura, apare ca noutate posibilitatea acestuia sa solicite suspendarea executarii silite, cand prezinta organului fiscal o polita de asigurare a debitelor.

In cazul contestatiilor formulate impotriva actelor administrative fiscale prin care se stabilesc creante fiscale, inclusiv pe timpul solutionarii actiunii in contencios administrativ, executarea silita se suspenda sau nu incepe pentru obligatiile fiscale contestate daca debitorul depune la organul fiscal competent o scrisoare de garantie/polita de asigurare de garantie la nivelul obligatiilor fiscale contestate si neachitate la data depunerii garantiei.
 • Care e valabilitatea scrisorii de garantie?
Valabilitatea scrisorii de garantie/politei de asigurare de garantie trebuie sa fie de minimum 6 luni de la data emiterii.

In situatia in care pe perioada de valabilitate a scrisorii de garantie/politei de asigurare de garantie contestatia ori actiunea in contencios administrativ este respinsa, in totalitate sau in parte, organul fiscal executa garantia in ultima zi de valabilitate a acesteia daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) contribuabilul nu plateste obligatiile fiscale pentru care s-a respins contestatia sau actiunea in contencios administrativ;
b) contribuabilul nu depune o noua scrisoare de garantie/polita de asigurare de
garantie;
c) instanta judecatoreasca nu a dispus, prin hotarare executorie, suspendarea executarii actului administrativ fiscal potrivit Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

 • Care sunt situatiile in care scrisoarea de garantie/polita de asigurare de garantie ramane fara obiect?
a) contestatia a fost admisa, in totalitate, de organul de solutionare a contestatiei;
b) actul administrativ fiscal contestat a fost desfiintat, in totalitate, de catre organul de solutionare a contestatiei;
c) actiunea in contencios administrativ a fost admisa in totalitate;
d) instanta judecatoreasca admite, prin hotarare executorie, cererea contribuabilului/platitorului de suspendare a executarii actului administrativ fiscal potrivit Legii nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare;
e) daca pe perioada solutionarii contestatiei, in procedura administrativa sau in procedura de contencios administrativ, contribuabilul achita in totalitate obligatiile fiscale contestate.

In situatia in care contribuabilul achita partial obligatiile fiscale contestate acesta poate redimensiona garantia in mod corespunzator. Pe toata perioada suspendarii executarii silite, creantele fiscale ce fac obiectul suspendarii nu se sting, cu exceptia situatiei in care debitorul opteaza pentru stingerea acestora. (Material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta).
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

32087 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Cred ca stampila nu va dispare (Miercuri, 22 iulie 2015, 10:27)

  me [anonim]

  O sa fie ceruta pe ordinele de deplasare si foile de parcurs.
  Organul opresiv de control, va gasi destule documente ce vor trebui stampilate pentru a fi luate in considerare.
 • 0 (0 voturi)    
  Stampila de vot ramane?? Sau voteaza PSD ptr (Miercuri, 22 iulie 2015, 10:46)

  Mamamia [anonim]

  toti romanii vii si decedati :)))!

  Dupa 25 de ani am reusita sa mai scapam de un simbol comunist! E un lucru minunat dar au mai ramas inca zeci simboluri si deprinderi comuniste !!
  • 0 (0 voturi)    
   corect (Joi, 23 iulie 2015, 14:56)

   alex [anonim] i-a raspuns lui Mamamia

   Asa-i...cam tarziu,dar e bun si acum,decat niciodata...mai ramane psd-ul sa se care(tot simbol comunist),si putem dormi linistiti :)
 • 0 (0 voturi)    
  penalitati (Miercuri, 22 iulie 2015, 11:43)

  Adrian Barcan [anonim]

  Daca aceste obligatii fiscale nu mai sint considerate restante, cred ca nu se calculeaza penalitati de intirziere ?
 • 0 (0 voturi)    
  /// (Miercuri, 22 iulie 2015, 15:37)

  me_me [anonim]

  Rog cititi mai bine OG adoptata referitor la obligativitatea stampilei si a semnaturii pe documentele sau orice alte incrisuri emise intre entitati. Mai precis Art.5 alin.2. Eventual daca am dreptate ar fi indicat sa modificati articolul pentru a nu induce in eroare viitori cititori. Multumesc
 • 0 (0 voturi)    
  stampila (Joi, 23 iulie 2015, 1:20)

  DorweenMichael [anonim]

  ... creand conditii de fraudare , ne asiguram obiectul munciii ... asa gandesc cei care ne cer sa respectam niste legi pe care ei le ignora ...!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by