Adoptarea pachetului fiscal va obliga, probabil, Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa faca un salt de 180 de grade si sa creasca dobanda de politica monetara pentru a corecta excesele care se intampla in economie, a explicat, miercuri, economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea, la o conferinta de specialitate, precizand ca vorbeste in nume propriu, potrivit Agerpres.

Valentin Lazea Foto: Rompres

"Acest pachet fiscal, probabil, va obliga BNR sa faca un salt actual de 180 de grade si sa devina o banca aciclica. Daca, pana acum, au tot fost scaderi de dobanzi si asa mai departe este foarte posibil, pentru a corecta acele excese care se vor intampla in economie, sa creasca dobanda de politica monetara.

"Si va dau numai un exemplu, ca sa inteleaga toata lumea: pe acest trend de consum care vedem ca se intampla, nu trebuie foarte mult ca preturile imobiliare sa inceapa sa creasca, nu cu 20%, cu 8% sau cu 10% pe an. Ce credeti ca vor face oamenii care au acum dobanzile de 2% in banca, care de abia le acopera inflatia? Vom asista iarasi la un "bubble", la o goana spre imobiliare si acesta este numai un exemplu, o clasa de active. Deci, va fi nevoita Banca Nationala sa reactioneze pentru ca se creeaza bule de aceasta natura", a spus Lazea.

Economistul-sef al BNR a spus ca scaderea TVA si a accizelor reprezinta o masura puternic prociclica pentru o economie care deja creste peste potential. Potrivit lui Lazea, cresterea potentiala a Romaniei este de 3%, iar "daca avem o crestere de 4% sau 5% ne situam peste cresterea potentiala si ne aflam in situatia unui sofer care merge cu masina la vale si apasa pe pedala de acceleratie".

Acesta a afirmat ca un deficit de 3%, care ar putea fi generat de noul Cod Fiscal, este unul normal pentru o vreme de criza, dar in vremuri normale o tara ar trebui sa aiba deficit de 1% sau aproape de zero pentru ca "atunci cand vine o criza sa se poata duce pana la 3%".