14.000 de clienti Volksbank indatorati in franci elvetieni au acceptat oferta BT de conversie a imprumuturilor in euro sau lei. 95% dintre ei au preferat moneda nationala

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 23 iulie 2015, 13:50 Economie | Finanţe & Bănci


Francul elvetian a trecut vineri de 4.2 lri
Foto: sxc.hu
Cu aproximativ o saptamana inainte de finalul campaniei Bancii Transilvania adresate debitorilor in franci elvetieni preluati odata cu portofoliul Volksbank, 99% dintre clienti s-au programat in vederea acceptarii ofertei bancii. Din cei 18.000 de clienti programati, 14.000 au semnat deja documentele sau sunt programati sa le semneze in zilele urmatoare, au declarat joi reprezentantii BT. Oferta celor de la Banca Transilvania consta in returnarea sumelor deja platite de clientii cu credite in CHF, in contul comisionului de risc, prin diminuarea creditului in sold si o reducere de 22,5% pentru cei care accepta conversia creditelor din CHF, aplicabila la soldul creditului curent rezultat ca urmare a diminuarii cu comisionul de risc/administrare platit efectiv si nerecuperat de clienti pana la data conversiei.  Moneda preferata pentru conversie este leul, peste 95% dintre clientii care au acceptat oferta alegand aceasta varianta, mai spun bancherii transilvaneni.

Oferta este valabila pana in 31 iulie a.c., iar durata ei nu va fi prelungita dupa respectiva data.

Cateva date despre creditele in CHF:
 • Creditarea in chf a sectorului privat reprezinta 1,4% din PIB
 • 75% dintre debitorii in chf au venituri lunare sub 2500 de lei pe luna
 •  Ponderea acestor credite se ridica la circa 10 la suta din volumul total al creditelor acordate populatiei, iar numarul persoanelor fizice care au contractat credite in franci elvetieni reprezinta 2,1 la suta din numarul total al debitorilor din aceasta categorie, respectiv 75 412 persoane. Spre comparatie, in Polonia, numarul debitorilor in franci elvetieni este de peste 500 000 de persoane.
 • Daca s-ar face conversia in lei a creditelor in franci elvetieni la cursul istoric, ar insemna pierderi de 9,8 miliarde lei pentru bancile care au in portofoliu astfel de finantari, care inseamna 0,8% din PIB. Daca se transforma la curs istoric plus 10%, inseamna 5,1 miliarde lei, adica 0,7% din PIB
 •  Potrivit datelor bancii centrale, conversia la cursul istoric plus 20%, cat au solicitat imprumutatii in franci elvetieni, ar genera pierderi de 4,5 miliarde lei (0,6% din PIB). Daca s-ar adauga o valoare de 30% peste cursul istoric, pierderile s-ar cifra la 3,9 miliarde lei (0,5% din PIB).
 • La cursul mediu calculat lunar de la momentul acordarii creditului pana in prezent (asa cum a propus in Parlament deputatul Ana Birchall- n.red), bancile ar trebui sa suporte pierderi de 3,2 miliarde lei (0,4% din PIB).
 • Numarul debitorilor cu credite in franci elvetieni este in scadere cu 31,8 la suta in noiembrie 2014 fata de decembrie 2008, respectiv cu circa 35 200 persoane. Reducerea se datoreaza rambursarii creditelor, conversiei acestora in alta moneda, scoaterii in afara bilantului, precum si externalizarii acestora
 • Creditarea in franci elvetieni a populatiei a avut destinatii diferite. Circa 35 la suta dintre creditele in franci elvetieni au fost acordate pentru achizitionarea de locuinte, iar 58 la suta dintre acestea intra in categoria creditelor de consum garantate cu ipoteca. Creditarea imobiliara a populatiei se realizeaza preponderent in euro, creditele in franci elvetieni cumuland doar 7,7 la suta din total, comparativ cu ponderea de 37 la suta inregistrata in Polonia.
 • Creditarea in franci elvetieni nu prezinta valori omogene. Creditele cu valori ridicate (peste 47 000 franci elvetieni) sunt concentrate: un sfert dintre debitori cumuleaza doua treimi din volumul creditelor. La cealalta extrema, alt sfert dintre debitori au credite de valori reduse (sub 4 000 franci elvetieni) si detin numai 1 la suta din volumul creditelor.
 • Distributia debitorilor cu credite in franci elvetieni dupa nivelul veniturilor semnaleaza existenta unor grupuri sociale vulnerabile in randul debitorilor. Circa jumatate din numarul debitorilor cu credite in franci elvetieni au venituri lunare nete mai mici de 1 500 lei, iar ponderea creste pana la 75 la suta in cazul debitorilor care au venituri lunare nete mai mici de 2 500 lei.
 • Gradul mediu de indatorare pentru debitorii cu credite in franci elvetieni este in prezent de 92 la suta, in crestere fata de decembrie 2008 (64 la suta). Discrepantele in structura sunt mari, debitorii cu venituri nete lunare sub 2 500 lei fiind in prezent supraindatorati ca urmare atat a deteriorarii veniturilor in timpul crizei, precum si a aprecierii francului elvetian. Impactul aprecierii francului elvetian este cel mai resimtit de catre debitorii cu venituri sub media salariului pe economie. Debitorii cu un venit salarial net lunar sub 500 lei inregistreaza o crestere a serviciului datoriei cu 32,2 la suta din respectivul venit, in timp ce debitorii cu venit peste 3000 lei cunosc o majorare a serviciului datoriei mai mica de 7 la suta din salariul net lunar.
"Mi se pare periculos sa se vina cu o lege care sa intervina in 70.000 de contracte de credit. Solutia trebuie sa ii vizeze pe toti debitorii in valuta pentru ca vor veni si ei sa fie sprijiniti", spunea Isarescu.

Partea proasta e ca solutia propusa de Guvernatorul Bancii Centrale opereaza doar in teorie. In practica, nicio banca nu are buna-credinta de a veni in mod real in sprijinul cllientului indatorat.
Marturie sunt eforturile AURSF de a sta de vorba cu reprezentantii bancilor care au imprumutat in franci elvetieni. "Ne-au primit, ne-au declarat ca vor sa vina in ajutorul clientilor, dupa care ba ne-au amanat, ba ne transmiteau ca inca lucreaza la solutii, ba ca -in ideea ca vor gasi solutii- le vor prezenta direct clientilor, nu noua", a spus joi Alin Iacob, seful AURSF si proprietarul platformei Conso.ro.

"Nu ne-a fost deloc usor nici macar sa le convingem sa accepte sa se intalneasca cu noi, in ciuda faptului ca am prezentat procurile autentice primite din partea consumatorilor. Desi demersul de negociere a debutat pe 17 martie, cand am trimis invitatiile la discutii (pentru datele de 2, 3, 6 si 7 aprilie), unele banci au acceptat sa se intalneasca cu noi, doar in urma transmiterii mai multor adrese, emailuri si telefoane si inclusiv a unei reclamatii, abia in a doua jumatate a lunii mai (Piraeus Bank, OTP Bank si Bancpost).

Alte banci (Banca Romaneasca, Credit Europe Bank), desi s-au intalnit cu noi cu o intarziere mai mica - la 5 saptamani de la lansarea invitatiei, adica finalul lui aprilie - nu au dat ulterior niciun semn ca au inteles sa vina in intampinarea problemelor cu care se confrunta debitorii cu credite in CHF, cu toate ca noi le-am trimis e-mail-uri si le-am contactat telefonic, atragandu-le atentia ca timpul trece si situatia celor cu credite in CHF devine tot mai grea.

Este de subliniat faptul ca niciuna dintre bancile in discutie nu a fost de acord ca intalnirile sa aiba loc la sediul ANPC si nici ca la intalnirile de la sediul acestora sa fie invitat si un reprezentant al acestei institutii.

Desi ne-a adus deservicii majore de imagine in fata celor care ne-au mandatat, am acceptat solicitarea bancilor de a mentine discretia, pe tot parcursul negocierilor, asupra datelor si orelor de intalnire, a punctelor de vedere exprimate, a solutiilor propuse de ambele parti. Am considerat ca, in felul acesta, vom crea premisele identificarii in comun a unor variante care sa permita indeplinirea mandatului primit din partea consumatorilor - de reducere semnificativa a ratei lunare a creditului si ca bancile vor avea maturitatea sa aprecieze mana intinsa de consumatori si dorinta lor de a gasi o rezolvare ne-litigioasa a problemei. Din pacate, se pare ca, in majoritatea cazurilor, bancile ne-au inselat asteptarile", se arata intr-un raport al AURSF.

Bancile care au acordat credite in franci sunt:

Bancpost. Detine, o treime din totalul creditelor in franci. Bancpost nu ia in calcul nicio o solutie de tip discount aplicata intregului portofoliu care sa usureze povara clientilor afectati de aprecierea acestei monede, asa cum s-a intamplat in cazul Volksbank, ci sustine in continuare varianta unor solutii individualizate, care sa cuprinda conversia, restructurarea sau prelungirea perioadei de creditare. Bancpost a schimbat de la inceputul crizei nu mai putin de 5 directori generali in incercarea de redresare a institutiei. .Bancpost a redus dobânda cu 0,80 puncte procentuale pentru toţi clienţii săi persoane fizice cu credite în franci elveţieni cu dobândă variabilă. Această măsură s-a aplicat din data de 29 ianuarie 2015 , fiind valabila până la următorul termen de revizuire a dobânzii, conform clauzelor stipulate în contractul fiecărui client. În plus, Bancpost îşi sprijină clienţii care întâmpină dificultăţi la plata ratelor prin soluţii individuale. Bancpost va continua să ofere şi soluţii pe termen lung, bazate pe opţiunile şi nevoile fiecărui client. Aceste soluţii au început să fie oferite de bancă încă din 2009, iar în prezent includ restructurarea, conversia de monedă şi prelungirea perioadei de creditare.


Banca Romaneasca. Are 7% din totalul portofoliului de credite in chf. Banca Romaneasca a decis sa scada dobanda pentru creditele in CHF cu circa 0,8 puncte, prin aplicarea indicelui LIBOR la 3 luni valabil luni, 26 ianuarie, care se situa la -0,954%. Bancpost a aplicat din 29 ianuarie reducerea dobanzii cu 0,8 puncte procentuale pentru clientii sai. Piraeus Bank reduce dobanda la creditele in franci elvetieni cu 0,8 puncte, prin actualizarea LIBOR


Piraeus Bank. Are 20% din totalul imprumuturilor in chf acordate in Romania. A redus in data de 5 februarie dobanzile la creditele in franci elvetieni cu 0,8 puncte procentuale fata de nivelul de la sfarsitul lunii decembrie, prin actualizarea in avans a indicelui LIBOR la 3 luni, dupa ce anuntase ca ofera solutii individuale clientilor cu astfel de imprumuturi. De asemenea, banca invita clientii care au ridicat problema conversiei creditelor din franci in lei sa vina la banca sa achieseze la o restructurare/rescadentare. Banca sustine ca debitorii si-au asumat prin contract rambursarea imprumuturilor in valuta in care au fost accesate. Totodata, Piraues sustine ca nu poate face o propunere privind conversia, pentru ca diferenta de dobanda dintre lei si franci ar face costul creditului mai ridicat.

OTP Pregateste o solutie de tip Banca Transilvania, cu discount de marja si dobanda. Sa vedem cu ce va iesi in fata.

Raiffeisen Bank. Are un portofoliu relativ restrans de clienti cu expunere in CHF, respectiv 8.800 de clienti, iar toate creditele oferite sunt garantate cu proprietati imobiliare. Incepand cu anul 2009, banca ofera solutii de restructurare pentru clientii cu credite in CHF sau EUR. Din 2012, Raiffeisen Bank ofera si solutii individualizate pentru clientii cu dificultati financiare care doresc conversia creditelor din CHF sau EUR in RON. Raiffeisen Bank reduce dobanda pentru clientii sai cu credite in CHF, resetand-o anticipat, cu cinci luni inainte, conform ultimei scaderi anuntate de Banca Centrala a Elvetiei, de 0,5%. Noua dobanda a intrat in vigoare de vineri, 23 ianuarie. Operatiunea de resetare a dobanzilor trebuia facuta abia la sfarsitul lunii iunie 2015, conform termenelor contractuale. Raiffeisen ofera pentru clientii cu dificultati financiare care au credite in valuta si care doresc sa converteasca creditul in lei dobanzi fixe pe perioada restructurarii, cu reducerea semnificativa a ratei lunare (intre 20 si 40%) si cu reduceri graduale ale datoriei (5% la fiecare doi ani pe perioada de maximum sase ani ai restructurarii, cu conditia ca plata ratelor reduse sa fie la zi). Astfel, cei care intampina dificultati la rambursarea ratelor pot cere o restructurare a creditelor.

Banca Transilvania
, care a preluat recent Volksbank (care detine un sfert din creditele in franci), a anuntat la inceputul lunii aprilie ca va acorda un discount de 22,4% din sold clientilor care accepta conversia imprumutului in lei sau in euro. La aceasta se va adauga o reducere suplimentara echivalenta cu valoarea comisionului de risc achitat de clienti pana acum, astfel ca discountul ar putea ajunge in cazul anumitor clienti chiar si la 30%.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4797 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Cuvintele cheie (Joi, 23 iulie 2015, 14:15)

  rcaon.ro [utilizator]

  Sunt urmatoarele:

  "14.000 au semnat deja documentele sau sunt programati sa le semneze in zilele urmatoare"

  Daca erau de buna credinta ar fi zis efectiv cati au semnat oferta. Sunt convins ca sunt MULT mai putine decat 14 mii.
  • +5 (5 voturi)    
   12.000 au semnat deja (Joi, 23 iulie 2015, 17:04)

   Ionut [anonim] i-a raspuns lui rcaon.ro

   12.000 au semnat deja, e articol complet pe bursa . ro , site-ul ce a fost mereu de partea clientilor si impotriva bancilor.
 • +2 (2 voturi)    
  Ce legătură are cu PIB-ul??? (Joi, 23 iulie 2015, 14:34)

  Adriana [anonim]

  Ok, mulţumim pt. informaţii, sper să fie reale! Dar ce legătură au creditele unor instituţii private cu PIB-ul României??? De când şi până când pierderile băncilor sunt pierderi la PIB-ul României. Când au făcut profituri URIAŞE l-au împărţit cu românii??? NU!!! L-au exportat în ţările lor "mamă", iar acum vor să-i ajute statul român???
  D-le guvernator, NU NE MAI MANIPULAŢI!!! Încetaţi să fiţi avocatul din oficiu al băncilor!!! Prin statutul dvs. ar trebui să fiţi avocatul din oficiu al românilor, dar se pare că sunteţi avocatul ALES al băncilor!!!
  • 0 (0 voturi)    
   pai vezi cum se calculeaza PIB-ul (Joi, 23 iulie 2015, 14:42)

   eu [anonim] i-a raspuns lui Adriana

   si ai raspunsul.
 • +1 (3 voturi)    
  problema celor cu CHF (Joi, 23 iulie 2015, 14:40)

  eu [anonim]

  nu e neaparat cursul francului ci faptul ca au cumparat o proprietate care acum valoareaza de 3 ori mai putin... din pacate cand iei o proprietate cu credit cu dobanda variabila, in orice valuta, indiferent de an, te supui in primul rand riscului de: a creste dobanda (pt ca e variabila), de a creste cursul (daca nu e moneda locala) si de a se devaloriza piata.

  lucrurile astea trebuiau sa le stie in 2007-2008.

  din pacate au riscat si au pierdut... dar se intampla la fel si pt cei cu credite in EUR (au luat la curs 3.5 aparatemente de 2 camere la 120k euro). Daca se vor lua masuri pentru cei cu CHF cred ca ar fi corect sa fie luate masuri si pentru cei cu credite in EUR sau USD sau ETC
  • +1 (1 vot)    
   tin sa te contrazic, partial (Joi, 23 iulie 2015, 16:25)

   Dragos [anonim] i-a raspuns lui eu

   Este adevarat ca te expui atunci cand dobanda creditului este variabila, insa dobanda de referinta pentru CHF (partea care variaza) a scazut constant din anul 2008 si .....surpriza> OTP-ul de exemplu nu a scazut dobanda pe fondul scaderii Indicelui CHF, desi ei au acordat credite cu dobanzi variabile...Acum o fac dar dupa ce in 2010 cand Liborul era 0.22, au extras noi marje mai mari cu peste 2%. Deci au marit si dobanzile abuziv si practic s-a dublat si francul....
   Iar Banca Transilvania, a propus prin aceste noi contracte in lei ( prin preluarea Volksbank) tot dobanzi variabile, desi dobanzile lor la creditele in CHF au fost fixe.
 • +4 (4 voturi)    
  Buna credinta (Joi, 23 iulie 2015, 14:40)

  cosmin [anonim]

  @rcaon.ro Zici de BT ca nu sunt buni de credinta; de bine de rau e singura banca care a facut ceva pentru clientii care au luat CHF.
  Pai de Banca Romanesca ce sa mai zici ca astia au inceput sa creasca dobanda...... in plin scandal, niste NESIMTITI ...... o sa-i falimentam precum ne falimenteaza si ei pe noi. Oricum la ce se intampla in Grecia, degeaba se chinuie BNR sa nu sperie clientii sa-si retraga depozitele, cele 4 banci vor avea de suferit pe termen mediu si lung ......... singura lor sansa ca sa nu dea faliment este sa se vanda acum pana mai au ceva valoare. Toata lumea o sa ocoleasca bancile grecesti, probabil si clientii din Romania. Cine mai lucreaza de ex. cu Banca Romaneasca sau Alpha, Banc Post , Piraeus Bank sunt masochisti. Sa fim realisti dl. Isarescu, tu ti-ai mai pune banii la cele 4 banci .... or sa crape ......, iar cele care au dat CHF chiar merita sa crape la cum se comporta cu clientii. FALIMENTUL VA ASTEAPTA.
 • 0 (2 voturi)    
  MAFIA BANCILOR - CHF - BNR (Joi, 23 iulie 2015, 15:01)

  cosmin [anonim]

  Asta seamana cu ce reclama avea FNI cu sigla CEC-ului - dormi linistit ca noi lucram pentru tine.
  Asa si bancile, luati linistiti credite CHF sunt cele mai bune, luati ca sunt pentru toti, nu puteti lua in lei sau euro, luati in CHF, luati si luati.
  Pai ce pixul meu face ANPC ---- pai ba frate astia au mintit pe fata clientii, si-au batut joc de ei, i-au mintit si pe fata si pe la spate...... BNR-ul a inchis ochii si ii inchide si acum.
  DNA trebuie sa verifice acordarea creditelor..... cand ii auzi BNR-ul ca nu pot face nimic, ca sunt contracte intre doua parti .... asta suna clar a manareala.
  DNA trezestete-te aici e vorba de inselaciune in masa, BNR vinovat clar de avizul pentru acordarea acestor credite...... instantele au decis in cateva cazuri clauze abuzive incheiate de catre banci, de ce nu luati atitudine. Aceste clauze prevazute in contractele de credit au fost avizate de catre BNR. Cine raspunde dl. Isarescu pentru aceste abuzuri ..... cate comisioane incasate abuziv nu au fost restituite clientilor ... sunt banii clientilor dl. Isarescu inca nerestituiti. De ce trebuie sa mergem toti in instanta sa ne obtinem aceste drepturi.... Mafia BNR-ului va bubui mai devreme sau mai tarziu ....
  • +2 (2 voturi)    
   Ce treaba are DNA aici? (Vineri, 24 iulie 2015, 8:48)

   BEDE [utilizator] i-a raspuns lui cosmin

   Activitatea bancilor este reglementata de BNR si supravegheata de BNR.
   Ceea ce este 100% condamnabil este faptul ca au decis sa profite de pe urma unor oameni cam saraci si care habar nu aveau de riscul valutar.
   S-ar fi cuvenit ca BNR sa informeze publicul larg despre ce inseamna riscul valutar si ca, in conditiile in care se acorda multe credite in CHF, se va ajunge ca CHF sa devina o "marfa rara" si cursul sa creasca mult, mult, mult...
   Si inca o chestie care iarasi este condamnabila 100% este faptul ca bancile nu cu nici un chip sa suporte pierderi in urma scaderii preturilor imobilelor. Adica, daca minunatzii economisti ai bancilor nu au putut prevedea ceea ce avea sa se intample cu pretzurile, de unde sa poata prevedea aceasta un om simplu? Si, atunci, pentru ceea ce nu au putut prevedea, si bancile trebuie sa sufere, nu numai sarmanii care s-au imprumutat, adica daca banca i-a luat omului imobilul ipoteca pentru care omul a contractat creditul, sa nu-i mai ceara si altceva numai pentru ca pretul acelui imobil a scazut...
   Altfel, in general este normal ca cine isi asuma anumite obligatii sa si le si plateasca.
 • +2 (2 voturi)    
  Raiffeisen Bank (Joi, 23 iulie 2015, 15:20)

  ionel [anonim]

  cei de la Raiffeisen Bank refuza orice conversie a creditului. tot ceea ce transmit in comunicatele de presa este o minciuna. cand te duci sa vorbesti cu ei despre conversie spun ca nu se poate - si exclus sa faca o reducere a creditului cu 20-40%.
 • +2 (2 voturi)    
  4 banci grecesti incapacitate de plata (Joi, 23 iulie 2015, 15:24)

  cosmin [anonim]

  Ia cititi voi articolul acesta ca tocmai v-am scris ce probleme vor avea bancile elene din Romania..

  Patru bănci grecești, prezente și în România, plasate de Fitch în „incapacitate parțială de plată”

  http://www.capital.ro/patru-banci-grecesti-prezente-si-in-romania-plasate-de-fitch-in-incapacitate-partiala-de-plata.html din 30.06.2015.

  Oricum Grecia oricat si-ar dori Europa sa o salveze nu va putea fi salvata, s-a deschis acolo o gaura neagra de nici 10 generatii nu o vor putea acoperi....
 • +1 (1 vot)    
  BANCA ROMANEASCA (Joi, 23 iulie 2015, 16:04)

  cosmin [anonim]

  Si totusi institutiile statului de ce nu se autosesizeaza ----- cat a fost Valcu la PSD se mai zbatea sa faca ceva, la inchis pe asta s-a dus naibii si proiectul. Dragnea poate faci tu ceva....

  Ce face avocatul poporului - doarme si incaseaza banii statului ...
  Ce face Guvernul Ponta sau Poanta, la ce guvernare avem ai impesia e o Poanta......zilnica, de prost gust, parca nu se mai termina.
  De Parlament nu ai ce zice, aia sunt ocupati sa fure la nivel global.

  Ce face Presedintele ca doar a fost ales de toti romanii sa ne reprezinte...
  Au fost incalcate drepturile noastre prevazute in Constitutie - trezestete-te dl. Presedinte ca murim pe capete cu CHF-ul asta.

  Sa va ia circu pe toti ca numai furati si va bateti joc dar va promitem ca numai e mult si ascutim coasa ca pe vremea lui Closca si ne-om opinti in usa Guvernului si a BNR-ului sapai tinte frate ...... multe picioare o sa mai cosim ... pai cat va mai bateti joc de noi PORCI ORDINARI - pana cand atata tot furati iar noi cei cu buna credinta suntem dusmanii poporului..... Apai sa vedeti voi cum stim noi sa ne facem dreptate .......... hotilor.
 • +1 (1 vot)    
  Alte manipulari... (Joi, 23 iulie 2015, 16:46)

  dice [anonim]

  1. De ce se tot pune problema ca Bugetul preia datoria? Nu Bancile o preiau? Cand au scos profituri fabuloase!!! (nu e o exagerare) au impartit banii cu clientii sau cu Statul?
  2. 10% din credite sunt in CHF. Serios?
  Cum ati calculat? Ati raportat creditele in CHF la toate creditele acordate de cand dau Bancile bani, sau cum?
  Ar trebui sa ne spuneti cat la % sunt credite in CHF din creditele acordate, DE CAND SE DAU SI CREDITE IN CHF. Pentru ca asta ar avea relevanta.
  3. "Un sfert dintre creditori datoreaza 3 sferturi din valoare" Pai e rau, cred ca normal era ca 5-10%, maxim 20% sa datoreze nu 3 sferturi, ci 80-90%.
  E o manipulare similara cu cea cu salariile: "Salariul mediu este x, insa 20% dintre salariatii din Buc au 80% din valoarea totala a salariilor, daca nu mai rau 10% cu 90%.
 • 0 (0 voturi)    
  Traducere (Vineri, 24 iulie 2015, 10:18)

  Stefan85 [utilizator]

  De fapt stirea trebuie inteleasa astfel:

  Cand au vazut ca nu e rost de pomana de la guvern, au inceput sa semneze oferta pusa de banca la dispozitie.

  Orice om cu cap si normal la cap cand isi cumpara ceva se intereseaza si isi face calcule. Trecand prin toata deprecierea leului de dupa revolutie si cursul galopant leu-usd apoi leu-euro ma gandesc ca orice persoana capabila sa semneze un contract de imprumut imobiliar e in stare sa gandeasca ca peste x ani leul se va deprecia fata de acea valuta.

  Asta era de fapt si scopul de a lua in euro, usd sau chf, din calculele de la momentul respectiv, dobanda + devalorizarea < dobanda la un credit in lei. Insa devalorizarea este un risc, ca la bursa, de data asta s-a devalorizat puternic leul si euro fata de CHF si majoritatea s-au vazut cu calculele incurcate.

  Again, nu e datoria bancii sa te tina in puff si sa iti explice toate mecanismele economice, riscurile la care te expui si asa mai departe, astea fiecare trebuie sa se intereseze, sa intrebe si sa cantareasca. Banca iti ofera un produs, iti convine il iei, nu iti convine nu il iei, insa TU esti singurul in masura sa puna in balanta daca este sau nu potrivit pt TINE.
 • 0 (0 voturi)    
  DISCRIMINARE (Vineri, 24 iulie 2015, 13:10)

  jidanul [utilizator]

  Expresile folosite de bancheri "indatorati" si "rai platnici" sunt discriminatorii si imorale si suna a condamnat ori vinovat. Expresia corecta este "aflati in incapacitate de plata a ratelor" pentru ca acesti clienti nu-si mai pot platii ratele din cauza crizei provocate de bancheri si de institutile lor financiare de creditare-depozitare. Mai multa obiectivitate si respect nu ar strica din partea bancherilor. "Teoria gresita potrivit căreia trebuie să salvezi băncile este o teorie despre bancheri bucurându-se de profiturile lor în perioadele de succes pentru ca apoi să lase oamenii de rând să le suporte eşecul prin taxe şi austeritate.Băncile nu sunt "sfinte biserici" pentru a fi protejate" a spus Ragnar Grimsson, presedintele Islandei.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by