Povestea Vestului care nu vrea sa lase Romania sa se dezvolte: comparatie intre Romania si restul statelor membre UE in privinta deficitului bugetar

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Duminică, 26 iulie 2015, 22:27 Economie | Finanţe & Bănci


Relaxarea din Codul Fiscal ar putea atrage procedura de deficit excesiv
Foto: sxc.hu
Aplicarea noului Cod Fiscal, majorararea salariilor bugetarilor cu 70%, introducerea pensiilor pentru militari, personalul diplomatic si functionarilor parlamentari. Toate acestea inseamna incarcarea bugetului atat de mult incat deficitul sa urce cu mult peste 3% din PIB anul viitor. Sau altfel spus, inseamna intrarea intr-o procedura de deficit excesiv din care abia a iesit in 2013, in urma aplicarii unor masuri de austeritate extrem de dureroase. Insa, actualul Guvern nu pare deloc ingrijorat, pentru ca, asa cum zice si ministrul finantelor, "sunt multe tari care au facut deficite dincolo de 3%". Insa ce omite ministrul sa spuna e ca toate acele tari trebuie sa iasa din procedura, respectand un calendar de reducere a deficitului, exact atunci cand va reintra Romania. La cum arata calendarul, nu este exclus ca in 2017 Romania sa fie singurul stat din UE aflat in procedura de deficit excesiv. Si pentru a doua oara.

Punerea in aplicare a noului Cod Fiscal ar putea conduce la declansarea procedurii de deficit excesiv, iar situatia macroeconomica, buna in prezent, ar putea fi expusa unor riscuri si vulnerabilitati, a avertizat pe 17 iulie Cosmin Marinescu, intr-o declaratie sustinuta la Palatul Cotroceni. O saptamana mai tarziu, pe 24 iulie, a iesit guvernatorul BNR cu un avertisment, spunand ca "ar fi dramatic" ca Romania sa treaca in 2016 printr-o situatie similara cu crizele provocate de modificarile radicale din 2005 (cand cota unica a fost stabilita la 16% in loc de optimul de 19%) si 2008(cresterile majore de pensii si salarii).

Doar pentru Guvern nu pare a fi o problema. "Daca ar fi sa aleg intre interesul european si cel national, il aleg pe cel national fara sa respir. Sunt multe tari care au facut deficite dincolo de 3% din PIB. Si nimeni nu le reproseaza. Or, toti suntem egali din punctul de vedere al respectarii regulilor. Romania este intr-o situatie macroeconomica astazi care ii permite sa devieze temporar depasind cu putin deficitul convenit", a declarat Eugen Teodorovici, ministrul finantelor, intr-un interviu acordat Ziarului Financiar.

Teodorovici sustine, astfel, ca "nimeni nu le reproseaza" acelor tari cu deficit de peste 3% din PIB. In realitate, li se reproseaza, ca altfel nu s-ar afla in procedura de deficit excesiv si nu ar fi obligate sa ia masuri, unele nu tocmai populare, pentru reducerea deficitului.

Acele tari aflate in procedura de deficit excesiv sunt Croatia, Cipru, Portugalia, Slovenia, Franta, Irlanda, Grecia, Spania si Marea Britanie. Pentru majoritatea, procedura a fost declansata in 2009, atunci cand intrase si Romania pentru prima oara intr-o asemenea situatie. Exceptie fac Croatia pentru care procedura a fost declansata in 2013, anul aderararii sale la UE, Cipru in 2010 si Marea Britanie in 2008. Majoritatea au ca termen de reducere a deficitului sub 3% anul acesta sau anul viitor: Croatia (iesire din procedura in 2016), Cipru (2016), Portugalia (2015), Slovenia (2015), Franta (2017), Irlanda (2015), Grecia (2016), Spania (2016) si Marea Britanie (anul fiscal 2016-2017). Au mai fost doua tari, Polonia si Malta, care au reusit sa iasa chiar in acest an.

De altfel, aproape toate statele UE s-au aflat in ultimii sase ani in aceasta procedura, existand doar doua exceptii: Estonia si Suedia. Insa, rand pe rand au iesit, in functie de masurile luate de fiecare. Chiar Romania s-a aflat in aceasta situatie in 2009, insa in urma aplicarii unor masuri de austeritate bruste si dure, a reusit sa scape de procedura mai rapid decat alte state. In 2013. Iesirea din procedura nu l-a bucurat pe actualul premier Victor Ponta. El spunea ca nu e neaparat bine ca a scapat Romania de aceasta problema. "Semnalele primite de la Comisia Europeana privind iesirea din procedura de deficit excesiv, nu stiu daca e...sigur, e de bine, cel putin ministrii de Finante si de Buget se bucura. Nu e neaparat de bine, pentru ca asta inseamna ani intregi si perioade dificile de constrangeri bugetare. Insa, e important ca sa folosim acest anunt pentru a ne imprumuta mai ieftin si pentru a incerca sa prioritizam investitiile in perioada urmatoare", a spus Ponta in iunie 2013. Practic, dupa logica premierului, ar fi buna o procedura de deficit excesiv, chiar daca acest lucru ar insemna ca Romania sa se imprumute mai scump.

De ce ar trebui sa se intoarca Romania la situatia din 2009? De ce ar trebui sa revina intr-o situatie in care obligatoriu trebuie luate masuri dure (ar putea inseamna chiar cresteri de taxe si impozite) pentru reducerea deficitului? De ce sa revina intr-o asemenea situatie exact cand sunt programate iesirile din procedura pentru celelalte state?
 • Ce se intampla daca nu sunt luate masuri de reducere a deficitului excesiv
Odata intrata in procedura de deficit excesiv, statul membru al UE trebuie sa adopte masuri, in baza unor recomandari ale Consiliului Uniunii Europene, in termen de maxim sase luni. Daca nu sunt adoptate masuri, in termen de doua luni de la adoptarea deciziei de constatare a neadoptarii vreunei actiuni urmate de efecte, Consiliul poate notifica statul membru in cauza sa ia masuri de reducere a deficitului. La cel tarziu patru luni dupa notificare, daca statul membru nu se conformeaza deciziilor Consiliului, acesta decide, in mod normal, aplicarea unor sanctiuni. Aceste sanctiuni pot costa statul sute de milioane de euro anual. Mai intai, sanctiunile inseamna constituirea la nivelul UE a unui depozit cu dobanda zero format dintr-o componenta fixa de 0,2% din PIB si o componenta variabila egala cu o zecime din diferenta dintre deficit (exprimat ca procentaj al PIB-ului din anul in cursul caruia deficitul a fost considerat excesiv) si valoarea de referinta (3%). In anii urmatori, Consiliul poate solicita constituirea unui depozit aditional egal cu o zecime din diferenta dintre deficitul exprimat ca procentaj al PIB-ului din anul anterior si valoarea de referinta de 3% din PIB. Valoarea anuala a depozitului va avea o lita de 0,5% din PIB.

Depozitul este transformat in amenda daca deficitul excesiv nu este corectat in doi ani. Daca, totusi, sunt luate masuri, Consiliul poate abroga total sau partial sanctiunile, in functie de progrese. Eventualele amenzi deja aplicate nu se mai ramburseaza. (Sursa: Jurnalul Oficial al UE Eur-lex)

Conform Pactului de Stabilitate si Crestere, deficitul bugetar al statelor UE nu trebuie sa depaseasca 3%, iar nivelul datoriei publice trebuie sa fie sub 60%. Aceste limite au fost stabilite prin tratatul de la Maastricht in 1992, insa au fost incalcate de nenumarate ori, fara sa existe sanctiuni, pana in 2008-2009 cand statele europene au intrat in criza economica. Abia dupa ce au intrat in criza, statele UE au constientizat ca este nevoie de aplicarea unor politici fiscale mai prudente si de respectarea acelor limite. Astfel, incepand cu 2008, aproape toate tarile au intrat in acea procedura de deficit excesiv. Mai mult, in noiembrie 2011, la nivelul UE a fost adoptat un pachet cu sase masuri legislative privind supravegherea si monitorizarea bugetare, intrand in vigoare in 2013 in toate statele din zona euro, cu aplicabilitate din 2014.

Situatia deficitelor bugetare si datoriei publice la sfarsitului lui 2014, in toate statele UE (date Eurostat)

 • Belgia: deficit (-3,2%); datorie 106,5%
 • Bulgaria: deficit (-2,8%); datorie 27,6%
 • Republica Ceha: deficit (-2%); datorie 42,6%
 • Danemarca: excedent 1,2%; datorie 45,2%
 • Germania: excedent 0,7%; datorie 74,7%
 • Estonia: excedent 0,6%; datorie 10,6%
 • Irlanda: deficit (-4,1%); datorie 109,7%
 • Grecia: deficit (-3,5%); datorie 177,1%
 • Spania: deficit (-5,8%); datorie 97,7%
 • Franta: deficit (-4%); datorie 95%
 • Croatia: deficit (-5,7%); datorie 85%
 • Italia: deficit (-3%); datorie 132,1%
 • Cipru: deficit (-8,8%); datorie 107,5%
 • Letonia: deficit (-1,4%); datorie 40%
 • Lituania: deficit (-0,7%); datorie 40,9%
 • Luxemburg: excedent 0,6%; datorie 23,6%
 • Ungaria: deficit (-2,6%); datorie 76,9%
 • Malta: deficit (-2,1%); datorie 68%
 • Olanda: deficit (-2,3%); datorie 68,8%
 • Austria: deficit (-2,4%); datorie 84,5%
 • Polonia: deficit (-3,2%); datorie 50,1%
 • Portugalia: deficit (-4,5%); datorie 130,2%
 • Romania: deficit (-1,5%); datorie 39,8%
 • Slovenia: deficit (-4,9%); datorie 80,9%
 • Slovacia: deficit (-2,9%); datorie 53,6%
 • Finlanda: deficit (-3,2%); datorie 59,3%
 • Suedia: deficit (-1,9%); datorie 43,9%
 • Marea Britanie: deficit (-5,7%); datorie 89,4%

Citeste si Cum va jongla Guvernul in 2016 cu cresterile de salarii bugetare, cu majorarile de pensii si cu reducerile de taxe. Cat loc mai ramane pentru investitiiCiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

49635 vizualizari

 • -29 (57 voturi)    
  Intr-adevar (Duminică, 26 iulie 2015, 22:46)

  Jay [anonim]

  "De ce ar trebui [Romania] sa revina intr-o situatie in care obligatoriu trebuie luate masuri dure (ar putea inseamna chiar cresteri de taxe si impozite) pentru reducerea deficitului?"
  Simplu, pentru ca, indiferent ce deficit ar avea Romania, intre -10/+10%, indiferent cat timp (ani>sute de ani), indiferent de performante, indiferent de orice, Romania are un singur drept, stabilit de "cine trebuie": dreptul la umilinta, la saracie, la marginalizare, la precaritate. Eventual la inexistenta!
  • +14 (18 voturi)    
   Nerealizarea che.de investitii=excedent bugetar!? (Luni, 27 iulie 2015, 7:11)

   Plagarus [utilizator] i-a raspuns lui Jay

   GepetTo(v) Ilici si urmasul Viorel, halal continuitate in regresul RO.
   " Economii " :
   1.cheltuielilor aferente programelor cu finanțare rambursabilă (-31,5%)
   2.cheltuielilor de capital (-20,3%).
   3.cheltuielile aferente programelor cu finanțare rambursabilă scad cu 169,0 milioane lei.
   Diminuari drastic de triste :
   Ministerul Transporturilor: se diminuează bugetul per sold cu suma de -985,0 milioane lei
   Ministerul Sănătății: se diminuează bugetul per sold cu 613,9 milioane lei !!!!!!!!!!!!!
  • -6 (22 voturi)    
   nu inteleg, (Luni, 27 iulie 2015, 8:48)

   finic92 [utilizator] i-a raspuns lui Jay

   de ce are parte de "minusuri" o realite cruda pe care foarte multi o simt , dar f. putini au curajul a-i spune pe nume ...
   • +17 (31 voturi)    
    Offf... (Luni, 27 iulie 2015, 10:02)

    Anonim [anonim] i-a raspuns lui finic92

    Pentru ca manifesta aceeasi schizofrenie paranoida, si aceeasi lipsa de responsabilizare prin clasica scuza si vinovatie aruncata pe oricine altcineva decat noi insisi:

    Intr-adevarat, Romania e buricul Universului, si toata lumea vrea sa o distruga.

    Nu e aici vina liderilor romani care isi bat joc de tara, administrand-o extrem de prost...

    Nuuu, e mereu vina extraterestrilor gelosi pe dezvoltarea Romaniei, care incearca nemijlocit sa ne distruga...

    Fir-ar sa fie de paranoia!
    • 0 (6 voturi)    
     sa iasa la rampa Guvernatorul (Luni, 27 iulie 2015, 14:49)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Anonim

     Uite ca m-am plictisit - sa riste domnul Guvernator si sa iasa la RAMPA.

     Stiu ca nu este numai opinia guvernatorului ci reprezinta punctul de vedere de la BNR.

     vreau ca sa fie facuti cu ou si cu otet toti neavenitii care isi dau cu parerea despre CODUL FISCAL si relaxarile sale.

     NU ESTE MOMEMTUL - O LUME inca SE PRABUSESTE!

     Daca esti dement si nesanatos la cap - du-te acasa sau la spital sa te tratezi!

     Este greseala si a cetatenilor care nu par sa faca efortul de a intelege spre ce vor sa ne indrepte NEISPRAVITII astia - si cand scriu NEISPRAVITII astia includ aici la pachet vechiul si noul USL (intra bine - merci si JOHANNIS- Presedintele ales).

     Duritatea masurilor a facut ca trecerea de la 2009 la 2011 sa fie ca la carte - NU EXISTA UN ALT CAZ care sa certifice mai bine ca in cazul unei crize majore o decizie grea dar hotarata ajuta tara sa iasa din impas in cca.1-2 ani. Asta s-a intamplat in RO si de aceea porcii din PSD/USL s-au chinuit/ se chinuie acum sa darame ceea ce s-a facut atunci.

     Am o greata imensa cand vad oameni valorosi, unii dintre ei economisti buni, care NU POT SA INTELEAGA CONTEXTUL.

     Nici o economie din lumea asta NU MAI OPEREAZA singura - fie tara cat de mare, cu atat mai mult pentru o tara relativ mica/modesta ca RO. De aceea contextul international in luarea unor decizii de politica fiscala/economica trebuie sa tina seama de ceea ce se intampla pe plan extern.

     Daca nu iti aperi pepenii singur NU ITI vine nimeni sa te apere. Vrei sa dai cu masina de toti peretii - da nenicule - dar nu spune ca FORTELE EXTERNE TE_AU OBLIGAT sa dai ca masina in toate zidurile sau in toate santurile.

     Iresponsabilii intotdeauna vor identifica persoane/ forte care cica ar conduce lucrurile - pentru ca nu vor sau nu vor sa admita ca propria lor neputinta i-a adus in starea in care sunt acum.

     Niste trogloditi - la fel cu cei care i-au votat si inca ii sustin.

     Perfect adevarat ca fiecare tara are conducatorii pe care ii merita. AFERIM!
     • +4 (4 voturi)    
      Prietene, ești foarte revoltat (Luni, 27 iulie 2015, 21:27)

      ploiesteanu [utilizator] i-a raspuns lui ..13

      te-aș sfătui însă să vezi ce afaceri (Microsoft, EADS, retrocedări păduri, terenuri, case, sate întregi) de miliarde de euro (MILIARDE!) s-au făcut în perioada asta, când noi toți strângeam cureaua iar mafia PDL-istă înflorea. Și nu numai mafia PDL-istă ci și mafia PSD-istă și PNL-istă și UDMR-isă, toți sunt băgați în troaca asta murdară. Așa că stai calm, în momente de restriște unii se îmbogățesc mai dihai decât în perioade normale.
      • -1 (1 vot)    
       vreo decizie? (Marţi, 28 iulie 2015, 9:27)

       cinic [anonim] i-a raspuns lui ploiesteanu

       prietene, iti iei surse din presa?
       1. arata-mi UNA SINGURA retrocedare cu sentinta: "s-a platit X miliane si trebuiau doar Y". Tu repeti doar cifra X [e cumva Y expertizat, stim cu cat e mai mica decat X?]
       2. ai vreo decizie in Microsoft [cu destui ministri dintre pesedeii pe care-i aperi cu dintii si unghiile pe aici]?
       3. dar in dosarul EADS? Nica, Saniuta, Rus tot mafie pedelista?
       PS. Bugetari AZI 1,8 milioane!!!!! erau 1,2 dupa masurile luate de BB. Nu zbieri?
       • 0 (0 voturi)    
        Am spus clar că toți sunt băgați (Marţi, 28 iulie 2015, 10:27)

        ploiesteanu [utilizator] i-a raspuns lui cinic

        nu numai pesedeii pe care nu-i apăr și nu i-am apărat niciodată. Vrei să spui că dacă nu s-a dat un verdict final (care poate dura ani buni) ei sunt nevinovați? Așa poți spune și despre Voiculescu că e nevinovat că tot încearcă varanul pe la curtea de apel internațională să întoarcă verdictul iar procurorii care au instrumentat cazul și judecătoarea care a dat verdictul sunt mânjiți la antene. Așa niciodată cei vinovați nu vor fi pedepsiți.
    • +2 (6 voturi)    
     Issar cel abscons ! (Luni, 27 iulie 2015, 19:55)

     Nicolaus Valahus [anonim] i-a raspuns lui Anonim

     Paranoia ???De fapt dezbaterea treb. sa fie : cine si de ce ne tine in subdezvoltare ? De ce de fiecare data cand are culoar de dezvoltare Romania primeste un"capac"?
     In sfarsit, iata...Issar - escu (bunicul Issar - negustor de vinuri de Dragasani) isi "da arama pe fata" ! Fostul secretar de partid al Institutului de Economie Mondiala a lui Ceausescu este omul finantei mondialiste hulpave. Seful din umbra, cel acoperit, al basistilor (reprezentantii strainatatii) a fost si este de fapt acest Issar-escu ! Basescu, si el, a fost doar o unealta a lui Issar, a acestor vanatori mondialisti in ape tulburi. Issar nu are nici o preocupare pentru binele Romaniei. El a fost impus aici. Nu l-a votat nimeni. Pe el il intereseaza doar binele creditorilor Romaniei, al celor care vor o Romanie subdezvoltata care sa stea tot timpul cu mana intinsa, sa cerseasca bani !! A facut vreun raport in Parlament unde s-au dus/scurs cele 20 miliarde imprumutate de el si basescu in 2010 ? Nu am auzit ....desi fiecare platim lunar cate 17 euro pentru rambursarea acelui credit INUTIL... bagat cu sila ca sa-i imbogateasca pe sefii lui Issar !
    • +3 (3 voturi)    
     Uite mai bine la subvențiile agricole (Luni, 27 iulie 2015, 21:20)

     ploiesteanu [utilizator] i-a raspuns lui Anonim

     acordate României în comparație cu nivelul subvențiilor agricole acordate Italiei, Franței, Germaniei etc și chiar că te apucă paranoia. Nu ești buricul, ești prostul Europei pentru că nu-ți ceri drepturile. E adevărat, per ansamblu la noi productivitatea e mai mică la hectar, la litri de lapte per bovină, ovină, etc. Dar nu poți trata pe toată lumea la fel. Sunt ferme la noi care au o productivitate mai mare decât cele din Franța. În insula mare a Brăilei la rapiță, de exemplu. Si aceste societăți agricole performante primesc subvenții infime datorită productivității per ansamblu țară. Ceea ce nu-i corect, consider eu.
     • +1 (1 vot)    
      Hmmm (Marţi, 28 iulie 2015, 10:15)

      Anonim [anonim] i-a raspuns lui ploiesteanu

      Pai in momentul in care tu ca tara nu esti capabila nici macar sa iti cheltui banii primiti gratis, nerambursabili, atunci ce pretentii mai vrei de negocieri?

      Dar problema aici nu e la UE, ci la Romania. Polonia cum a fost capabila sa obtina si ea subventii mari in agricultura?

      Pe polonezi nu vrea nimeni sa ii distruga? Numai pe romani?

      Problema mea e faptul ca in loc sa fim revoltati pe incompetentii lideri romani, noi urlam la straini, si aruncam vina pe ei!
      • 0 (0 voturi)    
       N-am comentarii la ceea ce ai spus (Marţi, 28 iulie 2015, 13:37)

       ploiesteanu [utilizator] i-a raspuns lui Anonim

       Sunt de acord. N-avem oamenii potriviți la negocieri.
  • +10 (16 voturi)    
   Legende urbane (Luni, 27 iulie 2015, 9:48)

   Dianora [utilizator] i-a raspuns lui Jay

   Categoria: lansate de Moscova; Scopul: Nu e clar? Ce va trebuie UE si vestul? N-ar fi mai buna Uniunea euro- asiatica? Sa vedeti atunci drepturi si prosperitate!
   • -1 (5 voturi)    
    scopul.. (Luni, 27 iulie 2015, 15:25)

    akillies [utilizator] i-a raspuns lui Dianora

    ..crearea confuziei, instalarea disperarii, crearea unui mediu propice manipularii fie direct de Moscova prin canale media, fie indirect prin intermediary (canale media autohtone, politicieni corupti, partied corupte, formatori de opinie cumparati).
    - motiv, se cauta o bresa in structurile NATO (ceea ce dpdv tactic e ok si e acceptat - atata timp cat membrii NATO stiu sa se sustina unii pe altii si mai mult, sunt constienti de apartanenta lor ca si coalitie si de parteneriatul semnat cu aceasta alianta) .
  • -4 (24 voturi)    
   Cred ca ai dreptate.. (Luni, 27 iulie 2015, 10:00)

   ionisus [utilizator] i-a raspuns lui Jay

   Fara sa comentez prevederile acestui Cod fiscal, la care chiar nu ma pricep, e usor de constatat ca, din 1990 incoace, tot ce aduce beneficii cat de mici majoritatii populatiei romanesti, nu e bun! Vorba lui Murphi: ''Tot ce e bun, ori e ilegal, ori e imoral, ori ingrasa"!
   Dar e al dracului de bine, pentru cei care ne tot dau indicatii sa distrugem industria si economia, sa le cedam lor toate resursele, inclusiv cele umane, sa plecam cu milioanele ca servitori ai ''doamnei''UE si, in ultima faza, dupa ce ne iau tot, ne iau si suveranitatea, ca daca nu mai ai nimic, nici nu mai existi, ca stat si ca natiune!
   Mai mult, a avea idei nationaliste in Romania, echivaleaza cu a fi antisemit, terorist, fascist, e o ''crima impotriva umanitatii''!
   Doar antiromanismul e permis si incurajat, prin orice mijloace, iar NOI, DORMIM!
   https://youtu.be/Y8F_kNrcfJ8
   • +1 (17 voturi)    
    ? (Luni, 27 iulie 2015, 10:23)

    Anonim [anonim] i-a raspuns lui ionisus

    Schizofrenia paranoida nu te doare? Inteleg ca nu ti-ai luat medicatia?

    Iarasi conspiratia galatica impotriva sarmanului popor roman?

    Vezi ca acea reteta de la psihiatru chiar ar trebui sa o urmezi! ;)
    • +5 (13 voturi)    
     Au intrat postacii in alerta! (Luni, 27 iulie 2015, 11:06)

     ionisus [utilizator] i-a raspuns lui Anonim

     Nu stiu daca schizofrenia paranoida doare sau nu, trebuie s-o ai, ca sa stii.
     Dar a fi schizofrenic e, totusi, preferabil, imbecilitatii congenitale cu care va procopsit Dumnezedu pe unii de pe aici.
     Macar te platesc bine?
     • -2 (8 voturi)    
      Hehe (Luni, 27 iulie 2015, 14:03)

      Anonim [anonim] i-a raspuns lui ionisus

      Poi tocmai de asta te intrebam pe tine cum e cu durerea, pentru ca manifesti din plin simptomele acesteia. Sau cum traduci tu situatia in care ai impresia ca toti vor sa te prinda si sa te distruga?

      Nu stiu daca au intrat postacii in alerta. Ma uit la tine, si observ ca se cam agita.

      Eu am mai multa demnitate si aptitudini sa imi castig existenta facand ceva productiv pentru societate! ;)

      Astia pentru care lucrez in aviatie ma platesc foarte bine, nu ma pot plange. Cat despre plata postacilor, spune-mi tu cat primesti! ;)

      Apropo, ca tot vorbeai de imbecilitate congenitala, nu e chiar "va procopsit", ci e "v-a procopsit"!

      Dar ce sa zica si imbecilul? Striga in gura mare "imbecilii", doar doar si-o acoperi propria imbecilitate! ;)

      Tu altceva in afara de "conspiratia globala" impotriva Romaniei mai stii ceva? Sau nu te lasa intunericul mintii...

      Apropo, daca cumva ti-ai lua credit ca idiotul, si ti-ar lua apoi banca proprietatea cumparata cu acel credit, tot Banca Mondiala si extraterestrii martieni ar fi de vina?
      • +3 (3 voturi)    
       amice (Marţi, 28 iulie 2015, 8:40)

       crisbal [anonim] i-a raspuns lui Anonim

       Cred ca esti idiot!...

       Ce a spus ionisus gresit? Nu am cedat noi oare resursele strainilor, nu am distrus noi economia, nu suntem noi antinationalisti?

       Aceasta este o realitate, iar daca tu n-o vezi, fie esti un postac platit, fie esti un nemernic idiot, imbogatit in afaceri oneroase cu statul.
       • -1 (1 vot)    
        Amice (Marţi, 28 iulie 2015, 10:20)

        Anonim [anonim] i-a raspuns lui crisbal

        Tu sigur esti idiot!

        A aberat, asa cum aberezi si tu, povesti nemuritoare in care aruncam vina propriilor greseli pe altii.

        Desteptule, economia romaneasca s-a distrus incepand cu 1980 (cand era violent de ineficienta) si apoi in special in anii '90, cand nici americanii, nici fmi, nici europenii nu erau in Romania. Doar romanasii nostril neaosi!

        Dar tu repeti papagaliceste niste tampenii, fara sa ai habar cum au mers treburile prin acei ani!

        Negarea propriilor greseli nu se cheama nationalism. Se cheama prostie crunta!

        Realitatea ta e din aia paralela, pe care doar un schizophrenic o poate vedea. Orice om normal vede cu totul altceva.

        Boule, poate tu esti platit sa postezi la gramada. Eu am lucrat in domeniul privat toata viata mea! N-am avut nici un contact cu statul, decat cand trebuia sa imi iau adeverinte si alte cele, si stateam la cozi interminabile!

        Dar trebuie si postacul sa urle in gura mare "postacii"!

        Eu zic sa mergi sa iti iei medicatia pt schizofrenie, ca ai mare nevoie de ea!
        Ai devenit paranoid rau de tot! Sa te uiti deseara sub pat, sa nu fie fmi sa te manance de viu!
        Uita-te si in dulap, poate poate se ascunde bau bau UE, si vine apoi sa iti suga sangele!
   • +7 (15 voturi)    
    E simplu (Luni, 27 iulie 2015, 10:48)

    Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui ionisus

    Dacă nu ai inteles ca Romania a fosrr furata din INTERIOR, nu ai priceut nimic. Nu strainii fura, ci clasa politica. Mazare, Sova, Varnav, Nastase, Becalli, Udrea etc asta au facut: jaf. Securimea si progeniturile lor au devalidat tot. ROMANIA e tara hotilor, nu Europa.
    • 0 (12 voturi)    
     Da,si din interior... (Luni, 27 iulie 2015, 11:11)

     ionisus [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

     De cei care au facut si fac jocurile marilor ''licurici'', care au primit in schimb, dreptul de a se juca de-a '' guvernantii si opozitia'', drept ce le confera posibilitatea sa fure si ei cat pot, cat mai au ce!
     • +1 (7 voturi)    
      Licurici (Luni, 27 iulie 2015, 14:06)

      Anonim [anonim] i-a raspuns lui ionisus

      Pai bai licurici, si cine naiba te opreste sa votezi pe altii din afara sistemului?
      Tot goblinii? Al dracu' si goblinii astia, se opun cu atata vehementa dezvoltarii Romaniei, in ciuda eforturilor disperate depuse de liderii romani!

      Apropo, ca tot esti postac platit cu "inalt spirit civic", ce ai facut tu pana acum pentru a imbunatati situatia din Romania? Cate activitati voluntare ai facut? Cate petitii ai scris?

      Aaaa, tu esti platit doar sa postezi pe hotnews, nu? In rest, nu mai intra in fisa postului!
      • 0 (4 voturi)    
       Cata perspicacitate! (Luni, 27 iulie 2015, 15:01)

       ionisus [utilizator] i-a raspuns lui Anonim

       Poti sa-mi faci o lista cu 10 candidati, la parlamentare, de exemplu, din afara sistemului?
       Multumesc anticipat!
       • +2 (6 voturi)    
        Intr-adevar e al naibii de greu... (Luni, 27 iulie 2015, 16:26)

        Anonim [anonim] i-a raspuns lui ionisus

        Pai au fost 1000 de candidate la Parlamentarele din 2012:

        http://www.romanialibera.ro/politica/institutii/candidati-alegeri-parlamentare-2012--lista-completa-a-candidatilor-la-senat-si-camera-deputatilor-pentru-fiecare-judet--vezi-cine-sunt-candida%C5%A2ii-la-parlamentare-din-colegiul-tau--281358


        Te pomeni ca toti au fost promovati de extraterestrii martieni care vor sa distruga neamul romanesc, nu?

        Sau in Romania nu exista si partied extraparlamentare, nici candidate independenti!

        Ia permite-mi sa te intreb ceva, daca imi dai voie:

        1. Ai fost la vot la alegerile parlamentare in 2012?

        2. Ai votat vreun candidat extra USL sau PDL?

        3. Ai incercat sa candidezi macar tu la alegerile locale din orasul tau? La primarie sau consiliul local?

        4. Ai incercat sa incurajezi alti oameni si tu sa votati pentru un om la locale, care ti-ar fi placut tie ca om si administrator?

        5. Sau stai in fata televizorului injurand pe unul sau pe altul, si gasind vinovatii in "straini"? Ca e mai usor sa arunci vina si responsabilitatea propriilor decizii pe altii?

        Apropo, tot strainii le-au impus romanilor sa voteze la locale ca primari, oameni care erau in inchisoare, condamnati pentru talharie? Cum s-au intamplat in vreo 10 localitati?

        Cum iti explici, de ex, ca primarul din Sebes a fost capabil sa aduca investitii in oras, aducand somajul undeva la 1%? Si mai sunt ei unii primary prin Constanta si Prahova, care si-au transformat localitatile in niste modele economice?

        Pana cand mai fugim de responsabilitate? Pana cand mai refuzam sa ne vedem propriile greseli si sa incercam sa le indreptam?
        Pana cand mai aruncam vina pe "straini"?

        Sau sa iti reamintesc ca daca nu erau investitiile straine in Romania, aceasta tarisoara si acum era in plopul anilor '90?

        Si ca daca nu eram in UE, am fi fost acum undeva la nivelul Macedoniei, Albaniei sau mai rau, a Ucrainei? Si ma refer aici la nivelul de trai!
   • -2 (8 voturi)    
    ionisius... (Luni, 27 iulie 2015, 15:30)

    akillies [utilizator] i-a raspuns lui ionisus

    .. ce beneficii a avut populatia acestei tari din 90 incoace?!?!

    Zi-mi si mie unul ca sa-ti bat copii...daca stiu unul!!

    Eu stiu de exemplu ce beneficii a pierdut populatia in urma "privatizarii" iliesciene..!!
    Stiu multi oameni care au pierdut locuri de munca, multe orase care aproape a u disparut de pe harta industrial a europei din 90 incoace... Dar nu ca asa au vrut unii sau altii, ci penturca asa au vrut niste securisti smecheri (nu prosti) in coalitie cu fosta nomenclatura... Si acum unii dintre ei au platit...dar totusi... ce vina are EU ca Romania pana sa adere si-a taiat mainile singura?!?!
    Sau ce vina au aliatii nostril si aprtenerii nostril actuali ca Romania pana la aderari a facut numai tampenii?!?!? cu ce sunt de vina altii ca politicienii si liderii acestei tari sunt niste ciumpalaci fara preagatire care au fost facuti din vorbe si au preferat banii in locul principiilor?!?!
    Intotdeauna va fi comeptitie intre popoare intre aliante intre culture etc. ..asta nu inseamna ca trebuie sa devii paranoic..
    • +2 (6 voturi)    
     Lucrurile nu sunt asa de simple... (Luni, 27 iulie 2015, 15:58)

     ionisus [utilizator] i-a raspuns lui akillies

     https://youtu.be/Y8F_kNrcfJ8.
     Accesand acest link, vei afla, daca inca nu stii, o mica parte din ''istoria'' contemporana a Romaniei, de rescriere a istoriei ...Romaniei!
     Mai poti gasi, inca, pe net, ''Istoria Romaniei'' adevarata istorie, un documentar BBC,care dureaza vreo 12 ore si care, cu siguranta te va face sa-ti schimbi parerea.
     Nimic nu e intamplator, absolut nimic, trebuie doar sa avem informatii si inteligenta de a le pune cap la cap!
     • -1 (5 voturi)    
      Mda (Luni, 27 iulie 2015, 16:51)

      Anonim [anonim] i-a raspuns lui ionisus

      Mare "istorie adevarata": balarii si sloganuri debitate de decomani, si verisorii lor primary!

      Mai si minti cu nerusinare ca ar fi documentar BBC. E doar manifestul unui dezaxat care habar n-are de istorie, dar, asa ca tine, a auzit si el de ineptiile dacomanilor, si deja crede ca el a dat gaura la macaroane!

      Omule, fa-ti un control psihiatric, ca ai mare nevoie. Te pierzi in negura schizofreniei paranoice!
     • -3 (3 voturi)    
      Da! (Luni, 27 iulie 2015, 21:43)

      Matrix-4 [utilizator] i-a raspuns lui ionisus

      Şi să nu uiţi să-i citezi pe Nostradamus şi pe Pavel Coruţ!
    • 0 (4 voturi)    
     Pai asta spuneam si eu! (Luni, 27 iulie 2015, 16:02)

     ionisus [utilizator] i-a raspuns lui akillies

     De asta nici nu s-a facut nimic pentru populatie, din '90 incoace.
     • -1 (5 voturi)    
      ?!!?!?!? (Luni, 27 iulie 2015, 16:47)

      Anonim [anonim] i-a raspuns lui ionisus

      Iarasi se manifesta schizophrenia amnezica la tine?

      Poi tu tocmai ca zici fix pe dos: ca fmi si conspiratia globala distruge Romania din 1990 incepand.

      Nu mai conteaza ca in anii '90 Romania era izolata pe plan international, ca nici naiba nu se uita la Romania atunci, si ca hotii autohtoni faceau legea la propriu dupa cum voiau. Nuuu, de fapt tot conspiratia globala a distrus natia romaneasca!
      Nu mai conteaza ca Romania anilor '90 a fost complet doar pe mana romanasilor nostri.
    • -3 (3 voturi)    
     Beneficii (Luni, 27 iulie 2015, 17:16)

     aaragn [utilizator] i-a raspuns lui akillies

     Ce beneficii avem dupa 90?
     Investitii straine directe. Bani.
     Au disparut locurile de munca ale oamenilor fara pregatire sau cu pregatire neadecvata pentru piata, a crescut cererea pentru alte profiluri (vezi IT).
     Nu ma intereseaza populatia necivilizata din oraselele monoindustriale, taranii, pensionarii. Ma intereseaza oamenii occidentali, europeni, cu biblioteci in casa si care pricep ceva cand deschid CNN. EI in mod sigur au avut de castigat din 90 incoace.
     • +3 (3 voturi)    
      chiar asa? (Luni, 27 iulie 2015, 18:54)

      mariokempess [utilizator] i-a raspuns lui aaragn

      Pai de ce nu ai plecat de aici,dezinteresatule?
    • +1 (3 voturi)    
     Multe beneficii (Luni, 27 iulie 2015, 18:46)

     Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui akillies

     Pai mergi prin tara ca nu incapi de masini tari, de vile, de nebunii. Si nu e vorba de una doua, e vorba de MULTE si marunte. E vorba de multi oameni care au terenuri, case, masini, vacante in grecia.
     Apoi, si faptul ca eu pot lucra in afara pe bani multi e un mare beneficiu. Pai altfel stateam la mana lui bobu si politruci tampiti ca si astia de astazi si-ti mancai sanatatea si zilele de frustrare.
     Beneficii...ehehe...sa fii tu sanatos la cat de multe sunt. Doar pentru asistatime si cersitorimea retarda nu exista. Ca deh, ele nus e baga in traista...
  • -1 (11 voturi)    
   Offf, schizofrenia asta, de-ar durea (Luni, 27 iulie 2015, 10:06)

   Anonim [anonim] i-a raspuns lui Jay

   Deci in mintea ta, tot conspiratia extraterestra universala si galatica e de vina pentru faptul ca guvernul ponta taie 1.6 MLD EUR de la Sanatate si Transporturi (ca noi putim de cate autostrazi si cai ferate de buna calitate avem), pentru a da 1.2 MLD EUR la pensii. Curat dezvoltare asa!

   http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20321759-rectificare-bugetara-transporturile-sanatatea-cultura-mae-energia-tvr-vor-avea-bugete-diminuate.htm
  • +1 (11 voturi)    
   Ce vrea dl. Issar - escu (Luni, 27 iulie 2015, 11:51)

   Nicu Olahus [anonim] i-a raspuns lui Jay

   In sfarsit, iata...Issar - escu (bunicul Issar - negustor de vinuri de Dragasani) isi "da arama pe fata" ! Fostul secretar de partid al Institutului de Economie Mondiala a lui Ceausescu este omul finantei mondialiste hulpave. Seful din umbra, cel acoperit, al basistilor (reprezentantii strainatatii) a fost si este de fapt acest Issar-escu ! Basescu, si el, a fost doar o unealta a lui Issar, a acestor vanatori mondialisti in ape tulburi. Issar nu are nici o preocupare pentru binele Romaniei. El a fost impus aici. Nu l-a votat nimeni. Pe el il intereseaza doar binele creditorilor Romaniei, al celor care vor o Romanie subdezvoltata care sa stea tot timpul cu mana intinsa, sa cerseasca bani !!
   A facut vreun raport in Parlament unde s-au dus/scurs cele 20 miliarde imprumutate de el si basescu in 2010 ? Nu am auzit ....desi fiecare platim lunar cate 17 euro pentru rambursarea acelui credit INUTIL... bagat cu sila ca sa-i imbogateasca pe sefii lui Issar !
   • +2 (8 voturi)    
    clasa 2-a? (Luni, 27 iulie 2015, 12:29)

    curios [anonim] i-a raspuns lui Nicu Olahus

    acolo se invata cititul.
    A. FMI a imprumutat cu 12 mld BNR nu guvernul RO, nu parlamentul si nu pe Nicu Olahus-postacus
    2. Acest imprumut a fost RESTITUIT de BNR [a fost si anunt oficial, dar trebuia citit]
    3. Imprumutul a fost restituit din resursele BNR nu ale guvernului, nu ale parlamentului si nu ale lui Nicu Olahus-Postacus
    4. In fiecare an -la fiecare procent de deficit bugetar se mai dauga 1,5 mld imprumut. Ponta a reusit sa mareasca datoria cu "numai" 10 mld in 3 ani. N-ai urlat pe acest subiect
    5. In 2016 Teodorovici se lauda cu min 3% deficit, deci alt imprumut de 4,5 mld.
    PS. O citi a legii BNR n-ar strica nici instructorului tau de partid
    • +3 (5 voturi)    
     CATA CREDULITATE !!! (Luni, 27 iulie 2015, 19:49)

     Nicu Valahus [anonim] i-a raspuns lui curios

     Intr-adevar este "curios" cum poate un roman(este adevarat de dreapta adica ametzit de neoconservatori) sa creada ca BNR-ul face el imprumuturi si ramburseaza tot el !! Dumnezeule, cata incultura economica ! Adica cum .....dau ei alde Issar, Vasilescu, Lazea, Croitou etc din buzunarul lor ??? Cum putetzi fi asa credul ? Dau din banii romanilor domnule !!! BNR-ul taxeaza pe operatiunile comerciale ale bancilor in Romania nu in cosmos !! Face operatiuni valutare cu leii romanilor ! Tot beneficiul astora apartine Romaniei ! BNR-ul este o entitate economica publica nu privata !! Vai de voi !
     • -1 (1 vot)    
      ai spicuit? (Marţi, 28 iulie 2015, 9:33)

      curios [anonim] i-a raspuns lui Nicu Valahus

      macar din curiozitate legea BNR?
      daca ai citit si sustii ca BNR are vreo legatura cu bugetul, inseamna ca ai un defect de comprehensiune!!!!
      BNR e impozitata cu 80% din profit.
      Daca la 31 dec. face profit dupa taxe, ARDE banii!!!!!!!!
      Daca nu intelegi nu comenta si nu injura pe cei ce stiu.
      Altfel devii ridicol!!!!
      PS. ai tu economii depuse in BNR? asta e o noutate... Cand BNR cumpara dimineata lei si rascumpara euro seara a facut afacerea cu banii tai??? Citeste, poate pricepi.
      • 0 (0 voturi)    
       Astia sunt ai lui Isarescu? (Marţi, 28 iulie 2015, 10:51)

       Aerolaur [utilizator] i-a raspuns lui curios

       ARTICOLUL 38
       Capitalul Băncii Naţionale a României

       (1) Capitalul actual al Băncii Naţionale a României se majorează la 300 miliarde lei şi aparţine în întregime statului.
      • +1 (1 vot)    
       Si aici ce spune? (Marţi, 28 iulie 2015, 10:54)

       Aerolaur [utilizator] i-a raspuns lui curios

       ARTICOLUL 4
       Cooperarea internaţională

       (1) Din împuternicirea Parlamentului, Banca Naţională a României poate participa la organizaţii internaţionale cu caracter financiar, bancar, monetar sau de plăţi şi poate să devină membru al acestora.[...] (4) Banca Naţională a României exercită drepturi şi îndeplineşte obligaţii care revin României, în calitate de membru al Fondului Monetar Internaţional, inclusiv utilizarea facilităţilor acestei instituţii de finanţare pe termen mediu şi lung, pentru nevoile balanţei de plăţi şi consolidarea rezervelor internaţionale ale ţării.
       (5) Banca Naţională a României poate negocia şi încheia acorduri, convenţii sau alte înţelegeri privind împrumuturi pe termen scurt şi alte operaţiuni financiar-bancare cu instituţii financiare internaţionale, bănci centrale, societăţi bancare şi nebancare, cu condiţia rambursării acestora în termen de 1 an.
      • +1 (1 vot)    
       Ca sa vezi ca nu sunt dezinteresati! (Marţi, 28 iulie 2015, 11:06)

       Aerolaur [utilizator] i-a raspuns lui curios

       ARTICOLUL 43
       Determinarea şi utilizarea profitului
       [...] (5) Profitul rămas după aplicarea prevederilor alin. (1) şi (4) se repartizează pe destinaţii, în următoarea ordine de prioritate:
       [...] c) pentru fondul de participare a salariaţilor la profit - un procent de până la 10%;
       d) sumele eventual rămase după repartizările efectuate conform lit. a)-c) sunt alocate pentru destinaţiile care se stabilesc de către Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României.
  • -1 (1 vot)    
   De ce,...... (Marţi, 28 iulie 2015, 8:41)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui Jay

   Jai, de cit sa stai pe net si debitezi prostii, daca stii ce trebuie sa faci (daca te dau ideile afara din casa) apucate si munceste, plateste-ti taxele si-n rest sanatate,
 • -6 (24 voturi)    
  cata vrajeala ticluita... (Duminică, 26 iulie 2015, 22:48)

  Nevermind [utilizator]

  Adevarul l-ati spus in titlul pozei, nu in articolul manipulator. Problema deficitului la noi nu este data de scaderea taxelor, asa cum se incearca a se manipula, cat de cheltuielile sociale pentru mituirea alegatorilor sau de catre cele cu dedicatie. Ca tot fac magistratii cei inamovibili si "drepti" burta mare cu pensii speciale. Si ei si altii.

  Va bazati pe incultura economica a cititorilor sau lipsa de cunostinte de macroeconomie. Bine... atat timp cat functioneaza la turma si se respecta ordinul pe unitate... :D
 • +4 (26 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 26 iulie 2015, 22:50)

  [anonim]

  • +16 (16 voturi)    
   deficit (Luni, 27 iulie 2015, 7:14)

   baron2000 [anonim] i-a raspuns lui

   Romania are doar 39%
  • +10 (10 voturi)    
   sper (Luni, 27 iulie 2015, 9:53)

   victor L [utilizator] i-a raspuns lui

   ca ti-ai dat doo pelme pentru minciuna cu datoria Romaniei de 80%.
   Sau e de vina caldura :P
 • +16 (20 voturi)    
  Ponta trebuie sa dea spagi electorale, (Duminică, 26 iulie 2015, 22:51)

  emil bobu [utilizator]

  asa tine mafia P$D la putere.

  Dupa care P$D pierde guvernul, vin altii care trebuie sa curete mizeria P$Dista aplicand taxe, apoi revine P$D la putere cu noi spagi electorale acuzandu-i pe ceilalti de taxare excesiva etc. Suntem intr-un cerc vicios.

  Nu exista solutie, fiindca nu avem cu cine.
 • +8 (14 voturi)    
  daca au primit ordin de la rasarit, (Duminică, 26 iulie 2015, 23:04)

  rov [utilizator]

  o tara subreda e usor de distrus!!
  In plus bine ca facem o moschee...a neamului!
 • +17 (23 voturi)    
  deficit (Luni, 27 iulie 2015, 0:16)

  john70 [anonim]

  Chestia e simpla: sa nu cheltuiesti mai mult decat castigi. Asa face orice om normal.
  Deci daca ceilalti idioti din UE sunt inconstienti si merg pe deficit si Romania trebuie sa faca la fel?
  OK, inteleg ca bugetarii au strans cureaua, dar sa le maresti salariile cu 70% la suta ca sa le castigi voturile e iresponsabil.
  • -4 (14 voturi)    
   usurel, cand nu stii cu ce se mananca (Luni, 27 iulie 2015, 6:34)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui john70

   Deficitul cu cap duce si la dezvoltare, doar ca trebuie sa provina din investitii, nu pomeni. Pune mana pe un manual de economie.

   Deficitul fara cap te pune in cap, insa. Si exemplul tau cu marirea salariilor este bun. Aici ai dreptate, chiar daca din intamplare.
   • +6 (6 voturi)    
    Domnu (Luni, 27 iulie 2015, 10:12)

    Anonim [anonim] i-a raspuns lui Nevermind

    Ar trebui ca investitiile sa fie facute din surplus, si nu pe datorie, nici macar acelea.

    Adica trebuie sa cheltuiesti cat castigi, cu tot cu acele investitii!

    Dar macar, in cel mai rau caz posibil, sa nu ai deficit la cheltuielile curente, si apoi sa ai un foarte mic deficit pentru a construi infrastructura rutiera, feroviara, energetica, medicala etc etc.
    Oricum acel deficit trebuie sa fie cuantificabil pe proiecte care se termina dupa 2-3 ani, si nu deficit continuu structural!

    Insa idealul e sa nu ai deficit deloc, cu tot cu investitiile!

    Asa ca in final, omul are dreptate.

    Si nu, deficitul nu duce la nici o dezvoltare mister. Investitiile duc la dezvoltare, nu deficitul! Daca tot trimiti pe altii la manuale de economie cu atata aroganta superioara, poate ar treubi sa mai rasfoiesti si tu o carte de economie sau 2.
    • +1 (5 voturi)    
     Comment sters de user (Luni, 27 iulie 2015, 12:52)

     Reticentul [anonim] i-a raspuns lui Anonim

     • -1 (5 voturi)    
      Bai reticentule (Luni, 27 iulie 2015, 14:13)

      Anonim [anonim] i-a raspuns lui Reticentul

      Si tu ai tot habar de istorie, cat are cainele meu!

      Ia reviziteaza tu putin istoria (nu aia din manualele scolare), si ai sa gasesti de unde a debitat Ceasusescu banii pentru megalomaniile lui!

      1. Imprumut de la FMI (ca doar ala a vrut el disperat sa il imprumute in anii '80 de a saracit toata tara si s-a ajuns in pragul foametei).

      2. Banii din vanzarea etnicilor germani (ca doar 4000 de marci pe cap de om, cu numar total de vreo 300.000 de oameni vanduti) nu e chiar asa putin.

      3. Banii din vanzarea etnicilor evrei, alti vreo 200.000.

      4. Fonduri deturnate din alte zone, ca doar nu degeaba sistemul sanitar, infrastructura rutiera erau toate catastrofale in anii '80.

      Si cine a pomenit de nivelul de trai communist?
      Comunismul a fost printer cele mai severe tampenii debitate de om in istoria sa.

      Din contra, daca Ceausescu cheltuia numai cat ii se intindea plapuma, atunci nu am fi ajuns la foametea din anii '80.

      Sau tu ce spui? Ca poti fi capitalist doar pe deficit si imprumuturi?
      Si daca esti echilibrat la buget, inseamna ca esti communist?

      Inseamna ca ai o deformare grava asupra realitatilor economice, si asupra sistemelor economice capitaliste si comuniste!

      Recomand intoarcerea la carti de istorie + economie!
   • -1 (5 voturi)    
    exemplu... (Luni, 27 iulie 2015, 11:59)

    VasileTache1 [anonim] i-a raspuns lui Nevermind

    ...cu cresterea salariilor cu 70% nu este bun! Ca sa citesti numai ca sa zici ca ai citit iar nu este un exemplu bun! Poate fi catalogat psihiatric! Deci MARIREA SALARIILOR LA BUGETARI se aplica gradual in trei ani viitori !A ca sant unele categorii de bugetari care vor primii imediat salarii marite cu 300% asta-i alta discutie si este mai scurta!
  • 0 (8 voturi)    
   70% ??! (Luni, 27 iulie 2015, 7:42)

   lili [anonim] i-a raspuns lui john70

   Minciuni!
   Am auzit-o aseara pe "tovarasa" Rovana Plumb la Antena 3 vorbind despre marirea salariilor cu 70%" si NU m-a convins deloc ca asa vor face.
   La intrebarea lui Adrian Ursu cum se va desfasura aceasta majorare promisa pe parcursul a 3 ani adica 2015, 2016 si 2017, "tovarasa" Rovana Plumb a spus ca in 2015 cresterea va fi de 10% la toti bugetarii, apoi NU poate spune cum va fi, ca sa vedem Bugetul pe 2016, ca sa vedem aia si aia....
   Promisiuni goale, ca doar vine anul electoral 2016 si miza e uriasa, la fel si minciunile si promisiunile electorale!
   NU-i va impiedica nimic sa nu le mareasca, la fel cum au procedat PDListii lui T Basescu cu Legea maririi cu 50%(!!!) a salariilor profesorilor, LEGE aprobata de Parlament, promulgata de Basescu si NEAPLICATA niciodata!
   La fel va fi si acum!
   Liderul sindicatelor din Sanatate declara saptamana trecuta ca el NU are incredere in aceste cifre ale Guvernului, pentru ca de 3 luni nogociaza cu ministru Banicioiu o marire a salariilor in Sanatate de 10% care le-a fost REFUZATA, Ministru Banicioiu fiind de acord numai cu 5%!
   "Aflat la Iaşi pentru a verifica investiţiile din spitale, Nicolae Bănicioiu a avut şi o întâlnire cu sindicaliştii Sanitas.
   Aceştia i-au spus ministrului Sănătăţii că nu renunţă la cererea de majorare a salariilor cu 10%.
   Singura promisiune pe care au primit-o însă reprezentanţii angajaţilor din sistemul sanitar a fost creşterea salariilor cu un procent de doar cinci la sută. Acest lucru nu a fost însă pe placul sindicaliştilor, care ameninţă că vor relua protestele.
   După îndelungi discuţii s-a convenit ca o delegaţie să meargă la minister pentru reluarea discuţiilor pe această temă. Angajaţii de sănătate susţin că pe lista de revendicări mai sunt şi alte doleanţe tot de ordin financiar."
   http://www.digi24.ro/Stiri/Regional/Digi24+Iasi/Stiri/Negocierile+dintre+Sanitas+si+ministrul+Sanatatii+au+esuat

   Ce-am vazut pana acum in campaniile electorale, dar ce vom vedea in campania din 2016 va fi de groaza!
   • +2 (6 voturi)    
    si tu ai probleme (Luni, 27 iulie 2015, 10:00)

    victor L [utilizator] i-a raspuns lui lili

    cu caldura?
    - "fel cum au procedat PDListii lui T Basescu cu Legea maririi cu 50%(!!!) a salariilor profesorilor"
    Madam, era guvernul Tariceanu in 2008, cind cu (promisiunea de ) marire a salariilor profesorilor.
    Remember:
    " lili [anonim]
    In lupta cu penalii din PSD, eu cred ca Johannis nu e omul potrivit..
    Pentru asta recunosc sincer ca numai T Basescu putea face fata !!
    Are T Basescu muuulte bube, dar la a-i pune la punct pe penalii lui Ponta nu-l batea nimeni!"
    • +1 (1 vot)    
     T Basescu si PDL au sustinut aceasta Lege!!! (Luni, 27 iulie 2015, 10:41)

     lili [anonim] i-a raspuns lui victor L

     Va dau cate articole doriti si va veti convinge!
     Uite aici pe Hotnews momentul promulgarii de catre Basescu si cum a sustinut-o desi NU a aplicat-o niciodata, oricum voturile profesorilor le luase PDLul lui care promisese ca IMEDIAT ce va ajunge la guvernare o va aplica!
     "UPDATE T Basescu: Am promulgat Legea majorarii cu 50% a salariilor profesorilor
     "Am promulgat legea majorarii cu 50% a salariilor profesorilor", a anuntat vineri seful statului.
     "Legea a fost votata in Parlament, iar Curtea Constitutionala a decis ca legea este constitutionala. Nu aveam niciun motiv sa nu o promulg".
     "Bani de investitii de la Uniunea Europeana exista, dar nu sunt folositi. Discutiile privind aducerea la 0 a investitiilor din cauza cresterii salariilor sunt o minciuna. Sumele care se dau profesorilor sunt nesemnificative, nu se puteau face kilometri de autostrazi cu ele. Dezinteresul pentru banii europeni si coruptia pentru banii din buget sunt cauzele pentru care nu se fac investitii, nu cresterea salariilor profesorilor", a afirmat T Basescu.

     UPDATE Reactia premierului Tariceanu: "Nu fac niciun comentariu inainte ca Legea sa fie publicata in Monitorul Oficial."
     Primul ministru anuntase, in urma cu cateva zile, ca Guvernul va impiedica intrarea in vigoare a legii, in cazul in care aceasta va fi promulgata.
     Cele mai importante declaratii ale lui T Basescu:

     "Intreaga clasa politica a semnat strategia pentru un invatamant performant, iar promulgarea legii era oportuna in acest context. Cu actuala salarizare este imposibil ca in sistemul educational romanesc sa intre dascali care sa pregateasca tanara generatie, sa ii invete pe copii limbi straine, IT, fizica sau matematica. Niciun absolvent bun de facultate nu vine in invatamant pe un salariu de 700 de lei".
     "Salariile sunt unul dintre motivele pentru care avem 9.000 de suplinitori in invatamant".

     http://www.hotnews.ro/stiri-esential-4933813-update-traian-basescu-promulgat-legea-majorarii-50-salariilor-profesorilor.ht
    • 0 (0 voturi)    
     inca un articol din Revista 22 !!! (Luni, 27 iulie 2015, 10:46)

     lili [anonim] i-a raspuns lui victor L

     "Câteva momente controversate din mandatele lui Traian Băsescu
     SEBASTIAN LĂZĂROIU , 20.12.2014

     "Promulgarea Legii privind majorarea salariilor profesorilor (2008)

     În plină campanie electorală pentru ale­gerile parlamentare, într-o vrie populistă specifică gloatelor, parlamentarii au votat în unanimitate creșterea cu 50% a sala­riilor profesorilor. Alte măsuri anterioare, de aceeași factură, umflaseră deja sem­nificativ deficitul bugetar, într-un an cu creștere economică remarcabilă, dar și anul în care apăruseră deja primele semne ale crizei economice globale, ce se pornise de peste ocean și amenința să lovească în valuri toate zonele lumii.

     Jocul parlamentar era simplu, deși, pentru țară, semăna cu ruleta rusească. Venea o inițiativă de majorare de la grupul de la putere și era aruncată în plen. Cine vota împotrivă era considerat dușmanul po­porului, adversarul bunăstării, numai bun de atârnat în piața publică și bătut cu pietre. Zadarnic se făceau apeluri la ra­țiune, la ponderare, degeaba veneau aver­tismente că vremurile bune încep să apu­nă. Fiind campanie electorală, era o pură bătălie pe puncte procentuale la urne.
     Reamintesc că Legea sustinuta de PDL si T basescu a fost promulgată, dar niciodată aplicată de guvernele care i-au succedat lui Tăriceanu, înscriindu-se ca o promisiune neonorată în track re­cord-ul politic al lui Traian Băsescu.
     Însuși Președintele a catalogat retrospectiv pro­mulgarea ca o eroare, făcută la presiunile PDL, care se temea să nu piardă puncte pre­țioase în campania electorală.
     A fost într-adevăr o eroare?
     Putea ea să fie evi­tată?"

     http://www.revista22.ro/articol-51613_2.html
     • 0 (0 voturi)    
      a fost o eroare?, (Marţi, 28 iulie 2015, 13:11)

      anonim [anonim] i-a raspuns lui lili

      lili, laso dracului de revista 22, lucrurile stau taman invers, tariceanu impreuna cu psd au vrut sa cistige alegerile si au distrus economic tara, Basescu a promulgat legea fiid constient ca nu poate fi aplicata, iar tariceanu si camarila de infractori au luat cartoful fierbinte in brate dind ordonanta de urgenta pentru aminarea aplicarii ei,
      apropo, basescu este antipatic pentru cerbicia luptei cu infractorii, nu pentru ca nu a pus in aplicarea legii,
    • +1 (1 vot)    
     "eroarea" lui T Basescu= IPOCRIZIA lui TB! (Luni, 27 iulie 2015, 10:58)

     lili [anonim] i-a raspuns lui victor L

     VIDEO Traian Basescu: Imi asum eroarea promulgarii legii privind majorarea cu 50% a salariilor cadrelor didactice
     "Traian Basescu
     Imi asum, alaturi de clasa politica, eroarea promulgarii legii privind majorarea cu 50% a salariilor cadrelor didactice. Este o lege care, urmare a evolutiei crizei, nu a mai putut fi aplicata. La ora la care legea a fost votata, nu se cunostea situatia economica dificila pe care avea sa o aduca criza economica", a afirmat, luni, presedintele Traian Basescu, intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Cotroceni."

     http://www.hotnews.ro/stiri-politic-5664592-video-traian-basescu-imi-asum-eroarea-promulgarii-legii-privind-majorarea-50-salariilor-cadrelor-didactice.htm

     Acelasi T Basescu:
     "Deşi premierul Călin Popescu Tăriceanu i-a trimis Preşedintelui ample analize cu privire la efectele majorărilor salariale, ba a încercat să-l convingă şi prin discuţii tęte-ŕ-tęte să nu promulge legea, şeful statului a anunţat în ultima zi a termenului legal că a dat verde Legii de majorare a salariilor profesorilor. Anunţul a venit după o întâlnire cu liderii sindicatelor din Educaţie. Băsescu a invocat trei argumete pentru promulgarea legii. Primul: legea este constituţională. Al doilea: se încadrează în strategia Lisabona privind performanţele în educaţie. Şi al treilea: legea este oportună pentru că "între toate partidele s-a semnat un pact pentru educaţie, la care s-au raliat trei federaţii sindicale mari". "Performanţa fără bani este imposibilă", a concluzionat Băsescu, referindu-se doar la salarii, nu şi la investiţii, pentru că, spune el, pentru investiţii există 5 miliarde de euro din partea UE, bani care însă n-au trezit interesul Guvernului. "Nici un absolvent de facultate nu vine în educaţie pentru 700 de lei. Acum sunt 9.000 de profesori suplinitori în sistemul de educaţie, ceea ce constituie o premisă pentru o slabă pregătire a copiilor", a mai spus şeful statului. "
     http://jurnalul.ro/stiri/politica/salariile-profesorilor-basescu-a-da
     • +2 (2 voturi)    
      tot cu propaganda? (Luni, 27 iulie 2015, 12:34)

      curios [anonim] i-a raspuns lui lili

      1. parlamentul a votot in 2008 in UNANIMITATE [majoritatea era atunci PNL+PSD]
      2. ce se intampla daca TB nu ar fi promulgat legea? Acelasi parlament ar fi modificat-o?
      3. cum stai cu ipocrizia lili? A ta personala?
    • +1 (1 vot)    
     Comment sters de user (Luni, 27 iulie 2015, 12:55)

     Reticentul [anonim] i-a raspuns lui victor L

     • 0 (0 voturi)    
      Nu mister (Luni, 27 iulie 2015, 16:54)

      Anonim [anonim] i-a raspuns lui Reticentul

      In 2008, PDL-ul se retrasese de la guvernare, iar Tariceanu ducea un guvern minoritar sustinut de PSD! ;)

      DA-ul fusese din 2004 pana in 2007! ;)
  • +3 (11 voturi)    
   Ideea (Luni, 27 iulie 2015, 10:14)

   ionisus [utilizator] i-a raspuns lui john70

   e sa produci cat mai mult, ca sa ai de unde cheltui!
   Ori in Romania, gratie ''politicii'' impuse de fmi, ue, bce si a guvernelor tradatoare de dupa '89 a fost pusa la pamant toata economia, tot ce aducea venituri la buget! In locul firmelor romanesti au fost adusi ''investitorii strategici'' care ''produc'' fier vechi din fabricile si uzinele romanesti, banci straine, lanturi de hipermarcheturi, de unde cumparam toate stifturile chinezesti si turcesti, s-au instrainat resursele naturale(pamant, petrol, gaze, paduri, etc.) si resursele umane, iar banii pe care ii produc ''investitorii'' sunt scosi din tara pe cai ilicite, prin fel de fel de manevre!
   Astea sunt problemele reale ale Romaniei, nu Codul fiscal, prin care se imparte saracia.
   Daca nu produci, nu ai, dar ''coana'' UE nu vrea ca noi sa producem, NOI, ROMANIA, NOI doar importam de la ei, ce trebuie sa mai si producem?! E un cerc vicios din care nu ne scoate niciun Cod fiscal, decat o economie puternica! Iar asta nu ni se permite, pentru ca scapam de sub control!
   • -1 (7 voturi)    
    Adica (Luni, 27 iulie 2015, 10:40)

    Anonim [anonim] i-a raspuns lui ionisus

    Acea economie sublime care producea produse care daca nu erau bune de aruncat la gunoi, erau vandute prin Pakistan si Sudan?
    Mari tari consumatoare de calitate inalta?

    La acea industrie te referi? In care valoarea energiei consummate era mai mare decat valoarea produsului finit obtinut?

    Mare destept crezi ca esti atunci cand esti paranoic, nu?
    • +2 (4 voturi)    
     Salut Petre! (Luni, 27 iulie 2015, 16:09)

     ionisus [utilizator] i-a raspuns lui Anonim

     Acum inteleg, in sfarsit...Mai ai puloverul ala, pe gat, cu care ai aparut prima data la TVR? Ai dat gata toate ''madamele'', din prima.
     Si economia Romaniei, la fel!
     • -2 (4 voturi)    
      Salut tavaras Putin! (Luni, 27 iulie 2015, 16:34)

      Anonim [anonim] i-a raspuns lui ionisus

      ionisus la datorie, indeplinind sarcinile de partid si postand cu manie proletara impotriva imperialistilor vestici, vampirilor care sug sangele proletariatului de pretutindeni.

      Acesti netrebnici care nu lasa Romania proletara sa se dezvolte multilateral, asa cum ar face-o daca ar sta langa maica noastra sfanta rossya!

      Cu deosebita plecaciune, catre maritul si inteleptul unic conducator tavaras putin,
      A voastra umila sluga,
      ionijos, hac, al naibii vodka asta, ionisus!
   • -1 (1 vot)    
    cine NU produce? (Marţi, 28 iulie 2015, 9:44)

    curios [anonim] i-a raspuns lui ionisus

    nu produce statul roman [decat gauri: CE Oltenia, CFR Marfa, RAAN scl].
    Firmele din RO produc mai multe auto decat in '89, mai mult TONAJ la nave, mai multa mobile etc [date oficiale de la Statistica].
    Exporta firmele din RO 50 mld USD anual [fata de 8 ale lui Ceasca]. Daca nu produc cum drk exporta?
    Nu se mai produce in RO nimic care nu are piata [TV color, computere proaste..].
    In loc de "stifturi" turcesti tu vrei sa OBLIGI populatia sa cumpere altceva mai scump? Cum ii obligi?
    PS. defineste o "firma romaneasca"!!!! upa locul inregistrarri? dupa proprietari? dupa angajati?
    O banca X e pe bursa si Fondul de pensii investeste. Devine banca romaneasca? Cumva nu mai e daca Fondul de pensii pleaca?
    • +1 (1 vot)    
     Gaurile (Marţi, 28 iulie 2015, 19:01)

     ionisus [utilizator] i-a raspuns lui curios

     le produce mafia politica, pentru ca asta e interesul!
     Nu poti vinde pe 2 lei o firma profitabila, asa ca, pentru a da bine la ''bobor'', mai intai numesti politic vreo cativa ''directori'' politruci, cu sarcina expresa de a face firma neprofitabila, si dupa ce ai realizat aceasta etapa, absolut necesara in schema ''privatizarilor strategice'', e usor sa faci si ultimul pas, ''privatizarea''! Si bineinteles, ''investitorul'' cere si obtine de la STATUL ROMAN, adica de la NOI, stergerea datoriilor fata de stat, ''realizate'' cu atata efort si inteligenta de ''managerii'' politruci, prin furt, disimulat prin diverse tertipuri, binecunoscute deja.
 • +8 (12 voturi)    
  Teodorovici (Luni, 27 iulie 2015, 0:27)

  andreitr [utilizator]

  Lasă-te de finanțe. La femei ești mult mai bun!
  Am scăpat de Vâlcov care fura milioane de euro iar nouă ne impunea să plătim până la centimă impozite, și am dat de dandy-ul teodorovici care nu e în stare să ducă o argumentație până la capăt...Cine se asamănă se adună.
 • +6 (18 voturi)    
  Ati facut o varza (Luni, 27 iulie 2015, 2:06)

  Titel [anonim]

  Deficitul cu "minus" inseamna excedent, cretinilor. Deci, in afara de Danemarca, Estonia, Germania si Luxemburg care au deficit cu "plus" , toate celelalte tari, dupa mintea voastra, au excedent.
  • -1 (9 voturi)    
   specialistii (Luni, 27 iulie 2015, 4:56)

   gogu [anonim] i-a raspuns lui Titel

   lasa-i ma Titele ca sunt specialistii de azi, habarnisti cu acte... vai mama lor, nici notiunile de baza nu le au in cap.
  • +10 (10 voturi)    
   Cam... (Luni, 27 iulie 2015, 9:15)

   dragos_k [utilizator] i-a raspuns lui Titel

   ...dura exprimarea, dar pe fond ai dreptate. Au lipsit de la lectia aia cu "minus cu minus da plus". Sau n-au inteles ca deficitul este de la inceput cu minus.
 • -8 (12 voturi)    
  Acum,intelegeti de ce nu ajunge ponta la puscarie (Luni, 27 iulie 2015, 5:12)

  Aritmetic [anonim]

  In 2012 , cand usl sa unit sa-l dea jos pe Basescu,ponta luase deja contact cu FMI si primise instructiuni clare.
  Basescu nu a fost un adept al imprumuturilor si incerca sa redreseze economia romaneasca prin reducerea birocratiei bugetare cum ar fi ,trecerea la 10 regiuni din 43 de judete si parlament unicameral.La o intalnire cu Dominic Straus , fostul director FMI care a fost pe nedrept acuzat de viol la New York,Dominic Straus ii sugerase lui Basescu aceste reforme,daca vrea ca Romania sa foloseasca banii imprumutati de la FMI in scopul redresarii economiei romanesti.Dominic Straus mai facuse asemenea recomandari si Greciei si altori tari , iar mafia mondiala si-a dat seama ca trebuie sa scape de el si a scapat.
  Ponta a promis FMI ca va face orce cere acest FMI daca el va ajunge sa-l rastoarne pe basescu , numai ca Basescu la acea vreme era sustinut de NATO , fapt pentru care madam Clinton da fuga aflandu-se in vizita la Istambul,da fuga pana la Bucuresti sa-l salveze pe Basescu NATO avand mare nevoie de el.De fapt,daca-mi aduc bine aminte,.madam Clinton a trimis un reprezentant la Bucuresti atunci.
  Ponta nu va fi niciodata presedintele Romaniei,pentru ca un presedinte precum Iohannis estew usor de pacalit de un sarlatan precum ponta iar cheltuielile bugetare ale Romaniei pot fi marite de premier in cazul romaniei.
  FMI-ul il va folosi pe ponta cata vreme populatia il va suporta , iar ponta va face jocul FMI de teama puscariei avand in carca crima procurorului Panait si alte dosare.
 • 0 (12 voturi)    
  Singur pe drumul lupilor (Luni, 27 iulie 2015, 8:37)

  worker [anonim]

  Daca cineva in 2015 mai crede ca investitorul german (cel care sponsorizeaza pe politicianul german) doreste ca Romania sa mearga bine economic si sa fie concurenta pentru Germania atunci inseamna ca degeaba a trait cei 25 de ani dupa revolutie. Fiecare cu camasa lui!

  Nu de deficit excesiv imi e frica ci de sifonarea lui.
 • +2 (10 voturi)    
  Off... (Luni, 27 iulie 2015, 8:39)

  Radu I [utilizator]

  „Daca ar fi sa aleg intre interesul european si cel national, il aleg pe cel national fara sa respir”. Teodorovici dixit. Boală grea, demagogia asta, dom' Teodorovici. V-ați contaminat toți? Nu vă pasă ce lăsați în urmă? După voi potopul?
  Și ce serios păreați...
 • -4 (10 voturi)    
  care deficit? bugetul nostru are excedent (Luni, 27 iulie 2015, 8:44)

  mountytoma [anonim]

  trebuie sa fii ori prost, ora rau intentionat sa nu observi ca bugetul nostru tocmai a devenit excedentar. toata lupta asta impotriva reducerilor de taxe (mai ales TVA) mi se pare doar o disperare a celor care au facut bani multi din evaziune TVA si acum s-au vazut obligati sa munceasca de-adevaratelea pentru bani!
  • +3 (7 voturi)    
   Cu noile masuri o sa avem un deficit BABAN! (Luni, 27 iulie 2015, 10:19)

   v_sile [anonim] i-a raspuns lui mountytoma

   Avem excedent pentru ca Ponta a blocat complet orice investitie publica. Fata de anul trecut, sumele din investitii au scazut cu aproape 1 milliard de euro IN DOAR PRIMELE 6 LUNI din 2015!

   Uite asa a fost obtinut excedentul! Din pix.

   Apropo, cand o sa fie gata centura nord a Bucurestiului? Ca de 3 ani e in acelasi stadiu, nu se pot termina ultimii 7 km! Centura sud? Nici macar proict nu mai este! Trecerea supraterana de la Domnesti? Ha, ha, ce gluma buna! Metroul din Drumul Taberii o sa fie gata in doi ani? Hai sa radem! O aUtostrada care sa treaca muntii in Transilvania? O sa ne apucam de ea fix in 2022. Doarme Sova cu cortul langa ea de pe acum.

   Ponta si compania isi bat joc de banul public, il folosesc in scopuri pur electirale, ii doare in basca de interesul public.

   Noul cod fiscal scade taxele mult prea repede si prea dur: estimarile consiliului fiscal duc la deficite de 4-5% anual.

   Stii ce inseamna asta? In 3-4 ani Romania poate ajunge la limita maxima de indatorare publica: 60% din PIB si intra si in procedura de infringement: penalizari si masuri dure de reducere a bugetului. Ajungem la limita maxima de indatorare doar pentru pomeni, mariri de salarii si reduceri de taxe, adica doar pentru consum.

   Adica Ponta joaca la ruleta viitorul infrastructurii in Romania, doar ca sa faca el praf guvernarea viitoare. Guvernare care trebuie sa ia masurile ce se impun, adica taieri dure de la cheltuieli si majorari de taxe prin 2018-2019. Povestea guvernelor "victime" Ciorbea si Boc se repeta, cu Vacaroiu, Tariceanu si Ponta in rolul premierilor "criminali".

   Ponta ar trebuie sa plece cat mai repede, nu e decat un zombie politic ce produce stricaciuni prea mari tarii. E nevoie de un guvern de tehnocrati/uniune nationala care sa aiba scopuri limitate: guvernarea prudenta oin 2015 si gestionarea alegerilor din 2016.
 • +5 (9 voturi)    
  administrare (Luni, 27 iulie 2015, 8:50)

  tontu [anonim]

  Un deficit de 3% nu e mare daca sti sa-l administrezi.
  Daca iei banii pentru pensii si salarii inloc sa faci investitii lucrurile se complica. Din pacate acest guvern cu acest ministru de finante nu prea au convins ca stiu si pot...
 • +4 (8 voturi)    
  Deficit mic, cu oameni bogati tare. (Luni, 27 iulie 2015, 8:54)

  dinu [anonim]

  Da.
  Nu trebuie sa bagam bani in dezvoltare.
  Sa vina domnisoara Gheorghiu sau domnisorul Sova sa ia purcoiul de la stat, ca doar sunt superavocati de succes. Sa vina domnul Videanu sau Ghita si sa faca borduri sau softuri pentru primarii, caci oameni de afaceri suntem.
  Da.
  Mai bine nu facem deficit, nu dezvoltam nimic, ca si cu 1%, cei de mai sus se descurca.
  Mai greu este cand vrei sa faci o fabrica de echipament medical. Acolo nu sunt bani, ca trebuie sa fie deficitul mic. De ce dracu nu se gaseste o Gheorghiu sau Ghita care sa se priceapa la industrie? Numai sefi de garaje gasiti mai frate? Sa -si ia spaga dar sa faca si un surub, o pioneza, ceva
 • -4 (8 voturi)    
  Vestul nu ne lasă să ne dezvoltăm (Luni, 27 iulie 2015, 10:05)

  Con_stan_tin [utilizator]

  pe baza consumului. Totuși treaba merge dacă unii produc și cu totul alții consumă. Doar n-o vrea să producem noi și să consume ei?
  • +2 (8 voturi)    
   Man (Luni, 27 iulie 2015, 10:20)

   Anonim [anonim] i-a raspuns lui Con_stan_tin

   Bai, dar voi nu judecati chiar deloc. E un intuneric complet in capul vostru de postaci!

   Deci corporatia aia care produce si in Vest (cu salarii de 2000 EUR) si in RO (cu salarii de 300-400 EUR), si care face profit mai mare producand in Romania, ea nu are absolut nici un interes sa produca in Romania, nu?

   Deci el daca vine in Romania, si produce mai ieftin in Romania decat in Vest, bineinteles ca are tot interesul ca productia sa fie complet in Vest, unde e mai scump pt el sa produca, si unde face profit mai mic.

   Aveti niste scurtcircuite pe la cap, dar rele de tot.

   Decideti-va mai: ori conspiratia iudeo-masonica globala care vrea sa distruga Romania, ori corporatiile diaboloicesti care vor sa distruga Romania.

   Unde va gasesc astia atat de schizofrenici?
   • -1 (7 voturi)    
    Aveti o gandire metafizica. Maxim cu un pas. (Luni, 27 iulie 2015, 11:21)

    dinica [utilizator] i-a raspuns lui Anonim

    Sa luam un aparat de electrochirurgie. Se vinde cu 3000 de Euro. Materiale si manopera 500 de Euro. Produs in Germania. Produs in Romania 400 de Euro.
    Adaosul de 2500 de Euro este asigurat de statul german prin politica economica europeana. Imprumuturi, planuri de dezvoltare(da bai, va dam fonduri dar ca sa faceti parcuri in paduri, sali de gimanstica la mosi, si cursuri de-nfipt zambila-n branza). Si de ce nu, franarea dezvoltarii altor tari. Cum ar fi sa se apuce Ghita sau Videanu sa faca ei aparate de electrochirurgie cu 600 de euro si sa le vanda cu 700? Dezastru... pentru Germania, in cazul nostru... Noroc ca sunt parte din sistem... Asa ca industria germana procuce in Germania, pentru ca daca neamtu-i multumit si politica-i stabila si imperiul merge inainte. De ce si-ar risca situatia pentru 100 de euro (4% din profit)?
    • +2 (4 voturi)    
     Bai, dar voi n-aveti gandire chiar deloc.. (Luni, 27 iulie 2015, 14:20)

     Anonim [anonim] i-a raspuns lui dinica

     ...ce sa mai vorbim de metafizici!

     Pai cine naiba te opreste sa investesti in ce trebuie? De asta se chinuie UE sa ne determine sa ne facem si noi drumurile cum trebuie? Sau caile ferate?

     De aia se dau fondurile pentru dezvoltare regionala?

     Desteptule, daca aparatul se vinde cu 3000 de EUR, si materialele si manopera e 500 EUR, aia inseamna ca restul e profitul companiei producatoare!

     Daca ar produce in Romania, si l-ar costa 300 EUR, inseamna ca profitul lui ar fi 2700 EUR, adica mai mare!

     Ca doar de aia au venit in Romania firmele straine.
     Sau pentru tine, Continentalul care a angajat direct 20.000 de oameni, generand si toata industria pe orizontala, a venit sa distruga capacitatea de productie romaneasca, nu? De aia a deschis 5 fabric in Romania.

     Sau Renault de aia produce 300.000 de masini pe an in Romania, la Dacia, ca sa distruga industria autohtona.

     Pai si spune tu, daca Ghita si Videanu se apuca sa produca aparate bune cu 600 EUR si sa le vanda cu 700 EUR, cine dracu' ii opreste?

     Apropo, cutiile de viteze facute de Mercedes la Sebes tot produse in Germania sunt, nu?

     Bai, dar voi chiar sunteti incapabili sa judecati singuri?
     Chiar si amaratul ala de neuron singular sufera de o acuza paranoia cronica?
     • +2 (4 voturi)    
      Gresit (Luni, 27 iulie 2015, 16:34)

      dinica [utilizator] i-a raspuns lui Anonim

      Afacerile firmei nemtesti sunt sustinute de stat. Prin imprumuturile acordate Greciei care cumpara cu 3000 un aparat ce face 700. Prin tinerea in frau a economiei din tarile emergente. Mergeti la o banca si spuneti: lucrez de treizeci de ani in industria medicala, sunt super inginer, am lucrat la cele mai mari firme, vreau sa fac o firma sa produc bisturie RF. Cine va da credit 2 milioane Euro? Aveti cumva contacte cu decidentii din firmele straine? Ati vorbit cu ei despre o fabrica in Ro? Niciodata n-or sa faca produse in Romania ca e mai ieftin. Cat priveste Dacia, au cumparat-o in momentul cand Dacia avea un model proiectat in Italia si care arata chiar mai bine decat orice Renault. S-or fi gandit ca o cumpara altcineva.... si atunci chiar era concurentul Renault-ului. Marea majoritate a investitorilor au cumparat ca sa tina in frau uzinele sau sa le distruga. Chestia cu piesele auto e de ras. As vrea sa vad un neamt sau un suedez care impleteste fire si le matiseaza la mana. Decat sa le faca in China, le fac in Romania ca e la fel de ieftin. Numai ca romanul e mai destept si nu greseste.
      • +1 (3 voturi)    
       :) (Luni, 27 iulie 2015, 17:23)

       Anonim [anonim] i-a raspuns lui dinica

       Dinica,

       Afacerile firmelor nemtesti nu sunt sustinute de stat. E o afirmatie mult prea simplista si generala. Unele afaceri sunt sustinute de stat, asa cum si in Romania, unele afaceri sunt sustinute de stat. E normal sa se intample asa.
       Am lucrat la firme mai mici si medii nemtesti, si cu siguranta nu sunt sustinute de stat, decat printr-o infrastructura buna si un cadru legislative potrivit!

       Asta e o ineptie, ca imprumuturile date de Germania Greciei au sustinut un consum la 3000 EUR al unui produs ce valora 700!
       Daca e asa, nimeni nu te pune sa cumperi un produs supra dimensionat. Poti cauta alt furnizor, sau poti sa incepi sa iti faci singur!

       Cine naiba sa va dea 2 milioane de EUR imprumut, cand tu nu ai demonstrate nimanui ca esti capabil sa duci o astfel de afacere, si ca esti capabil sa returnezi banii!

       Incepeti cu o afacere de 20.000 de EUR, dezvoltati-o in timp, si cand ajungeti la o cifra de afaceri de 1-2 milioane de EUR, veti primi acel imprumut care sa va permita sa va dublati afacerea.

       E absurd si o adevarata ineptie sa astepti sa primesti asemenea sume de bani, fara nici o garantie...ce garanteaza creditorului ca dvs nu veti manca si bea acei bani?

       Ba da, vor face produse in Romania pt ca sunt mai ieftine. Cum va explicati cele 5 fabrici ridicate de Continental in Romania? De ce le-au ridicat aici daca nu vor sa produca mai ieftin?
       Cum va explicati ca Damiler face cutii de viteze in Romania?
       Sau ca Ford face aproape 1 million de motoare EcoBoost de 1L in Romania?

       Asta cu Dacia e pur si simplu halucinant. Dacia n-avea nici un proiect (legende urbane?) de nici un success. Ultimul sau proiect, Dacia Nova, era un proiect care deja era invechit cand a aparut (proiect de anii '80, lansat in anii '90). In rest, Dacia berlina, clasica 1310, era fix la fel ca in 1970. Timp de 30 de ani ,n-a progresat absolut deloc la .... nimic!
       Faceti afirmatii complet deplasate!
      • +1 (1 vot)    
       Part 2 (Luni, 27 iulie 2015, 17:29)

       Anonim [anonim] i-a raspuns lui dinica

       Dacia produce acum 300.000 de masini pe an. In 30 de ani (de cand a plecat Renault, ca doar tot ei au fondat Dacia, si pana s-au reintors) a produs 1.000.000. Faceti dvs comparatia, sa vedeti cat de "distrusa" a fost fabrica.

       Si comparati cu ARO sau alte branduri romanesti....date la "investitori" romani!
       Sau neprivatizate, care acum nu mai exista!

       Dacia daca nu era luata de Renault...acum era istorie. Nu mai exista, si e posibil nici macar fabrica sa nu mai existe!

       "Marea majoritate a investitorilor au cumparat ca sa tina in frau uzinele sau sa le distruga." E o ineptie, o afirmatie care tine de mentalitatea de "asediu"! E fals! N-aveti nici un argument sa o sustineti, decat sloganuri si lozinci!

       Adica cum e de ras chestia cu piesele auto? Ce e de ras? Faptul ca Renault sustine sute de mii de locuri de munca in domeniu? Stiu cazuri in particular, de firme complet romanesti, care s-au dezvoltat producand piese pentru Dacia. De la plasticul de bord, la pivoti!
       Ce e asa de ras aici? O realitate pozitiva?
       E straniu sa faceti asemenea afirmatie!

       Ce legatura are neamtul si suedezul care impleteste fire cu ce discutam noi aici?

       Trebuie sa iesiti din mentalitatea de asediu, in care toata lumea vrea sa va distruga. Face rau!
     • -1 (3 voturi)    
      Despre drumuri si cai ferate (Luni, 27 iulie 2015, 16:37)

      dinica [utilizator] i-a raspuns lui Anonim

      Chestia cu infrastructura e praf in ochi.
      Faceti drumuri, ca dupa aia venim noi si facem fabrici ca ciupercile. Au facut spaniolii la drumuri de nu trece nimeni pe ele. Au facut Grecii autostrazi, dar nu a facut nimeni nici o fabrica.
      Faceti drumuri ca vin firmele noastre si-si iau banii inapoi. Noi cu actorii, voi cu caii...
      • 0 (2 voturi)    
       :) (Luni, 27 iulie 2015, 17:15)

       Anonim [anonim] i-a raspuns lui dinica

       Dinica,

       Infrastructura, drumurile, sunt doar o parte a dezvoltarii.

       Si pe greci si pe spanioli I-au ajutat drumurile sa isi creasca industria turismului.

       Insa si unii si altii, dar mai ales grecii au problem severe cu forta de munca. Ei n-au forta de munca calificata pentru industrie, ei n-au terenurile agricole ce le au romanii.

       Romania e mult mai bine plasata pentru dezvoltare, insa pe noi infrastructura ne trage masiv inapoi!

       Deci nu, nu e deloc praf in ochi. E o logica fundamentala....fara vene si artere sa duca sangele, degeaba ai tu plamani sa absoarba aerul, si degeaba ai tu inima sa pompeze!
       Cred ca e buna analogia! Infrastructura e cruciala, daca vrei sa produci ceva ce apoi vrei sa transporti pentru a vinde!
       • +1 (1 vot)    
        Grecii nu sunt lenesi si nici prosti (Luni, 27 iulie 2015, 18:01)

        andrei [anonim] i-a raspuns lui Anonim

        Am lucrat la o firma greceasca din 2007 pana in 2010.
        Forta de munca este extrem de bine pregatita, o parte dintre ingineri chiar la Politehnica din Bucuresti si o parte dintre arhitecti, si o parte dintre doctori la Iasi si Cluj, samd. Apropos, ei zic ca inginerii pregatiti la Bucuresti sunt mai tari decat aia care au facut facultatea la nemti.
        Numai ca dupa ce au facut autostrazile, n-a venit nimeni cu inevstitia. Isi luasera banii oricum nemtii. Nu-i mai interesa. Cine-ar fi stiut mai mult in Europa decat grecii in constructia de nave? Si-au mutat cumva nemtii santierele de la Bremen?
        • 0 (0 voturi)    
         :) (Marţi, 28 iulie 2015, 10:30)

         Anonim [anonim] i-a raspuns lui andrei

         Doar ca dvs ati intalnit cativa greci educati si competenti, nu inseamna ca majoritatea grecilor sunt asa.
         De altfel, oricine care trece prin Grecia poate sa confirme faptul ca siesta e siesta la greci, 1-2 ore la pranz, ca se incepe tarziu cu munca si alte cele.

         Cei cu care ati avut dvs contact, sunt aceia ambitiosi, care sunt in orice tara, altfel de ce credeti ca au fost nevoiti sa se pregateasca professional in Romania? De ce nu in Grecia?

         Nu s-a investit pentru ca n.au forta de munca calificata. E simplu.

         Si in Romania, care are traditia industrial pe care nu o au grecii, ganditi-va ca 43% din populatie are maxim 8 clase! Asta inseamna ca aceia nu au nici macar scoli profesionale, pentru meserii. Practic nu stiu sa faca mai nimic!

         Cat despre greci si nave, e o ineptie. Santierele navale cele mai mari nu au fost niciodata in Grecia. Doar ca multi isi pusesera navele sub pavilion grecesc, nu inseamna ca flota era a Greciei, asa cum nu e a Bahamasului sau a Panama, care sunt alte paradisuri pentru armatori!

         Santierele navale mari din Europa sunt in Germania, Olanda si Italia. Pana si Romania incepe sa se ridice la acest nivel. Se fac nave militare olandeze la Constanta! Stiati asta?

         Cum e admisibil ca Romania, cu toate bubele ei, sa exporte dublu fata de greci? Exportam de vreo 60 MLD EUR, fata de greci care exporta de vreo 32 MLD EUR?

         Cand economia lor official e mult mai mare ca a noastra, desi e facuta de mai putini oameni? De unde acest paradox? Cine sustinea aceasta economie de carton?
         • +1 (1 vot)    
          Siesta la greci. (Marţi, 28 iulie 2015, 14:40)

          dinica [utilizator] i-a raspuns lui Anonim

          La Roma este la fel.
          La chinezi, unde am lucrat o perioada, au doua ore libere la amiaza.
          Totul se datoreaza caldurii de la pranz.
          Este adevarat ca am fost dderanjat de faptul ca ai mei colegi greci apareau pe la 10.30 am, dar apoi am vazut ca lucrau pana pe la 7 pm si nu mi s-a mai parut deplasat. De-aia ei ies in oras la ora 23. Din cauza caldurii.
          Si chestia cu nemtii care sunt harnici e un mare bluff. Ati fost in vreo fabrica unde productia nu se face la banda? Totul este un mare balet. Sa facem cinci piruete ca sa dureze insurubatul unei piulite doua minute jumate. Cand le-am zis, au spus "da mai, dar noi nu facem greseli ca voi! Noi nu ne grabim, nu gresim". Parca era reclama de la pateul Ardealul:- Dar de ce se misca asa incet? Pai daca-s ardeleni de-ai nostri! Sanchi! aceasi calitate ca la fabrica din Cehia, poate mai slaba!
    • -1 (1 vot)    
     PS (Luni, 27 iulie 2015, 14:27)

     Anonim [anonim] i-a raspuns lui dinica

     Daca Romania e subdezvoltata, cu venituri mici, de unde naiba va avea putere de cumparare sa absoarba produsele venite scumpe din Vest?

     Ca si in Congo sunt 60 de milioane de oameni, dar piata auto e de vreo 5 ori mai mica decat in Romania.

     Si atunci?
     • +1 (1 vot)    
      Simplu (Marţi, 28 iulie 2015, 14:42)

      dinica [utilizator] i-a raspuns lui Anonim

      Ne va da Germania imprumuturi cum le-a dat grecilor. De-acolo banii. Asa se mentin preturile produselor ridicate si o falsa productivitate ridicata a muncitorului german.
    • 0 (0 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Marţi, 28 iulie 2015, 7:49)

     [anonim] i-a raspuns lui dinica

     • 0 (0 voturi)    
      Ce profesie aveti? (Marţi, 28 iulie 2015, 14:28)

      dinica [utilizator] i-a raspuns lui

      Am spus 400 euro manopera si materiale. Costuri de fabricatie. 1:6. Cam asta este raportul la aparate cu tehnologie avansata. In principiu nu este decat o sursa HV RF. Totul este stiinta.
      Acum treizeci de ani se faceau si pe aici. Mai primitive, ce-i drept. Deci nu este o mare frasuiala sa produci lucruri avansate.
      Numai ca la noi cine are bani este ghidonat de " äsociatii" care n-au produs nimic niciodata, nici macar o scobitoare, poate cel mult anchete si dosare. D-aia fac si softuri, IT zic ei. Sanchi. Cateva linii pe care iau bani cu galeata. Daca dumneavoastra ziceti ca nu se pot face lucruri avansate in Romania, inseamna ca n-ati produs niciodata nimic, sunteti angajat la stat, filolog sau profesor de fizica.
      • 0 (0 voturi)    
       Comentariu sters de utilizator (Joi, 30 iulie 2015, 14:41)

       [anonim] i-a raspuns lui dinica

   • -2 (4 voturi)    
    Viața nu-i matematică, (Luni, 27 iulie 2015, 12:25)

    Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui Anonim

    să funcționeze logic, după calcule. Viața funcționează incorect, faptul că unii mai comuniști se straduie s-o corecteze duce la scăderea calității vieții. Dacă vrei să-ți faci viața mai bună trebuie să-i accentuezi incorectitudinea.
    • -1 (3 voturi)    
     Hmmm (Luni, 27 iulie 2015, 14:24)

     Anonim [anonim] i-a raspuns lui Con_stan_tin

     Eu cred ca asa e, dar ce are asta a face cu logica profitului unei companii private?

     De ce credeti ca Daimler si-a deschis linie de asamblare in Ungaria?

     Renault oare de ce a cumparat Dacia? Daca scopul era sa produca In Franta si doar sa vanda in Romania?

     Continental de ce si-a deschis 5 fabrici in Romania, daca Germania vrea sa distruga industria romaneasca?

     Oare toate multinationalele IT de ce si-au deschis filiale in Romania, si au angajat zeci de mii de ingineri romani?

     Oare olandezii si altii de ce au cumparat terenuri si le cultiva intr-o veselie, daca tot ce voiau era sa distruga agricultura romaneasca?

     Oare Mercedesul de ce produce cutii de viteze la Sebes, daca tot Germania vrea sa distruga industria romaneasca?

     Oare de ce 90% din Dacia e asamblata cu piese produse de firme romanesti?

     Oare de ce UMB-ul prospera pe licitatiile de autostrazi?
   • 0 (4 voturi)    
    Zau?! Si care-i diferenta?! (Luni, 27 iulie 2015, 14:49)

    ionisus [utilizator] i-a raspuns lui Anonim

    Decideti-va mai: ori conspiratia iudeo-masonica globala care vrea sa distruga Romania, ori corporatiile diaboloicesti care vor sa distruga Romania.
    Ce tot vorbesti mai Strul(daca te cheama altfel, de exemplu...Itic, imi cer scuze)!
    Devine o certitudine, in cazul tau cu hotul, care striga....hotii!
    • -2 (2 voturi)    
     Apai daca tu nu vezi diferenta... (Luni, 27 iulie 2015, 16:42)

     Anonim [anonim] i-a raspuns lui ionisus

     ...inseamna ca as incerca sa ii explic unei maimute conceptul de derivata. Nu merita maimuta acest effort, ar fi inutil! ;)

     Cu tot respectful care nu ti se cuvine, decat rus beat de vodka, ascuns in spatele unui nume de grec lenes, prefer un nume de evreu! ;)

     Decat postat cu un singur neuron, ametitsi ala, si platit in hrisca, mai bine Strul si Itic! ;)

     Iarasi se manifesta schizophrenia? Iarasi ai uitat sa iti iei tratamentul? Vad ca acum se manifesta cu accente amnezice severe.

     Probabil ca tie ti se aplica sintagma cu hotii! Ca tu urli in gura mare de postac ca te fura hotii, eu n-am facut astfel de afirmatii! ;)

     Io zic sa verifici televizorul de acasa, ca poate prin betiile tale l-ai vandut pentru o sticla de vodka, si apoi iarasi vii cu manie proletara sa urli in gura mare ca extraterestrii vor distrugerea ta! :P
     • +1 (1 vot)    
      Probleme cu psihiatrii? (Marţi, 28 iulie 2015, 14:30)

      dinica [utilizator] i-a raspuns lui Anonim

      Vad ca aveti o obsesie cu paranoia si schizofrenia. Data viitoare nu uitati sa mentionati si mania persecutiei.
 • -2 (4 voturi)    
  campanie electorala si propaganda (Luni, 27 iulie 2015, 10:12)

  jackalphonse [utilizator]

  ati inceput deja?
 • +4 (4 voturi)    
  Problema nu e neaparat (Luni, 27 iulie 2015, 10:36)

  Radu [anonim]

  deficitul in sine, ci pe ce anume se duce el. Daca se duce pe cheltuieli productive, pe investitii care ne vor aduce bani in viitor, atunci deficitul este perfect okay, si chiar dezirabil. Daca insa se face pentru consum, ca sa-si umfle unii matul si ca sa se dea pomeni electorale, atunci nu mai este deloc okay. Cu alte cuvinte daca vreau sa ma fax taximetrist dar nu am acum masina, este okay sa ma imprumut ca sa imi cumpar un Logan care mai apoi imi va aduce alti bani, cu o parte din care imi voi plati la loc imprumutul. Dar nu este okay sa ma imprumut ca sa imi cumpar un TV mai mare, sau ca sa plec in concediu.
 • +3 (5 voturi)    
  Trebuie marit (Luni, 27 iulie 2015, 10:46)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Deficitul TREBUIE marit pentru ca pur si simplu nu prea mai e de unde fura. Oir ei asta stiu sa faca: jaf.
 • +7 (9 voturi)    
  donez 10.000 lei (Luni, 27 iulie 2015, 10:47)

  cont [anonim]

  celui ce pune in aplicare urmatoarele:
  1. din 1.200.000 bugetari sa ramana 300.000, restul sa fie lasati sa-si faca talentul in economia reala. Armata de sefi ,sefuti din institutii sa fie redusa cu 90%
  2. salariile la institutiile de stat sau unde statul este actionar, sa nu depaseasca 1.000 de euro. La toate!
  3, toate intreprinderile de stat care au pierderi se inchid sau se vand
  4. interzicerea exportului de materie prima neprelucrata.
  5. pensiile celor ce au lucrat la stat sa nu depaseasca 800 de euro (doar pentru perioada cat au fost bugetari). Ce trece se impoziteaza cu 100%.
  6. TVA de 5% la tot.
  8. diminuarea impozitelor pe munca de la aprox. 80% azi, la maxim 20%, sa fie suportate doar de angajat.
  9. fara ajutoare sociale pentru puturosi
  10 scoaterea impozitelor discriminatorii (gen auto peste 2000 cmc si mai sunt..)
  .......
  ......
  • +7 (9 voturi)    
   Ai innebunit? (Luni, 27 iulie 2015, 11:44)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui cont

   Vrei ca Romania sa devina o tara dezvoltata?
   Ideile tale ataca din temelii democratia originala fesenisto-securista iliesciana, baza ideologica a (tuturor) partidelor politice de la noi, deci ai grija ce vorbesti.
   I-auzi, domnule, sa taie pensiile la fostii securisti...
   • 0 (4 voturi)    
    el are deja o judecata fesenisto-securista (Luni, 27 iulie 2015, 12:30)

    jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

    1. De unde stii ca este nevoie de 300 000 si nu de 1000? Nu numarul conteaza, trebuie evaluata eficienta indeplinirii sarcinilor pe un nr de angajati, ca intr o firma.
    2. Salariile nu trebuie sa aiba un prag care sa-ti satisfaca tie invidia. Remunerarea trebuie facuta dupa o evaluare DURA a competentei fiecarui angajat (ca intr o firma privata).
    3. Asta deja s-a cam facut. S-au vandut pe un leu si au ramas spatii de birouri si mall-uri. Ce ai zice sa se opreasca furturile si sa se restranga activitatea dupa posibilitati. Eventual sa se inchida cele pentru care cererea este nesimnificativa?
    5. Pensiile nu trebuie sa se stabilieasca dupa grile discretionare. Trebuie taiate salariile si pensiile de lux, care s-au dat pe ochi frumosi, asta este altceva (vezi punctul 2).
    6. De acord.
    7(8). Sa fie cum zici tu:)
    8(9). Ajutoare sociale sunt date si in Germania, chiar mai generoase decat in Romania. De unde stii ca sunt puturosi? Le-ai dat de munca pe un salariu decent si n-au muncit? Ai vrea sa vezi echipe care strang cadavre de pe drumuri?
    9(10). Total de acord.
    ......10(11). Campaniile electorale sa se faca cu niste pliante si emisiuni standard, ca sa nu mai fie obligat burtosul de politician sa angreneze sistemul privat in campania electorala. Departajarea sa fie facuta in functie de proiectele de guvernare depuse, nu dupa nr de galeti, rochii, brichete si alte produse de "lux".
    .........

    In concluzie, sa se elimine marea parte a coruptiei si vor fi bani pentru o tara civilizata. Limitarea salariilor, divizarea populatiei samd., nu sunt solutii.
    • +1 (1 vot)    
     am 28 de primaveri (Luni, 27 iulie 2015, 18:12)

     cont [anonim] i-a raspuns lui jackalphonse

     nu am cum sa fiu fesenist...
     salariile trebuie sa fie reale din piata!
     salariu mediu este de 1800lei aprox. ...
     pensia medie este de 800 lei aprox. ...
     asta este unitatea de masura!
     probabil nu ai platit vreodata un salariu si nici nu sti ce inseamna asta..
     Multumesc ca ai citit asta si ai si gandit-o un pic, dar oricum nu vei fi platit cu nimic din cei 10.000 de lei.

     nu divizam noi populatia ci EI!
     ... si Da, trebuie sa fie ceva maxime pentru salariile celor platiti din buget fiindca au mereu tendinta de a le marii singuri!
     pct 7 ....salariu minim 1 leu plus prime performanta...
    • 0 (0 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Marţi, 28 iulie 2015, 7:58)

     [anonim] i-a raspuns lui jackalphonse

 • +3 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 27 iulie 2015, 10:55)

  [anonim]

 • +1 (1 vot)    
  Erori, nu eroare! (Luni, 27 iulie 2015, 10:59)

  Silv.-Dumitru [anonim]

  La ce vă aşteptaţi de la străini dacă intern nu aţi reuşit o oarecare ameliorare a stării deplorabile de lucruri. Despre ce este vorba? simplu: nici o relaţie între vecini nu este scutită de animozităţi ce adesea duc la procese.interminabile.Singura diasporă unde se simte lipsa sentimentului apartenenţei este cea română.Habar nu aveţi, după cum se vede, că şi cea mai banală, aparent neînsemnată relaţie de parteneriat nu este scutită de lipsa echilibrului ce ar trebui, conform legii echitabilităţii..să ce?.Aţi crezut până şi cea mai neruşinată inovaţie în ale minciunii: "win-win".Povestea tristă a copilei din Vaslui îmi readuce în faţa ochilor minţii momente repetate din istoria României.Omenirii nu i-a servit niciuna dintre cele şase mari religii.Rar a avut România parte de conducători adevăraţi!
 • +2 (4 voturi)    
  Austeritatea-singura solutie?! (Luni, 27 iulie 2015, 11:16)

  Cornel [anonim]

  Ceausescu avea o singura solutie pentru reducerea deficitului bugetar : austeritatea impusa(numai!) populatiei ! Si actualii ,,finantisti" promoveaza exact acelasi tip de gandire in loc sa promoveze,de exemplu, programe pentru comasarea si eficientizarea exploatatiilor agricole prin irigare,mecanizare etc,atragerea de investitori autohtoni si straini in activitati industriale,realizarea unei infrastructuri feroviare si rutiere moderne,valorificarea eficienta a zacamintelor naturale de hidrocarburi, zacamintelor de minereuri si minerale etc deci solutii economice care implica ,in primul rand,existenta unei clase politice cu adevarat profesioniste si ,mai ales,promovarea specialistilor,in toate domeniile, pe baza de compenta profesionala reala ! Dar ,de ce sa omoare guvernele noastre cu managerizarea unor astel de proiecte??!
  • +2 (2 voturi)    
   Nu este austeritatea (Luni, 27 iulie 2015, 14:21)

   mikeyu [utilizator] i-a raspuns lui Cornel

   singura solutie. Dar:
   1. Ai incredere in Monta/PSD ca deficitul de acum va fi folosit pentru crestere economica pe viitor? ca mie nu mi se pare.
   2. Sa te imprumuti sa sustii un aparat administrativ complet nereformat(incompetenta, coruptie, ineficient) - nu mi se pare cea mai inteleapta idee, mai ales ca vom plati cu totii, cativa ani, bucuria asta.
  • +3 (3 voturi)    
   Adica sa ne-ntoarcem la socialism? (Luni, 27 iulie 2015, 14:37)

   dinu [anonim] i-a raspuns lui Cornel

   Cum adica? Specialisti? Si liberalii care sustin ca ala care are initiativa conteaza, nu specialistul? Au trecut 25 de ani si s-a dovedit ca degeaba ai vointa(initiativa) daca nu ai putirinta(stiinta si practica)!

   In concluzie aveti dreptate, dar nu se va intampla niciodata in actualul sistem. Ganditi-va cat de specialisti sunt cei care ne conduc. De la presedinte, prim ministru pana la consiliul judetean. Daca maine i-ai duce intr-o alta tara emergenta, cu identitate schimbata, ar muri de foame, ca n-ar fi in stare de nimic... Nu exista intre ei nici macar un proiectant, cercetator cu brevet, ceva... Au superdoctorate copiate si facute la kilogram.... dar valoare zero.
 • +1 (1 vot)    
  Germania si cu excedent si cu datorie?! (Luni, 27 iulie 2015, 15:17)

  Arminius [utilizator]

  Cu toate ca are excedent bugetar, Germania are si o datorie (procentuala) dubla fata de cea a Romaniei si incalca prevederile Tratatului de la Maastricht. Cand a facut datoria, ce deficite avea? Analizand raportul din articol ne dam seama ca avem de-a face nu cu o critica la adresa guvernului ci cu o subtila lauda (dincolo de "garagara"). Din 28 de tari, Romania ocupa locul 7 in topul celor mai performanti din punct de vedere al deficitului si locul 5 din punct de vedere al datoriei publice. Zic ca si locul 14-15 ar fi destul de bine.
  • +1 (1 vot)    
   deficit (Luni, 27 iulie 2015, 18:03)

   aaragn [utilizator] i-a raspuns lui Arminius

   Cu observatia ca Germania isi permite, pe cand Romania e fragila rau, si ar fi periculos sa ajunga pe locurile 14-15.
   Gandeste-te numai ca PNB-ul Romaniei e comparabil cu al Frankfurtului.
  • +1 (1 vot)    
   Nu conteaza, (Marţi, 28 iulie 2015, 18:41)

   ionisus [utilizator] i-a raspuns lui Arminius

   oricum, Germania nu-si plateste niciodata datoriile!
   Thomas Piketty: "Germania nu şi-a plătit niciodată datoria. Să nu dea lecţii la alţii"
   Autor: Capital.ro | luni, 06 iulie 2015 | 37 Comentarii

   Autorul cărţii "Capitalul în secolul XXI", controversatul economist de stânga Thomas Piketty, a declarat într-un interviu pentru publicaţia germană Die Zeit că Germania este ţara care nu şi-a plătit niciodată datoriile

   "Ce m-a frapat atunci când scriam este că Germania este cu adevărat chiar singurul exemplu de stat care nu şi-a plătit niciodată datoria externă", spune Piketty.

   "Când îi aud pe germani că vorbesc despre faptul că ei menţin o statură morală faţă de datorie şi cred cu tărie că datoriile trebuie plătite, îmi spun că este o glumă. Germania este o ţara care nu şi-a achitat niciodată datoriile şi nu are nicio legitimitate să dea lecţii altora", mai spune controversatul economist.
 • 0 (0 voturi)    
  toata lumea comenteaza dar nimeni nu a citit artic (Luni, 27 iulie 2015, 20:16)

  gabiachim [utilizator]

  toata lumea isi da cu parerea fiecare despre ce stie, nici o pesoana nu a citit articolul.
  Romania sta foarte bine cu un deficit de -1,5% si o datorie de 39,8 % din PIB, fata de alte state:Franta are un deficit de -4% si o datorie de 95% din PIB, Marea Britanie are un deficit de-5,7% si o datorie de 89,4% din PIB. Germania are excedent de 1,2% si datorie 74,7%.
  • 0 (0 voturi)    
   privire superficiala (Marţi, 28 iulie 2015, 0:49)

   dudu51 [anonim] i-a raspuns lui gabiachim

   Marimea procentuala a deficitului bugetar este un indicator partial al realitatilor economice. Economiile puternice, stabile (G, F, UK, chiar si I) isi pot permite indatorari mult mai mari (exprimate in procente) decat economiile slabe si instabile. Indatorarile nu sunt destinate ca aici, creditelor "cu buletinul", adica spre consum sau chiar supravietuire ci finantarilor unor proiecte economice aducatoare ulterior de profit (politicilor de investitii). Numai o minte obisnuita cu ecomia la nivel de "cratita" sau un imbecil ca Pingelica cred ca dezvoltarea se face cu resursele interne. Cu banii de acasa se face bisnita, nu se fac afaceri. Afacerile se fac cu credite! Dar debitorul trebuie sa prezinte garantia returnarii datotiilor contractate. Daca e vicios sau incapabil (cum ar fi un PM mitoman, instabil) sau daca e bolnav (psihic sau structural la nivel economic) nu prezinta incredere. D-ta i-ai da banii proprii ca imprumut unui asemenea om (tara) sau te-ai face ca nu-l cunosti?
 • 0 (0 voturi)    
  Scopul Codului Fiscal (Marţi, 28 iulie 2015, 0:37)

  dudu51 [anonim]

  Cititori din toate judetele, treziti-va!
  UTTR(Uniunea Transpartinica a ticalosilor din Romania) a realizat ca n-are nici o sansa de supravietuire(=furt), daca economia tarii intra pe fagase normale. Astfel, si-au concentrat eforturile si influenetele (acum asupra PSD-ului si acolitilor lor, anterior asupra PDL-ului) pentru a impedica CU ORICE MIJLOACE stabilitatea economica (marcata printre altele de aderarea la zona Euro). O economie integrata deplin in UE este supusa (si acesta este unul din scopurile majore ale aderararii) controalelor comunitare pentru ca nu cumva sa existe intre membrii Uniunii economii corupte prin care sa se poata crea evaziune fiscala considerabila (asa cum e acum la noi). Actuala stare de mocirla economico-judiciara este esentiala UTTR, finantatoare si profitoare a "junglei politrucilor". Si pentru aceasta, determina o adunatura de corupti sa dezechilibreze economia propunand acest criminal Cod Fiscal.
  PS Nu va lasati inselati de revirimentul DNA. Procesul juridic este mult mai lung si mai complicat (ie cu multe "portite" de influentare) decat instrumentarea ( foarte frecvent voit incompleta/viciata) a dosarelor penale) Toata lumea trebuie sa manance o paine!
 • +2 (2 voturi)    
  Povestea vestului..situatia deficitelor si datorie (Marţi, 28 iulie 2015, 10:58)

  Stancu Constanta [anonim]

  Cifrele din tabelul expus arata tot ce este semnificativ deficitul bugetar si datoria publica. Datoria minima ca procent din PIB in comparatie cu celelalte tari se datoreaza privatiunilor de tot felul, frig, lipsa alimentelor, pe care romanii le-au suportat in trecut, culminand cu anii 1980-1989, pentru ca Romania sa isi plateasca datoriile. Astazi unii din ,,beneficiarii,, sunt morti altii pensionari si bolnavi sunt facuti comunisti si huliti. Despre felul in care suntem tratati de tarile noastre comunitare, sunt vinovati in primul rand ,,inaltii,, demnitari ai statului roman (inalti prin beneficiile financiare incasate si prin furturile facute) ,,magnificii,, oameni de cultura vezi: Lucian Boia, Horia Patapievici si lista poate continua, care au fost sau sunt platiti de asemenea din bugetul Romaniei ca sa ii denigraze pe romani si sa formeze opinie. Noi suntem deasemenea vinovati care i-am votat pe politicieni si cumparam cartile ,,culturalnicilor,,. Astfel ceilalti membrii ai UE si ai statelor aliate, ce interes ar avea sa ne sustina, macar moralul? Mai vezi totusi cate un persoana regala straina, care spune bine si chiar face cate ceva pentru Romania, cum este Printul Charles. In rest incepand cu presedintii nostrii fost si actual si continuand cu seful bancii auzim numai de ,,raul,, ce va veni daca cumva guvernul va micsora taxele ptr. mediul de afaceri sau va mari salariile si pensiile ca sa ne fie un pic de bine.
  • 0 (0 voturi)    
   Tocmai (Joi, 30 iulie 2015, 1:35)

   dudu51 [anonim] i-a raspuns lui Stancu Constanta

   Tocmai cei ca dvs sunt cei care pun umarul la daramarea economica si destructurarea Romaniei ca stat.De ignoranta criminala profita guvernantii care constient sau nu, slugaresc imperialismul ticalosului nostru vecin rasaritean continuand traditia javrelor tradatoare: Dej, Pingelica, Iliescu.
   1.Eu sunt din generatia care a indurat foamea, prostia si frigul impuse de imbecilitatea totala a lui Pingelica si a acolitilor lui. Dobitocului i s-a impus sa plateasca datoria pe care o facuse in actiunea ampla de a "retehnologiza" industria falimentara a tarii comuniste, prost dar amplu facuta. Numai ca, respectiva retehnologizare s-a facut prin "specialistii parveniti prin politica-a se citi slugarnicie-" care au adus de regula numai utilaje deja uzate moral. Astfel ne-am trezit cu o "noua" industrie, si mai proasta si mai energofaga ca cea de pe vremea lui Dej.Asa zisele exporturi erau majoritar alimentare, mai putin industriale si mult armament. Numai ca ultimele doua nu erau platite.Iar Pingelica incepuse sa latre si sa muste mana stapanului de la rasarit, nu tare, ci numai cat sa vada vesticii.Care vestici insa, nu s-au mai lasat pacaliti ca-n anii '70 si au impus respectaqrea termenilor de restituire a creditelor _10-12 mld USD) si n-au mai acordat altele. Nici chiar FMI-ul, a carui tara fondatoare eram.Astfel inca din 86 s-a instaurat o foarte profunda criza economica, cu lipsa de resurse materiale si energetice, cu lipsa de alimente si incetarea oricaror importuri, atat industriale cat si alimentare sau cognitive. Chiar daca nu va place, va spun in deplina cunostinta de cauza: industra romana era foarte mare producatoare de pagube, nu de bunuri vandabile, nici in tara , nici afara(mai ales) Mai cumparau arabii, africanii si sud-americanii, dar nu le platea (Irakul ne era dator cu 3 mld USD in '90).
   2. Eu platesc impozite ca cei indrituiti sa plateasca oamenii de cultura sa ne constientizeze cu adevaruri (uneori stiintifice), nu cu laude desarte si mincinoase.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by