In numai o luna, banca Globeks, care intra in primele 30 cele mai mari din Rusia, a pierdut din operatiuni valutare intregul sau profit castigat in acest an, anunta Kommersant. Expertii in probleme fiscale sunt uimiti de amploarea pierderilor bancii si pun la indoiala faptul ca acestea s-ar datora exclusiv unui joc neinspirat pe o piata instabila.

Potrivit bilantului pe luna octrombrie, pierderile bancii s-au cifrat la 433 milioane ruble, mai mult decat profitul net realizat pe primele noua luni ale anului si care se ridica la 425 milioane ruble.

Fondata in 1992, Globeks este considerat unul din cei mai mari investitori in piata imobiliara, ocupand, la 1 iulie 2007, pozitia 25 dupa cifra proprie de capital (11,8 miliarde ruble). Analistii de resort nu si-au putut aminti vreun exemplu cand banci mari au reusit in doar cateva saptamani sa piarda sume echivalente cu profitul pe cateva luni.

„Pasiunea din ultimul timp a bancii pentru operatiuni valutare a aparut cel putin stranie in conditiile in care toate celelalte banci, indiferent de valoarea lor, se straduiesc sa evite mutarile riscante cu valuta”, estima Natalia Orlova, de la Alfa-bank.

Natalia Borzova, de la Finekspertiza, crede ca, pe fondul deprecierii dolarului american, banca a incercat, probabil, sa scape de valuta, „un rezultat negativ putand oferi si o reevaluare a activelor”.