Actualele modificari sunt aduse asupra OpANAF nr. 17/2015, actul normativ de baza privind reglementarea conditionarii inregistrarii in scopuri de TVA.
- Cui i se adreseaza acest Ordin?
a)cele care la infiintare estimeaza ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei sau firme care, cu ocazia infiintarii, doresc sa fie platitoare de TVA chiar daca nu ating plafonul de scutire (art. 153 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal);
b) companii care si-au inceput activitatea, iar ulterior pe parcursul exercitiului doresc sa fie inregistrate in scopuri de TVA, chiar daca nu au atins plafonul de la care este obligatorie plata TVA;
c) firme al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost invalidat din oficiu de catre autoritatea fiscala si doresc sa se reinregistreze in scopuri de TVA.
Observam ca obiectul acestui ordin este ca depunerea formularelorpe care le reglementeaza - formular 098 Cerere de inregistrare in scopuri de TVA, respectiv formular 088 Declaratie pe propria raspundere, se va face numai cand firma nu a atins plafonul de 220.000 lei si nu poate justifica activitatea economica sau cand anterior i s-a invalidat codul de TVA din motivele cunoscute (nedepunerea declaratiilor pentru o perioada de 6 luni, lipsa tranzactiilor raportate in decont timp de 6 luni etc.).
Potrivit art. 3 din OpANAF nr. 17/2015, o companie care a depasit plafonul de TVA, se va inregistra in scopuri de TVA numai prin depunerea formularului 010 Declaratie de mentiuni.
Aceasta nu are obligatia sa depuna formularul 088, desii in practica de zi cu zi i se solicita de organele fiscale acest fapt, in temeiul unui alt act normativ, ce permite interpretari discutabile ale legislatiei.
Am precizat acest fapt deoarece este frecventa situatia in care o societate depaseste plafonul de 220.000 lei, solicita inregistrarea in scopuri de TVA, autoritatile fiscale ii cer depunerea formularului 088 si in urma analizei tocmai se constata ca nu are capacitate economica sa fie platitoare de TVA, situatie evident absurda, deoarece societatea tocmai a depasit plafonul cifrei de afaceri.
- Ce se intampla practic?
Consecintele sunt:
- va colecta TVA la livrarile/prestarile de servicii si va plati taxa in baza decontului special de TVA 301;
- nu va deduce TVA de la achizitiile efectuate. Nici beneficiarii acestei societati nu au dreptul sa deduca TVA (material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta)