Avand in vedere ca Romania are ca tinta anul 2019 pentru aderarea la zona euro, iar timpul necesar pentru efectuarea procedurilor juridice, a recunoasterii din partea expertilor UE si cea a eventualelor corectii necesare este indelungat, se impune de urgenta alinierea legii BNR la cerintele Comisiei Europene, sustine deputatul Andreea Paul, care a initiat un proiect de lege in acest sens.

Proiectul, ce propune printre altele limitarea la doua a numarului mandatelor in Consiliul de Administratie al BNR, a primit aviz negativ de la Comisia de buget-finante a Camerei Deputatilor, dar a trecut de Comisia juridica.

Proiect de lege propus de Andreea Paul, prim-vicepresedinte PNL, propune completarea art. 33 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pentru a asigura independenta, eficienta si profesionalismul Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei, in conformitate cu cerintele Comisiei Europene.

"In scopul aderarii la zona monetara europeana, pe langa indeplinirea criteriilor de convergenta nominala, Romania trebuie sa respecte si criteriul juridic, care prevede asigurarea independentei bancii centrale si un inalt grad de profesionalism al Consiliului de administratie. In prezent, Romania nu respecta acest criteriu. Legea de functionare a BNR nu este corelata cu Tratatul Uniunii Europene si cu regulile Bancii Centrale Europene, dupa cum recomanda rapoartele de convergenta din anii 2012 si 2014 dedicate Romaniei¬, se arata in expunerea de motive a propunerii legislative.

Raportul asupra Convergentei din anul 2014 precizeaza in mod clar la pagina 131: "In ceea ce priveste independenta bancii centrale, au fost identificate o serie de incompatibilitati si imperfectiuni", arata sursa citata.

De asemenea, Comisia Europeana atrage atentia ca art.33 din Legea BNR 312/2004 nu este compatibil cu Articolul 130 din Tratatul Uniunii Europene intrucat permite participarea, chiar fara drept de vot, a ministrului de Finante si a unui secretar de stat din Ministerul Finantelor Publice in cadrul sedintelor care stabilesc politica monetara a BNR si, prin urmare, au posibilitatea de a influenta deciziile BNR, argumenteaza deputatul ce propune eliminarea acestui articol.

Comisia Europeana solicita de doi ani de zile modificarea art. 3 din Legea BNR 312/2004, astfel incat sa fie inclusa expres mentiunea ca "Guvernul nu va cauta sa influenteze sub nicio forma deciziile luate de membrii conducerii BNR" (Raportul de Convergenta al Comisiei Europene 2014, pagina 131). Legea 312/2004, in forma actuala, lasa loc politizarii BNR, dar si numirii in Consiliul de administratie a unor persoane care nu au experienta specifica ceruta de actiunile unei banci centrale, sustine deputatul.

O institutie care se ocupa de politica monetara a tarii trebuie sa aiba la conducere un corp de experti in domeniu, cu o formare profesionala de durata in domeniul stiintelor economice si cu o experienta deosebita in domeniul financiar, monetar, al institutiilor de credit sau institutiilor financiare nebancare. Acelasi principiu al experientei profesionale corespunzatoare si a lipsei de apartenenta politica sta la baza consiliului aflat la conducerea Autoritatii de Supravegherea Financiara, arata sursa citata.

De asemenea, membrii Comitetului Executiv al Bancii Centrale Europene trebuie sa fie persoane cu autoritate si experienta profesionala in probleme monetare si bancare. Mai mult, la nivelul Bancii Central Europene mandatul membrilor Comitetului Executiv nu poate depasi 8 ani.

Este si motivul pentru care prezenta propunere legislativa limiteaza la doua numarul mandatelor in Consiliul de administratie al BNR, cu scopul de a creste eficienta bancii centrale si a reinnoi viziunea acesteia asupra politicii monetare, se scrie in expunerea de motive a proiectului de lege.

Potrivit Andreei Paul, o mai mare independenta acordata bancilor centrale inseamna o crestere proportionala in transparenta si in responsabilitate fata de publicul larg. Transparenta permite pietelor financiare sa inteleaga cum va reactiona Banca Centrala intr-o anumita situatie si astfel investitorii isi vor putea forma asteptari rezonabile cu privire la viitorul politicii monetare. Transparenta si responsabilitatea sunt esentiale pentru eficienta politicii monetare si pentru cresterea economica, intr-o economie de piata.

"Avand in vedere ca Romania are ca tinta anul 2019 pentru aderarea la zona euro, iar timpul necesar pentru efectuarea procedurilor juridice, a recunoasterii din partea expertilor UE si cea a eventualelor corectii necesare este indelungat, se impune de urgenta alinierea legii BNR la cerintele Comisiei Europene¬, se mai arata in expunerea de motive.